Траумата на први(от) септември!

Иако сум средно, сепак е прв училишен ден :P Како што прваците се импресионирани од играчките јас сум импресиониран од гзиштата и цицките :P
Маја тука ако те види што пишуваш ќе те утепа.
Прв училишен ден.Ако можеме да го наречеме училишен.
Се сретнав со другарите од стаја, се заебававме, им расправав како летев змејови во летото и помислија дека сум напушен. :D
И то, како и секогаш и денес, наместо топло уствари ладно ни требаше добредојде, класната пискаше, да те мрзи на час да одиш.На компјутерите во школото малце се поебав, играв тетрис, отварав CD-ROMови и то.Досадно беше. :)

Пола клас ми е нов .. Животиште .. :)

брзај брзај прваче кон школскиот двор таму те чека учителка со шипка и стол , лол трол:pos:

јас плачев кога идев у школо и еве сега првенец на генерација (y)

Мојот клас истиот состав сме 19 души, само сменат селектор (класен) и то е то да се надеваме на поголеми амбиции оваа година со помалку во Јуни и Август да има.. :pos:

Поминаа 3 години како завршив гимназија, ама уште пред 1 септември ми заигрува срцево. :D Се сеќавам кога бев 1 година, колку пченица фрлија по нас, птиците 1 месец имаа залиха. :)

|Volkswagen| ти ја отераа темата во погрешен правец. Импресиите од првиот школски ден се на друга тема, јас некако мислам дека муабетов требаше да се задржи на следново:

Епа драги наставници/наставнички... вот евер, топло ви препорачувам да го пречитате овој текст. Најмногу ви се обраќам вам. Прекинете со малтретирање на учениците со веќе праисториските стари тематски обработки. Прекинете ве молам со учењето на песнички напамет (не,... не е слатко да гледате како мало дете се бори со изговарањето правилно и по ред зборови напишани од некој кловн кој вечерта немал друга работа, па како педофил седнаш да пишува песнички за мали деца. Да, на тоа рамниште ги доживувам „детските писатели“).

Прекинете ве молам, со оние стандардни текстови „за разгибавање“ од стилот „Како си го поминав летниот распуст“.
Бидете креативни, скршете ги оние медиокритетни олд скул ставови, процедури и вметнете една свежина и радост и на тој начин направете децата да го сакаат образованието.

Некако сум лично допрена со муабетов за литературата за деца па делумно се согласувам делумно не. Точно е тоа дека треба да се отстранат старите закоравени методи и т.н. тортури врз децата на психолошка база, но уште поточно е дека истите тие деца на тој начин се принудени да ја примаат дидактиката во своите животи. Да се научат да ценат, да почитуваат туѓо мислење и да се научат да бидат луѓе пред сè.

Огромна е разликата од детскиот „писател“ (кој всушност е надежен поет :))што седнал да напише стихотворба која носи порака и ведро расположение додека ние ја читаме вака од дистанца, сосема поинаков е пристапот што го практикуваат наставниците. Тука мислам на учењето стихотворби напамет, апсолутно без потреба. Пишувањето за деца е огромна одговорност, а не педофилска дејност. При тоа треба да се задржат моралните вредности кои незабележително ќе им влезат во глава, но пристапот на наставниците не е погрешен бидејќи не се задржува на содржината на песната туку едноставно бубање на памет. Така наместо да размислуваат за тоа што таа им порачува, тие се фрустрираат и се мачат да ја запаметат.

Никако не сум против пишување на такви творби, сум против начинот на кој тие се интерпретираат. На првиот школски ден наставникот би требало да им прочита една таква мала творба, да поразговара со нив за содржината и да им објасни дека нивната иницијација и не е толку страшна и да им ги потенцира позитивните нешта од нивното влегување во општеството.

|Volkswagen| ти ја отераа темата во погрешен правец. Импресиите од првиот школски ден се на друга тема, јас некако мислам дека муабетов требаше да се задржи на следново:

Некако сум лично допрена со муабетов за литературата за деца па делумно се согласувам делумно не. Точно е тоа дека треба да се отстранат старите закоравени методи и т.н. тортури врз децата на психолошка база, но уште поточно е дека истите тие деца на тој начин се принудени да ја примаат дидактиката во своите животи. Да се научат да ценат, да почитуваат туѓо мислење и да се научат да бидат луѓе пред сè.

Огромна е разликата од детскиот „писател“ (кој всушност е надежен поет :))што седнал да напише стихотворба која носи порака и ведро расположение додека ние ја читаме вака од дистанца, сосема поинаков е пристапот што го практикуваат наставниците. Тука мислам на учењето стихотворби напамет, апсолутно без потреба. Пишувањето за деца е огромна одговорност, а не педофилска дејност. При тоа треба да се задржат моралните вредности кои незабележително ќе им влезат во глава, но пристапот на наставниците не е погрешен бидејќи не се задржува на содржината на песната туку едноставно бубање на памет. Така наместо да размислуваат за тоа што таа им порачува, тие се фрустрираат и се мачат да ја запаметат.

Никако не сум против пишување на такви творби, сум против начинот на кој тие се интерпретираат. На првиот школски ден наставникот би требало да им прочита една таква мала творба, да поразговара со нив за содржината и да им објасни дека нивната иницијација и не е толку страшна и да им ги потенцира позитивните нешта од нивното влегување во општеството.

Не знам зошто погрешно ја сфаќате темата дека јас пишувам САМО за првиот училишен ден.
Мислам очигледна беше мојата порака.

Целта е: Тортурата што ја вршат наставниците (а.к.а учителите) што прават учениците да го замразат образованието ...како И оние наставници кои ама баш им е гајле дали учениците ќе научат нешто, ќе ја засакаат науката или не...

Е сега она со писателите...

Можам да ти отворам и да ти покажам 100-тина „песнички“ со несоодветна содржина...

Никогаш школото не сум го гледал како денеска што го перцепцираат младиве, не го викаат училиште, го викаат мучилиште, нон стоп се жалат од професори, од материјал, еве ги слушам и моиве школски, и пак неможам да ги сфатам.
Мене ми е задоволство да одам во училиште, да би можел цел живот би идел, пред се поради тоа што секој ден учам нешто ново, стекнувам ново искуство и се дружам.
Фор фак сејк, 3та година сум, сега и следните 4-5 години ако не се стекнам да научам нешто асално со кое што би печалил утре, кога би ? Зарем цел живот да се црнчам затоа што не сум сакал да учам, а кога се сака се наоѓа време за се.
Уште го памтам првиот ден на училиште кога тргнав, ги памтам скоро сите поважни и поинтересни моменти од мојот живот а повеќето од нив се во школо или со школските.
е баш ми е мило што прочитав еден асален коментар од некој кој сеуште е ученик. можам да кажам само БРАВО! ретки се тие ко тебе што размислуваат претежно се жалат колку имаале многу за учење ( жими 6 лекции имаат за едно полугодие ) како тоа ги малтретирале класните па се фалат кој поголем број на изостаноци има и незнам ти какви глупости... поготово во теков на вчерашниот и денешниот ден гледам секој втор статус беше: почнува пеколот.. 1 септемви - ден на жалост, петок 13ти вода да му носи на 1ви септември и така натака.. се жалат абе мислиш крај на светот.. добро бе и ја бев неогаш средно не беше тоа од дамна и ја иам завршено пред 3 години ама никогаш не сум го гледал школото толку негативно како сега што некој го гледа.. ако ништо повеќе барем сме седеле на час без разлика дали испрашува некој дали знаеме или не.. не сме праеле толку галама и неред како сега што се праи и никој не се истакнувал со своите глупости.. сега се обратно е! што поголема глупост напраиш толку појака фаца си у школо и сите ке те знаат...

Е тоа беа времиња... кога ќе се потсетам колку ќотек иам изедено заради песните, и сега ми се плачи.
Мада не беше толку лошо, одпрво да дури да се навикниш на некој ред, хигиена, дружба...

Ти бе од напредната генерација си а? Одма газој цицки... Да не ја утна тро темава? Колку шо ме држи сеќавањето на училиште се почнува со поранешно забавиште, сегашно прво одделение на 6 години.
остај тоа цицкиштата и гзојте... читај понатака - па кафе цигара муабет ПИВО... после школо... нема шо се понапредни и понапредни генерации идат дефинитивно!
--- надополнето: Sep 1, 2011 12:26 PM ---
Не знам зошто погрешно ја сфаќате темата дека јас пишувам САМО за првиот училишен ден.

Целта е: Тортурата што ја вршат наставниците (а.к.а учителите) што прават учениците да го замразат образованието ...како И оние наставници кои ама баш им е гајле дали учениците ќе научат нешто, ќе ја засакаат науката или не...

Можам да ти отворам и да ти покажам 100-тина „песнички“ со несоодветна содржина...
хммм фолцваген.. ај ти според тебе кажи ми каква тортура вршат наставниците/професорите према учениците - страшно ме интересира.... а после ке поразговараме и за односот ученик-наставник па да ги разјасниме некои работи

Сфатив што е целта, затоа и пробав да ја вратам темата. И онака сите почнаа да си коментираат за нивниот прв училишен ден и ја пренасочија.

Не знам на каква несоодветна содржина мислиш, но листајќи ги учебниците за прво одделение пред година дена забележав големи глупости, на пример имаше песничка, „Мојот компјутер“ имаше кратки текстови како интернетот е корисен, имаше песнички во кои битно беше тоа што имаше рима и бла бла. Мојата поента е баш апел до наставниците и уредниците на учебници, не до оние што пишуваат.
Сè што е напишано може да се селектира добро, со правилни луѓе.

Јас немав проблем со одење на школо али памтам деца кои плачеа и неќеа да одат, после тие станаа панкери, металци и дрогаши а некои и се зачленија во СДСМ
A vo Vmro koj se zaclenuva???

Какви трауми бре,ме мрзи на час да седам а не пак со трауми да се замарам или со тоа што мисли прфесорот/професорката за мене.Иначе памтам у прво оделение баш фино спакуваа во училница и не частеа некој си чоколатца и сокче.првачиња...:pos:

Не знам на каква несоодветна содржина мислиш, ...
.

Што мислиш од каде е инспириран скечов? Не знам колку се сеќаваш колкав скандал беше ова :)

Не познавав ни едно дете во одделението. Мајките не оставија во холот пред училницата. Учителката читаше имиња по азбучен ред и кој како ќе си го чуеше името влегуваше во училницата. Некој со трчање, некој со влечкање чиниш оди на бесилка. Некои се познаваа од порано и си чуваа место за другарчето. Кога влегов јас, слободна беше само првата клупа во средина и неколку места најназад. Мајка ми ми рече никако да не седнам назад оти таму седеле „багабондите“.
Последно влезе едно слабичко девојче. Само до мене имаше место. Три дена не си кажавме ни збор.
Тоа беше почеток на едно прекрасно пријателство што трае и ден-денес.

ко преживи - причаче ..
:pos:

s3img_12398122_61357_15.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom