Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Не ми се јасни причините за секое движење при крстењето

- зошто крстењето се изведува прво со допир на челото...кој е симболот (со 3 прсти кај православните мислам дека е симбол на Света Троица) на чело (во име на Отецот), на стомакот (и Синот) и на рамењата (и Светиот Дух)? Дали се поврзани имињата што се изговараат со местата на телото?

- зошто кај православните верници се изведува со десна рака од десно на лево, а кај католиците тоа е од лево на десно рамо. Дали има врска со распнувањето на Исус и редоследот на клиновите или не...што е основ за начинот, изговарањето и редоследот на крстење?

Кој знае...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ја стално коа уплаќам у кладилница пишувам со исто пенкало:pos:

Прашањa до христијаните:

1. Кога ќе добијам кој стои зад мојот успех? Луцифер или некој друг?

2. Кога ќе загубам кој стои зад мојот неуспех? Господ или некој друг?

p.s. Како да добивам стално :pos:
Абе ко се кладеа дедо боже и Луци, првиот победи. Јов, додуше плати најскупо (или децата го попија, шо знам), ама, еј! некој мора да изброи шушки...

Е, сеа, не сум сигурен дали Јахве победи, пошто Луци здраво го навлече на комар, па што Јахве рече - тоа порече и се исклади ко почетник, греотичка...

Не знам, што викаат христијаните?

Кој стои зад седмица на лото? Јаве или Луци?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
- зошто крстењето се изведува прво со допир на челото...кој е симболот (со 3 прсти кај православните мислам дека е симбол на Света Троица) на чело (во име на Отецот), на стомакот (и Синот) и на рамењата (и Светиот Дух)? Дали се поврзани имињата што се изговараат со местата на телото?
- со осенувањето со крсниот знак, популарно познато како „крстење„ (што не е исто со „крштевање, нели...), се почнува од челото, затоа што челото е симбол на разумност и духовност (човеквиот дух е „делумно „лоциран„ во мозокот, а разумот е дел од духот), а осенувањето почнува со зборовите „во името од Отецот„, Кој е разумно/словесно битие, како и човекот, кој е „одблесок Божји„.
- се склопуваат трите прсти, кои ја симболизираат Троичноста Божја, а двата несклопени прсти, ја симболизираат двојната Христова природа-човечка и Божја. При изговарањето на зборовите „..и Синот...„ се допираме до дијафрагмата, т.е. блиску до стомакот, укажувајќи дека Синот Божји Е роден од жена, од човеково тело.
- со изговарањето на зборовите „..и Светиот Дух...„, се допираме со трите склопени прсти на рамењата, покажувајќи дека Духот Свет слезе врз Апостолите токму преку нивните глави и рамења.
--- надополнето: Aug 29, 2011 2:19 PM ---
- зошто кај православните верници се изведува со десна рака од десно на лево, а кај католиците тоа е од лево на десно рамо. Дали има врска со распнувањето на Исус и редоследот на клиновите или не...што е основ за начинот, изговарањето и редоследот на крстење?
.
Дали се осенуваме „од десно на лево„ или обратно, тоа е ствар на црковна одредба, која, колку ми е познато, не е условена со редоследот од ковање на клинците со кои Христос Е закован. Битна е дистинкцијата меѓу источното и западното христијанство.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Дали се осенуваме „од десно на лево„ или обратно, тоа е ствар на црковна одредба, која, колку ми е познато, не е условена со редоследот од ковање на клинците со кои Христос Е закован. Битна е дистинкцијата меѓу источното и западното христијанство.
за ова не знаев, само претпоставува да не е можеби заради редоследот на раните на Исус. В ред, благодарам.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
го знам правилното крстење ама што значи...Вики рулззз...
него ова објаснување малку се разликува од објаснувањето од Мики
There are several interpretations, according to Church Fathers: the forehead symbolizes Heaven; the stomach, the earth; the shoulders, the place and sign of power.

Член од
25 август 2011
Мислења
109
Поени од реакции
6
:pos::pos:
вријат од горчина
Мене баш ми е забавно
Горчина, лутина, бес, пот се крие зад твојата реченица :pos:.
Ништо девојчице, требаше да покажеш повеќе од она што се очекуваше на почетокот од тебе
Зошто ли само се налутивте на почетокот со другар ти кевсер (него уште тахикардија да го мавне фалеше) кога јас си напишав пост од забава
AAA zosto drugar vaka, neli ke si bevme drugarcinja?Ama Miki si se najde vo zborovite moi, si vika devojcevo stvarno site gi iznervira i misli deka i mene me iznerviral.Taka li e?Ne, ne pak jas lazam,neli?

Hehe znam deka ti e zabavno drugiot da si gi kine zivcite
Овде тешко дека веќе некој серизно ќе те сфати
E sto sega da placam :place:?

E nemoj sega vaka, neli prethodniot odgovor ti bese

Barem devojkata Proud to be a muslim znaese da postavi i nekoe prasanje a ima 20 godini.
ostaj go devojceto samo da diskutira, barem nametna svoeviden stil vo svoite iskazi
А да!! Ќе заборавев. Напоменава дека прашањево ти е за атеистите, а го поставуваш на тема прашања за христијанството, иако има посебна тема - Прашања за атеистите, изгледа толку глупаво, што ќе треба да се роди лингвист за да измисли нова терминологија која ќе може да долови дел од глупоста.

Многу детски колешке форумска. Јас ти ги побивам аргументите, ти ми велиш - "Аааа.....ама јас зборувам 6 јазици..?!" И сега јас што треба да ти одговорам? Дека носам чевли број 46 а ти 36?!:confused:
Mi gi pobivas argumentite :tapp:?????A za odgovorot ubavo ti se zablagodariv i te prasav ako znaes drugoto da go odgovoris.
Ti mi kaza deka teskiov makedonski jazik ne go razbiram, morav da ti priznaam deka zboruvam 6, dodeka ti se cuvstvuvas gord deka dobro go razbiras SVOJOT MAJCIN jazik.I sega jas sto da ti odgovoram?E moram da priznam GOLEM NAUCNIK SI.

Џабе ги знаеш кога не можеш од фереџето преку уста да ги зборуваш.
Koj veli deka jas nosam ferece, aaa pak si bil kaj balkanskava prorocica, ama ovoj pat ne ti pogodila.Drug pat neka ti gleda na jogurt, moze ke ti pogodi.

Неверојатно е како девојчето мисли дека победува во дискусијата... денешнава младина е ужасна!
како девојчето победува ?
Od kade znaes????????A da ti kazam jas sega sto mislam, deka so recenicava dokazuvas koj pobedil.

Прашањa до христијаните:

1. Кога ќе добијам кој стои зад мојот успех? Луцифер или некој друг?

2. Кога ќе загубам кој стои зад мојот неуспех? Господ или некој друг?
Prasanjava odat do hristijanite inaku bi sakala jas da ti odgovoram.

Zatoa mnogu gi sakam makedoncite.Nema da se rodi drug narod tolku da ne mrazi, vrega, pcue i da se nervira od nas.Sum bila i vo drugi drzavi i sum razgovarala na tema religija, ama vakvo nisko, ulicarsko odnesuvanje e karakteristicno samo za nasata najmila Makedonija.VE SAKAM SITE.

Se citkame posle bajramskite praznici, a do togas OSTANETE MI SITE so zdravje.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Понекогаш доброто воспитание се состои во тоа да ги истрпиш невоспитаните.
Доброто воспитание за муслиманките значи да не се мешаат во работи кај што не им е местото т.е. во машки работи, како и секоја друга добро воспитана муслиманка треба да си ја гледаш куќата, кујната, децата мажот... а не ваму да го дрвиш ..стварно бе..како тоа твоето добро воспитание ти дозволува муабет со непознати мажи..:D

Член од
25 август 2011
Мислења
109
Поени од реакции
6
во машки работи, како и секоја друга добро воспитана муслиманка треба да си ја гледаш куќата, кујната, децата мажот...
Abe kakov maz?
Sto znaci ako nemam maz, nemam deca.Za kujnata mama mi gotvi, odvreme na vreme i pomagam.Sto mislis ako sum familijarna zena bi se vlecela po forumi?
како тоа твоето добро воспитание ти дозволува муабет со непознати мажи..:D
Lele stvarno me izblamira neznam od sram sto da pravam :tapp:?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Доброто воспитание за муслиманките значи да не се мешаат во работи кај што не им е местото т.е. во машки работи, како и секоја друга добро воспитана муслиманка треба да си ја гледаш куќата, кујната, децата мажот... а не ваму да го дрвиш ..стварно бе..како тоа твоето добро воспитание ти дозволува муабет со непознати мажи..:D
a tebe sto tie tolku galjee za drugitee sto pravat gledajj tvote kaj se zena kerki sestri , zboruvaam za tvoitee najmili od ponezniot pol ,, najprvin bi trebaaloo na niv da im soopstiss kade odat sto pravatt da gi posovetuvaas pa ostalo drugite..

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom