Потребата на човекот од религија

• Креатор на темата Сатори
  • Време на започнување
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Се сложувам. Само уште да успееме да се договориме која би била таа улога на (било која) религија денес... :)
Па ако се решиш повеќе да читаш на форумот отколку да пишуваш, ќе најдеш ако не од другите барем од мене на оваа тема што сметам дека треба да биде религијата денес. И не само денес, туку воопшто, од секогаш и засекогаш.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Ајде вака да го завршиме постот

Наука против Религија

знаење против незнаење

верување против неверување

логика против нелогика

Дали некој може да открие што има после смрта сите ќе речеме не,

Се додека не се открие јас си имам право да кажам дека верувам во нешто а вие си имате право да кажете нешто друго.

Сите карти се отворени.

Не зборам за цркви,светци и такви глупости зборам за потреба на човекот да верува во нешто.А тоа не е забрането.поздрав и фала за вашето ценето мислење шо би рекол еден новинар.

Член од
29 август 2011
Мислења
2
Поени од реакции
3
ќе ме изините што ќе го прескокнам читањето на поголем дел од дискусијата,едно што сум нов на форумот,па оваа тема некако ми се виде поинтересна од сите други.Секојдневно спориме со религиозни и атеисти...некои кои мислат...и некои кои ги прифаќаат работите без воопшто и да бидат запознаени со истите..нешто како кога си даунлоадираш програмка и кога ќе дојде license agreement,scroll-уваш до дното и кликнуваш "i accept" без ни да знаеш за што се работи

Nevertheless...само сакам да го изразам моето сопствено гледиште на сево ова..

и покрај тоа што сум необработлив атеист,мене ми е јасно дека во нашиот генетски код има впишано една работа без која не би можеле ни да замислиме што понатаму.Надеж,или вербата во подобро утре.која би била смислата без тоа?
Е сега...религијата,секоја религија низ времето се јавува како најгруба форма на злоупотреба на таа човечка потреба да се верува едноставно дека утрешниот ден би можел да биде многу,или барем малку поубав од денешниот,со тоа што наметнуваат некои правила кои би биле како алгоритам со infinite loops...значи каде и да тргнеш....нема да стигнеш.Не знам...еве...21ви век,се е познато и се ни е сервирано на маса...дали ќе јадеме...од нас зависи....на крај....човек гради,и човек уништува...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Па ако се решиш повеќе да читаш на форумот отколку да пишуваш, ќе најдеш ако не од другите барем од мене на оваа тема што сметам дека треба да биде религијата денес. И не само денес, туку воопшто, од секогаш и засекогаш.
Некој што напишал 7,3 кило постови го кажува ова? Не ми се веруе!
Ако и Ти машко, прочиташе на форумов има и поинакви мислења од твоите. Религиите во денешно време се сосем непотребни, и не само што се непотребни туку се и штетни. Со ниеден аргумент не е покажана таква потреба од религија. Секоја религија се заснива покрај на невистинитост туку и на догма во истата. Безпоговорно и без минимум скепса кон таканаречената „вистина“. Кога догмата претставува „вистина“ нема прогрес.
Не зборам за цркви,светци и такви глупости зборам за потреба на човекот да верува во нешто.
Темава колку гледам е потребата на човекот од религија, не од верување. А и за верувањето ако зборуваме, дај да видиме која е таа потреба од верување (во било што). Аргумент некој? некаков?
Не мислам дека секој има потреба од верување.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.673
Поени од реакции
31.584
ako sakash skokaj i tri metri od zemja ., ama tebe ti e najpotrebna verbata/veruvanje.,.....odnosno da si veruvash mnogu poveke vo sebe.......vo krajna linija pak ., vek vigeno i ateizmot e veruvanje ........vo sushtinsko neveruvanje............pa aj sega vikni strelechki vod..........

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Хммм... ај вака, ако више се натегаме:

„ако се решиш повеќе да читаш на форумот отколку да пишуваш, ќе најдеш“ дека во мојот пост од само два реда барам да се договориме. Не барам да седнеме и да читаме. ;)
--- надополнето: Aug 29, 2011 12:19 PM ---
ateizmot e veruvanje ........vo sushtinsko neveruvanje............pa aj sega vikni strelechki vod..........
Добар си ти со ова оксиморониве - ги владееш, се гледа.

Атеизмот е верување, колку што е „проѕирно“ боја.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.673
Поени од реакции
31.584
da ne bideme vo aut kaj ima rubrika da diskutirame deka i bojata mozhe da bide prozirna ., odnosno i bojata da nema boja:sneaky::coffee:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Некој што напишал 7,3 кило постови го кажува ова? Не ми се веруе!
Ако и Ти машко, прочиташе на форумов има и поинакви мислења од твоите. Религиите во денешно време се сосем непотребни, и не само што се непотребни туку се и штетни. Со ниеден аргумент не е покажана таква потреба од религија. Секоја религија се заснива покрај на невистинитост туку и на догма во истата. Безпоговорно и без минимум скепса кон таканаречената „вистина“. Кога догмата претставува „вистина“ нема прогрес.

Темава колку гледам е потребата на човекот од религија, не од верување. А и за верувањето ако зборуваме, дај да видиме која е таа потреба од верување (во било што). Аргумент некој? некаков?
Не мислам дека секој има потреба од верување.
:) Атеист каков што генерализирам кога зборувам за модерните атеисти - тоа си ти.

Како бе мудрец тоа што сум напишал 7 илјади постови докажува дека јас не читам, пошто претпоставувам на тоа алудираше? Имав еден прилично слободно време и не го трошев на дота. Проблем е тоа? :)

Инаку, религија секако дека може да биде изедначено со верување. Религијата е збир на истомисленици, покрај тоа што е профитабилна организација. Исто како што собранието е форум на хохштаплери, ама воедно ја врши и функцијата на место каде што се усвојуваат закони и е зграда на народот. Исто како штп болницата е место каде што цвета мито, ама чат пат се лечи и по некој болесник.

Многу луѓе кои што веруваат во една работа се здружени во една религија.
DBack напиша:
Хммм... ај вака, ако више се натегаме:

„ако се решиш повеќе да читаш на форумот отколку да пишуваш, ќе најдеш“ дека во мојот пост од само два реда барам да се договориме. Не барам да седнеме и да читаме. ;)
Па, сори друже, ама сме се убиле и ја и ти од пишување на форумов, посебно на тема религија. Па колку пати истиот муабет ќе го вергламе...

Плус тоа ја и ти шо ќе се договориме, нема да го учат во католичките училишта во Канзас. :) Сепак, на кратко, билатерално, еве...

Религијата денес, е нешто коешто на човек му е потребно, бидејќи науката иако ќе му укаже на очигледните нешта, не може да му ги реши. Јасно е што се случува со телото кога ќе му престанат виталните функции, ама стравот од умирање е нормален и човечки и никој не може да рече, науката докажува дека после смртта нема ништо и затоа нема потреба да се плашиме.

Емоциите можеби се збирштина од хормони, хемии од жлезди и што се не, но освен ако не се сложиме дека треба да го поминеме животот на хероин, тогаш религијата ни е потребна за да биде она коешто ќе ни ги држи тие емоции кротки.
Мислам дека лошо се објаснив, ама ај да видам каков одговор ќе ми дадеш. :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
da ne bideme vo aut kaj ima rubrika da diskutirame deka i bojata mozhe da bide prozirna ., odnosno i bojata da nema boja:sneaky::coffee:

--- надополнето: Aug 29, 2011 12:43 PM ---
Па, сори друже, ама сме се убиле и ја и ти од пишување на форумов, посебно на тема религија. Па колку пати истиот муабет ќе го вергламе...

Плус тоа ја и ти шо ќе се договориме, нема да го учат во католичките училишта во Канзас. :) Сепак, на кратко, билатерално, еве...

Религијата денес, е нешто коешто на човек му е потребно, бидејќи науката иако ќе му укаже на очигледните нешта, не може да му ги реши. Јасно е што се случува со телото кога ќе му престанат виталните функции, ама стравот од умирање е нормален и човечки и никој не може да рече, науката докажува дека после смртта нема ништо и затоа нема потреба да се плашиме.

Емоциите можеби се збирштина од хормони, хемии од жлезди и што се не, но освен ако не се сложиме дека треба да го поминеме животот на хероин, тогаш религијата ни е потребна за да биде она коешто ќе ни ги држи тие емоции кротки.
Мислам дека лошо се објаснив, ама ај да видам каков одговор ќе ми дадеш. :)
Нема што да ти одговорам, па ти лајкнав мислење.

...само да не искочи дека не сум доволно радикален атеист ќе ти забележам да болдот и ќе ти кажам дека таа генерализација може да се употреби за оние кои немаат капацитет или желба да разберат како навистина функционира светот околу. Тоа ја го викам мрза... или пуста игнорантност. ...а ниту едно од двете не е изговор.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.673
Поени од реакции
31.584
super izgledash vaka religiozno, slikata od lichna karta ti e ili seushte nemash l.k:):coffee:., barem od frankejshtajn da staveshe slika ., poateistichki ke izgledashe/nauchnata kreacija/

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
ako sakash skokaj i tri metri od zemja ., ama tebe ti e najpotrebna verbata/veruvanje.,.....odnosno da si veruvash mnogu poveke vo sebe.......vo krajna linija pak ., vek vigeno i ateizmot e veruvanje ........vo sushtinsko neveruvanje............pa aj sega vikni strelechki vod..........
Стрелачкиот вод е сопственост на твојата група на верувачи. Некој кој заглавил во некои мистични догми ќе ми кажува мене што е атеизам.
:) Атеист каков што генерализирам кога зборувам за модерните атеисти - тоа си ти.

Како бе мудрец тоа што сум напишал 7 илјади постови докажува дека јас не читам, пошто претпоставувам на тоа алудираше? Имав еден прилично слободно време и не го трошев на дота. Проблем е тоа? :)
Да на тоа алудирав но не бев сигурен дека е така, но со овој пост се потврди. Не читаш пријателе, се читаш само себе си.
Атеизмот во повеќето членови кои така се изјасниле на форумов ти е далеку од јасен. Земи прочитај некој мој пост. Далеку сум јас од модата.
Кога сме веќе кај модата, најмодерни се „не сум ни теист ни атеист“ и најверојатно си ти во модерниве

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.673
Поени од реакции
31.584
e de jas sum smo obichen shutrak ., a ti drzhish kalash vo race ., pa sea vidi koj e po netolerancijata:coffee: ponekogash koga pravime psihichki profil pokazhuvame slikichki na asocijacii ., ., ........

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
e de jas sum smo obichen shutrak ., a ti drzhish kalash vo race ., pa sea vidi koj e po netolerancijata:coffee: ponekogash koga pravime psihichki profil pokazhuvame slikichki na asocijacii ., ., ........
Мене не ми требаат сликички за да доловам твој психолошки профил

I

Iblis

Гостин
Hahaha ако науката има одговор тогаш зошто не ги спречи.Пак бараш логика таму кај што нема .

Има поголеми работи од човекот.
Има, најголема е човечката глупавост, засега немаме начин како да ги сопреме земјотресите и бурите(бар до некаде,ама затоа знаеме да создадеме), за болестите синко чума во светот кој ја прифатил науката нема се јавено повеќе од 100 години, туберколизата се лечи и менаџира, бронхитисот , сифилисот и ред други болести се лечат целосно, знаеш ли колку е бил животниот век,оној просечниот, пред100, 500 и 2000 години ,а дали си свесен дека тоа што некогаш била длабока старост денес е младост? Ало бре од најобична гребнатина или настинка во "античкиот свет" се умирало.
Потреба за религија секој има, дали истата ќе биде теистичка или не теистичка, ама колку да се надмине и замише пред непознатото, а ако си паметен спознај го тоа непознато.

Kajgana Shop

На врв Bottom