Кризата во Грција (продолжетоци пред пенали)

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Грција може да должи илјада милијарди трилиони евра,ама се додека си ја има позади себе ЕУ нема гајле.Тие ја создадоа тие ќе си ја хранат.Не е првпат да ги спасат.190 г само им даваат пари.

Баросо: Случајот Грција е единствен, на ниедна друга држава нема така да и се помогне

Европската Унија и ММФ уште еднаш ја спасија Грција од банкрот. Лидерите на 17-те земји членки на еврозоната одобрија пакет тежок 109 милијарди долари, средства што на Атина треба да и гарантираат преживување во наредните девет години.. Прв пат, со помош од околу 50 милијарди евра, ќе учествува и приватниот сектор. Веста експресно се одрази на растот на берзите.

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=103&eventId=77951

Португалија,Ирска и Шпанија нека се снаоѓаат сами.Грција е главна.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Ako im rokne spanija da vidime dali ce se spravat pak. Spored mene i ova e samo privremeno...

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Една од омилените фрази на постарите генерации: „Дужен ко Грчка“, повторно се врати во употреба. Аирлија нека е! :)

Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Грција може да должи илјада милијарди трилиони евра,ама се додека си ја има позади себе ЕУ нема гајле.Тие ја создадоа тие ќе си ја хранат.Не е првпат да ги спасат. 190 г само им даваат пари.
Како да не сакаат да разберат дека нема политико решение за финансиски проблем. Парите мора некој да ги плати. Ова е купување време. Мудис им го намали рејтингот за три поени и вели дека е веќе сигурно јужниве ќе банкротираат формално (тие и онака одамна се банкротирани).

Има голема разлика е во реакциите во Франција и Германија. Во предизборието во Франција, Социјалистите (најголемите комуњари) ја критикуваат владата за буквално фрлање пари во Грција.

Во Германија дури и коалицискиот партнер ФДП ја критикува Меркел.

Нека им купија уште малку време, битно е дека сите зборуваат јавно дека ова е фрлање пари во црната дупка.

Moody’s credit rating agency downgraded Greece again this morning by three notches, putting it one notch above default, but stated that default was also a near certainty.

Moody’s cited the likelihood of a distressed debt exchange as the reason for its downgrade, but added that the bailout package agreed last week could lead to future downgrades across the eurozone. “For creditors of such countries [Greece, Portugal and Ireland], the negatives will outweigh the positives and weigh on ratings in future,” Moody’s said.

Meanwhile, most estimates put the level of debt reduction for Greece under the deal at €26bn, around 7.5% of Greek debt, while Greece needs a debt reduction of between 40%-50% for its debt to become sustainable. The FT reports that some major banks, such as RBS, Germany’s DZ and LBBW banks as well as Austria’s Erste bank, are yet to sign up to the plan for private sector involvement increasing fears that not enough private investors will take part.

Bundesbank President Jens Weidmann spoke critically of the bailout deal saying, “The euro area [has] made a big step toward a collectivisation of risks in cases of unsolid public finances and economic mistakes…That's weakening the foundations of a monetary union founded on fiscal self-responsibility.” Widespread support for the package within Angela Merkel's coalition government still looks unsure. The deal may be ratified with the support of the opposition SPD party, but without unified coalition backing there would be widespread calls for a general election.

Chancellor George Osborne announced on Friday that the UK would decrease the interest rate charged on its bilateral loans to Ireland to match those agreed by eurozone leaders under the second Greek bailout package. Open Europe’s Raoul Ruparel appeared on US radio station NPR discussing the bailout deal, and is quoted in Der Standard saying, “The problem [of Greece’s massive debt burden] has only been delayed.”

WSJ CityAM FT FT Alphaville BBC Le Monde EUobserver FTD Handelsblatt Jornal de Negocios IHT Liberation Le Soir FT 2 EurActiv WSJ 2 FT 3 Telegraph FT 4 WSJ 3 WSJ 4 WSJ 5 CityAM 2 CityAM 3 Telegraph 2 Saturday’s Times Saturday's Independent Weekend FT Weekend FT 2 Saturday's Telegraph Irish Times Irish Times 2 IHT 2 Independent on Sunday Sunday Telegraph Sunday Telegraph 2 Saturday’s Guardian Saturday’s Guardian 2 Saturday’s Guardian 3 Saturday’s Guardian 4 Jornal de Negocios 2

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.816
Поени од реакции
1.088
Ахх грчишта грчиштаа, да даде Господ, ни еден да не останете..

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
не знам кај да пишам,па ај тука...
Македонците во Грција потрошиле за одмориве 100 милиони евра...срамота,само толку ќе пишам.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
не знам кај да пишам,па ај тука...
Македонците во Грција потрошиле за одмориве 100 милиони евра...срамота,само толку ќе пишам.
Секој Има право да оди каде сака на одмор. Ако некој Македонец се чуствува добро во Грција нека оди таму. Оваа сезона Грција нудеше доста ефтини одмори дали тоа ги намами Македонците незнам...ама не би ги осудил што одат таму тоа е нивна работа.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Секој Има право да оди каде сака на одмор. Ако некој Македонец се чуствува добро во Грција нека оди таму. Оваа сезона Грција нудеше доста ефтини одмори дали тоа ги намами Македонците незнам...ама не би ги осудил што одат таму тоа е нивна работа.
Бла бла бла...и после зошто не викале овци се прашувате ?!
Глеј колку и да нудат ефтини одмори,треба да се размисли добро дека таа држава не не признава нас како држава,место Македонија не вика Скопје,што е срамота,иритирачко и омаловажувачки,а со самото тоа што не ни ја признаваат државата,фактички не не признаваат и нас Македонците,а дел од нас се ептен токмаци од Македонци,ја полнат грчката економска каса со 100 милиони евра,им го јачаат егото до Марс и назад,па така тие си добиваат сила се повеќе и повеќе да не навредуваат и омаловажуваат,а дел од нашите сограѓани пак ќе одат таму на одмор.
Зошто ?1
Затоа што нуделе ефтини одмори !!
Ма дај ти се молам,глупо,да не речам малоумно е тоа...
Не работи националната свест кај тие Македонци што отишле на одмор кај најголемите душмани и им ги полнеле џебовите,а со тоа колку толку им ја зајакнуваат и економијата,а како што пишав погоре,повеќе и повеќе им го јачаат егото.
За греота сме бе за греота,да земе тие што биле на одмор кај нив да ги погоди некоја радијација...

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Па види,и Грците доаѓаат тука за многу работи како купување зелнчук и овошје,шишање,поправање заби,коцкање,туризам(слушам доста Грци го посетуваат Охрид) итн.На крај краева добиваме дел од парите што таму ги трошат нашите туристи.

Kajgana Shop

На врв Bottom