Би отишле ли да живеете на село?

Член од
5 април 2007
Мислења
1.609
Поени од реакции
298
Фали село живеј во град,особено кај нас незнам колку е убаво да живееш во село ако е толку убаво нема лугето пред се младината да бега во најблиските градови. И на крај краева треба да се прави разлика од село до село си има разлика, села кој се поблизу до град, се поразвиени има и интернет, продавници и тн за разлика од некој планински села.

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
читам преку ред постови, и ви се чудам .. глеам некој одговара: шо ќе праам по тие темници; некои велат немало никакви услови; некои велат немало никаков живот таму - а јас сега ќе ви го докажам спротивното ..

живеам на село ( да не го речам при-градска населба ) и да, не се срамам да го кажам тоа ..бидејки јас моето местенце не го викам село! точно е дека некои рекоа дека од село до село има разлика, а за моето можам да го кажам само следново: СОВРШЕНСТВО.

на 1.8км од центарот на градот, на 1.5км до болницата,на исто толку до градскиот базент, парк и сл. опкружено со продавници, бензинска, преку 1 куќа сите имаат интернет, спортски терени, зеленило на сите страни го прави најубавото место за живеење ..

има околку 1.500-2.000 жители со иселениците, патиштата се тотално асфалтирани,улучно осветлување скоро на секоја улица, ретко кај нема, и речиси да нема стара куќарка .. местото се вика Јакимово, и е во склоп на оштина Виница..

интересни факти се тоа дека, многу од Виничани, доаѓаат да живеат во Јакимово.Да, од ГРАД во СЕЛО. зошто? - Виница е добар град, среден, стуткан, ама нема место каде да се населиш, освен по ридиштата ака. Чеченија, попознато во Виница. Додека Јакимово, се наоѓа на таква прекрасна локација, и погодна за се. за да стасам до Виница, мене ми се потребни 15-20 минути пеш ..

има луѓе кои се занимаваат со трговија,сточарство, и пак ништо не им е потребно освен оваа убавина ..:) кој сака да ме посети, бујрум на 29 Август, слава ни е, ем ќе се уверите :)

пс: тема стриктно за Јакимово, тука

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Најсељачка математика, имаме 100 000 хектари необработена земја.(имаме многу повеќе ама ќе се задржиме на оваа бројка)

1 хектар насаден со патлиџан дава 20 000 евра

100 илјади хектари * 20 000 евра=2 милјарди евра

Да влезат тие 2 милјарди евра во македонското стопанство би ја прешишале и Словенија.

Но има еден "catch" овој народ има траума од земја.
Он не не би се вратил на село па макар и Megan Fox да му ја дадеш за анама, онака да му игра у харем заедно со сите девојки од Викторија Сикрет.

Ќе мора на овој проблем да се работи, ќе биде тешко ама мора да се успее пошто друга алтернатива немаме.

Најбогатите луѓе во Америка живеат на пространи ранчови или хациенди, што подалеку од бучавата на градот и миризот на бензинот.

Ние чуден народ сме сите се бутаме во Центар.
Ubavo si gi kazuvas finansiite ama si rabotel li nekogas zemja sto zboris taka. Taka lesno ako se rabotese vo Makedonija ke nemase siromastija. Tie zemjoposednici im rabotat luge tamu tie ne rabotat i na mene nekoj da mi raboti za bez pari so se veli i jas ke odam da ziveam na selo bez nikakov problem.

Член од
11 август 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ќе ги замолам модераторите да ја чуваат темава од зајадливите коментари од типот:

-Овој пак со неговите фикс идеи.

-Да беше лесна земјата никој немаше да појде во град итд...

Инаку еве една интересна вест.

Со државна земја и субвенции до заработувачка

Со државна земја и субвенции до заработувачка. Стојанчо Спасиќ од Иванковци е пример дека аграрот во последните пет години станува атрактивен бизнис од кој може и да се живее и да се инвестира.

На своите три хектари земја, овој земјоделец ги додал и 27 хектари кои на плодоуживање ги добил од државата. Ги засадил со анасон, кромид и житарици. Од субвенциите што ги добил за една година купил и сопствен трактор.

- Добиваме субвенции за сите култури и со тие пари можам да платам и осигурување и кирија и да остане за трошоци. Олку добро не било никогаш, да беше вака порано, македонското земјоделство ќе беше многу понапред - вели Стојанчо Спасиќ од Иванковци.

Спасиќ вели дека субвенциите се исплаќаат редовно, а во некои случаи дури и пред време. Токму државната поддршка за земјоделство го врати и животот во неговото село.

- Во село Иванковци само од субвенции влегоа околу 500 - 600 илјади евра за една година. Никогаш не било вака добро - вели Спасиќ.

Минатата година државата исплати 100 милиони евра за субвенции. За годинава планирани се 15 милиони повеќе. Субвенцијата за тутунот е веќе исплатена, а за дел од другите култури пријавувањето е во тек. Ќе трае до крајот на овој месец.
kako moze da veruvate na ova stv ne mi e jasno.Ako zemjodelstvoto bese profitabilno vo Makedonija nemase da ima tolko protesti.I ke ve molam nemojte da zboruvate za nesto ako nemate probeno.Probajte so zemjodelie pa ke videte dali se isplaka da si zemjodelec vo nasava drzava

S

Sheldon Cooper

Гостин
Да, би живеел во село кога тоа село би било со добра инфраструктура и со убави и средени куќи (налик на населба) и кога до секоја куќа би имало оптички кабел т.е многу брз интернет и модерна автобуска постојка на која ќе пристигаат двокатни автобуси и ќе ме носат до главниот град за на факултет, лекар и сл. Oh wait, па ова е опис на град :A

Член од
8 август 2011
Мислења
232
Поени од реакции
79
можам да ви кажам дека у кавадарци лугето сеуште се занимават со земјоделство затоа шо дават субвенции.

Член од
11 август 2011
Мислења
113
Поени од реакции
27
Не, мразам село
Мислам немам ништо против него
Ама толку сум навикната на град што во село просто ми се здосадува по еден сат

Capitano

...
Член од
24 октомври 2007
Мислења
1.344
Поени од реакции
137
Зависи со кого и во кое село.
Како и да е, една недела би бил максимумот o_O

Член од
29 јануари 2010
Мислења
1.619
Поени од реакции
1.551
Ајде не лажете ке се чуствувавте исто како дома :D

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Да, би живеел во село кога тоа село би било со добра инфраструктура и со убави и средени куќи (налик на населба) и кога до секоја куќа би имало оптички кабел т.е многу брз интернет и модерна автобуска постојка на која ќе пристигаат двокатни автобуси и ќе ме носат до главниот град за на факултет, лекар и сл. Oh wait, па ова е опис на град :A
Pa ova i u najglemoto Mak. selo (Skopje) go nemas...

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Абе да не се праам најпаметен, ама мислам дека и вие што зборите као демек баш би сакал/а на мирно мало селце да отидам со други зборови глумите лудило :)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Да, одма. Се` што ми треба е асфалтен приод до куќа, прилкучок за струја, водовод, и добар wireless сигнал. Ако нема општинска канализација, и сКептичка јама ќе се ископа, немат гајла. За другото ја ќе се снајдам. А ако нема комшии во радиус од 500 метара, још боље.

Факе

Highbury–the Home of Football
Член од
6 март 2010
Мислења
9.484
Поени од реакции
10.220
Јок,не,нема шанси. ;)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Абе да не се праам најпаметен, ама мислам дека и вие што зборите као демек баш би сакал/а на мирно мало селце да отидам со други зборови глумите лудило :)
Не глумам, озбилен сум. Да знаеш каков план и програм иам, одма ќе сакаш да ме дружиш.;)

Kajgana Shop

На врв Bottom