Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.711
Поени од реакции
13.395
А на плоштад не е дозволено да се ставаат споменици???Мора да биде чиста површина???
Но нели истотака да биде нешто налик на ова?

Во криза, поготово економска, нели подобро е да се превзема никаков естетски проект отколку проектиште кое донесува минорен или никаков бенефит? Ај да беше една фонтана, ај да беше една скулптура.... Но ова веќе е претворено на слика слична на горенаведената.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
А што му фали на овој? Или не знаат Италијанците?

А погледни го видикот,зградите кои го опкружуваат..самите згради му се доволни,па може и без споменик или фонтана.. а кој беше видокругот на нашиот.. ? Од лево ливада пред телеком со паркинг,право камени и несредена околина + минариња едно 15, десно онаа грдата зграда Типо заедно уште со погрдата наречена Лумикс,чир невиден ..едино Ристиќева е на место и заслужува таму да стои

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
^ Сево ова што го кажуваш нит се тргна, нит се среди, само споменици се налупаа. Башка не знам што смета ливадата кај паркингот, клупи има таму, баш убава околина.

Член од
19 октомври 2010
Мислења
576
Поени од реакции
344
^ Сево ова што го кажуваш нит се тргна, нит се среди, само споменици се налупаа. Башка не знам што смета ливадата кај паркингот, клупи има таму, баш убава околина.
Ако толку сакаш ливади, ете ти го Градски парк па + и езерце имаш ;)

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ако толку сакаш ливади, ете ти го Градски парк па + и езерце имаш ;)
Значи кога ќе се избаци некој со ваков одговор..... Кажи им го истово на Италијанциве што седат на клупи на плоштади и хранат гулаби со храна, нека идат во зоолошка, што, и паркче и езерца си имаат таму. Подобро препрочитај што пишав и што сакав да кажам, ќе ме сфатиш.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
А што му фали на овој? Или не знаат Италијанците?

Во Италија имаш илјадници плоштади, така да таму имаш простор за експериментирање колку сакаш.
Нашиот, единствениот беше комплетна брука.
Можеби сме банана држава со 40% невработеност али плоштадот не прикажуваше во 10 пати полошо светло од она што сме.

Член од
19 октомври 2010
Мислења
576
Поени од реакции
344
Значи кога ќе се избаци некој со ваков одговор..... Кажи им го истово на Италијанциве што седат на клупи на плоштади и хранат гулаби со храна, нека идат во зоолошка, што, и паркче и езерца си имаат таму. Подобро препрочитај што пишав и што сакав да кажам, ќе ме сфатиш.
Ај ти прочитај си го цитатов може? За клупите, во ист број се така да има кај да седнеш, или сакаш да кажеш дека требаше да се постават нови на кругчето кај што сега е Аце? За гулаби немаме не сме Италија, али се наоѓа по некоја чавка ваљда и за тоа е крива владата ;)

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ај ти прочитај си го цитатов може? За клупите, во ист број се така да има кај да седнеш, или сакаш да кажеш дека требаше да се постават нови на кругчето кај што сега е Аце? За гулаби немаме не сме Италија, али се наоѓа по некоја чавка ваљда и за тоа е крива владата ;)
Затоа ти реков да ме прочиташ убаво. Кај реков да се постават нови жити очите? Само пишав дека тоа што рече Цитро дека „смета“ според некои, фактички не смета, зошто од никого немам чуено да се пожали ниту да каже нешто против клупите и зеленилото што е таму. За зградата кај Лумикс тоа гомцето се согласувам потполно како и многумина, треба од темел да го снема. А и надоврзување на муабетот погоре, Тито да не е одговорен за Лумиксот?
--- надополнето: Aug 10, 2011 9:03 PM ---
Во Италија имаш илјадници плоштади, така да таму имаш простор за експериментирање колку сакаш.
Нашиот, единствениот беше комплетна брука.
Можеби сме банана држава со 40% невработеност али плоштадот не прикажуваше во 10 пати полошо светло од она што сме.
Нашиве со еден изекспериментираа до даска, среќа во несреќа што немаме илјадници.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Кога веќе споредуваме со италјански плоштади.Падова.
Prato della Valle

80 скулптури.И ова ли потсетува на гробница.А Саладине???

Член од
19 октомври 2010
Мислења
576
Поени од реакции
344
Едноставно не разбирам како може да мешате плоштади и паркови? Вие сакате ливада, со 10-20 дрвца, ус пут по некое цвеќенце, чешмичка за пиење вода, и патека да не газиш по тревата, Eпа дојдете у Аеродром и ќе речете дека пред секоја зграда има плоштад (не дека сум од Аеродром али според ова вашево така испаѓа)

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.711
Поени од реакции
13.395
За која површина ми збориш? за 1000m2 или 10 000?
Сеа ја видов и горната слика. Прво да те прашам, ова е главниот плоштад на главниот град?
Второ, дали постои симетрија во нашиот плоштад со Цар Самоил и Јустинијан на чело?

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.711
Поени од реакции
13.395
Sponge Bobby
Еве и естетски да споредиме. Спомениците во Падова се да не речам идентични, но еве слични по висина.
На нашиот плоштад едните се во седечка, другите во јавачка, третите во стоечка четвртите.... А и за големината да не зборам.
Второ висината на скулптурата не е сразмерно со ширината на нашиот плоштад. Или да поедноставам - за да го видиш Гоце на коњ, треба да отидеш дури до Пицерија галерија/фуфо/како и више да се вика за да биде упадлив во видикот.
За споменикот на Аце да не дискутирам, има некои правила кои се сосема отстапени но ај ќе заобиколам тука.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Натрупаноста на спомениците е привремено решение, се додека не се смени менталитетот, гледајте го ова како превентивна мерка против вандализмот.

Член од
19 октомври 2010
Мислења
576
Поени од реакции
344
Sponge Bobby
Еве и естетски да споредиме. Спомениците во Падова се да не речам идентични, но еве слични по висина.
На нашиот плоштад едните се во седечка, другите во јавачка, третите во стоечка четвртите.... А и за големината да не зборам.
Второ висината на скулптурата не е сразмерно со ширината на нашиот плоштад. Или да поедноставам - за да го видиш Гоце на коњ, треба да отидеш дури до Пицерија галерија/фуфо/како и више да се вика за да биде упадлив во видикот.
За споменикот на Аце да не дискутирам, има некои правила кои се сосема отстапени но ај ќе заобиколам тука.
Секој има свое мислење, така да и јас твоето го почитувам и мене не ми се свиѓаат некои работи невикам дека се е идеално, но неможе се да биде совршено, неможе на 2 000 000 да им се свиѓа истата идеа и реализација. Во едно семејство неможат 4ца да се ускладат, а не па цела нација. Да неискачам надвор од темава. За Гоце и Даме според мене грешиш и според мое мислење се најдобро осмислени и представени споменици во просторот. А за големината на Аце јас гледам 2работи што скулпторката сакала да ги прикаже во тој простор
1. Ако си во близина на постаментот во преден план е фонтаната и нејзината изработка, секој детал со релјефите, лавовите, стражата и ред други работи
2. Порта Македонија впрочем ја направија за визуелно да го доживееме Александар Македонски и неговата големина, исправен, гордо кренат пред нас, а постаментот од таа далечина се губи и добиваме друга слика
Така да според мене имаме 2 различни скулптури во една, што пак заедно сочинуваат една добра целина

Kajgana Shop

На врв Bottom