Sponge Bobby
Еве и естетски да споредиме. Спомениците во Падова се да не речам идентични, но еве слични по висина.
На нашиот плоштад едните се во седечка, другите во јавачка, третите во стоечка четвртите.... А и за големината да не зборам.
Второ висината на скулптурата не е сразмерно со ширината на нашиот плоштад. Или да поедноставам - за да го видиш Гоце на коњ, треба да отидеш дури до Пицерија галерија/фуфо/како и више да се вика за да биде упадлив во видикот.
За споменикот на Аце да не дискутирам, има некои правила кои се сосема отстапени но ај ќе заобиколам тука.
Секој има свое мислење, така да и јас твоето го почитувам и мене не ми се свиѓаат некои работи невикам дека се е идеално, но неможе се да биде совршено, неможе на 2 000 000 да им се свиѓа истата идеа и реализација. Во едно семејство неможат 4ца да се ускладат, а не па цела нација. Да неискачам надвор од темава. За Гоце и Даме според мене грешиш и според мое мислење се најдобро осмислени и представени споменици во просторот. А за големината на Аце јас гледам 2работи што скулпторката сакала да ги прикаже во тој простор
1. Ако си во близина на постаментот во преден план е фонтаната и нејзината изработка, секој детал со релјефите, лавовите, стражата и ред други работи
2. Порта Македонија впрочем ја направија за визуелно да го доживееме Александар Македонски и неговата големина, исправен, гордо кренат пред нас, а постаментот од таа далечина се губи и добиваме друга слика
Така да според мене имаме 2 различни скулптури во една, што пак заедно сочинуваат една добра целина