Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Шо? Пополека со одушевувања. Види ги трошоците во Лондон.;) Башка, многу е наивно да се мисли дека секаде на запад е мед и млеко и дека заработувачката е единствено мерило. Ако веќе зборуваме за квалитет на живот, погледни го Human Development Index (HDI) за 2010 -- САД е на 4то место (што е преценето и нереално -- реално е под 10 место) а Британија е на 26. И во САД и во Британија стандардот и квалитетот на живот се во опаѓање. Проценките на HDI за 2030 јасно го покажуваат ова. Словенија за помалку од 20 години ќе биде меѓу првите 15 земји во светот според HDI.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Шо? Пополека со одушевувања. Види ги трошоците во Лондон.;) Башка, многу е наивно да се мисли дека секаде на запад е мед и млеко и дека заработувачката е единствено мерило. Ако веќе зборуваме за квалитет на живот, погледни го Human Development Index (HDI) за 2010 -- САД е на 4то место (што е преценето и нереално -- реално е под 10 место) а Британија е на 26. И во САД и во Британија стандардот и квалитетот на живот се во опаѓање. Проценките на HDI за 2030 јасно го покажуваат ова. Словенија за помалку од 20 години ќе биде меѓу првите 10 земји во светот според HDI.
не е воодушевување- напротив
50 Х поголема плата од МК????? да не претерал малку повеќе:pos:

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
50 Х поголема плата од МК????? да не претерал малку повеќе
ОК, извини. Па не знам, можно е да зема 50 пати повеќе. Но тоа не е апсолутно мерило. Башка, преку глава ми е од копуци кои лечат комплекси кога ќе дојдат во МК и лажат народ колку све било совршено на запад. Особено ми се смешни причите за лесна заработувачка и многу слободно време -- и двете се неточни тврдења.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
Така е! :) Полн е форумов од наивни, неинформирани препричавања како било во Америка, како било ваму-таму...Америка е страотно компетитивен пазар (кој како капак е во невидена рецесија). Еве ви пример: колку диригенти има во МК? Секој може да најде работа. Во Лос Анџелес еден диригент ми ги носеше куферите до хотел. Секој кој мисли дека лесно се наоѓа добро платена работа во Америка или Канада си праи бајрам на умот. Зборувам за професии и кариера -- за аргатски работи не праам муабет.
Заради болдов не ги разбирам резултативе на анкетата. Сите што гласале за го објаснуваат тоа со тешкотијата да се најде работа со Македонија. Доколку во еден од најмалку развиените пазари во светот не успееш да најдеш работа, незнам како би нашол во најкомпетитивниот. Се разбира и јас мислам за кариера. Страв ми е и да помислам дека сите што гласале со странство мислеле на аргатска работа. Би ме разочарала толкава неабициозност кај млади луѓе.

Оправдувам заминување во странство, за луѓето што сакаат да работат и имаат квалификации само за аргатски работи. Факт е дека се поплатени. Оправдувам исто така и заминување заради амбициозност. Доколку мислиш дека си или пак имаш капацитет да бидеш меѓу најдобрите во светот во својата струка САД и Западна Европа се вистинското место да го покажеш тоа. Заминување на квалификуван кадар за вршење на аргатски работи е огромна глупост. Во Македонија, со малку инветивност можеш да креираш сам работно место за себе. Ние сме далеку од заситен пазар.
--- надополнето: Aug 3, 2011 8:36 PM ---
Види работно време во последната реченица од постот.:rolleyes:

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Заради болдов не ги разбирам резултативе на анкетата. Сите што гласале за го објаснуваат тоа со тешкотијата да се најде работа со Македонија. Доколку во еден од најмалку развиените пазари во светот не успееш да најдеш работа, незнам како би нашол во најкомпетитивниот. Се разбира и јас мислам за кариера. Страв ми е и да помислам дека сите што гласале со странство мислеле на аргатска работа. Би ме разочарала толкава неабициозност кај млади луѓе.

Оправдувам заминување во странство, за луѓето што сакаат да работат и имаат квалификации само за аргатски работи. Факт е дека се поплатени. Оправдувам исто така и заминување заради амбициозност. Доколку мислиш дека си или пак имаш капацитет да бидеш меѓу најдобрите во светот во својата струка САД и Западна Европа се вистинското место да го покажеш тоа. Заминување на квалификуван кадар за вршење на аргатски работи е огромна глупост. Во Македонија, со малку инветивност можеш да креираш сам работно место за себе. Ние сме далеку од заситен пазар.
--- надополнето: Aug 3, 2011 8:36 PM ---

Види работно време во последната реченица од постот.:rolleyes:
Се согласувам. Ако некому во Македонија му е тешко да најде работа, нека подразмисли како ќе му биде во средина каде никого не познава. Башка, има и предности да живееш во мала држава без империјалистичко минато.

Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
50 Х поголема плата од МК????? да не претерал малку повеќе:pos:
Зашто да претерам? Знаеш колку е просечна плата на тоа што го работам? 45.000$.И плус тоа уште 22.000 ти се платени, кога има денови што се работи плус уште 5 саати.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
Зашто да претерам? Знаеш колку е просечна плата на тоа што го работам? 45.000$.И плус тоа уште 22.000 ти се платени, кога има денови што се работи плус уште 5 саати.
Долари во Лондон? Да не градиш објекти за престојнава олимпијада? Кажи работно време. Никој не фрла толку пари без да те исцеди.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Продадени души и тинејџерчиња со платен интернет од тато и мама владеат со форумов.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
Продадени души и тинејџерчиња со платен интернет од тато и мама владеат со форумов.
Повеќе би рекол заслепени од приказните што ги продаваат мас-медиумиве во Македонија.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Немам гласано пошто допрва да избирам е несериозно и скоро и неможно, но...не се работи само за тешкотија да најдеш работа туку истата да е платена, да тргнеш на страна или спечалиш за имот. За дополнителни часови, саботи и недели во Македонија ретко станува збор. Аргатлакот е нужно зло кога е бориш за своето семејство. Ти можеби ќе аргатуваш (но ќе обезбедиш пристојно живеалиште), но твоите деца и нивните...ќе имаат многу многу подобар старт. Тоа се случи со мои пријатели отидени во Канада...економист, работи "физичар" заради жртвување за иднината на своите деца кои се школуваат и ќе се некој и нешто. Еден медицинар го имам споменато...овде волонтираше неколку години. Отиде во САД, заврши пак факултет (или доврши дел), субспецијализира, сега е ...Овде што би му оставил како старт...10-12 па нека се и 20 илјади денари плата (и со факултет) ако има среќа да се вработи за основни семејни трошоци (според ССМ) од околу 30-36 илјади денари месечно.
Зависи и од ксметот, но секогаш има повеќе можности (каде има и роднини) таму него овде. Од тие што отидоа Австралија или Канада, ниеден што ги знам се нема вратено ниту нема останато без куќа и работа. Еднашка прашав, зошто 250-500 илјади барем половина не се вратат ако не чинело? Повелајте, продајте таму све, Македонија е сеуште на балканов...Нема овде работа? Епа нема. Нема пари? Нема.

Не ми е јасно...во моментов на темава збориме каде има повеќе шанси и услови за работа и живеачка, дека Македонија можеме ама не ни се работи? Хм...тие од таму велат не чини ама не се враќаат, ние велиме одвај чекаме да излеземе, но голем чекор, многу думи...и се у круг.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
па не е ли претерување кога пиша 50 пати ??
значи ти земаш 3750 долари месечно- а рмбаш од јутра до сутра-така?
колку плаќаш кирија за куќата, колку даваш за комуналии и за месечни потреби- ?немораш прецизно = грубо кажи
во основа некаде тебе би ти останувале 1000 долари- под услов да си сам-

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
Немам гласано пошто допрва да избирам е несериозно и скоро и неможно, но...не се работи само за тешкотија да најдеш работа туку истата да е платена, да тргнеш на страна или спечалиш за имот. За дополнителни часови, саботи и недели во Македонија ретко станува збор. Аргатлакот е нужно зло кога е бориш за своето семејство. Ти можеби ќе аргатуваш (но ќе обезбедиш пристојно живеалиште), но твоите деца и нивните...ќе имаат многу многу подобар старт. Тоа се случи со мои пријатели отидени во Канада...економист, работи "физичар" заради жртвување за иднината на своите деца кои се школуваат и ќе се некој и нешто. Овде што би му оставил како старт...10-12 па нека се и 20 илјади денари плата (и со факултет) ако има среќа да се вработи за основни семејни трошоци (според ССМ) од околу 30-36 илјади денари месечно.
Зависи и од ксметот, но секогаш има повеќе можности (каде има и роднини) таму него овде. Од тие што отидоа Австралија или Канада, ниеден се нема вратено ниту нема останато без куќа и работа.

Не ми е јасно...во моментов на темава зарем се убедуваме каде има повеќе шанси и услови за работа и живеачка, дека Македонија можеме ама не ни се работи? Хм...
Во ред, има ситуации и кога иде ножот до коска и мора да се решиш за исселување, го разбирам јас тоа комплетно. Заборавив во погорниот пост да споменам инвестирање во иднината на децата. Оправдувам и такво заминување. Но, најголемиот дел од форумов се млади луѓе и сигурно немаат такви проблеми.
Доколку си инветивен во Македонија е многу полесно да успееш, зборувам пак за градење на кариера. Најдобра комбинација според мене е работа во странство неколку години, крадење на некоја идеја од таму, што би била новитет овде и враќање во Македонија.

Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
Долари во Лондон? Да не градиш објекти за престојнава олимпијада? Кажи работно време. Никој не фрла толку пари без да те исцеди.
Во македонија и да те ицедат пак нема да платат.Не, работам во филмско студио, како моделер,аниматор и понекад визуелни ефекти по потреба.
Работно време од од 9 до 5пм а понекад, устанувам и до доцна ако се прави на голем прокет.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Доколку си инветивен во Македонија е многу полесно да успееш, зборувам пак за градење на кариера. Најдобра комбинација според мене е работа во странство неколку години, крадење на некоја идеја од таму, што би била новитет овде и враќање во Македонија.
да, дел од нив тоа го прават, некои оставаат простор за повторно одење на печалба, други повторно се враќаат-одат-таму и ваму за во подоцни години да се ниваму нитаму (од една страна ги влече татковината, од друга семејството таму), не им е лесно сигурно, барем на првите генерации...повеќето сепак се одлучуваат според она најдоброто за децата и целото семејство. Според % на постојано вратени лица најверојатно подоброто за иднината (во разни сегменти, не само приходите) еден добар дел нашинци го гледаат во тие држави.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
Во македонија и да те ицедат пак нема да платат.Не, работам во филмско студио, како моделер,аниматор и понекад визуелни ефекти по потреба.
Работно време од од 9 до 5пм а понекад, устанувам и до доцна ако се прави на голем прокет.
Така кажи, значи работиш како квалификуван кадар не како аргат. Тоа ми беше поентата.

Kajgana Shop

На врв Bottom