Принудна работа за сите невработени !

• Креатор на темата Креатор на темата THE_CHOSEN_ONE
  • Време на започнување Време на започнување
само тие за сега прифатиа да разговараат со нас за темава. за жал, не е возможно така брзо да се разговара со сите со кои би сакале да разговараме. пример: градоначалникот на град Скопје прима посетители секој последен петок во кабинетот кај него за разговори и предлози. кога последен пат сте биле таму? јас во петокот.
Доколку не можете да остварите средба со пратениците во собранието, не можете да се сретнете барем со некои од советниците на Ставревски да ви дадат мислење, а незнам зошто би било тоа проблем, ништо од законов, џабе овде дискутираме. Од вашето избегнување да говориме со бројки, можам само да константирам дека истите и ги немате. Незнам која е поврзаноста на Трајановски со законов. Чукате на погрешна врата.

Ајде бе перачи на при сабајле еден тост кога јадевме со брачката имал докторска дисертација дека педерите биле хормонски пореметени, а овај другиот му одговара дека групата Билдерберг се договорила за трета светска војна. Си јадам јас така тостот и одма се почувствував интелегентно инфериорен спрема тие двајца големи умови, така и овде кој стаса предложи закон е тоа ти е....

Одлична иницијатива која се надевам ќе стане закон, а уште поважно, ќе се почитува тој закон.
Во ЕУ така се работи, а ако сакаме да станеме дел од ЕУ (политички или економски, или комбинирано) тогаш ќе мора да имплеменираме тамошни правила (во нашите закони или домови, или комбинирано).

Административни мерки: Јавни работи
Сите здравствено способни невработени лица треба да бидат принудно ангажирани во јавните работи за плата еднаква на нивните бенифиции за невработени (работен напредок). Одбивањето од страна на невработеното лице за ангажирање во јавните работи треба да резултира со отповик на неговиот статус невработен и сите бенифиции поврзани со него.
“Состојбата во Македонија е толку екстремна што може да се спореди со големата депресија во САД. Во САД во 1932 година цивините конзервативни трупи (ССС) биле основани за да ја поттикнат природната конзервативна работа за младите и неженети. Тие саделе дрвја, подигале брани заради поплави, гаснеле шумски пожари и граделе шумски патишта и патеки. Тие живееле во работнички кампови под средно воен режим во сооднос им била обезбедена храна и просечен месечен готовински надомест, здравствена заштита и други потреби. ССС вработиле 500.000 илјади во својот максимум а 3.000.000 преку своето опстојување. Во секој случај секогаш постои опасност дека јавните работи едноставно ќе го поттиснат постоечкото вработување. Затоа синдикатот и локалните општински одобрувања треба стриктно да се разгледуваат.„
Па поради горенаведеното предлагаме да секое невработено лице што ги добива бенифициите (паричен надоместок, социјална помош и сл.) од државата биде работно ангажирано 52 дена во годината во јавните работи на локално ниво.

.
Oва ви е тоталитарно. Никој несмее да биде уценуван со принудна работа само за да биде регистиран како невработен. Ај што мора да се пријавува секој втор месец и неможе да патува подолго во странство туку сега треба да чисти и јавни вециња. Е што е многу многу е. Се само за да земе плави каротиња. И на глава треба да дуби.

Ајде бе перачи на при сабајле еден тост кога јадевме со брачката имал докторска дисертација дека педерите биле хормонски пореметени, а овај другиот му одговара дека групата Билдерберг се договорила за трета светска војна. Си јадам јас така тостот и одма се почувствував интелегентно инфериорен спрема тие двајца големи умови, така и овде кој стаса предложи закон е тоа ти е....
Урбан Индијанец :) Јас барем правам нешто (можеби и погрешно - што сеуште незнаеме) .. прашање е ШТО правиш ТИ .. предлагаме закони .. предложи и ти некој, не е тоа некоја висока математика, само треба убаво да составиш писмо, да го пратиш каде што треба и да се надеваш дека некој ќе го реализира. Како што напоменав пред малку, жално е што “кубурата“ ти паднала а турчинот те клецка и понатаму. Ама што се може. Некој е створен само да “прима“ наместо и да “даде“. :)

Одлична иницијатива која се надевам ќе стане закон, а уште поважно, ќе се почитува тој закон.
Во ЕУ така се работи, а ако сакаме да станеме дел од ЕУ (политички или економски, или комбинирано) тогаш ќе мора да имплеменираме тамошни правила (во нашите закони или домови, или комбинирано).

А тие што нејќат да се дел од ЕУ?

доколку 300000 работници работат 52 дена за 8000 денари месечно би ја чинеле државата 720 милиони евра годишно.
Ако тие 300.000 работници мочаат уз ветар (односно не прават ништо а го зимаат тој кеш) тогаш си во право, економски неоправдано е. И неисплатливо.
Ама сметај дека секој што ќе сработи било што (и ќе земе хонорар за тоа, нормално) тоа нешто ќе биде продуктивно.
Да речеме патишта градат... патарини, па пренос на стока и луѓе по тие патишта, па туристи, па 300 чуда... значи не е залудно и математикава ви е тотално погрешна.
Мене повеќе ме вознемирува Х број на население (не знам која е точната бројка) која зима социјална помош за ништо + државата им плаќа придонеси за здравство + не носат ништо во буџет. Тие се штетници, не оние што ќе земат 8000 денари месечно за било каква завршена работа.
--- надополнето: Jul 30, 2011 5:00 PM ---
А тие што нејќат да се дел од ЕУ?
Пакистан, Индија... цепајте даље. Огромен дел од населението сака.

Урбан Индијанец :) Јас барем правам нешто (можеби и погрешно - што сеуште незнаеме) .. прашање е ШТО правиш ТИ .. предлагаме закони .. предложи и ти некој, не е тоа некоја висока математика, само треба убаво да составиш писмо, да го пратиш каде што треба и да се надеваш дека некој ќе го реализира. Како што напоменав пред малку, жално е што “кубурата“ ти паднала а турчинот те клецка и понатаму. Ама што се може. Некој е створен само да “прима“ наместо и да “даде“. :)

Грешка си гледаш тој профил од другар ми е со вицот за кубурот и турчинот, а јас си пишувам само од овде не сум шизофреничар да имам повеќе профили :icon_lol:.

Јас си знам што ќе предложам, ама нема да ми прифатат затоа и не се замарам, ќе прифатат вака нешто од невладина финансирана од владина да не изгледа дека е владин законот вака е невладин. Тоа пишување писма средби со глаучи тие бајки на друг :icon_lol:

Ако тие 300.000 работници мочаат уз ветар (односно не прават ништо а го зимаат тој кеш) тогаш си во право, економски неоправдано е. И неисплатливо.
Ама сметај дека секој што ќе сработи било што (и ќе земе хонорар за тоа, нормално) тоа нешто ќе биде продуктивно.
Да речеме патишта градат... патарини, па пренос на стока и луѓе по тие патишта, па туристи, па 300 чуда... значи не е залудно и математикава ви е тотално погрешна.
Мене повеќе ме вознемирува Х број на население (не знам која е точната бројка) која зима социјална помош за ништо + државата им плаќа придонеси за здравство + не носат ништо во буџет. Тие се штетници, не оние што ќе земат 8000 денари месечно за било каква завршена работа.

Да де, ќе правиме автопати со невработени. Кој ќе копа тунели? Кој ќе прави мостови? Механизација не ни треба? Или ќе им речеме на градежните фирми вие дадете ни механизација, ние ќе ангажираме работници, вашите кој ги е.е, нека седат дома. Друга работа е што Македонија неможе да одвои 720 милиони годишно, што доколку пројде законов би морала да ги обезбеди. Ете вовед во економски колапс.

--- надополнето: Jul 30, 2011 5:00 PM ---

Пакистан, Индија... цепајте даље. Огромен дел од населението сака.
Најголеми штетници се администрација чинат по 40.000 месечно а единствено нешто што произведуват е шарена хартија и бирократија. Покорисни се невработените барем тие ја спуштаат ценат на трудот а со тоа им прават заштеди на фирмите кој ја носат економијата.

Да де, ќе правиме автопати со невработени. Кој ќе копа тунели? Кој ќе прави мостови? Механизација не ни треба? Или ќе им речеме на градежните фирми вие дадете ни механизација, ние ќе ангажираме работници, вашите кој ги е.е, нека седат дома. Друга работа е што Македонија неможе да одвои 720 милиони годишно, што доколку пројде законов би морала да ги обезбеди. Ете вовед во економски колапс.
Се зависи од имплементацијата на (потенцијалниот) закон(от) и колку сериозно ќе се нафати државата да го имплементира.
Значи јас како стопанственик, ако вработувам некој на плата од 8000 денари месечно, очекувам тоа лице да ми донесе мене минимум 16.000. Нели за да се исплати неговото најмување. Јас нема пари од платата на жена ми да земам за да му дадам плата на работникот од 8000 дека мене не ми стигнуваат, он само 6000 извадил месецов.
Дајте малку економска логика, во економија подфорумот сте... ако немате економска логика, одете во игри, ваљда имате таква логика барем.

Најголеми штетници се администрација чинат по 40.000 месечно а единствено нешто што произведуват е шарена хартија и бирократија. Покорисни се невработените барем тие ја спуштаат ценат на трудот а со тоа им прават заштеди на фирмите кој ја носат економијата.
Точно, и за тоа се согласувам... меѓутоа од некаде мора да се почне.
Под претпоставка отпуштиме 100.000 администрација и ја сведеме на реално потребна бројка, ќе имаме 400.000 невработени. Никако да мрднеме напред.
Затоа логика повеќе има прво барем дел од овие 300.000 да се средат (рака на срце, омладината е страшно мрзелива... имам 26 годишен брат дома, со завршен факултет, кој 1 ден стаж нема и бара работа а моли Бога да не ја најде.... милион знам такви) па потоа и администрацијата да се подбере. Отпуштање на јавната администрација во моментов само ќе додаде масло во оганот наречен Агенција за Вработување на РМ.
И не се чудете, ќе повторам, секаде во светот е така.... секоја земја бара од невработените да се трудат да најдат работа на секој можен начин - ако не го направат тоа, тогаш ги бришат од евиденција многу јасно.

Се зависи од имплементацијата на (потенцијалниот) закон(от) и колку сериозно ќе се нафати државата да го имплементира.
Значи јас како стопанственик, ако вработувам некој на плата од 8000 денари месечно, очекувам тоа лице да ми донесе мене минимум 16.000. Нели за да се исплати неговото најмување. Јас нема пари од платата на жена ми да земам за да му дадам плата на работникот од 8000 дека мене не ми стигнуваат, он само 6000 извадил месецов.
Дајте малку економска логика, во економија подфорумот сте... ако немате економска логика, одете во игри, ваљда имате таква логика барем.
Па за тоа говорам цело време. Затоа инсистирам на бројки. Ако го прочита нацрт-законот државата мора да ти обезбеди 52 дена работа, без разлика дали е економски исплатливо. Затоа законов ваков каков што е, е road to hell. Има опасност власта да го искористи ова, да направи закон на основа на оваа иницијатива, ама со многу понижувачки услови само за да се избришат невработените. Тек тогаш турчинот ќе стане црнец, само затоа што некој сака да си игра власт.

Па за тоа говорам цело време. Затоа инсистирам на бројки. Ако го прочита нацрт-законот државата мора да ти обезбеди 52 дена работа, без разлика дали е економски исплатливо. Затоа законов ваков каков што е, е road to hell. Има опасност власта да го искористи ова, да направи закон на основа на оваа иницијатива, ама со многу понижувачки услови само за да се избришат невработените. Тек тогаш турчинот ќе стане црнец, само затоа што некој сака да си игра власт.
Економски исплатливо лесно може да стане. 1 минута да размислам можам да најдам работа за сите тие невработени и таа да биде материјално исплатлива и за државата и за народот, исто како и за индивидуалецот што ја сработил. Реков, зависи како ќе се имплементира. Тоа е единствениот проблем што го гледам во потенцијалниов закон, ништо друго не ме загрижува. Како ќе се имплементира.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom