- Член од
- 30 јули 2011
- Мислења
- 13
- Поени од реакции
- 1
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Инаку, Вечер ко Вечер. Криви се работниците што не одат во Хрватска да работат, па да може да ја фалиме владата дека ја намалила невработеноста.Во Хрватска да, говориме за Македонија. Не е исто да го напуштиш семејството и да работиш во странство и да работиш дома. Доколку веќе работиш во странство ќе одиш во Германија ќе работиш за 2000е. Сеуште тврдам дека е лага дека во Македонија некој одбил работа овчар за 500-1000е месечно.
Не е лага, пази што збориш...
Бујрум: http://forum.kajgana.com/threads/Ни-за-1-000-евра-никој-не-сака-да-биде-овчар.29466/
И сега значи со читањето на mail-от јас се запрепастив па решив да пишам уште еден mail и го прашав зашто тогаш АД Пивара неможе да најде вработени за во магацин за товарање и истоварање , а тој ми одговори : Пријателе , македончето сака лесни пари , не му се креваат вреќи за 15 000 со плус топол оброк , одма осигуран и се понатаму . Ми одговараат имало многу работа и кој си ти да ми кажеш дека треба да го метам магацинот после секоја завршена работа .
Латас ќе го пратиме таму доста му е и толку плата.
Шефе, членот побара каде тоа се нудела плата 500-1000 евра месечно за овчар и јас му дадов линк.Шефе овчар е 24 саати работа не е 8, го знаеш тоа или не?
Не знам дали ме разбираш како овчар нема болест боловање пицерии цивилизација, има да се соживее човек со планината и стадото.Шефе, членот побара каде тоа се нудела плата 500-1000 евра месечно за овчар и јас му дадов линк.
Не знам дали разбираш колку се 1000 евра месечно за некој што во моментов живее со 2000 денари социјална помош.Не знам дали ме разбираш како овчар нема болест боловање пицерии цивилизација, има да се соживее човек со планината и стадото.
Ама не знам дали разбираш овчар е занает не е компјутерски јазик C++ со курс да го научи човекНе знам дали разбираш колку се 1000 евра месечно за некој што во моментов живее со 2000 денари социјална помош.
Ај сега до бескрај (хинт: Македонија е и била "сточарска" земја. Барем не сме до толку за грев за да не можеме да најдеме десетина овчари).Ама не знам дали разбираш овчар е занает не е компјутерски јазик C++ со курс да го научи човек, не може на ти серакот (стап овчарски) и терај ги овците, од дете ако не си од село научен со стока не бива.
А зошто на законов не гледаш како начин на стимулација на вработување?
Сметам дека проблемот не е во тоа што - нема пари -, туку проблемот е во тоа што - нема работници -.
Јас кога почнав да работам, добивав хонорар од 2000 денари месечно, пари што не ми беа доволни ни за до работа одење (треба да се плати јавен превоз, да се нахраниш...). Потоа ми го накачија хонорарот на 6000, па на 9000... после 2-3 години 9000 плата, сметав дека заслужувам поголема (12.000) и ја побарав. Газдата не сакаше да ми ја даде па ја напуштив работата. Отворив приватен бизнис во кој заработувам барем 1.5 до 2 пати повеќе од сумата што ја барав + сум сам себе газда + работам од дома. Мераци.
Кога сите луѓе би се потцениле малку себеси и би работеле за смешна сума на пари кои всушност не се пари, полесно би си ја нашле "среќата" во животот.
Во кафиќи со пари на тато и мама не се брка среќа.
@bucio: јас ти бришам веќе 2 мислења и ќе продолжам да ти бришам додека не ми скурчи и побарам да бидеш баниран од темава/форумов.
Политика на форумов не дискутираме и остави ги политичките партии настрана. На форумов. Ако не ти се допаѓа тоа правило, let me show you the exit (одјави се имаш горе десно).