Скриени пораки во Македонските народни песни

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.822
Поени од реакции
1.576
Нашиот фолкор изобилува со прекрасна музика и тажни текстови но кога ќе се проучат текстовите подобро нашите предци пееле едно а мислеле на друго. Еве на пример Не си го продавај Кољо чифликот , девојката го разубедува момчето да не си го продава чифликот оти мајка и не ја дава за него и таман се нажалуваш на нивна судбина веќе во следната строфа девојката ја дава нејзината цена Колку ти чини трлото - толку ми чини грлото , колку ти чинат меѓите толку ми чинат веѓите :pos:
кој скриени пораки ги најдовте вие

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233

Сите знаеме што е пиле и што буди насабајле...

Иначе е докажано дека во македонските песни има многу скриени еротски моменти па не се чудите.

Capitano

...
Член од
24 октомври 2007
Мислења
1.344
Поени од реакции
137
Во сите песни на Ластовица и на Ристо Бомбата :rolleyes:

S

Sagan

Гостин
Оригиналот на “А бре воденичаре“ е најпознат пример за песна во која се третира проституцијата.
Невестата има гладни дечиња и носи пченица на воденица. Воденичарот знаејќи до каде може да се испазари во зорт, ја лаже дека воденицата му нема камен и бука (вториов збор најверојатно за некој дрвен дел...).
Невестата вели: моиве гради камен нека бидат, мојата снага бука нека биде... по што паѓа договорот.

Една друга песна, “Облога се фаќат“ ја третира машката и женска сексуалност и воздржливост, потенцирајќи дека девојките тешко се контролираат во “искушителни“.

Има многу македонски песни со скриени пораки, симболи и значења... Интересна тема, ќе надополнувам од време на време.
--- надополнето: Jul 27, 2011 8:49 PM ---
Сите знаеме што е пиле и што буди насабајле...
.
Мислам дека и “Запејала сојка птица“ го третира истиот феномен, ама од женска страна.

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
ја мислам нема скриени пораки некој само си прават филмови у глава...

Член од
21 мај 2011
Мислења
165
Поени од реакции
77
Има како нема и не се толку скриени.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Мислам имаше слична тема пред 2-3 години, ама нема врска. Нај-перверзна песна од старите народни песни според мене е "Филизо моме". "Излези на пенџерето....да ти го видам лицето, во книга да го сликувам мало моме, за кога ќе одам на војска....тефтерот да го отворам, меракот да ми помини"
Ќе мава у војска овој на неа :)

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Мислам имаше слична тема пред 2-3 години, ама нема врска. Нај-перверзна песна од старите народни песни според мене е "Филизо моме". "Излези на пенџерето....да ти го видам лицето, во книга да го сликувам мало моме, за кога ќе одам на војска....тефтерот да го отворам, меракот да ми помини"
Ќе мава у војска овој на неа :)
:pos: :pos: :pos::pos::pos::pos:

mr.wicket

limitless..
Член од
20 јуни 2005
Мислења
5.127
Поени од реакции
519
Ова е баш како сликава:

Колку од вас ги видоа делфините? :) На исто толку и не им се слушаат скриени пораки.. :)
Останатите.. God bless redtube.com :)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ко успејаа ова да го видат

шо остана за појќе?

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Јас знам еден не баш скриен знак во песниве... т.е онака апла видливо - нашите моми парче се правеле со турските бегови ;) или општо... ептем биле мераклики....

Да ти видам бело ленче лицето... (абе ај, сигурно некој овчар ја измислил да пее за лицето xD)

Или Осман бегот ќе ме весла во езерото... i can bet дека ја веслал :D

Kajgana Shop

На врв Bottom