Max Legend
The black swordsman
- Член од
- 27 септември 2010
- Мислења
- 4.339
- Поени од реакции
- 6.479
@Тапетар Петар:заборави во тајфата "режисери на бавни филмови" да го ставиш и Ридли Скот заради Блејд ранер и првиот Осми патник.
Добра тема, глуп пост.добар филм, глупа тема - некохерентни.
Ма се разбира...глеј ми го аватарот...има уште членови во ова фино друштво.@Тапетар Петар:заборави во тајфата "режисери на бавни филмови" да го ставиш и Ридли Скот заради Блејд ранер и првиот Осми патник.
Не знам, многу е зборувано за безвременоста на Одисеја, но јас би рекол дека е дебело обележен од времето во кој е направен. A Clockwork Orange и Blade Runner го немаат тој проблем. Ако некој филм делува безвремено, тоа мора да е Blade Runner...Ако де, вкусови... А од занаетски аспект, Одисеја не заостанува, ама ич.
Навистина нема поента да спориме...ти ми викаш Ламборгини е бољи од Ферари, а ја го тврдам обратното.Не знам, многу е зборувано за безвременоста на Одисеја, но јас би рекол дека е дебело обележен од времето во кој е направен. A Clockwork Orange и Blade Runner го немаат тој проблем. Ако некој филм делува безвремено, тоа мора да е Blade Runner...
Навистина нема поента да спориме...ти ми викаш Ламборгини е бољи од Ферари, а ја го тврдам обратното.
Вкусови, шмусови.Најдобар SF филм на сите времиња, без никаква конкуренција е Blade Runner. SF филм со религиозна тематика, за стварањето,смртта и бесмртноста. И од занаетски аспект, совршен филм, без ниту еден кадар повеќе. Светлосни години подобар од Одисеја...
Па да ти кажам право сум љубител на брзи и динамични филмови. Ако екипата успеат да ти дадат филм од 1:30-40 без да се чувстува дека филмот е прекраток или предолг тогаш добива голем плус од мене. Затоа мене во топ 3 Кјубрикикови филмови ми е The Killing (1956). Успеале да раскажат цела приказна за група гангстери со техника на навраќање - прикажува еден или повеќе настани, потоа се враќа пред тие настани, па после тоа оди пак на крајот и сето тоа во 85 минути.Кјубрик е речиси по правило спор во многу филмови. Ако си мераклија на илјада резови во минута, си го промашил чоекот. За вакви филмови треба трпение. Се разбира дека секој има право на мислење и вкус, ама доста си осамен во мислењето дека филмов е зад нашето време.
Значи целото тоа отворање симблизира само една работа, еден збор „почеток [на ера]“ и ништо друго. Дека се вклопува во филмот, се вклопува, дека самата сцена одделена од филмот не вреди ништо, не вреди. Затоа таа сцена не би ја нарекол добро отварање.И да, одлично отварање, се смета за едно од најдобрите отварања во историјата на кинематографијата.
Фино срочено. Конгресната библиотека во Вашингтон го има прогласено и заштитено филмот како национално богатство во 1991.„Одисеја“ е безвремен. Сѐ додека човекот ја истражува вселената, ќе биде безвремен и ќе нѐ потсетува дека, колку и да имаме напредна технологија, секогаш ќе има нешто над нас.
Па да ти кажам право одма ми беше јасно.Па да ти кажам право сум љубител на брзи и динамични филмови. Ако екипата успеат да ти дадат филм од 1:30-40 без да се чувстува дека филмот е прекраток или предолг тогаш добива голем плус од мене. Затоа мене во топ 3 Кјубрикикови филмови ми е The Killing (1956). Успеале да раскажат цела приказна за група гангстери со техника на навраќање - прикажува еден или повеќе настани, потоа се враќа пред тие настани, па после тоа оди пак на крајот и сето тоа во 85 минути.
Ерм, вреднувањето на функционирање на било која сцена од било кој филм - надвор од филмот, илузорно е да се прави. Секоја сцена од филмот е правена со намера да биде дел од филмот, каде ќе се вклопи и соодветно допринесува за целината. Да оценуваш некоја сцена надвор од филмот (значи да не го земеш во предвид нејзиното место во филмот или да ја извадиш целосно од контекст на филмот) е бесполезно. Не станува збор за видео-арт или спот, туку за интегрален дел од целина.Значи целото тоа отворање симблизира само една работа, еден збор „почеток [на ера]“ и ништо друго. Дека се вклопува во филмот, се вклопува, дека самата сцена одделена од филмот не вреди ништо, не вреди. Затоа таа сцена не би ја нарекол добро отварање.
Така е!@Lavot:Е сеа,би се сложил дека Star wars ја зезна работата,ама ја зезна од кога Лукас го направи The phantom menace и дополнително заработуваше од франшизата со Star wars книги,стрипови,игри(од игрите признавам испадна ремек делото KOTOR,ама тоа е само бисер кој тоне во л... на мејнстрим мерчандајз)
А и доста со тоа кој бил безвременски-и Одисеја и Ранер и Соларис и Сталкер и Портокалот се безвременски,нема што да се дискутира понатаму.
Не. Ја зборам за многу пред Фантом Менис.@Lavot:Е сеа,би се сложил дека Star wars ја зезна работата,ама ја зезна од кога Лукас го направи The phantom menace и дополнително заработуваше од франшизата со Star wars книги,стрипови,игри(од игрите признавам испадна ремек делото KOTOR,ама тоа е само бисер кој тоне во л... на мејнстрим мерчандајз)
Хах. Абе какви почетни сцени има, цел настан ќе ти прикаже или добро ќе те здрма и ќе те подготви за филмот. А оваа од Одисеја што, почеток.Ерм, вреднувањето на функционирање на било која сцена од било кој филм - надвор од филмот, илузорно е да се прави. Секоја сцена од филмот е правена со намера да биде дел од филмот, каде ќе се вклопи и соодветно допринесува за целината. Да оценуваш некоја сцена надвор од филмот (значи да не го земеш во предвид нејзиното место во филмот или да ја извадиш целосно од контекст на филмот) е бесполезно. Не станува збор за видео-арт или спот, туку за интегрален дел од целина.
Блејд ранер е одличен, ама е многу понерелигиозен од одисеја, јас би рекол повеќе егзистенцијлистички од религиозен. За разлика од него, Одисеја е хипер религиозна.Најдобар SF филм на сите времиња, без никаква конкуренција е Blade Runner. SF филм со религиозна тематика, за стварањето,смртта и бесмртноста. И од занаетски аспект, совршен филм, без ниту еден кадар повеќе. Светлосни години подобар од Одисеја...