Другарство од интерес. Можно ли е?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Wrong.
Цел пост го утна.
Има онака, периоди од секое другарство коа другарството го фаќа криза.
Али не знам, секад се средуе кај вистинските. Со оние вистинските ќе имаш и периоди ко ќе ви биде и на двајцата тапа. И пак ќе сте заедно.
Некои периоди ќе се погоди нема да праите муабет ради обврски и остало, ако ко ќе заврши тоа, прво шо праите идете на „кафе“ и се исповедате. Се отварате еден на друг. Заедно сте коа ви е убаво, се дружите коа не ви е убаво.
Причина за другарување, нема.
Исто како шо нема причина да иам мајка и татко и брат, али многу си ги сакам.
Исто ко шо нема некоја опасна прилина да живеам, али нејќам да умрам neither.

Онтопик, неам нишо да коментирам -.-

А да не подлажнуаш малко онака :icon_mrgr:
Не мешај другари и семејство.Семејството не моеш да го бираш.
Другарите ги бираш.
Зошто баш тие?
Еве не мора јанко да ти биде другар али баш јанко ти е.
Зашо не ти е Станко?

А да не подлажнуаш малко онака :icon_mrgr:
Не мешај другари и семејство.Семејството не моеш да го бираш.
Другарите ги бираш.
Зошто баш тие?
Еве не мора јанко да ти биде другар али баш јанко ти е.
Зашо не ти е Станко?
немоеш да ги бираш брат.
се приврзуеш за лејм персони, без веза.

Па се приврзуеш пошо се осеќаш добро со нив повеќето од времето...
зашо би била со некој со кој не ти е убаво?
постоеле времиња коа ми било убаво, ама таму сте си еден со друг и коа не ви е толку убаво.
тоа ти го зборев =.=

Можно е како не е можно.
Во ова денешно искриволичено општество, каде што на жалост се помалку се почитуваат вистинските вредности и тоа како е можно..
зошто да не е можно? денес се е можно

Многу пати сум видел на форумов вакви постови... и не ми е јасно... кога имало друго општествно кај што немало вакви работи, и уште поважно кои се тие славни више на форумов "вистински" вредности?

И да се правиме од корист, ако не за друго за убаво поминато време и тоа е корист.

А кое другарство не е од интерес?
Зарем не се дружите со ваши другари затоа што ви е убаво поминато времето со нив?
Зарем не е во ваш интерес да ви е убаво?
Или можеби затоа што се разбирате меѓусебно?
Зарем тоа не е интерес?
Зарем нам не ни е од интерес да најдеме некој кој ќе не разбере?
Не гледајте така на интересот.Сте го отуѓиле зборот.Проколнале.
Ајде,која е причината за другарување?

Smexy, и едниот и другиот гледа да му е интересно другарството, да си поминуваат убаво дур се заедно и држат. Не гледам никакво искористување во овие ниту еден од овие случаеви, туку тоа ти е баш другарство. И двајцата (или повеќемина) го правите за да ви биде интересно и слично.

Дали постои другарство од интерес? И те како. Жално, но денес сѐ е од интерес. Затоа паметно се бира со кој ќе другаруваш и ако не ти чини личноста, едноставно - не се дружиш со неа. Сум бил на позиција да бидам искористен на неколкупати, но никогаш повеќе!

Smexy, и едниот и другиот гледа да му е интересно другарството, да си поминуваат убаво дур се заедно и држат. Не гледам никакво искористување во овие ниту еден од овие случаеви, туку тоа ти е баш другарство. И двајцата (или повеќемина) го правите за да ви биде интересно и слично.

Па тоа е интерес.Интересот е позитивна работа.Пишав и погоре,интересот може да прогресира во користољубие,али не е исто,и тука на темава збориме за користољубие.Спомнав дека се измешани поимите.

Па тоа е интерес.Интересот е позитивна работа.Пишав и погоре,интересот може да прогресира во користољубие,али не е исто,и тука на темава збориме за користољубие.Спомнав дека се измешани поимите.
Алелуја. (y) Можеби би било паметно да се смени и насловот на темата: интерес->користољубие.

Интерес (Interest) -> Regard for one's own benefit or advantage.
Користољубие (Exploitation) -> Utilization of another person or group for selfish purposes.

Се поминува, само интересот е вечен.
И точно е тоа, се дружиш со луѓе со кои имаш слични интереси, да можат да ти помогнат (но и ти да помогнеш) во незгода.

Тоа е и целата всуштина на пријателството.

еееееееее кај ојде светот,да не се знаело да се разликува другар од деловен партнер ц ц ц ц ц

Денес се е за интерес.Поимот другарство е само збор од лексикон.Ретки се вистински ;)

ја уште кога имав 5-6 год сфатив дека постои другарство од интерес.
секој гледа ако имаш пари да ти биде другар инаку не те рецка ни два посто.
дур имаш пари верувај дека имаш "многу " пријатели, секако од корист се со тебе, а после да речеме си ги изгубил парите, ова-она....рачунај и пријателите си ги изгубил.
така ти е на секаде по светот.

хахахаахаххахахаахахахааххааахахахахахахахахаха можно ли е вика хахахахаххахахахахахахахахахааххаха

Во последно време се повеќе гледам, дружење од интерес. Наменско другарство. Или ако воопшто може да се нарече другарство.

Тоа е другарство за остварување одредена цел.

Можно ли е тоа? Искрено ли е тоа другарство? Колкав е неговиот рок на траење?

Каков е вашиот став за овој вид на комуникација?

kratko receno da
--- надополнето: Jul 24, 2011 10:09 AM ---
Па фала богу има.
emoticon-0114-dull.gif

Ама има екстремно краток рок на траење, и има две опции за крај:
1. или искористениот тоа ќе го сфати и ќе го прекине тоа „пријателство“
2. или искористувачот веќе ќе нема полза, па самиот ќе го откачи.
Ваквите наводни пријателства ретко кога траат долго, едино доколку тој што го искористуваат е идеализирано проклето глупав и наивен, па долго време да мижи пред носот на реалноста.
И да си признаеме - секој некогаш направил нешто или рекол нешто или што и да е - само за да извлече некоја полза за себе. Не викам дека тоа било нешто озбилно или страшно, ама за СЕКОЈ има макар и најбанално нешто за кое извлекол некоја корист. Никој не е светец, ниту перфектен.
emoticon-0105-wink.gif

toa e taka se slagam so tovevo mislenje ama treba da si ostavat cest za druzenje a ne da go gledaat samo svojot interes koj kako epidemija site gi fajka vekot e dolg sekoj sekomu ce mu zatreba vo zivotot licno moj primer ce navedam pred edno 3 godini barav sovet pomos za edna finansiska rabota od eden drugar bankar sovet e sega mi kaza ama onaka radi reda bez mnogu objasnuvanje kako i so sto ce ja ostvaram taa rabota onaka samo kolku da reci e posle 3 godini mi dojde redoto mene postapiv isto kako nego naravoucenie bidi frend da sum i jas frend inaku oko ne mi trepnuva :)))
--- надополнето: Jul 24, 2011 10:15 AM ---
ја уште кога имав 5-6 год сфатив дека постои другарство од интерес.
секој гледа ако имаш пари да ти биде другар инаку не те рецка ни два посто.
дур имаш пари верувај дека имаш "многу " пријатели, секако од корист се со тебе, а после да речеме си ги изгубил парите, ова-она....рачунај и пријателите си ги изгубил.
така ти е на секаде по светот.

aman be drugari si cestel aj da si cestel devojka razbiram bar taa ce ti se odlozi ama drugar jok use vo nevolja koga ce se najdis stapot ce go jadis od nego

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom