A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
они ке ти дадат еден сплитер и преку него ке имаш и фиксен телефон и интернет. кабелот шо ке дојде од бандера оди во сплитерот и после можеш да делиш конекција од него. сакаш у рутер сакаш у компјутер кај сакаш таму!!! ако ти треба константно интернет да имаш онда само WAN мак адресата од рутерот треба да ја пријавиш кај нив у кабелтел - кабел од сплитерот у рутер стај си и од него после дели кај сакаш !!!
или место да се јавуваш, клонираш мак адресата и не се умараш

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
па не би рекол. попаметно ти е да се јавиш а и ништо не те кошта.
пак не ми е јасно зашо е попаметно да се јавиш
ако ти се заебе рутерот шо праиш? па ќе им се јавуваш? вака директно у компјутер го брцаш и имаш нет ПАК
не е попаметно....

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Конечно и јас го добив овој интернет :D Типциве шо ми го намонтираа за 5ка се...Многу паметно изведоа кабелот, брзо се поврзаа све направија топ! :) Еве баш тестирам нетов пичи :D ( а го иам пакетот 8/200)

ЕДИТ: Лелелелелеллеле :D Филм за 3минути!!! ОМГ!!! Ејјјј, а пакетов би требало да е со 800кб/с ова 3мега у секунда !!! ОУУУ МАЈЈЈ GOD! Дечки, кој нема нет од овие нека земе, скроз му се исплати...Резултатов и торентов се пуштени за време на пишување на овој пост:

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Конечно и јас го добив овој интернет :D Типциве шо ми го намонтираа за 5ка се...Многу паметно изведоа кабелот, брзо се поврзаа све направија топ! :) Еве баш тестирам нетов пичи :D ( а го иам пакетот 8/200)

ЕДИТ: Лелелелелеллеле :D Филм за 3минути!!! ОМГ!!! Ејјјј, а пакетов би требало да е со 800кб/с ова 3мега у секунда !!! ОУУУ МАЈЈЈ GOD! Дечки, кој нема нет од овие нека земе, скроз му се исплати...Резултатов и торентов се пуштени за време на пишување на овој пост:
Само навечер е 3 мега, преку ден 2.2 добиваш макс.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Само навечер е 3 мега, преку ден 2.2 добиваш макс.
Стануваме безобразни дури више со брзиниве :icon_lol:

Имаше прекин денес кај мене во Ѓорче, имале квар ама го средија за 3 саата, немав ни ТВ ни тел ни нет, ама океј беа. Не го гасеа тел. за техничка кога имаат квар како што правеа од One, се јавив ми кажа таа ќе средиме најбрзо што можеме. Прв пат вака посериозен квар пред лани пролетта ама тогаш во цела МКД немаше нет.

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Стануваме безобразни дури више со брзиниве :icon_lol:

Имаше прекин денес кај мене во Ѓорче, имале квар ама го средија за 3 саата, немав ни ТВ ни тел ни нет, ама океј беа. Не го гасеа тел. за техничка кога имаат квар како што правеа од One, се јавив ми кажа таа ќе средиме најбрзо што можеме. Прв пат вака посериозен квар пред лани пролетта ама тогаш во цела МКД немаше нет.
А мене коа ќе ми снема нет ни телефон нема.Неможеш ни од други non-cabletel телефони да им вртиш.

педери.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
А мене коа ќе ми снема нет ни телефон нема.

педери.
Кај мене па обратно е, тој модемот првиот што ми го дадоа при монтирање последниве 2-3 месеца почна да го „губи“ телефонот и само телефон често снемуваше xD

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Јас имам проблем!!!!!!!! кога и да данлоадирам торент и брзината иде над 35 мбпс, т.е. реалтивно голема брзина, губам конекција т.е. интернетот паѓа!како да немаат сила модемиве за брзина над 40 мегабита , константен данлоуд, или можеби има некое лимитрање од нивна страна. Денеска и вчера над 20 пати ми падна нетот....

Еве што пробав до сега,

Сменија модем!
Сменив рутер!
Сменија сплитери!
Го проверија сигналот, ок е!
Сменивме 5 различни ферквенции, пак исто!
Сменија мак адреса како и друга ip неколку пати, и пак исто!

Значи незнам веќе што да пробам, интернетот е брз (просек со 3.5-4.0 мегабајти симнувам торенти, а некогаш иде до 5.3 мегабајти мада максималниот просек е негде околу 4.6/4.8 мегабајти) но после некои си 10/15 минути губам интернет, како да има некоја лимитација на трансферот, кога ќе дојдеш до голема брзина, или пак големиот број на конекции кои се прават при користење на p2p програми се премногу за модемиве, кои секако работат на спецификации за Docsis 3 а всушност се работи за Docsis1/2....т.е. модифицирани се...чекам одговор од левел 2/3 техничар утре..над 20 пати се јавив денеска. Еве сега 3 часа немам пуштено торент и нема дисконект! веќе научив све за мрежи/рутери/модеми за само 2 дена лол, дури и конфигурирање на модем и рутер :D

Би ги замолил оние што го имаат 50 мегабита пакетот, да ми кажат дали после константен данлоуд со голема брзина над 3/4 мегабајти во секунда, добиваат дисконект, или немаат проблем? обично ми се случува после само 5-15 минути од данлоадирање на одредени торенти, за да се тестира ова мора да аднете некој голем торент од 10-на гигабјти бидејќи кратките по 2 гигабајти не се доволни за тестот, (данлоадот ќе заврши пребрзо) фала однапред.

Едит, дури и Utorrent го конфигурирав идеално и пак нема позитивен резултат...

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.110
Поени од реакции
1.396
Јас имам проблем!!!!!!!! кога и да данлоадирам торент и брзината иде над 35 мбпс, т.е. реалтивно голема брзина, губам конекција т.е. интернетот паѓа!како да немаат сила модемиве за брзина над 40 мегабита , константен данлоуд, или можеби има некое лимитрање од нивна страна. Денеска и вчера над 20 пати ми падна нетот....

Еве што пробав до сега,

Сменија модем!
Сменив рутер!
Сменија сплитери!

Значи незнам веќе што да пробам, интернетот е брз (просек со 3.5-4.0 мегабајти симнувам торенти, а некогаш иде до 5.3 мегабајти мада максималниот просек е негде околу 4.6/4.8 мегабајти) но после некои си 10/15 минути губам интернет, како да има некоја лимитација на трансферот, кога ќе дојдеш до голема брзина, или пак големиот број на конекции кои се прават при користење на p2p програми се премногу за модемиве, кои секако работат на спецификации за Docsis 3 а всушност се работи за Docsis1/2....т.е. модифицирани се...чекам одговор од левел 2/3 техничар утре..над 20 пати се јавив денеска. Еве сега 3 часа немам пуштено торент и нема дисконект! веќе научив све за мрежи/рутери/модеми за само 2 дена лол, дури и конфигурирање на модем и рутер :D

Би ги замолил оние што го имаат 50 мегабита пакетот, да ми кажат дали после константен данлоуд со голема брзина над 3/4 мегабајти во секунда, добиваат дисконект, или немаат проблем? обично ми се случува после само 5-15 минути од данлоадирање на одредени торенти, за да се тестира ова мора да аднете некој голем торент од 10-на гигабјти бидејќи кратките по 2 гигабајти не се доволни за тестот, (данлоадот ќе заврши пребрзо) фала однапред.

Можеби мрежната ти е сјебана.Купи нова

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Иначе еве ја максималната брзина со која симнував некои си минута/две пред да падне на 4.8, во еден момент отиде и до 5.4 мегабајти, epic! :)

Само уште дисконектирањето да го средат.....
--- надополнето: Jul 19, 2011 8:58 PM ---
Можеби мрежната ти е сјебана.Купи нова
Не ми текна на тоа, во моментов чекам да добијат процесор на лагер, па да си го комплтирам новиот компјутер, во моментов користам стар компјутер од мој другар, но иако е доста спор и стар не ми се верува дека е до тоа бидејќи кога кај мене паѓа нетот, и кај брат ми паѓа, поврзани сме со рутер. И да пробав и директно во компјутер, без рутер....пак прави дисконет.

Едит, само што пробав да симнувам торент, погодете што се случи? дисконект после само
10 на минути...

Член од
2 мај 2009
Мислења
276
Поени од реакции
170

Еве што пробав до сега,

Сменија модем!
Сменив рутер!
Сменија сплитери!

Според ова што го кажуваш најверојатно проблемот е во типот на модемот. Каков модем имаш? DOCSIS 2.0 или DOCSIS 3.0? Кој модел? Ако имаш DOCSIS 2.0 модем, тогаш корисиш само една фреквенција за download (еден downstream со максимален проток од 55 мегабита), а ова може да ти прави проблем, кога станува збор за поголеми брзини (50 мегабита на пример). Многу CMTSи се конфигурирани кога некој од downstream-ите ќе биде несразмерно оптеретен, да прават load balancing на ресурсите, со тоа што префрлаат дел од модемите од еден на друг downstream. Мојата претпоставка е дека ти се случува точно тоа, односно штом ќе „повлечеш здраво“ 10-15 минути, го оптеретуваш целиот downstream, па затоа CMTS-от те пренасочува на друг downstream и ти ја прекинува конекцијата. Кога би имал DOCSIS 3.0 модем нема да го имаш овој проблем, затоа што тој модем би работел на 4 или 8 фреквенции (зависи како им е проектирана мрежата на Кејблтел), а со тоа нема да „оптеретуваш“ само еден downstream, односно CMTS-от не би те дисконектирал. Ако пак веќе имаш DOCSIS 3.0 модем - тогаш не знам што би бил проблемот.

Kajgana Shop

На врв Bottom