Скопје низ призмата на еден „провинцијалец“

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Зашто ги правеа новите министерства и спомениците 99% во Скопје ако гледаат дека народ се отселува од другите градови кои полека економски и демографски замираат? Министерствата требаше да се дисперзираат, спомениците (кои наводно ќе носеле туристи) требаше да се постават низ села и градови, за тие туристи таму да остават пари. Вака, продолжува гаснењето на се што не се скопско, а останува да се трупа и доминира Република Скопје.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Еве како мене, како на стар скопјанец (4та генерација) ми изгледа Скопје. Во Скопје доаѓам секоја втора година и сакал-нејќел, го доживувам од перспектива на „регуларна дистанца“. При моето последно доаѓање сфатив дека се` повеќе си го сакам градот и се` помалку ме нервира. Не ме нервираат веќе преполните контејнери, кучињата скитници, дупките по улици, буката, смогот, па дури ни повремените мазги што Ромите чергари ги пуштаат на испаша у “Жена парк“. Во многу метрополи има дабетар работи кои се најчесто невидливи за туристите што се ѕверат наоколу возејќи се во “кабрио“ даблдекери. Сум поминал низ повалкани и подепресивни квартови во Барселона, Мајами, Рио, Сан Франциско...за Париз, Лондон, Њујорк, ич да не почињам. Секое доаѓање Скопје ми е се` поубаво. Порано се ежев, но сега ми е дури и симпатично маалското печење ракија, ајвар, подавање комшиско тањирче со баклава преку прозорец, или маање „ѕидарски“ пред гранап во населбите. Признавам, млатење теписи пред зграда (и тоа баш коа ти се спие) и катапултирање црни кеси од шести спрат е стварно срање. Меѓутоа оваа иконографија не е копирајт на Скопје. Ја има во слични варијанти во Њујорк или Чикаго по „етничките“ квартови каде имигрантите ги распослале своите паланечки навики. Додека живеев во Скопје, овие работи ми пречеа -- сега веќе не толку. Скопје е супер град за пешачење -- многу ми е кејф што не морам да користам кола или јавен превоз. Вистинска слобода е да не зависиш од превоз. Интересно ми е кога ќе слушнам како Ново Лисиче или Радишани се далеку. Во Лос Анџелес, возам 40 минути по автопат да се напијам пиво со другар ми. А живееме во ист град.

mr.wicket

limitless..
Член од
20 јуни 2005
Мислења
5.127
Поени од реакции
519
Тоа е тоа што ни ги ебе кокошките а не е петел!

Прва и основна причина, во државава се развива само главниот град у случајов Скопје. Најголемите инвестиции се таму од таа причина се драстично зголемува и бројот на жители во работна недела. Доколку власта вложи у развој на останатите градови, побогу, имаме еден куп места каде може да се направи бизнис, "провинцијата" нема никогаш да се стреми да дојде тука, впрочем на кој му е кејф да е далеку од дома, на никој, нели?
Е сеа, зошто не е така, ние ја имаме Македонија у маало во Скопје од понедленик до петок.
Сите што доаѓаат на гурбет у Скопје очекуваат дека ако дојдат тука го фатиле шизикот за муда и сега они се шизици и ќе падне секс невиден со нашите драги Скопјанки ама топки :))

Од друга страна за мене па, уживањето е бесценето, кога ги гледам како се сликаат поред вештачките палми во Рамстор :) зошто така ќе имаат материјал за на Фејсбук и можност сите да видат дека биле у Рамстор.
Или пак како се полни егото со самото тоа што ќе заспијат вечерта во Скопје пред својте сограѓани.

Скопје 2014 ќе ни донесе приближно 40тина нови споменици и фонтани, 10тина моста, 20тина нови згради за органите и неколку обновени, реновирани улици, а Скопје 2018 ќе предизвика Пробиштип, Делчево, Крива Паланка (генерално помалите градови низ Македонија) да изгледаат како Припјат, Украина

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.296
Поени од реакции
567
во животот никој не застанал кај Охридска банка да ме пушти да поминам улица
кај Охридска секогаш работат семафорите ... како тоа да те пушти ако му е зелено :)
--- надополнето: Jul 4, 2011 8:05 PM ---
Скопје го има универзитетот "Св.Кирил и Методиј" со сите свои факултет + Фон, Европски и уште многу други приватни факултети.
Скопје ги има речиси сите, па да не се лажеме-сите програмерски фирми во Македонија, заедно со уште милион други позиции за различни работни места.
Скопје има ноќен живот во изобилство, а богами и дневен живот. Скопје има кина, театри, базени, Скопје има плажа на Вардар.
Скопје има се и сешто, и што ти треба и што не ти треба.
Кај нас "во провинција", како што сите овде љубите да кажете го нема тоа. Нема ноќен живот, нема кај да се излезе во сред недела, освен секако кафе-шема, и нема некојси избор за излегување после 2 часот по полноќ. И не првенствено затоа што нашите градови нечинат и во нив нема убавина, туку едноставно затоа што сакаме да се образуваме и затоа што сакаме да се вработиме.

Немаме ли ние право на тоа? Ние ли сме виновни што Скопје е единствен град во којшто се инвестира во нашава ни мала Македонија и што само Скопје ја доби привилегијата на духот Скопје 2014?
целосно се согласувам ...

и факт е дека за иста работа, во Скопје е повисока платата (и да платам кирија и сметки и пак ке ми остане повеќе) ... да ги имам истите услови на работа и плата би останал во мојот град ... никој не е луд да оди на друго место (во случајов во Скопје) ако не му е поарно ...инаку Скопје е ОК град ... секаде има нешто што не е како што треба ...

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Иако оваа констатација нема да ги подобри работите сепак ќе искоментирам: и кај нашите соседи ситуацијата е слична, да не речам иста. Разликата е во тоа што наместо ЕДЕН главен и жив град, може да има два, три или четири. Во Србија на пример за градови се сметаат Белград, Ниш и Нови Сад, останатото се „селски гратчиња и паланки“. Во Грција освен Атина и Солун нема некој поголем град од економско-политичко значење. Во Бугарија и Албанија приматот го носат 3-4 града, останатите се со „желба за подобар живот“. За Црна Гора излишно е и да коментирам. Подгорица + приморје, другото е Сахара.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.296
Поени од реакции
567
Иако оваа констатација нема да ги подобри работите сепак ќе искоментирам: и кај нашите соседи ситуацијата е слична, да не речам иста. Разликата е во тоа што наместо ЕДЕН главен и жив град, може да има два, три или четири. Во Србија на пример за градови се сметаат Белград, Ниш и Нови Сад, останатото се „селски гратчиња и паланки“. Во Грција освен Атина и Солун нема некој поголем град од економско-политичко значење. Во Бугарија и Албанија приматот го носат 3-4 града, останатите се со „желба за подобар живот“. За Црна Гора излишно е и да коментирам. Подгорица + приморје, другото е Сахара.
тоа е работата ... што кај нас е 1 град ...

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Скопје е чкартојна од град. На жителите им е важно каде ќе излезат и колку ќе види некој дека потрошиле, наместо да си гледаат по дома и какви ропаци се.
Шмизлинско-фраерскиот стил и надменост нема да го напушти лесно овој град, да си разберат скопјани какви копуци со чувство на лажна дигната вредност се.
Скопјанец ти е ко имитацја на Њујорчанец, се фура дека е на некое ниво,има некој снобизам до јаја, а оние од Тексас или Струмица имаат 10 пати повеќе кеш од него.
Штета е кога имиџот е причина за живот, маска и престиж за која сите се борат, колку и изветвен и непотребен да е.
Дела, не зборови, на крајот на тоа се се сведува.

Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
761
Скопје е чкартојна од град. На жителите им е важно каде ќе излезат и колку ќе види некој дека потрошиле, наместо да си гледаат по дома и какви ропаци се.
Шмизлинско-фраерскиот стил и надменост нема да го напушти лесно овој град, да си разберат скопјани какви копуци со чувство на лажна дигната вредност се.
Скопјанец ти е ко имитацја на Њујорчанец, се фура дека е на некое ниво,има некој снобизам до јаја, а оние од Тексас или Струмица имаат 10 пати повеќе кеш од него.
Штета е кога имиџот е причина за живот, маска и престиж за која сите се борат, колку и изветвен и непотребен да е.
Дела, не зборови, на крајот на тоа се се сведува.
Секој публицитет е добар публицитет. А провинцијата од уста не го вади Скопје со децении веќе. Патем, ти не си од главниот и најголем, а и најубав град во Македонија, така?

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Секој публицитет е добар публицитет. А провинцијата од уста не го вади Скопје со децении веќе. Патем, ти не си од главниот и најголем, а и најубав град во Македонија, така?
Скопјанец, веќе 30 години во него.:)

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Па читам сленг и ругање, а тие две работи најчесто не идат рака под рака.
А што има да се коментира за Скопје, освен сленг и ругање нема ништо автентично останато.

baksterski

Националист тип 500
Член од
22 февруари 2010
Мислења
431
Поени од реакции
277
Темава е многу интересна, ако на некого му е успех во животот од внатрешноста на државата да отиде да живее во Скопје затоа што таму не му чини, тогаш ни во Скопје нема да му чини.

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
тоа е работата ... што кај нас е 1 град ...
Самите сме си криви што ги маргинализиравме регионалните центри и поголемите градови како: Битола, Прилеп, Штип, Струмица, Велес, Куманово...

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
Зашто малите градови во Македонија се мали ??? кој знае добива награда ( изненадување ) :)

Kajgana Shop

На врв Bottom