T
Tetro
Гостин
http://www.youtube.com/watch?v=beq8RQn-ipI - да дополнам самоНИКОЈ не ни е крив за тоа каква ни е државата ОСВЕН НИЕ САМИТЕ!!!
http://www.youtube.com/watch?v=beq8RQn-ipI - да дополнам самоНИКОЈ не ни е крив за тоа каква ни е државата ОСВЕН НИЕ САМИТЕ!!!
Мики почнав да ги читам Псалмите и нивното толкување. Во принцип ми се допадна толкувањето, бидејќи всушност ја отсликува историски состојбата во тоа време на тие простори. Во деловите кога се објаснува гневот и пред се казната божја кон фарисеите и евресјкиот народ, објаснува дека самиот Бог му вели на Христос да се сврти кон оние што не го познаваат бога а тоа се сите освен евреите. Имаше објаснување дека токму еврејскиот народ е казнет со римска окупација. У принцип историски точни работи само дел од нив припишани како дела и казни на Бог кон еврејсиот народ.--- надополнето: Jul 11, 2011 10:15 AM ---
Повели:
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm#svetopismo
?????????????????Во стариот завет вели дека богот ги има и машките и женските принципи...
Адам бил „човек„ а не „машко„ ,така да Адам во себе ја носел целата генеза за човечкиот род. Адам станува „машко „отако Ева е одвоена од Адама.Како инаку Ева ќе се создадеше од реброто на Адам, ако во него немаше женски принцип?
Битие, 3.6.Троен грев? Може цитати од библијата кога се направени тие гревови од страна на жената?
Не се „посвојствени „ за мажите, туку тој троен грев го наследуваме сите, од Адама па наваму.Зарем не се тие „гревови“ посвојствени за мажите?
Сите ќерки и сите синови....А бидејќи ве учат дека гревот се пренесува од адам и ева наваки, значи сите ваши ќерки се такви?
Затоа што Бог Отецот увидел дека нема друг начин за спасение на родот човечки од гревот, па затоа Отецот Го испрати Сина Си лично, да ги земе сите наши гревови на својот грб, а крвта Христова да биде последна крвна жртва и последно покритие за гревот човечки.Ме интересира дали знаеш зошто Христос морал да умре за нашите гревови?
.
Скап откуп на сите човекови гревови. минати, сегашни и идни. Влог во тој откуп е лично Христос, Синот Божји Единороден.Што добил човечкиот род со смртта негова?
Да, било неопходно, оти старозаветниот начи на живеење, се покажал како недоволен за влез во Царството Небесно. Да не дојдеше Христос, сега ќе бевме пагани, незнабожци и идолопоклоници.Дали било неопходно тоа?
Хмм, како е можно Отецот Бог да смета дека нема друго решение за гревовите? Не соодветсвува со неговата моќ сето ова.Затоа што Бог Отецот увидел дека нема друг начин за спасение на родот човечки од гревот, па затоа Отецот Го испрати Сина Си лично, да ги земе сите наши гревови на својот грб, а крвта Христова да биде последна крвна жртва и последно покритие за гревот човечки.
Скап откуп на сите човекови гревови. минати, сегашни и идни. Влог во тој откуп е лично Христос, Синот Божји Единороден.
Да, било неопходно, оти старозаветниот начи на живеење, се покажал како недоволен за влез во Царството Небесно. Да не дојдеше Христос, сега ќе бевме пагани, незнабожци и идолопоклоници.
Он најдобро знае што е добро а што е лошо за нас.Хмм, како е можно Отецот Бог да смета дека нема друго решение за гревовите?
Да, на крстот Голготски, каде Он ја положи душата воја за Своите пријатели.А ги зема ли Исус сите гревови човекови минати сегашни и идни?
Не. во Стариот Завет, само јудеите беа одбран народ Божји, а сите други беа „останати„,Старозаветниот начин не бил добар оти биле пагани? ?
Не: и во минатото и денес и во иднината, ќе има незнабожци.Сега има многу незнабошци. Мислиш дека сега е поразлично?
Адам и Ева не биле безумни, туку недоволно духовно пораснати, за да научат да раликуваат добро од зло.И најважно од се зашто Отецот Бог кога ја формирал својата најмила креација Човекот не му дал памет да го осознае гревот и со самото тоа да не постапува грешно? ?
Не, немале сознание за гревот-биле безгревни.Дали Адам и Ева го имале тоа сознание што е грев, а
Напротив: денес уште полесно можеме да осознаеме што е добро а што е лошо, оти ја имаме Црквата и нејзиното учење.ама откако ги заебала змијата веќе не сме во состојба да препознаеме што е грешно живеење?
Не: Бог Е Творец а лукавиот е торение. Не може творението да се натпреварува со својот Творец.И Дали лукавиот е доволно моќен сосема рамноправно д аму се спротивстваи на Бога????
Лукавиот има предност се додека му ја оставаме таа можност-да има предност. На крстот, Христос го ослабна силите од лукавиот така да тој (лукавиот) нема уште многу време...Од се ова може да се заклучи дека дури има и предност на Змејава Лукавиот?
Тоа што Христос ги зеде сите човечки гревои на Себе (минати, сегашни и идни), тоа само значи дека Христос ја заврши задачата за која Он беше пратен од Отецот-да не спаси од гревот. Тоа што Христос ги зеде сите човечки гревови на Себе, не значи дека немам(е) гревови: има(е), а тоа се гревовите кои сум ги сторил, кои ги чинам и кои допрва ќе ги чинам. а за кои гревови треба да се покајам на Светата Тајна исповест.Ќе те прашам ако Христос ги земал на крстот сите гревови врз себе, дали сме ние веќе без гревови, бидејќи нели и идните гревови се споменуваат?
Семќниот, сеприсутен Јахве, кој створил цел универзум за поладен, увидел дека е немоќен да го спаси родот човечки од гревот?Затоа што Бог Отецот увидел дека нема друг начин за спасение на родот човечки од гревот, па затоа Отецот Го испрати Сина Си лично, да ги земе сите наши гревови на својот грб, а крвта Христова да биде последна крвна жртва и последно покритие за гревот човечки.
Ај малку да го пјасниме одговорот со болд бива?Тоа што Христос ги зеде сите човечки гревои на Себе (минати, сегашни и идни), тоа само значи дека Христос ја заврши задачата за која Он беше пратен од Отецот-да не спаси од гревот. Тоа што Христос ги зеде сите човечки гревови на Себе, не значи дека немам(е) гревови: има(е), а тоа се гревовите кои сум ги сторил, кои ги чинам и кои допрва ќе ги чинам. а за кои гревови треба да се покајам на Светата Тајна исповест.
Значи, Христос ги зеде сите гевови, и со тоа, Он учествува 50% во нашето спасение. Останатите 50% (за да бидат 100%), остануваат како можност или должност до и за секого од нас како подинец: дали ќе ја прифатам жртвата и улогата Христова и јас кон Него, оти Он веќе се обрати до мене. Така, ќе се исполни двонасочната релација меѓу Творецот и твореноето: Творецот дојде и ги зеде сите гревои од творението, а на нас како творенија, останува дали ќе ја прифатиме жртвата Христова за нашите гревови или и понатаму ќе се живееме гревовно, премавнувајќи све што Христос строи за нас ( и за мене).
Мислам дека станува збор за многу посуптилна работа тука Не е во прашање немоќта на Бог туку неговата склоност да ја искуша неговата креација. и да увиди дали е способна самата да се спаси од калта во која се вовлекла самата со помош на змијата.Семќниот, сеприсутен Јахве, кој створил цел универзум за поладен, увидел дека е немоќен да го спаси родот човечки од гревот?
Што бог ќе беше овој Јахве, значи...
Така што Он, ради својата сезнајност, ги знае и гревовите кои јас сеуште не сум ги сторил па затоа Он може да ги земе и моите идни гревови, кои допрва ќе ги сторам.Како тоа ги зел гревовите врз себе, а ние сеуште имаме гревови?
На оне гревови кои сеуште не сум ги сторил., т.е. кои родот човечки допрва ќе ги стори.ТОгаш на кои идни гревови на човештвото се мисли? .
Погрешно од Тебе: Он ги зеде сите гревови, 100%.А Ова му доаѓа ги земал , ама не ги земал сите.
Не. Он ги зеде сите гревови, 100% од гревовте од родот човечки. Значи, Христос ја заврши совјата обврска кон нас, така што дојде, и на крстот Голготски ги зеде сите гревови, и со тоа Он ја изврши Неговата половина (50%) од задачата. Другите 50% од задачата (не и 50% од гревовите...) отпаѓа на секого од нас. На пример, Христос ги зеде сите мои гревови, (минати, сегашни и идни) а ако јас ја прифатам жртвата Христова и се покајам, тогаш Бог и јас сме воспоставиле двонасочна релација: Он ги зема моите гревви, а јас со моето покајание, признавам дека сум грешен и признавам дека Он ми ги простува гревовите. Ако јас живеам во неверие, без грам свесност за мојата отревовеност и цел мој живот велам дека не верувам во Бог, тоа би значело дека јас не ја прифаќам жртвата Христова и дека и понатаму ќе си живеам гревовен живот, а со тоа, моите лични гревови не би имале покритие преку жртвата Христова.Вториот болд е всушност ли одговорот дека он само 50% од идните гревови земал врз себе и сепак оставил уште 50% да сами се справуваме со нив?
Малку сум збунет Велиш дека он е запознаен со сите грвови што човештвото ќе ги стори и ги превзел 100% сите. Тоа значи дека секако немаме гревови, ако сите мои идни гревови се веќе преземени? Каде грешам тука.Така што Он, ради својата сезнајност, ги знае и гревовите кои јас сеуште не сум ги сторил па затоа Он може да ги земе и моите идни гревови, кои допрва ќе ги сторам.
На оне гревови кои сеуште не сум ги сторил., т.е. кои родот човечки допрва ќе ги стори.
Погрешно од Тебе: Он ги зеде сите гревови, 100%.
Ове е нешто како кога јас сакам да спијам со некоја жена, а таа не сака или не знае дека јас сакам, но 50% од работата е завршена?Не. Он ги зеде сите гревови, 100% од гревовте од родот човечки. Значи, Христос ја заврши совјата обврска кон нас, така што дојде, и на крстот Голготски ги зеде сите гревови, и со тоа Он ја изврши Неговата половина (50%) од задачата. Другите 50% од задачата (не и 50% од гревовите...) отпаѓа на секого од нас. .
Не Тоа би одело вака почињате да се пеглате и на пола треба да и кажеш дека е таа вистинската за тебе и дека си ја чекал со години и тогаш можеш да идеш до крај, во спротивно ќе треба да си завршиш сам работаОве е нешто како кога јас сакам да спијам со некоја жена, а таа не сака или не знае дека јас сакам, но 50% од работата е завршена?
Тоа што го стори Христос е валидно во секој случај, дури и ако јас не Го прифќам Христа за мој Спасител, дури и ако јас не би верувал во Него, а мое е дали ќе го прифатам или нема да го прифатам она кое Христос го стори.Христос беше пратен од Отецот на Змејата да ги превземе сите човекови гревови минати, сегашни и идни, и тој си ја исполни својата задача, ги превзеде сите наши гревови минати, сегачни и оние што допрва ќе ги сториме. Но за да тоа се биде валидно и да важи превземањето 100% мора искрено да поверуваме во него и неговата жртва, и со само тоа да се покаеме искрено за сите гревови што се сторени од наша страна.
Па да тоа и ми беше поентата дека ако не се прифати Христовата жртва, нема покритие за гревовите и не сум 100% праведен.Тоа што го стори Христос е валидно во секој случај, дури и ако јас не Го прифќам Христа за мој Спасител, дури и ако јас не би верувал во Него, а мое е дали ќе го прифатам или нема да го прифатам она кое Христос го стори.
Но ако јас не ја прифатам жртвата Христова, со што ќе ја покријам мојата лична огревовеност?