A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
Одлични резултати, како по ѓаволите имате толку голем аплоад?? а во договорот и на страната на Кејбелтел, пишува дека има само 1 мбпс? јас тука гледам 27/ 6, ок ај за Бугарија има некоја логика, амо со Франкфурт? o_O

Пак ли се работи за лан пакет? и ако да дали имате некоја информација дали тие што сме на Доксис ќе имаме можнсот во иднина да се префрлиме на лан пакети? дали Кејбелтел ќе ја нуди таа можност во веќе покриените реони?

Исто така дали знаеш кои се други предности на лан пакетите, дали има некој друг бенефит освем аплоадот? можеби поголема стабилност? или нешто слично? фала.

Лан пакет братче, јебига :confused:

Мислам дека не е можно префрлување од Доксис на Лан, ама надевај се дека сум грешка. Најубаво нив да ги прашаш.

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.109
Поени од реакции
1.394
Како може ова во новитет да го стават?? па дали е реално на 50мб download да имаш само 1мбс upload? :ROFLMAO:

Како и да е ова за мене е скоро неважно, но сепак за билдање на поени на Замунда би било убаво да има барем 5мб/с upload.

Најбрзиот пакет 50 мб/с ќе го имам за најмногу 1 недела, и ќе ве известам како е :)

Ахх си ме пртркал веќе, касно го видов постов :)

Одлични резултати, како по ѓаволите имате толку голем аплоад?? а во договорот и на страната на Кејбелтел, пишува дека има само 1 мбпс? јас тука гледам 27/ 6, ок ај за Бугарија има некоја логика, амо со Франкфурт? o_O

Пак ли се работи за лан пакет? и ако да дали имате некоја информација дали тие што сме на Доксис ќе имаме можнсот во иднина да се префрлиме на лан пакети? дали Кејбелтел ќе ја нуди таа можност во веќе покриените реони?

Исто така дали знаеш кои се други предности на лан пакетите, дали има некој друг бенефит освем аплоадот? можеби поголема стабилност? или нешто слично? фала.
Нема да има лан покривање онаму каде што има Docsis.Единствено ќе треба да чекате за поголем аплауд да пуштат.За разлика од Docsis,кај лан има варијации во брзината и често е повисока од тоа што треба.

S

Sheldon Cooper

Гостин
Јас вака како лаик да си прашам, што е разликата меѓу ЛАН и DOCSIS и што е подобро?

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
а на лан како се дели нет на повеќе компјутери (освен со рутер) или ќе треба уште еден кабел од бандера?

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
а на лан како се дели нет на повеќе компјутери (освен со рутер) или ќе треба уште еден кабел од бандера?
Во никој случај нема да ти пратат уште еден кабел, освен ако не склучиш посебен договор за него. Така да лан интернет се дели САМО со рутер (или свич).

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
аха значи така

во секој случај е подобро ЛАН и да имаш пакети со брзина на светлината

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.109
Поени од реакции
1.394
Јас вака како лаик да си прашам, што е разликата меѓу ЛАН и DOCSIS и што е подобро?
DOCSIS е 1 единствен кабел(каксијален) и може да пренесува се.Но за големи брзини потребни се и такви модеми кои некои оператори ги наплаќаат некои не.
LAN е најчесто со оптика до згради и со лан кабел до компјутер.Овој систем најчесто оди само за интернет и телефон а за телевизија идат додатни кабли што некои ги нервира.

Заклучок.Првиот систем е со помалку кабли а вториот може да има многу посупериорни перформанси и поспоро старее

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
DOCSIS е 1 единствен кабел(каксијален) и може да пренесува се.Но за големи брзини потребни се и такви модеми кои некои оператори ги наплаќаат некои не.
LAN е најчесто со оптика до згради и со лан кабел до компјутер.Овој систем најчесто оди само за интернет и телефон а за телевизија идат додатни кабли што некои ги нервира.

Заклучок.Првиот систем е со помалку кабли а вториот може да има многу посупериорни перформанси и поспоро старее
Или поточно лан е подобра опција, ама ајде да не се жалиме толку, ги молам оние кои имаат 50мб пакет да постираат скриншотс, од торенти, аплоад и данлоад, фала оданпред. :)

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
е истото и јас би да видам, тие со новиот пакет од 50 мегабити, да пуштат еден скриншот од торент како прават аплоад и данлоад.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.232
Поени од реакции
8.338
мозе уште никој нема ставено :P

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Имаат ставено, само јас знам 2 од населба, од 1-ви месецов е пуштен 50-мегабита пакетот, сепак не сум баш близок со луѓето од моја населбада барам од нив да барам подетално инфо, него дознав преку другари само дека ставиел такви пакети :)

П.С. Се надевам дека скриншот од торент (ако прикачи некој сопственик на 50мб пакет) ќе биде за фајл кој се симнува преку Замунда, само тоа ме интересира!

П.П.С. Најверојатно денес ќе се пребацам на 50мб пакет или во понеделник, потоа лично ќе направам какви сакате тестови, Speedtest, Pingtest, Torrent, Youtube и слично :)

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.232
Поени од реакции
8.338
која населба си ? кај мене у Драчево само 20мб може,

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Влае, и кај мене до 1-ви можешe само 20мб, ама од 1 може и 50мб, т.е. и тие пакети се достапни :)

Јави се и прашај повторно.

stormspeaker

Бекрија
Член од
4 октомври 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.343
Дали сите пакети нудат неограничен интернет? Ја не можам да откријам кој пакет го иам, пошо во различно време ми се приклучени телевизијата и интернетот. Глеам на интернет сметкава ми пишува за интернет, активен пакет: екстра. Дали знае некој кај можам да ги најдам понудите што ги имаат само за интернет, а не во пакет со тел. и тв?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Твојот интернет е 20 мeгабита т.е. би требало да симнуваш со околу 2100кб/с. Пушти некој торент од Замунда, и постирај резултат т.е. скриншот од данлоад и аплоад :)

Kajgana Shop

На врв Bottom