Невработените студенти да отвараат бизниси ?

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Искрено немаме направено рачуница колку ке ни требаат се на се, бидејки се откажавме од идејата некој да инвестира во нас, пошто знаеме дека сите се преваранти и ке сакаат само профит, нема да ги интересира суштината на нивната инвестиција. Така да не би можел да ти кажам ни грубо затоа што не знам.
Се убацив во дискусијава за да видам дали е тоа изводливо и на кој начин, бидејки ние сметаме дека не е, а ако најдеме начин, ке се подготвиме со цифрите и ке настапиме посериозно.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Штета... ;)

Има луѓе што не се преваранти. Има луѓе непреваранти што можат да ти дадат/најдат пари.

Ама никој нема ни да почне да размислува да му даде пари на некој кој не може веднаш да одговори на прашањето „Колку пари ти требаат?“

Пресметајте се. Од кај знаеш.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Se soglasuvam so toa deka Makedonskite studenti treba da si go baraat 4areto sami a ne da dremat po partiski shtabovi i da kukaat kako drzavata ne im dala rabota. Ako nemate dovolno sredstva da finansirate biznis treba da znaete deka mnogu nemale a uspeale. Sekako nema eden 22 godisen student da otidi na berza i da soberi 1 mil evra kapital i da otvori industriski kompleks, no zdruzuvanjeto na studenti vo partensrstva, akcionerski drustva itn e visitnskiot na4in za finansiranje na prosperitetni i pred se proizvodstveni izvozno orientirani biznisi.

Ona sto nedostasuva e zdrav praven sistem sto bi resil eventoalni konflikti vo takvi partnerstva. Neposotenjeto na takvi pravni ramki, kako i bavnite proceduri za bankrot(ova e mnogu bitno) ja zgolemuvaat nedoverbata vo sistemot i go obeshrabruvaat samoicijativnoto zdruzuvanje na kapital za finansiranje na uspesni dejnosti. Vo normalna drzava ako se somnevash deka partnerite mozebi ke probaat da te prevarat go imash pravniot sistem kade sto mozes kako partner da si gi barash pravata.. Kaj nas nepostoenjeto na toa ja zgolemuva nedoverbata.

Drugo sto bi kazal so mnogu poteski zborovi e nemanjeto na incijativa kaj makedonskite studenti/grajgani. Se odi po nekoja linija na pomal otopor kako toa nekoj drug treba da gi reshava li4nite problemi. Estonec ko napravi Skype, a estonija vo 90ta godina beshe vo mnogu polosa sostojba od nas.

Nasite studenti mnogu 4ekaat a malku pravat.

Vo turcija naprimer finansiranjeto na biznisi von institcuionalni ramki e dosta 4esto. Luge se dogovaraat i svoite zastedi gi vlozuvaat vo poznati biznisi, ne na berza ili i vo banka- tuku samo se dogvaraat finansierite so pretpriema4ite. I kaj nas go ima toa no vo mnogu mnogu pomala mera pred se poradi nedoverbata vo sistemot da gi sprovede dogovorite.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Се е убаво во прикаскава се дур не се појави Гаргамел на вести и даде изјава дека годинава пласманот на земјоделските производи не можел да се спроведе како што мислеле штрумфовите а и богами требало да се направи некоја политика со ЕУ државичките па и да се излиже некој ЕУ гс и да се откупат лубеници од Шпанија, и на таа вест штрумфовите налутено ќе скокаат по бостанот и ќе го расфрлаат низ шумата во знак на револт, а на тоа Гаргамел само ќе промрморе остро,,Ако ве фатам за глава ќе ве скратам" и така си живееја сТречно...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Колкав буџет му е потребен на еден невработен студент да отвори бизнис кој ќе генерира реална вредност, а сето тоа да оди за извоз ?

.
200 евра.

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Искрено немаме направено рачуница колку ке ни требаат се на се, бидејки се откажавме од идејата некој да инвестира во нас, пошто знаеме дека сите се преваранти и ке сакаат само профит, нема да ги интересира суштината на нивната инвестиција. Така да не би можел да ти кажам ни грубо затоа што не знам.
Се убацив во дискусијава за да видам дали е тоа изводливо и на кој начин, бидејки ние сметаме дека не е, а ако најдеме начин, ке се подготвиме со цифрите и ке настапиме посериозно.
Конкретно за вашата идеја, можете да пробате преку факултет. На пример, да најдете професор кај кој би се запишале на постдипломски и да го работите проектот во склоп на постипломските под менторство на професорот. Парите би ги набавил професорот дел од факултет, дел од спонзорства. Мислам дека имало вакви проекти на вашиот факултет.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
.

Темава ја отварам пошто сум СТВАРНО,СТВАРНО,СТВАРНО изреволтиран од зачмаеноста и атрофираноста која ја демонстрираат студентиве наши (нели одат на факултет нели би требало светот да го гледаат поинаку ?!), мислам кој е фората студираш 4 години(+2 за магистрирање) ќе се проматкаш уште година,две,три...... у МКД и сакаш неќеш ќе фатиш патот под нозе преку Козун и со авионот си стигнал во Ју Ес Еј.......... ОЛАЛА.......... парите што ќе ги заработиш за 6 месечното ринтање(отако ќе ги одбиеш трошковите за станарина, бус, јадење..... ќе испадне дека си работел за ЏАБЕ ?! ама НЕЛИ си набил искуство си ја видел Америка ?!) ги спичкуваш парите на патеки,тренерки и по некоја заостаната рата за струја за да не речат старите твои дека си пропалица и не придонесуваш за семејниот буџет !?
Инаку ова е мојата визијата, во моментов имаме 50 илјади невработени дипломирани(и полу дипломирани) студенти, така?

Јас ќе ви кажам што треба да правите пошто сум помудар и постар од сите Вас тука на форумов.
Инаку за оние кои незнаат како изгледам имам бела брада и бастум, и да ме викате во иднина "Чичо".

Значи насочување исклучиво кон производство(пазарите тоа ќе го бараат во следниве 20 години @tomsaso и останатите економисти тоа ќе го потврдат ) печурки, биохумус, јагоди(месечарки), дињи, лубеници(Овие ствари се ептен скапи во ЕУ !) и сите тие производствени субјекти после се здружуваат во кооперации.
Еееееееее умот да ти го имам факултетот да ти го немам, ако сакаш семинар за дињи и лубеници можи да ти организирам :). Па после кооперативно организирај се.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ти ја исчитав темата, и стварно можам да кажам дека донекаде држи вода се што имаш напишано...

Колкав буџет му е потребен на еден невработен студент да отвори бизнис кој ќе генерира реална вредност, а сето тоа да оди за извоз ?
Според мене 5000-7000 евра.

би функционирало вакво нешто кај нас или мрзи сме и тоа ГОЛЕМИ ?!
Не би функционирало... ама не оти сме мрзи, оти сме научени на онаа “учи синко, да не работиш“. Ко небаре те чека некој тебе да завршиш факултет и да те тури директор на ЕСМ.
Второ ни е искомплексираноста на младината. За некој да произведува било што, треба да живее на село. (пошто се декларираше како чичко...) Кажи кој од твоите внуци/познаници е на 25 годишна возраст и има храброст од утре да се занимава со полјоделство?

Јас ќе ти кажам од моите... НИКОЈ! Јас си имам во дворот посадено малини, рибизли онака за ќеиф (до сега 7 тегли од тоа слаткото излегоа, така убаво спаковани :)), па кога ќе дојдат кај мене ме драпаат дека сум бил селанец...

Целта ми беше да ги проширам хоризонтите на одредени индивидуии кои се нормални во умот и можат да носат логични заклучоци.
Сето тоа е арно, ама ретки се тие кои што се (јас би ги нарекол) реални во умот... остатокот од државава гледа плаво/црвено, па идиме до моментот: Ќе дојдиме ние на власт, ќе видите вие.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
И ти си Машинец?
Не го имаме само ние овој приоблем. Познавам колеги кои имаат исто волку револуционерни идеи и големи амбиции, од област на хидрауликата, на енергетиката, на механика па дури и колеги машинци кои имаат добри идеи за градежништвото.
На пример мој другар има добра идеја за подвижни катни гаражи. Да не мораме да влеземе на паркинг па да бараме место, па некој сељак дошол и ти ја изгребал колата, него само ја оставаш колата на пример пред зградата и робот кран (нешто како пајак што дига низ градов коли) одредува кај има слободно место и ти ја сместува колата на одреден спрат и на одредено место каде е заштитена од надворешнивлијанија и од крадци, шкртачи, и вообичаени мали сообраќајки влегувајки и излегувајки од паркинг и сл.
Нешто како нашиве музички системи со по 5-6 цдиња што собираат. Го ставаш цд то и само притискаш копче и шаржерот ти го сместува внатре. Само што овој механизам е целата катна гаража.
--- надополнето: Jul 6, 2011 12:06 AM ---
Оваа идеја со гаражава е веќе претставена и има многу награди земено.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Не би функционирало... ама не оти сме мрзи, оти сме научени на онаа “учи синко, да не работиш“. Ко небаре те чека некој тебе да завршиш факултет и да те тури директор на ЕСМ.
Второ ни е искомплексираноста на младината. За некој да произведува било што, треба да живее на село. (пошто се декларираше како чичко...) Кажи кој од твоите внуци/познаници е на 25 годишна возраст и има храброст од утре да се занимава со полјоделство?

Јас ќе ти кажам од моите... НИКОЈ! Јас си имам во дворот посадено малини, рибизли онака за ќеиф (до сега 7 тегли од тоа слаткото излегоа, така убаво спаковани :)), па кога ќе дојдат кај мене ме драпаат дека сум бил селанец...

Сето тоа е арно, ама ретки се тие кои што се (јас би ги нарекол) реални во умот... остатокот од државава гледа плаво/црвено, па идиме до моментот: Ќе дојдиме ние на власт, ќе видите вие.
Глеј студентите,полустудентите, и они со средно кои дремат и им бараат на старите нивни 100 денари "за у град" се отприлика 150 илјади на број, така?

Една петина од нив СО СИГУРНОСТ САКААТ ДА РАБОТАТ сигурно и познаваш некои од нив, работат за 12 илјади денари 6 дена во неделата по 10 саати, може и размислуваат да одат преку КОЗУН !?

Тоа се 30 илјади луѓе кои СЕ СПРЕМНИ ДА РАБОТАТ НЕШТО, БИЛО ШТО !
Башка ако им "дадеш" (не им даваш они сами си заработуваат) +20 илјадарки месечно со пример садење на јаготки-http://agroalternativa.mk/kategorii/54-rani-jagodi.html.

Плус за вакви проекти имаш и подршка од ИПАРД фондовите и ако си доволно писмен можеш да аплицираш за субвенција(пример купуваш најмодерен мотокултиватор од 4 илјади евра, 50% од парите т.е 2000 илјади евра тие се неповратен грант)

Јаготките ги зимам како пример може да биде било што.

За да живееш на "село" и да изградиш куќа не би потрошил повеќе од 200 евра од квадрат, знаеш колку е 1 метар квадратен во Скопје +900 евра ????????????

Ќе направиш ваква хациенда.

За вакво проект веруј ми ќе има ОГРОМНА подршка и од Владата, што мислиш нив им се исплати младите да се бадијалџат и да зимаат партиски книшки притоа генерирајќи НУЛА ВРЕДНОСТ или самите да си бркаат БИЗНИС.

Инаку еве го мојот претходен пост ваљда си го пропуштил.

Еве ви пример http://www.melinda.it/en
Мелинда е кооперација (здружение на земјоделци) при што имаат 5000 кооперанти, со вкупно 6500 хектари во триесетина села.

Си имаат разработено задруга, која сега е сопственик на 3 фабрики за јаболки, годишно прават меѓу 200 и 220 милиони евра од јаболки и ги продаваат во 26 земји.

На истиов овој метод направи му копи-пејст овде во Македонија.
Инвестициите се минимални не повеќе од 5 илјади евра.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Братче мене ми е се јасно... јас и размислувам на темата одгледување малини/јагоди пошто имам каде да ги посадам... И можно е за брзо со татко ми да почниме со нешто слично. Во Битола постои фабрика за сладолед (Цермат) која засега увезува смрзнати малини. Нудат договори за откуп на онолку колку што можиш да произведиш (горе долу се знае колкав е приносот по хектар, така да знаат колку одприлика да очекуваат и тие од тебе, а и ти од нив). Плаќаат доста добро, некаде околу евро и пол до две евра по килограм се движи откупната цена.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Е ај да отворам.
Конкретно ние сме тројца апсолвенти на Машински и летово формиравме тим, сакаме да направиме кола на вода, т.е моторот да работи на вода. Знаење имаме, убедени сме во тоа дека можеме да го направиме ама ебан динар немаме. Ако најдеме начин да го отстраниме овој проблем многу би ни се убрзала работата и според нашите пресметки за неколку месеци би требало да излегуваат на виделина позитивни резултати од експериментите а за година и пол до 2 години би го завршиле овој проект успешно.
Од економија врска немаме, сега она основното го знаеме ама малку подробно не.
Значи идеја имаме, динерос немаме, кај можеме да ги најдеме парите и како?
Еве конкретно прашање бидејки гледам си сериозен и сакаш да ја водиш темата на сериозно ниво, и би сакал да ми дадеш конкретен одговор. Не одговорот да биде во смисол , па види побарај некој пријател со пари, пушти оглас, пробај ваму таму.
Конкретно каде можеме да извлечеме некој динар, од кој фонд или фирма за да почнеме сериозно и да не ги мислиме веке парите да се сконцентрираме на работа?
............i vie???? mislam deka ste 600 iljaditi........sedumsto osumdeset i vtori..... :) , a da probate so edna porealna koncepcija , na pedali???
segata na strana , mene pak me odusevuva The Shosen one so negoviot :grlom u jagode ..pristap.
Kooperacija, Cooperative, iiti po naski ZDRUGA...zaborava deka makedoncite ja izmislile negativnata sinergija...t.e. petorica od koi sekoj diga 100 kila, zaedno, zaradi sinergijata digaat 600 segde u svet.., u Makedonija 400..eden uvek im se besi na panagon.... :) Sepak najbolji pristap e ISSELUVANJE.....ovaa zemja , ne ne trpi, eve probame 2500 godini..pa nisto...mora da se baraat poljubezni i potrpelivi zemji... :)

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Една прикаска за Министерството за економија

Пријател мој работи во Италија кај газда прават фенси фармерки, ги земаат обични и со некои хемисли материјали ги прават "обелени" скинати фенси за млади...му дават плата по 1700 евра на 20 вработени сите од овде од Мк...дечкиве се согласуваат на плата од 600-700 евра само да отворит фабрика овде кај нас, газдава се согласува, одат во министерство за дозвола да извадат.....и првиот човек таму им викат....100 000 евра за мене ко за почеток, газдата од фабриката си фаќат авионот назад Италија.

Ете тоа е, и во право е конкрит, овде попрскајте со бензин земјулево и ќибритот.

I

Iblis

Гостин
Една прикаска за Министерството за економија

Пријател мој работи во Италија кај газда прават фенси фармерки, ги земаат обични и со некои хемисли материјали ги прават "обелени" скинати фенси за млади...му дават плата по 1700 евра на 20 вработени сите од овде од Мк...дечкиве се согласуваат на плата од 600-700 евра само да отворит фабрика овде кај нас, газдава се согласува, одат во министерство за дозвола да извадат.....и првиот човек таму им викат....100 000 евра за мене ко за почеток, газдата од фабриката си фаќат авионот назад Италија.

Ете тоа е, и во право е конкрит, овде попрскајте со бензин земјулево и ќибритот.
Се зафркнале шо отишле до министерство,тоа влада(држава )е најголем рекетар на претприемачите, таква операција тука се врши преку трет човек, тој отвара тука фирма,а дел од уделот имаат и другарите твои, ако имаат наше државјанство нема да им треба ни третиот човек, треба да отворат само ТД (100 еурони мислам дека е сега), опремата што им е потребна ја внесуваат, а производот(нормалните фармерки) ги внесуваат тука како за доработка(мислам дека би поминале и како доработка т.е. пошто има помали такси)
и ги изнесуваат во предвидениот рок.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Се зафркнале шо отишле до министерство,тоа влада(држава )е најголем рекетар на претприемачите, таква операција тука се врши преку трет човек, тој отвара тука фирма,а дел од уделот имаат и другарите твои, ако имаат наше државјанство нема да им треба ни третиот човек, треба да отворат само ТД (100 еурони мислам дека е сега), опремата што им е потребна ја внесуваат, а производот(нормалните фармерки) ги внесуваат тука како за доработка(мислам дека би поминале и како доработка т.е. пошто има помали такси)
и ги изнесуваат во предвидениот рок.
Муабетото е нешто друго, колку реклами даваме за инвест ин мацедониа, и кои кретени работат таму ги трошат нашите пари и не уназадуваат.

Kajgana Shop

На врв Bottom