Макро фотографија

B

Blacks

Гостин
Почетник сум во ова па така да сите критики се добредојдени :)

EDIT:

Уште една. Ова се некои мини габички такво нешто, интересни ми беа па ги штракнав...

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Да ја оживееме темава малку, експериментирав нешто со апаратот, и најдов начин со 18-55 да праам extreme closeup, поише од 1:1 магнификација

Доколку не ви е јасно, стануе збор за пенкало :)

Сликано со Canon 1000D со 18-55mm објектив, свртен наопаку, одвоен со рачно направен спејсер (од картонче за тоалет хартија) долг околу 3 цм :) И рачно направен како да го наречам, пренасочувач на блицот (pop up, стандардниот) за да може да осветли 1цм пред објективот без да ми прави сенка самиот објектив, а воедно и да добијам ултра меки сенки ( 2x softboxing и двапати рефракција (ефективноста е 15 сантима +/-, од апаратот))

pcjodamaster

:trololo:
Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Ова исто ми го кажа еден дечко на изложба, дека ја свртел 55ката и сликал макро. Јас имам Никон Д5000, ама џабе е свртувањето кога не чита дека има вметнато објектив. Има некој туторијал да ми пишеш во порака или да побарам низ интернет да видам што е, како е. :)

Сликано со Canon 1000D со 18-55mm објектив, свртен наопаку, одвоен со рачно направен спејсер (од картонче за тоалет хартија) долг околу 3 цм :) И рачно направен како да го наречам, пренасочувач на блицот (pop up, стандардниот) за да може да осветли 1цм пред објективот без да ми прави сенка самиот објектив, а воедно и да добијам ултра меки сенки ( 2x softboxing и двапати рефракција (ефективноста е 15 сантима +/-, од апаратот))

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Ова исто ми го кажа еден дечко на изложба, дека ја свртел 55ката и сликал макро. Јас имам Никон Д5000, ама џабе е свртувањето кога не чита дека има вметнато објектив. Има некој туторијал да ми пишеш во порака или да побарам низ интернет да видам што е, како е. :)
Да бе, и ја приметив, некои никонци кенкаат коа не читаат објектив, пробав баш со на другарка никонот, и нејќеше, ја пошо сум на Канон, го неам тој проблем. Незнам искрено, гугкав и не најдов нешо корисно.

Едина идеја шо ми падна на памет е да најдеш некој адаптер, за механички објективи стари, со него ќе окине како и да е, го ставаш адаптерот без објектив, и тогаш мислам дека ќе окине, освен ако не е некоја фора со количество светло, а не со конекторите за објективот.

Под никој случај не се обидуј да спајаш конетори рачно, ќе ти треба нов апарат.

Тетреб

Археолог
Член од
30 март 2011
Мислења
24
Поени од реакции
13
Јас имам Nikon D5100, на Мануел не се бунит за објектиф, на друго да го наместам си го барат. Пробвев ама не ми успеват, темни и нејасно матни излегвет, неможам ни да видам многу јасно шо сликам. Ако мојш преку слики да ја објасниш процедурава уште еднаш, мислам ако не ти е мака. И кажи експозиција, исо, Ф, колку како....

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Јас имам Nikon D5100, на Мануел не се бунит за објектиф, на друго да го наместам си го барат. Пробвев ама не ми успеват, темни и нејасно матни излегвет, неможам ни да видам многу јасно шо сликам. Ако мојш преку слики да ја објасниш процедурава уште еднаш, мислам ако не ти е мака. И кажи експозиција, исо, Ф, колку како....
Ми се заеба камерата на телефонот, неможам да сликнам како изгледа тоа со апаратот. Инаку користам iso 100, експозиција 1/100 , 1/80, 1/200 по потреба, помалку од 1/80 не одам пошо многу магнификација е, ќе биде матно од мрдање на рука. Ако може да ти окине апаратот без да имаш ставено објектив, значи онака без објектив, да сликнеш (без разлика шо сликата ќе биде само градиенти на бои или комплет бела) тогаш можеш да го изведеш сето ова без проблем, сака малку пракса, малку играње со сцената.
За некој ден ќе постнам и слики од сето тоа како го правам, па ќе видиш :)

Член од
6 мај 2010
Мислења
226
Поени од реакции
85
еве од мене еден комарец сликан со canon rebel XS(1000d) со наопаку свртен објектив ама без никакви хартии дирекно така го држам со рака на апаратот.

Attachments

Член од
13 август 2011
Мислења
82
Поени од реакции
7
Јас последниве неколку месеци почнав онака да сликам и со макро..
имам апарат 8 Мега пиксели и вади солидни маркофотографии
--- надополнето: Aug 16, 2011 8:36 AM ---
Супер Апарат имаш ти :)

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Јас последниве неколку месеци почнав онака да сликам и со макро..
имам апарат 8 Мега пиксели и вади солидни маркофотографии
--- надополнето: Aug 16, 2011 8:36 AM ---

Супер Апарат имаш ти :)
Не е баш супер има и поубави, ако ти кажам дека освен првата фотка другите се сликани со никон д40 и срча 18-55 без стабилизатор ( оној најпростиот ) и лупа која наместо 35 цм може да доближиш и до 5 цм

Kajgana Shop

На врв Bottom