Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 март 2006
Мислења
17.755
Поени од реакции
12.218
Чудно, сулудо, неверојатно како сакаш наречи ја делува претпоставката дека во митската приказна за Ное се мислело за генетски материјал, овие другиве теории не толку.
сулудо делуваат и сознанијата за напредни цивилизации и нуклеарни експлозии во древните времиња, како и (според најдени цртежи на бродови и астронаути) најверојатни посети на вонземски цивилизации, ниту овие нешта кои не би требало според нас да се наоѓаат во тоа време.
http://forum.kajgana.com/threads/Хеликоптер-во-доцноримски-период.13268/page-3#post-1898372
http://forum.kajgana.com/threads/Хеликоптер-во-доцноримски-период.13268/page-3#post-1898370
мене ми е посулудо да прифатам дека клетката настанала макар за милијарда години случајно пошто дури и една проста клетка е далеку посложена од било кој најсовремен електронски систем изграден од луѓето.

Мислам дека ни е тешко да прифатиме дека не сме биле најмоќната, најнапредна во технологии цивилизација која газела на земјава. Постојат различни теории. Што се однесува до библијата како мит, постирав археолошки наод од 80-тите години -таблетите од Ебла, каде се говори за слични историски настани, називи и градови и каде постоела писменост дури околу 1500 години пред Мојсеј.

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
сулудо делуваат и сознанијата за напредни цивилизации и нуклеарни експлозии во древните времиња, како и (според најдени цртежи на бродови и астронаути) најверојатни посети на вонземски цивилизации, ниту овие нешта кои не би требало според нас да се наоѓаат во тоа време.
http://forum.kajgana.com/threads/Хеликоптер-во-доцноримски-период.13268/page-3#post-1898372
http://forum.kajgana.com/threads/Хеликоптер-во-доцноримски-период.13268/page-3#post-1898370
мене ми е посулудо да прифатам дека клетката настанала макар за милијарда години случајно пошто дури и една проста клетка е далеку посложена од било кој најсовремен електронски систем изграден од луѓето.

Мислам дека ни е тешко да прифатиме дека не сме биле најмоќната, најнапредна во технологии цивилизација која газела на земјава. Постојат различни теории. Што се однесува до библијата како мит, постирав археолошки наод од 80-тите години -таблетите од Ебла, каде се говори за слични историски настани, називи и градови и каде постоела писменост дури околу 1500 години пред Мојсеј.
А за хеликоптерот се знае

Сигурен сум вака ако продолжиме ќе најдат и слика од мене во антички Египет или Рим.

За какви нуклеарни експлозии зборуваш?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.755
Поени од реакции
12.218
Ако се работело за алегорија, зошто толку конкретни димензии? Зошто баш 137 метри должина? Толку детални финеси не се употребуваат во метафорично изразување.
за деталите навистина не сум запознаен. Само како теорија дека постоела некоја ...него, дали знаеш дека (имаше и емисија пред некој ден) и Колосот од Родос е реконструиран само според записи. Димензиите се претпоставени односно, според последните истражувања се најверојатно од запис до запис и вештачки зголемувани. Можеби истата ситуација е и со овие записи за кои се интересирав за оригиналните текстови на Библијата и нивниот точен превод. Којзнае што точно пишувало внатре.
--- надополнето: Jul 5, 2011 2:22 PM ---
Сигурен сум вака ако продолжиме ќе најдат и слика од мене во антички Египет или Рим.
Можеби, тоа не знам.

За какви нуклеарни експлозии зборуваш?
имаше наназад во креационизам/еволуција текстови и слики за овие настани во минатото . Мистерии кои изгледа сеуште се неодгатнати затоа што сметаме дека е невозможно да имале познавања за атомот.

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Можеби, тоа не знам.
http://members.tripod.com/a_u_r_a/abydos.html
Епа, не штети и да се види што вика "другата" страна во кратки црти за тие хиероглифи од стар Египет и да одлучиш кое е пологично и поверојатно, не те терам да го прифатиш ова објаснување, и онака јас првпат слушам за вакви хиероглифи.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Точно така. Во Библијата не пишува дека светлината што била создадена во првиот ден била Сончева светлина. Каква била таа светлина не знаеме. Ние денес знаеме повеќе извори на светлина, и природни и вештачки: ѕвездите, космичко зрачење, сите атоми, лимунинсесија, биолимуненсенција, флуоресценција, фосфоросценција, Радиоактивно распаѓање, анхилација на честички и античестички итн. Сепак тоа не значи дека и оваа листа е исцрпна, дека овие се единствените. Овие се само оние кои ние луѓето ги познаваме.
Доста се прпелкаш во лајната што ги сереш самиот.

Една е светлина која го осветлува светот. Тоа е светлината од сонцето. Таа го прави денот.

Само што пустинските племиња кога препишувале од асириските текстови немале физика у основно, па не знаеле. Бунцале и пишувале со нивната логика и она што тогаш го познавале.

Нема никаква потреба да мешаш поими кои и ти очигледно не ги разбираш... биолуминисценција го осветлувала светот.

Оди легни си.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да не зборувам за тоа дека движењето на Земјата околу Сонцето е научно потврдено и докажано,
...исто колку што е „...научно докажано...„ дека пастата за заби која ја користам, била „...најбоља на светов„....
--- надополнето: Jul 5, 2011 2:40 PM ---
Чекај, не ми кажувај, тоа уствари било метафора, така?
Не е така, туку така е како што веќе имам напишано, согласно толкувањето на Св. Јован Златоуст на „Шестодневот„, каде Светиот јасно кажува и раздвојува „светлина„ од „светлосни тела„. Така?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
DBack,

мал милион пати имам напишано за светлината и светлечките/небесните тела, па колку пати треба да Ти се одговори за да „скопчаш„?
Нема ништо што ти можеш да го напишеш што ќе го смени идиотското инфантилно тврдење во Битие.

ЕДИНСТВЦЕНАТА СВЕТЛИНА на оваа Земја доаѓа од СОНЦЕТО. Сите останати зрачења се занемарливи во споредба со светлината од сонцето.

Сите стари народи во своите митологии го обожуваат СОНЦЕТО како основа на животот на Земјата. Само твојтата грешно препишана книга ти тресе глупости кои твоето рацио би требало да ги разобличи уште на 10-годишна возраст.

Зошто тоа не е случај, најверојатно, треба да побараш одговор од стручно лице.

Дотогаш, можеш слободно да си се прпелкаш во заблудата дека Сонцето и Месечлината се украси на небото кои Јахве ги ставил за атер на човекот - да му буде лепо!
--- надополнето: Jul 5, 2011 2:48 PM ---
Чорбаџија нема да навлегувам во детали, само еден прост пример, како змија што зборува е во склад со научните теории?Или и змијата е метафора?
И како се левијатанот и херувимите во согласност со науката?

Како се во согласност со науката и рациото тревопасните лавови, 900 годишните мажи и жени, зипувањето на 4.000.000 животни во 300 квадрати простор?

Како рационално преживеале сите растенија на светот 150 дена ПОД ВОДА?
--- надополнето: Jul 5, 2011 2:49 PM ---
Дебилно е, дебилно... ;)

Само што се срамиш да признаеш, иначе, дебилно си е, што си е?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Нема ништо што ти можеш да го напишеш што ќе го смени идиотското инфантилно тврдење во Битие.
Не ова, не она, не вака, не така, не онака, не не знам како....

Добро бе чоек, дај пиши нешто конструктивно, разбираш...Како си тргнал, че испадниш попаметен од оните стотици Свети Оци и свети умови во Црквата. :D

„...Алал да Ти е!...„, шо би рекол јас, во сета моја скромност...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
за ова ми се вртеше нешто, како претпоставка. Можеби се работи за банка на генетски материјал кој може и не мора да е прибран од земјата, можеби е донесен на земјата од друго место (со оглед на некои теории за други напредни цивилизации)...но ради ограничените тогашни познавања кај населението, најлесно било да им се објасни преку брод и парови животни.
За ова си има многу јасни геолошки и антрополошки извори: Потопувањето на слатководното езеро на местото на денешно Црно Море после голем земјотрес и Епот за Гилгамеш.

Мислам дека нема потреба да се мешаат ванземаљци кога ниту има докази, ниту има смисол, освен wishful thinking...
--- надополнето: Jul 5, 2011 2:58 PM ---
...или на пример, за кружното движење на Земјата околу Сонцето, кое никако не можам да го видам, ама за да го видам, требало претходно да напраам „тоа и тоа„ и дур тогаш ќе ми станело јасно дека моето око ме лаже дека Сонцето се врти околу Земјата, оти вистината ја кажале Коперник и Галилео. Така, што ќа ми се вродените очи, коа можит Николче и Гале да ми кажат кој околу кого се вртит....
Абре, ќути, срамото една!

Дождот НЕ ГО ПУШТА ЈАХВЕ, греото! Можеш секоја вечер на вести да провериш, тибам дегенот глуп!
--- надополнето: Jul 5, 2011 3:03 PM ---
И другите ѕвезди, како и сите други типови на ѕвезди и одредени космички тела, даваат светлина, не саде Сонцето, така да се чинит дека многумина од форумов не иделе у школо...
Светлината на Земјата доаѓа од СОНЦЕТО, дебил! Све друго е неспоредливо слабо светло кое НЕМА НИКАКОВ ефект на животот на Земјата.

Сонцето е тоа кое е одговорно за животот на Земјата. Токму затоа СИТЕ СТАРИ КУЛТУРИ искрено го обожувале Сонцето. Тоа е затоа што НЕ ПОСТОЕЛА ИНСТИТУЦИЈА која наметнувала ИРАЦИОНАЛНИ ДОГМИ на своите поданици за да ги држи покорни.

И Исус е соларен месија, само што си ти премногу тупав да можеш да го сватиш тоа.
--- надополнето: Jul 5, 2011 3:05 PM ---
Не ова, не она, не вака, не така, не онака, не не знам како....

Добро бе чоек, дај пиши нешто конструктивно, разбираш...Како си тргнал, че испадниш попаметен од оните стотици Свети Оци и свети умови во Црквата. :D

„...Алал да Ти е!...„, шо би рекол јас, во сета моја скромност...
Ако си ти скромен, ја сум херувим со огнен меч!

Фактите се тие. Библијата е преполна со идиотски, инфантилни, неуки тврдења кои се продаваат како вечна вистина иако со милениуми веќе се знаат глупостите. Треба да е човек навистина очаен за да си дозволи при разум да верува во вакви глупости.

За жал, сеуште нема мањак идиоти на светов.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Абре, ќути, срамото една!

Можеш секоја вечер на вести да провериш, тибам дегенот глуп!

Светлината на Земјата доаѓа од СОНЦЕТО, дебил!

За жал, сеуште нема мањак идиоти на светов.
Значи, ко читам ваквија „дебилизми„ се питувам, како можит авторо на вија „мудрости„ да ги наречит другите со поимот „дебили„? :D

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
имаше наназад во креационизам/еволуција текстови и слики за овие настани во минатото . Мистерии кои изгледа сеуште се неодгатнати затоа што сметаме дека е невозможно да имале познавања за атомот.
Мистериите се одгатнати, ама кој да ги чита одгатнувањата кога се несензационалистички, а тврдењата за нуклеарни експлозии, иако без грам доказ, толку слаткоречиво возбудливи, нели, Лурц ;)
--- надополнето: Jul 5, 2011 3:13 PM ---
Значи, ко читам ваквија „дебилизми„ се питувам, како можит авторо на вија „мудрости„ да ги наречит другите со поимот „дебили„? :D
... и секој ќе биде наречен со епитетите кои ги заслужи и тие ќе Му бидат за навек да ги носи (DBack 13:2)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Чорбаџија нема да навлегувам во детали, само еден прост пример, како змија што зборува е во склад со научните теории?Или и змијата е метафора?
Не е змијата метафора и тоа не е единствен пример каде што ѓаволот опседнувал животни и луѓе. Ѓаволот поседува одредена моќ и е способен да прави натприродни работи. Тој може да направи и човек да лае како куче и куче да збори како човек :)

Еве ти доказ: http://www.thatvideosite.com/video/girl_can_burp_like_a_god

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.735
Поени од реакции
8.754
Тоа што ти не знаеш, или не сакаш да запознаеш, библиски христијани, а за репер веројатно ги земаш номиналните верници (да не речам православните атеисти), тоа не значи дека нема.
Ако сакаш можам и лично да те запознаам со десеттина христијански бракови во Скопје, па можеш да им направиш интервју на жените и да видиш како мажот главува со нив, на кој начин тие му се покоруваат и општо да видиш како функционира тој брак.
Значи дојди види, па после речи дека нема :)
Нема Чорбаџија, нема.
Каков и да е мажот, со него не управува само религија, туку и традиција, а нашата традиција во овој поглед е живи срамотилоци.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Сакаш да кажеш дека првите денови светот била осветлен од некаква светлина, која не била Сончева, туку од непознато потекло, и потоа кога било создадено Сонцето, таа првобитната светлина ја снемало,и оттогаш се нема појавено, ниту пак има некакви докази за нејзиното постоење?
Можеме само да шпекулираме што и како било кога ние не сме биле. И во науката за потеклото на Универзумот не постојат научно потврдени теории, туку само хипотези (претпоставки). Но да, верувам дека тоа што го тврдиш е можна варијанта. Не знам дали оттогаш се има појавено баш таа светлина и немам чуено за доказ од таа светлина, освен сведоштвото на Библијата за која што пак имам добри причини да верувам дека е инспирирана од Бог.
А каков друг доказ би очекувале од таа тогашна светлина? Некоја сочувана видео лента од тоа време што ја снимал некој ангел, па случајно да му паднала овде на Земјата? :)

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Не е змијата метафора и тоа не е единствен пример каде што ѓаволот опседнувал животни и луѓе. Ѓаволот поседува одредена моќ и е способен да прави натприродни работи. Тој може да направи и човек да лае како куче и куче да збори како човек :)

Еве ти доказ: http://www.thatvideosite.com/video/girl_can_burp_like_a_god
Имав едно време еден папагал што збореше,изгледа и тој бил опседнат, дај бе кажувајте порано вакви работи, да викам егзорцист со време:DШега на страна, јас едноставно не верувам во постоењето на ѓаволот, исто како што не верувам во постоењето на богови.Башка, ти рече дека се е во склад со науката, не гледам како ѓаволот се вклопува тука.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom