Хеликоптер во доцноримски период?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ако ги погледнете фигурите на сумерските богови и да видите како изгледаат нивните скулптури дефинитивно не би отфрлиле ниедна теорија, се е можно. Слични фрески има на египетските гробници каде дури и скафандерот јасно се гледа. Слични фигури со скафандер има и на хиероглифите на Маите. Многу малку знаеме за цивилизациите пред Шумер а судејќи според епот за Гилгамеш било многу „интересно„ време.

Не викам дека сигурно е хеликоптер ама може да е. Мене ми се шансите 50%-50%.

Да, и ја имам видено слики од Египет со чудни летала.

Исто, необјаснето е од кај Сумерите имале батерија

German archaeologist , Wilhelm Konig, examined the object and came to a surprising conclusion that the clay pot was nothing less than an ancient electric battery.
The ancient battery in the Baghdad Museum​
The ancient battery in the Baghdad Museum, as well as those others which were unearthed in Iraq, are all dated from the Parthian occupation between 248 BCE and 226 CE. However, Dr. Konig also found copper vases plated with silver in the Baghdad Museum, excavated from Sumerian sites in southern Iraq, dating back to at least 2500 BCE. When the vases were lightly tapped, a blue patina or film separated from the surface, which is characteristic of silver electroplated onto copper base. It would appear then that the Parthians inherited their batteries from one of the earliest known civilizations.
In 1940, Willard F.M. Gray, an engineer at the General Electric High Volatage Laboratory in Pittsfield, Massachusetts, read of Konig's theory. Using drawings and details supplied by German rocket scientist Willy Ley, Gray made a replica of the battery. Using copper sulfate solution, it generated about half a volt of electricity.

Член од
19 февруари 2008
Мислења
103
Поени од реакции
1
abe ne se zezajte so vakvi raboti so znaete vie so bilo vo to vreme aj razmislete malu poubo za teorijata za piramidite itn. čovek ima pravo da veruva vo sto saka i da izrazi svoe mislenje a ako pogledate malu okolu sebe ke vidite deka se slucuvaat cudni raboti i se najdeni cudni raboti, postojat najrazlicni teorii no za zal nikogas nema da doznaeme koja od niv e vistinska.
p.s. nemozes da opisis ili nacrtas neso za koe ne si slusnal ili pak ne si go videl

F

FallenHypaspist

Гостин
Малку офтопик, али ќе се надоврзете :smir:

Староегипетски...

Ако мислиш на Сумер, тогаш веројатно си чул дека модерната наука не ни признава големи цивилизации пред сумерската.
А ти немаш појма од модерна наука :))

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Ауф, темава паднала во заборав, во меѓувреме се разви убава дискусија во ОВАА ТЕМА и ќе ве замолам таму да продолжите за се она кое се зборува тука, бидејќи 90% е истата проблематика, се читаме во таа тема.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
имам слушнато дека леонардо да винчи има нацртано еден вид шеми за хеликоптер али тоа било во ренесансата,за во римскиот период немам слушнато и ми изгледа некако невистинито:toe:

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
Добро бе тоа повеќе на ламбата од аладин личи отколку на хеликоптер -.-

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
А како го објаснувате ова ????
Така што луѓето гледаат она што сакаат да го видат. Ти сакаш да видиш авиони и хеликоптери и не знам што, па тоа и го гледаш. Јас тоа го гледам како некоја хиероглифа, а не како хеликоптери и авиони и се` останато.

Kajgana Shop

На врв Bottom