Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Не знам дали си ја читал книгата од Bukowski, мислам дека неговите книги не изгледаат толку добро кога ќе се преточат во филм, барем досегашните обиди биле такви. Ако ти се допаднал овој филм погледни и други кои се работени по неговите книги, како Factotum, The Suicide или најди некој трет на IMDb што ќе ти се допадне. Но, моја препорака ти е прво да ги прочиташ книгите, барем некоја.
А сценаристот на Californication пронаоѓа инспирација во Bukowski, па имаше и една сцена каде сценаристот се играше со тоа. Како по правило Hank засерува нешто, а ќерката му вели деке се однесув како евтина копија од Bukowski.А Hank и не е нешто гадлив спрема парите, живее во добра куќа, вози добра кола... :)

Идеологија можеби не треба да се бара, не е тој (Bukowski) од забеганите како Сартр и сличните. Тој ги ’преспива’ ’68, хипи движење и се друго што се појавило тогаш. А има елементи на нихилизам во неговите дела, но Bukowski не ти е идеолошки, политички ангажиран писател, па и филмовите не треба да ги гледаш со тие очи. Сега ми текна дека имаше една негова изјава ’кога ќе слушнам за некого дека е десничар, знам дека тој размислува со своја глава’.

Но, да не го тупам повеќе и така темата е за филмови, па доколку ви се допаднал овој филм, погледнете ги и другите кои се работени по негови дела.

Фактотум не ми се допадна, некако не ми беше доловена книгата ни Хенри Кинаски, додека Барфлај беше добар, а Мики Рурк одлично го долови Хенри Кинаски, можеби и затоа и му се допадна на Буковски. За пишувањето на сценариото и снимањето на Барфлај опишано е во книгата Холивуд.
Кога сме кај политиката и неговите изјави една негова гласи: „кога за некого велат дека е диктатор, знам дека се работи за човек со стил“

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
791
Ама пак и Nonteizam е грешен. Плаче за покајание. Не ти е дозволена тебе ни играње на вкус карта. Ајде дефинирај ме мене пример, според твои описи: гледам блокбастери, гледам романтични комедии и акции, уживам во трансформерс и ајрон мен, го гласав Кингс Спич дека мислев оправдано зема оскар, обожавам филмови со двосмислен крај, филмови кои денес те збунуваат, како што милуваш повеќе слојни и те терат да мислиш. Исто и инди нискобуџетни филмови. А неможам и без анимирани. Сега што правиме?:D
Дете си у душа и одбиваш да пораснеш <3 :)

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
А!Нонен!!!, блек суан е прост во листата на филмови како 2001, Primer
Види сеа, зошто воопшто тргаш со вакви глупи споредби??????
И јас сум прост спрема... не знам... каспаров?
Ама не сум прост :D
Тоа за академијата, 90% од ха-це или тие кои се многу по паметни од нас останатите ке ти кажат дека е ојдена у пм последните 10 години, затоа што им дава награди филмови кои имаат само ефекти и ништо друго
што збориш сеа?????????

77th Academy Awards February 27, 2005 Million Dollar Baby
78th Academy Awards March 5, 2006 Crash
79th Academy Awards February 25, 2007 The Departed
80th Academy Awards February 24, 2008 No Country for Old Men
81st Academy Awards February 22, 2009 Slumdog Millionaire
82nd Academy Awards March 7, 2010 The Hurt Locker
83rd Academy Awards February 27, 2011 The King's Speech

фрчат од ефекти филмовиве

Оф леле што ти е бе Анонимус?
Те хејтам затоа што имаш искривен вкус.
(@останантие. конкретно за горе споменатиот филм немам ни збор кажано, ниту го имам изгледано. Анонимус ме меша вака оти сум кажувал негативни критики за други работи)
Затоа клучниот збор е најверојатно не реков дека си кажал нешо. Знаат да читаат форумџиите не се секирај :D
Како бе не си го гледал cool runnings??????? Веднаш да го симнеш!

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Види сеа, зошто воопшто тргаш со вакви глупи споредби??????
И јас сум прост спрема... не знам... каспаров?
Ама не сум прост :D
Ама кој жив човек на планетава тебе некогаш те споредил со Каспаров, или пак ти рекол дека таму примаѓаш? Никој.

што збориш сеа?????????

77th Academy Awards February 27, 2005 Million Dollar Baby
78th Academy Awards March 5, 2006 Crash
79th Academy Awards February 25, 2007 The Departed
80th Academy Awards February 24, 2008 No Country for Old Men
81st Academy Awards February 22, 2009 Slumdog Millionaire
82nd Academy Awards March 7, 2010 The Hurt Locker
83rd Academy Awards February 27, 2011 The King's Speech

фрчат од ефекти филмовиве
Ова се за најдобри филмови, тоа за ефектите беше пример за тоа колку за повеќето од луѓето оскарите не значат ништо и демек ја загубиле вредноста и како тоа можеме јас и ти да ги користиме оскраите како контра аргументи еден на друг.

Не знам што ми ја пастира листата, освен последниот филм никој немаше некоја си конкуренција, за Hurt Locker не сакам ни муабет да правам, не вреди ни за златна малина, а камо ли за оскар. Е ова не е хејтање, ова секој човек го знае дека Hurt locker не е за оскар, што сакаш наречи ме. Не го мразам филмот, ама за оскар не е па ако сакаш...

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.668
Поени од реакции
34.125
Џимеј ќе ти каже дека е, за Hurt Locker. A и модератор е.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
Не можам... се откажувам, вие сте во право. Џабе ќе кружиме цело време.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.325
Поени од реакции
15.577
Абе, до некаде е во право Појол за тоа колку гледаш по анонимни филмови се чувстуваш по хаце, мислам тоа е исто и за музиката, али не може да се земе како апсолутна вистина за сите луѓе, некои наоаѓаат нешто добро, некој мисли дека наоѓа, некој ќе прочита 100 ревјуа на имдб и си заклучува врз нив а не врз сопствено мислење...

И не ви ги прочитав сите коментари, читав колку да ги поминам странициве...

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Препорачајте ми нешто од типот на Snatch ,The Bank Job , Layer Cake т.е. со криминал. Благодариме однапред !

Планирам оваа листа да ја симнам на филмови ,но поради лимитиран интернет ,кажете кој да пречкртам ,ама мислам дека сите се болиглава...

Тhe Machinist
The Usual Suspects
American psycho
Lock, Stock and Two Smoking Barrels

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
791
Препорачајте ми нешто од типот на Snatch ,The Bank Job , Layer Cake т.е. со криминал. Благодариме однапред !

Планирам оваа листа да ја симнам на филмови ,но поради лимитиран интернет ,кажете кој да пречкртам ,ама мислам дека сите се болиглава...

Тhe Machinist
The Usual Suspects
American psycho
Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Човек да биде луд па да ти рече нешто од овде да пречкрташ... Иако ако бараш филм од типот на Снеч јас би го пречкртал Машинист (само затоа што мислам дека е друг тип, а не дека е нешто полош), а прв би го изгледал последниот - Гај Ричи е сепак Гај Ричи. ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom