Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Оh, the iromy.. :D Tалахасе, исто правиш и ти. Се ограничуваш. Плукаш по дарк хаце филмовите како нубовиве по блокбастерите. Дури исти описи, прости прости филмови!

Ама пак и Nonteizam е грешен. Плаче за покајание. Не ти е дозволена тебе ни играње на вкус карта. Ајде дефинирај ме мене пример, според твои описи: гледам блокбастери, гледам романтични комедии и акции, уживам во трансформерс и ајрон мен, го гласав Кингс Спич дека мислев оправдано зема оскар, обожавам филмови со двосмислен крај, филмови кои денес те збунуваат, како што милуваш повеќе слојни и те терат да мислиш. Исто и инди нискобуџетни филмови. А неможам и без анимирани. Сега што правиме?

Не, не се јавува проблем кога некој друг ќе почне да кажува дека поентата на филмот во суштина не е едукација, туку забава. Испрај си приоритетите, дека и метафората ти вриска. Онака, од неповрзаност. <3

Taлахасе, back to you, замина ти далеку. Хипстери, мејнстрим и остало. Инаку за друго си во право доста. А за тоа страмењето доста ми врташ зборови како да се гордеам :@ Реков, Дарлинг напиша нешто као „чекај бе и вакви гледате“ и добив впечаток као страм е вакви да се гледаат. Хех, за хипстери стварно почна да збори овој.. :D

wot аман со хипстерите, во секој втор пост ги спомнуваш :D (можеби тазе ти е во вокабуларот а настрана и интересен како збор :P)

wot аман со хипстерите, во секој втор пост ги спомнуваш :D (можеби тазе ти е во вокабуларот а настрана и интересен како збор :p)

Не бе одамна ми се интересна појава хипстерите.. Инаку, читај внимателно, Појол цело време тоа пишува, само користи хардкор и мејнстрим. Ако 70 посто го гледале филмот тебе веќе не ти е интересен и јак и се префрлаш на поандерграунд. Со многу примери. Гај Ричи, Ден Браун и сл. Цело време ги влече у муабетот и ги дефинира.

читам само: http://i52.tinypic.com/1442qls.jpg

Не знам шо толку сериозно ги сфаќате овие натегања околу филмовите. Кој гледал Трансформерс, па кој не гледал...глупости...:D Секој си дава свое индивидуално мислење за изгледаниот филм. Секој си има различен вкус, поврзан со неговата личност, неговите афинитети, хобија итн...Мене на пример ме интересира астрономија, вселена, такви работи од научен аспект и по дифолт сф-филмовите ми се привлечни. Автоматски ми се допаѓаат и сакам да ги гледам по 100 пати Star Trek и Star Wars. А пошто сум и електраш, компјутери ова-она...не можам а да не им искажам почит на некојси колеги од преку океанот, а можда има и некој наши деца таму :)...кои на пример се потрудиле ептен и ги направиле сите тие визуелни ефекти кои ги гледаме во Трансформерс, Аватар, Die Hard 4, Спајдермен, Армагедон итн. Е сега некој филм дополнително ќе ме привлече и со приказната, актерите, музиката... и ќе го гледам пак и пак и пак (Армагедон преку 10 пати :D) А некој ќе го изгледам само еднаш и толку ама ЌЕ ГО ИЗГЛЕДАМ чисто заради тоа што спаѓа во мој омилен жанр и заради ефектите кои од година во година со технологијата се се појаки, поживи, пореални..На крај краева блокбастерите играат на картата возбудливост, динамика, ефекти, адреналин кај публиката...на што филмот прави пари. Мене ми е битно да ми е интересно за гледање тие 2 сати, а после може и да донесеме заклучок со другарите дека филмот не е баш баш ама вреди да се изгледа барем еднаш како забава. Од друга страна пак хорор-филмовите ми се некако најодбивни и не памтам кога последен пат сум изгледал некој. Глупи сцени, па зомби колат, трчаат, пијат крв, па егзорцизми...ќе ги изгледам не е проблем, немам мака со стомакот или слично ама не ми прават кеф. Од пред неколку месеци загледав и азиски филмови (досега 30+) и се изненадив колку добри романтични драми имаат и какви прекрасни актери играат таму, а ретко кој од нас ги знае...дури на нив открив и дека сум можел да плачам на филм :)

И да...со душа чекам да дојде на кино Трансформерс 3 и да го пуштам мозокот на пасење па да видам шо дечките на Мајкл Беј спремиле на нивните супер-компјутери :D

Не бе одамна ми се интересна појава хипстерите.. Инаку, читај внимателно, Појол цело време тоа пишува, само користи хардкор и мејнстрим. Ако 70 посто го гледале филмот тебе веќе не ти е интересен и јак и се префрлаш на поандерграунд. Со многу примери. Гај Ричи, Ден Браун и сл. Цело време ги влече у муабетот и ги дефинира.

читам само: http://i52.tinypic.com/1442qls.jpg
иначе хипстерите ,ќе гледаат андерграунд филмови само за да се различни од другите , а потоа ќе се вратат на блокбастери за да се различни од тие што гледаат андерграунд филмови...и така во круг само за да се различни од некого :D

Знаеш што е срам, искрено ама? Филм во кој се игра балет, и е толку прост, ама онака прост прост, да му дадеш оценка инфинити/10. \
Ни мене не ми се допадна којзнае колку black swan ама да кажеш дека е прост прост прост прост прост... треба да си...хмм.. во крвно сродство со бибил?
Номиниран беше онака.. што знаат тие од академијата бе, врска немаат.
И оценкана на imdb... тие гласачите се сигурно 13 годишни девојчиња што прават дупли акаунти и гласаат. Кај си видел ти 13 годишно девојче во ова време без imdb акаунт?

Да нема забуни, масовен сарказам има во мислењево.

Сте се испозаклале на темава бе :)

Јас не сум ги гледал Трансформерс. Ама зашто не ми текнало, не за друго...

Уствари никој не ме праша па еве едно танцувачко бебе за сите.

dancbaby2.gif

Оh, the iromy.. :D Tалахасе, исто правиш и ти. Се ограничуваш. Плукаш по дарк хаце филмовите како нубовиве по блокбастерите. Дури исти описи, прости прости филмови!

Ама пак и Nonteizam е грешен. Плаче за покајание. Не ти е дозволена тебе ни играње на вкус карта. Ајде дефинирај ме мене пример, според твои описи: гледам блокбастери, гледам романтични комедии и акции, уживам во трансформерс и ајрон мен, го гласав Кингс Спич дека мислев оправдано зема оскар, обожавам филмови со двосмислен крај, филмови кои денес те збунуваат, како што милуваш повеќе слојни и те терат да мислиш. Исто и инди нискобуџетни филмови. А неможам и без анимирани. Сега што правиме?

Не, не се јавува проблем кога некој друг ќе почне да кажува дека поентата на филмот во суштина не е едукација, туку забава. Испрај си приоритетите, дека и метафората ти вриска. Онака, од неповрзаност. <3

Taлахасе, back to you, замина ти далеку. Хипстери, мејнстрим и остало. Инаку за друго си во право доста. А за тоа страмењето доста ми врташ зборови како да се гордеам :mad: Реков, Дарлинг напиша нешто као „чекај бе и вакви гледате“ и добив впечаток као страм е вакви да се гледаат. Хех, за хипстери стварно почна да збори овој.. :D
Едно е плукање и хејтање во стил на ... уствари знаеш каков речник користат тие паметните кои ги разбираат сите филмови за блокбастерите и другите филмови кои имаат огромни буџети, друго е да го кажуваш личното мислење за некој филм и притоа да ти е сеедно околу филмот. А и не хејтам филмови, само во една скала од 1 до 10, ги оценувам. Онака не памтам кога сум хејтал филм последен пат. Можеби сум хејтал режисер 1-2 месеци, или најлош случај некој актер, ама филм никогаш. И те молам објасни ми го ова со хипстериве, што е/се, како е/какви се. Не ти искрувувам никој збор, ти сам рече немој сеа да те цитирам пак, рече демек еве јас гледам и не ми е срам... Бравос, петка имаш. И сериозно, објасни за хипстериве.

Ни мене не ми се допадна којзнае колку black swan ама да кажеш дека е прост прост прост прост прост... треба да си...хмм.. во крвно сродство со бибил?
Номиниран беше онака.. што знаат тие од академијата бе, врска немаат.
И оценкана на imdb... тие гласачите се сигурно 13 годишни девојчиња што прават дупли акаунти и гласаат. Кај си видел ти 13 годишно девојче во ова време без imdb акаунт?
Да нема забуни, масовен сарказам има во мислењево.

А!Нонен!!!, блек суан е прост во листата на филмови како 2001, Primer, и останати такви филмови која целта нивна е на крај да те зачудат, а не за време на филмот да те забавуват затоа што во таков куп на филмови го фрлат многумина од ха-це филмаџиите. Тоа за академијата, 90% од ха-це или тие кои се многу по паметни од нас останатите ке ти кажат дека е ојдена у пм последните 10 години, затоа што им дава награди филмови кои имаат само ефекти и ништо друго, затоа академија-шмакадемија, како што јас можам да ја употребам за и против некој филм, така можат сите други. Ние не сме академија.

Гледам речиси све, ама уживам во блокбастерите, дека најмногу успеваат во тоа што го целат - забава. За разлика од другите, кои целат едно, на крај се задоволуваат со ептен нешто друго.

На кој не му е?
Добро освен bibil, он најверојатно ќе го хејтне, ќе најде нешто расистичко во него, нереално и сл :D
Оф леле што ти е бе Анонимус? 3 пат вака во негативен контекст за хејтерите ме спомнуваш.

Значи сегде каде сум „хејтал“... мразел многу добро сум бил запознаен со материјата. Сѐ што сум хејтал сум го аргуметирал од А до Ш (или до И, зависи xD) било тоа смаченост од неоригиналност, лоша структура или нешто десето.

(@останантие. конкретно за горе споменатиот филм немам ни збор кажано, ниту го имам изгледано. Анонимус ме меша вака оти сум кажувал негативни критики за други работи)
---------------------------------------------------------------------------

Инаку да не одам офтопик да се вмешам малку во дискусијава за поентата на филмот.
Ја на филмот гледам како релативно модерен начин за пренесување на нарација (narrative) кој има потенцијал повеќе да го доближи примачот до наративот отколку класичото усно раскажување. Филмот користи и раскажување преку збор, преку слика и визулно одглумени постапки, комбинира и ефекти, музика итн.
Е сега прашањето, која е поентата на нарацијата?

Не знам дали си ја читал книгата од Bukowski, мислам дека неговите книги не изгледаат толку добро кога ќе се преточат во филм, барем досегашните обиди биле такви. Ако ти се допаднал овој филм погледни и други кои се работени по неговите книги, како Factotum, The Suicide или најди некој трет на IMDb што ќе ти се допадне. Но, моја препорака ти е прво да ги прочиташ книгите, барем некоја.
А сценаристот на Californication пронаоѓа инспирација во Bukowski, па имаше и една сцена каде сценаристот се играше со тоа. Како по правило Hank засерува нешто, а ќерката му вели деке се однесув како евтина копија од Bukowski.А Hank и не е нешто гадлив спрема парите, живее во добра куќа, вози добра кола... :)

Идеологија можеби не треба да се бара, не е тој (Bukowski) од забеганите како Сартр и сличните. Тој ги ’преспива’ ’68, хипи движење и се друго што се појавило тогаш. А има елементи на нихилизам во неговите дела, но Bukowski не ти е идеолошки, политички ангажиран писател, па и филмовите не треба да ги гледаш со тие очи. Сега ми текна дека имаше една негова изјава ’кога ќе слушнам за некого дека е десничар, знам дека тој размислува со своја глава’.

Но, да не го тупам повеќе и така темата е за филмови, па доколку ви се допаднал овој филм, погледнете ги и другите кои се работени по негови дела.

Фактотум не ми се допадна, некако не ми беше доловена книгата ни Хенри Кинаски, додека Барфлај беше добар, а Мики Рурк одлично го долови Хенри Кинаски, можеби и затоа и му се допадна на Буковски. За пишувањето на сценариото и снимањето на Барфлај опишано е во книгата Холивуд.
Кога сме кај политиката и неговите изјави една негова гласи: „кога за некого велат дека е диктатор, знам дека се работи за човек со стил“

Ама пак и Nonteizam е грешен. Плаче за покајание. Не ти е дозволена тебе ни играње на вкус карта. Ајде дефинирај ме мене пример, според твои описи: гледам блокбастери, гледам романтични комедии и акции, уживам во трансформерс и ајрон мен, го гласав Кингс Спич дека мислев оправдано зема оскар, обожавам филмови со двосмислен крај, филмови кои денес те збунуваат, како што милуваш повеќе слојни и те терат да мислиш. Исто и инди нискобуџетни филмови. А неможам и без анимирани. Сега што правиме?:D

Дете си у душа и одбиваш да пораснеш <3 :)

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
А!Нонен!!!, блек суан е прост во листата на филмови како 2001, Primer
Види сеа, зошто воопшто тргаш со вакви глупи споредби??????
И јас сум прост спрема... не знам... каспаров?
Ама не сум прост :D
Тоа за академијата, 90% од ха-це или тие кои се многу по паметни од нас останатите ке ти кажат дека е ојдена у пм последните 10 години, затоа што им дава награди филмови кои имаат само ефекти и ништо друго
што збориш сеа?????????

77th Academy Awards February 27, 2005 Million Dollar Baby
78th Academy Awards March 5, 2006 Crash
79th Academy Awards February 25, 2007 The Departed
80th Academy Awards February 24, 2008 No Country for Old Men
81st Academy Awards February 22, 2009 Slumdog Millionaire
82nd Academy Awards March 7, 2010 The Hurt Locker
83rd Academy Awards February 27, 2011 The King's Speech

фрчат од ефекти филмовиве

Оф леле што ти е бе Анонимус?
Те хејтам затоа што имаш искривен вкус.
(@останантие. конкретно за горе споменатиот филм немам ни збор кажано, ниту го имам изгледано. Анонимус ме меша вака оти сум кажувал негативни критики за други работи)
Затоа клучниот збор е најверојатно не реков дека си кажал нешо. Знаат да читаат форумџиите не се секирај :D
Како бе не си го гледал cool runnings??????? Веднаш да го симнеш!

Види сеа, зошто воопшто тргаш со вакви глупи споредби??????
И јас сум прост спрема... не знам... каспаров?
Ама не сум прост :D
Ама кој жив човек на планетава тебе некогаш те споредил со Каспаров, или пак ти рекол дека таму примаѓаш? Никој.

што збориш сеа?????????

77th Academy Awards February 27, 2005 Million Dollar Baby
78th Academy Awards March 5, 2006 Crash
79th Academy Awards February 25, 2007 The Departed
80th Academy Awards February 24, 2008 No Country for Old Men
81st Academy Awards February 22, 2009 Slumdog Millionaire
82nd Academy Awards March 7, 2010 The Hurt Locker
83rd Academy Awards February 27, 2011 The King's Speech

фрчат од ефекти филмовиве

Ова се за најдобри филмови, тоа за ефектите беше пример за тоа колку за повеќето од луѓето оскарите не значат ништо и демек ја загубиле вредноста и како тоа можеме јас и ти да ги користиме оскраите како контра аргументи еден на друг.

Не знам што ми ја пастира листата, освен последниот филм никој немаше некоја си конкуренција, за Hurt Locker не сакам ни муабет да правам, не вреди ни за златна малина, а камо ли за оскар. Е ова не е хејтање, ова секој човек го знае дека Hurt locker не е за оскар, што сакаш наречи ме. Не го мразам филмот, ама за оскар не е па ако сакаш...

Џимеј ќе ти каже дека е, за Hurt Locker. A и модератор е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom