Gi procitav site strani i ne mozev a da ne se vozdrzam od komentar!!!
Trgnuvam od moe iskustvo bidejki jas sum za privaten univerzitet.
1.SPORED MENE!Diplomata ti e samo "kluc"za da ti se otvori vratata,potocno da bidam poprecizen,samo posrednik koj ke ti ovozmozi da dojdis do intervju za rabota,i nema razlika od koj fakultet e(mislam dali privaten ili drzaven)!Najbitnata stvar tek sleduva odkako ke ti se "otkluci" vratata da vlezis na toa intervju!Znaci bez razlika toa sto za vreme na studiranje si ucel ili "bubal" po 2000 strani (makar sto 1500 od tie se nepotrebni po moe mislenje ali so seta pocit kon tie sto gi ucele i siguren sum deka posle godina ne pamtis ni 10% od toa a i plus prasanje e dali tie 10% se bitnite od tie 2000),ili si ucel 300 strani ( sto moe mislenje e deka pogolem procent ke ti ostani vo glava po izvesen period)najbiten e vpecatokot koj ke go ostavis,dali ti "delie" da ja rabotis taja rabora ili ne.Vo ova vreme privatnikot ti bara sposobnost da ja rabotis rabotata,nego ne go interesiraat ocenite koi si gi imal ili kolku strani si ucel za ispit!Poznavam mnogu primeri sto "bubaat" i vadat 10 na predmeti od po 2000 strani,a od druga strana ne znaat da vospostavat najobicna komunikacija so opkruzuvanjeto.Kazete mi komu pobrzo bi mu bila dadena rabotata?:nenene:
2.Kako vtoro sakav da kazam,poso gledam mnogu postiraat vo stilot "demek"na privatnite fakulteti odat tatini i mamini sinovi i sl. Eve sea ke napravam edna komparacija na drzaven fakultet vo privatna kvota i privaten fakultet.
Znaci jas sum student koj studira vo skopje a doaga od drug grad,sto se podrazbira deka moram da sedam tamu duri studiram a toa podrazbira trosoci.
Koga ke soberis vo prosek trosocite za studiranje vo skopje godisno iznesuvaat okolku 3000Eura.Vo ova ne spaga participacija.Jas fakultetot go zavrsuvam za 3 godini,i toa ne zatoa sto e mnogu lesno ili taka ti davaat diploma tuku naprotiv.Mene nosecka sila za ucenje mi e faktot sto dokolku ne iscistam godina do septemvti me ocekuva kazna od 200 eura za ispit,sa sto ne sakam a i ne mozam da si go dozvolam(a tvrdam deka odprilika barem 50%plakaat kazni,znaci da ne mi vrakate so mislenja "ke te pustat sekako i nema da imas potreba od plakanje kazni").A od druga strana na drzavnite mn studenti si vikaat "aj ima vreme ako ne ovaa sesija drugata"i sl.i taka doaga mn cesto do pisuvanje na kvadrat i tn. sto posledica na toa e dopolnitelno sedenje plus edna godina vo sk.Isto ima i mn primeri barem jas licno sto poznavam sto si ostavaat nekolku ispiti so cel da si posedat uste nekoja godina vo sk.,a da ne zboruvam za nekoj sto zaglavile samo za inaet na profesorot.I sea da sumirame na fakultet od 4 godini plus edna ako dodademe za kvadrat ili ete da si posedime uste edna godina vo sk se sobiraat 5 godini sto e za dve godini poveke od kolku jas koga ke zavrsam.E sea kako sto prethodo kazav trosocite za edna godina se 3000 evra,sledstveno za 2 se 6000 evra,cifra kolku sto iznesuva vkupno mojata participacija za 3 godini!!!Znaci izlisno e da se kazuva tie sto se na drzaven imaat pari ili nemaat.