Креационизам наспроти еволуционизам

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тој постојниов марсково-дарвиновско-галилеовско-коперникански светоглед, не е мој светоглед,
Се лажеш сам себе дека не е, оти е, и тоа како, и не можеш да побегнеш од него, но и било што друго да наведеш како алтернатива, било да е туѓа измислица или привидно Твоја и оригинална мисла или идеја, пак не можеш да побегнеш од Твојата овосветовност.

Без Бог, световноста е ненадминлива и смтта се чини како добар крај и цел на постоењето.
--- надополнето: Jun 28, 2011 1:37 PM ---
можеби бил твој порано,
Да, беше. Без промена на светогледот, нема бегање нит од Маркс, нит од Дарвин.
--- надополнето: Jun 28, 2011 1:38 PM ---
Што се однесува до духовноста, на повеќе пати одговорив, Си стојам на збор. Ама ти не читаш изгледа. Но да не луташ, еве:
Ќе тркнам на вија теми и таму ќе Те прокоментирам.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Се лажеш сам себе дека не е, оти е, и тоа како, и не можеш да побегнеш од него, но и било што друго да наведеш како алтернатива, било да е туѓа измислица или привидно Твоја и оригинална мисла или идеја, пак не можеш да побегнеш од Твојата овосветовност.
.
Ако некој овде се лаже, тоа си ти пријателе. Не јас, остави што ни твојот светоглед не си го знаеш, па уште ми кажуваш и мојот каков е. „Бог да чува“

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако некој овде се лаже, тоа си ти пријателе.
Погрешно: можам да се лажам сам себе ако се потпирам исклучиов на моите мненија, во стилот „,,,јас мисла дека...„. На формов, кога е во прашање духовноста, изразувам црковнви а не мои лични ставови, така да нема(м) место за самозалажување.
--- надополнето: Jun 28, 2011 1:58 PM ---
Не јас, остави што ни твојот светоглед не си го знаеш,
Да не го знаев немаше ни да го кажувам.
--- надополнето: Jun 28, 2011 1:59 PM ---
па уште ми кажуваш и мојот каков е.
Веќе реков: материјалистичко-марскистичко-дарвиносвко-галилеовско-коперниканско-рациналистичко-семнтиментаилистичко-прагматски светоглед.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Погрешно: можам да се лажам сам себе ако се потпирам исклучиов на моите мненија, во стилот „,,,јас мисла дека...„. На формов, кога е во прашање духовноста, изразувам црковнви а не мои лични ставови, така да нема(м) место за самозалажување.
И тоа како кажуваш и лични и погрешни токувања, ѓоамити твојата вера е исправна. Така да многу се лажеш себеси
Да не го знаев немаше ни да го кажувам.
Многумина рекле така, но појма си немаат од ништо
Веќе реков: материјалистичко-марскистичко-дарвиносвко-галилеовско-коперниканско-рациналистичко-семнтиментаилистичко-прагматски светоглед.
Веќе реков, тоа е твој светоглед, мој не е, ниту бил некогаш.

Член од
24 јуни 2011
Мислења
8
Поени од реакции
8
Нема концептуални проблеми со ВЕЧНОСТА, или пак со милионите години, проблемот е во самиот збор "СЛУЧАЈНОСТ" и ако веке сме го креирале како таков, а верифициран е во нашето секојдневие, тогаш претполагам и уверен сум дека животот е баш така створен, a мора да се примети дека е створен "од" или "во" ХАОС... Потем макотрпно усовршување. Каков господ, какви глупости и покана за вечен живот. Што би правеле со него (животот), поточно кој ке не "ТОВИ" во рајот и да дебилираме во него...
Дали "JANE"- Џејн, ке го најде господа пак?...
Постоеше еден Швајцарски научник Pol Vajninger кој во неговата научна мисла лугето ги ословуваше со мажјак со големо М и женка со големо Ж. Што е со споловата поделба во рајот по завршување на овоземниот живот??? Претполагам дека единствена задача е да се биде воајер...

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.841
you can't use science to prove religion, and you can't use religion to prove science!!!
реченицата кажува се, понатамошна дискусија е безполезна!!!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
you can't use science to prove religion, and you can't use religion to prove science!!!
реченицата кажува се, понатамошна дискусија е безполезна!!!
За мене, ставов е прифатлив, оти тоа повеќе пати го имам напишано: духовната и рационалната логика се подоста различни.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
За мене, ставов е прифатлив, оти тоа повеќе пати го имам напишано: духовната и рационалната логика се подоста различни.
Постои само една логика - рационлна логика.

Духовна логика е изговор за ирационалност.

Во ирационалното не постои логика.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Постои само една логика - рационлна логика.

Духовна логика е изговор за ирационалност.

Во ирационалното не постои логика.
Ирацонално однесување и логика е практикува поединец кој „одлепил„ и кој нема осет за реалност и кој живее во некоја негова лична реалност-тоа се т.н. „симнати од умот„, поединци со вроеден духовен, душевен и телесен дефект.

Рационално однесување и логика практикуваат поединци, кои не се во состојба да ја надминат својата овосветовна ограниченост (не без Божја помош), оти „нешто„ ги држи заковани за овој Свет и не ги пушта да мислат и поинаку,

Духовна логика пракиткуваат верните, кои прифаќаат надрационални и надприродни категори и нешта, кои не се дел од материјалниов, туку од духовниот Свет-оти „нешто„ од духовниот Свет ги допрело и им ги отворило очите.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Ирацонално однесување и логика е практикува поединец кој „одлепил„ и кој нема осет за реалност и кој живее во некоја негова лична реалност-тоа се т.н. „симнати од умот„, поединци со вроеден духовен, душевен и телесен дефект.

.
Мики!!!!

..... самодијагнозата.... точна ти е!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Духовна логика практиткуваат верните, кои прифаќаат надрационални и надприродни категори и нешта, кои не се дел од материјалниов, туку од духовниот Свет-оти „нешто„ од духовниот Свет ги допрело и им ги отворило очите.
Voneeeee,
дали погоре напишаново се однесува на Тебе? :D

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Баш пред некое време сега пред саат или два имав знак од Бога, универзумот креаторот или како сакате наречето го или симболизирајте го. Некако ми е жал за тие луѓе кои што не можат не сакаат или едноставно не допрело тоа до нив, па мора поради своето искуство или неискуство цело време да докажуваат колку тоа е глупост се може да се објасни итн.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Баш пред некое време сега пред саат или два имав знак од Бога, универзумот креаторот или како сакате наречето го или симболизирајте го. Некако ми е жал за тие луѓе кои што не можат не сакаат или едноставно не допрело тоа до нив, па мора поради своето искуство или неискуство цело време да докажуваат колку тоа е глупост се може да се објасни итн.
Мене ми е жал за луѓето кои користат лични искуства како аргументи.

Сега треба јас или било кој друг атеист да почнеме да веруваме затоа што ти си имал некакво искуство кое си го перцепирал како знак од Бога?
Не.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.441
Поени од реакции
5.130
Браос...
Шо знак беше, да не беше некој од овие:

Kajgana Shop

На врв Bottom