Mnogu mi e zal sto ova go pisuvam sega, ama zivotna vistina e i mi kaza licno rakometar sto igrase na poslednata utakmica so bosna. Eden Kiril Lazarov koj site nie go sakame i pocituvame gi sobra site igraci pred utakmica i posledni zborovi vo krugot mu bea" me boli kur i za komiti i za ckembari za publikata i za nasite navivaci, igrame samo za nasite familii nasite zeni i deca a za site drugi ic kur da ne ve boli" ovie zborovi nekolku igraci nasi mnogu gi povredi ali sepak lazarov si e lazarov.
Со други зборови: сакајте ги, мразете ги, тепајте се меѓу себе, што сакате правете - тие ќе играат. И тоа ќе играат за Македонија, во македонскиот национален тим. И ако Кирил Лазаров можел да одбие да игра за Хрватска (што му било понудено) за да игра за Македонија, тоа е најголемиот чин на патриотизам што можел да го направи. Ниту еден навивачки клуб не е толку голем колку Македонија и неговата одлука. Ниту еден навивач ниту публика не е толку голема и трајна како Македонија.
И да - тој ќе игра за жена му, за децата и за сè она што е неговото семејство. И тој знае дека ако игра најдобро што може ќе ја промовира Македонија, а со тоа и ќе му обезбеди подобри услови на неговото семејство. И ако со тоа тој ги разочара сите навивачки групи на сите наши клубови - жалам, тој игра за Македонија, а не за кој било индивидуален клуб или публика.
И ако македонската публика и посебно навивачките групи на македонските клубови имаат малку разум, нема да го осудуваат за тоа, туку ќе го поддржуваат и ќе навиваат и за него и за целата македонска репрезентација кога таа ќе игра, а нивните лични меѓусебни кошкања и клупски бои ќе ги остават зад себе додека Македонија игра.
Е откако ќе заврши настапот на Македонија, тогаш ќе може да се вратат на нивните меѓусебно нерасчистени сметки и да си го пополнуваат времето со меѓусебните пресметки и слично. Но тогаш и Кирил Лазаров и сите останати македонски репрезентативци веќе нема да играат за Македонија, туку за нивните клубови, што е веќе сосема поинаква поставеност на работите, за која *не* дискутираме на оваа тема. За тоа постојат теми за фан-клубови и, кој сака, нека си ги расчистува меѓуклупските сметки на тие теми, не на оваа.
И не само Лазаров си е Лазаров. Исто така и Мојсоски си е Мојсоски, Ристовски си е Ристовски итн. Секој репрезентативец треба да се однесува баш така како што рекол Лазаров и многу е добро што тој, како капитен на
македонскиот национален тим, истото им го рекол на репрезентативците на
македонскиот национален тим. Додека играат за Македонија, клупските бои се апсолутно неважни. Откако ќе се вратат во своите клубови, ќе се грижат за нив. Додека играат за Македонија, не постојат други клупски бои - само боите на Македонија. И само на нив треба да мислат.