MIKI1
Поставувач на неодговорени прашања.
- Член од
- 10 јануари 2008
- Мислења
- 20.396
- Поени од реакции
- 3.398
Че ги болит „столе„ и понатаму...6 факин милијарди луѓе ги заболе за судот Христов, што ќе се случи со нив?
Че ги болит „столе„ и понатаму...6 факин милијарди луѓе ги заболе за судот Христов, што ќе се случи со нив?
Што зборуваш бре ти човече??????????? Дали се читаш пред да постираш нешто?????????????????Че ги болит „столе„ и понатаму...
Бог ќе не суди според верата и според делата кои сме ги (не)практикувале во нашиот овоземен живот. Така. Христос ќе ни суди така што ќе ги раздвои праведните од неправедните. а не со некоја специјална судска постапка, својствена за земните судови. Така, секој од нас, со своето поведение, прави „кредит„ од добри и лоши дела, на чија основа, практично самите себе си го одредуваме местото: или сум десно од Христа, меѓу праведните, или сум лево до Христа, меѓу неправедните.Ако твојот бог ги суди и покрај нивното противење, каков садистички бог е тој?
Огромен дел, да не речам мнозинството од луѓето не сакаат Исус да им суди.Те прашав што ке прави тој со нив доколку тие одбијат да им се суди?Бог ќе не суди според верата и според делата кои сме ги (не)практикувале во нашиот овоземен живот. Така. Христос ќе ни суди така што ќе ги раздвои праведните од неправедните. а не со некоја специјална судска постапка, својствена за земните судови. Така, секој од нас, со своето поведение, прави „кредит„ од добри и лоши дела, на чија основа, практично самите себе си го одредуваме местото: или сум десно од Христа, меѓу праведните, или сум лево до Христа, меѓу неправедните.
Така, Христос нема да не скрши од ќотек, туку само ќе не раздвои: едните за во Рајот, друите за во пеколот. Така, Христос нема да биде садистички настроен судија, туку Он Е праведен судија, кој суди на „подлогата„, оформена од делата и верата од секој од нас како поеднинец.
Христос вети дека ќе дојде и Он го одржува своето ветување.Огромен дел, да не речам мнозинството од луѓето не сакаат Исус да им суди.Те прашав што ке прави тој со нив доколку тие одбијат да им се суди?
Све зависи што подразбираш под „прост„, оти по мојот критериум, секој кој нема благе везе за нештата кои се надвор од овој Свет а се фатил саде за материјалноста, за мене е прост.Em prost em zadovolen...
Можеби надежта последна умира.......но сепак умира.Оние кои не веруваат, нит Го чекаат Христа нит изразуваат барем грам вера дека такво нешто ќе се случи. Така, оние кои Го чекаат, имаат на што да се надеваат, а оние кои не Го чекаат, си „тераат„ по свое.
Sekakov kriterium i sekakva definicja Miki! Znaes kako vikaat, za ludiot site drugi se ludi.Све зависи пто подразбираш под „прост„, оти по мојот критериум, секој кој нема благе везе за нештата кои се надвор од овој Свет а се фатил саде за материјалноста, за мене е прост.
Da de, te tera da bides zadovolen so tvojata prostotija i neukost...Што се одесува до „задовлен„; тука си во право: и црковното учење и личниот духовен опит од верните вели дека тие (верните) се задоволни од својата овоземна состојба, а „...нешто повеќе...„ бараат само во сферата на духовното.
Смртта е природна. Нема ништо страшно во самата смрт. Страшен е животот живеен во страв од смртта.Убо велат богословите: смртта е страшна, ама уште е пострашна ако ум(и)рам со и во неверие и безнадежно.