Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Г

Грејвдигер

Гостин

Добро му ги исполираа, дефинитивно нема да позеленеат.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Новиот споменик на Филип, што ќе биде лоциран на плоштадот Карпошово Востание кој се наоѓа веднаш после Камени Мост, доколку не се лажам ќе биде поголем и од тој на Александар Македонски за два - три метра. Споменикот нема да биде на коњ туку во стоечка положба, а под него исто така ќе има војници од фалангата и филозофи (ваљда Аристотел) и исто така ќе биде во вид на фонтана. Ќе има и уште две фонтани со скулптури на истиот плоштад. Едната со скулптури од коњи, а на другата ќе има скулптури од мајки и деца.
Досега немам слушнато за вакво нешто , би било убаво да ни кажеш колку е веродостојна информацијата со оглед на тоа дека денес се поставија два споменика на Филип Втори Македонски.

Конкретно за споменикот на Александар можам само да кажам величествено барем од видеа и слики а претпоставувам дека впечатокот е уште посилен во живо.
Идејата за погломазен постамент не ми се допаѓа бидејќи мислам дека би ја гушел грандиозноста на споменикот , вака тој доаѓа во прв план. Инаку качување ќе има во Портата Македонија а како што гледам од таа позиција ќе има прекрасен поглед на споменикот.

Што се однесува до двата споменици на Филип оној во Битола ми е убав додека овој во Авто Команда не ми легна на прв поглед.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Досега немам слушнато за вакво нешто , би било убаво да ни кажеш колку е веродостојна информацијата со оглед на тоа дека денес се поставија два споменика на Филип Втори Македонски.

Конкретно за споменикот на Александар можам само да кажам величествено барем од видеа и слики а претпоставувам дека впечатокот е уште посилен во живо.
Идејата за погломазен постамент не ми се допаѓа бидејќи мислам дека би ја гушел грандиозноста на споменикот , вака тој доаѓа во прв план. Инаку качување ќе има во Портата Македонија а како што гледам од таа позиција ќе има прекрасен поглед на споменикот.

Што се однесува до двата споменици на Филип оној во Битола ми е убав додека овој во Авто Команда не ми легна на прв поглед.
Ако бидам во можност утре ќе поставам некои рендери, ако не ќе ги ставам само пресеците од проектот.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Конечно :D Welcom home king ! Хејтери кај сте бе,колку кила семки изгрицкавте денес :D

GTFO

Pushing the button
Член од
3 април 2009
Мислења
5.654
Поени од реакции
4.579
Прекрасен е... Со лавовите,војниците и фонтаната уште поубаво ке изгледа..
WELCOME HOME ALEX...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Наредниов месец ќе имам друштво од Америка дојдено тука. Е сега, како да им објаснам дека ова е Александар Македонски?

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.485
Поени од реакции
7.972
И споменикот во Автокоманда е ТоБ. Фотографиите ми останаа на работа. Повеќе инфо, кога ќе се сретнам со колешката што е задолжена за информирање на јавноста.
Уствари ај уште малку инфо. Се гради и фонтана пред споменикот. Додека да се заврши ќе стои оградата.

И како што викаат кинезите во Command&Conquer Generals, It will look really nice when it's done.

Ова се однесува и на целиот проект Скопје 2014.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Наредниов месец ќе имам друштво од Америка дојдено тука. Е сега, како да им објаснам дека ова е Александар Македонски?
Не се труди,не ги води на плоштад..одведи ги у Липковско

Член од
20 јуни 2011
Мислења
119
Поени од реакции
28
Zastitata na identitetot na edna drzava e mnogu vazen.Nasiot kulturen identitet e takov kakov sto e(edni vikaat deka sme bile anticki makedonci drugi pak smetaa deka sme sloveni no sega toa ne e vazno)Spomenikot na Aleksandar e namesten vo Bitola denes e namesten i spomenikot na Filip II .Vo Skopje sega ke se dovrsuva so emstenjeto na Justinjan I(mislam deka seuste ne e sostaven)Lavovite pristignaa(spored mene edniot super izgleda a drugiot za zal mi izgleda kako los napraven negativec od filmot Transformers no i toa ne e vazno)Tie spomenici se mnogu vazni za nas zatoa sto ni ja pretstavuvaat celokupnata istorija,no morame site da priznaeme deka vremeto vo koe se stavaat(mislam na losite pozicii na Makedonija so Grcija)ne e bas pogodeno isto taka nekako mnogu brzo nadojde se planirano bese Aleksandar da pristigne vo Makedonija za dva tri meseci ama podranil i nekako rabotite so spomenicive se slucija so brzina na svetlinata.
Druga strana za ovaa tema se ogromnite(a koga velam ogromni mislma na PRENOGU PRETERANO PREMNOGU)paricni sretstva sto se dadeni za ovie spomenici.Spomenicite se prekrasni(za nivnoto znacenje i estetika ne treba ni da komentriame zatoa sto se na najvisoko nivo)ama cenata isto taka "prekrasna".Ne sakam da igram so brojkite ama mozese mnogu kapitalni obijekti da se napravat parite sto se investirale (duplo,troduplo) da se povratat i pak ke imase da se napravat spomenici mnoguu pogolemi od segasnite,no toa ne e moja odluka sto kade ke se investira pa dzabe si zboruvam za toa.
Druga rabota kola mene licno me iziritira sto vo Muzejot na Vmro ke ima vosocni fuguri na Vanco Mihailov i Todor Aleksandrov(prostete ama prosto se zgoruvam koga gi pisuvam ovie iminja) kako e mozno vo Murej posveten na borcite koi se borele za samostojna drzava(koi doprinesle nie sega slobodno da ziveeme) da go ima ovie predavnici.Pa cela Makedonija treba da e svesna deka tie se predavnici se zalagale za pripojuvanje na Makeodnija kon Bugarija si terale svoi interesi(nekoi od niv i pricina za smrtta na nekoi nasi vistinski borci)tuka mislma deka e napravena golema greska.
Fatalna greska i prosto nemozam a da ne se zgorozam deka istite ke stojat do nasite osloboditeli ramo do ramo vo uzejot za mene toa e edna od najgolemite gluposti od Skopje 2014.
Isto taka nesto sto me zacudi(ne deka nema dobro da izgleda ili slicno) e Triumfalnata porta.Imase i niza kritiki za toa neka mi objasnat koj triumf go slavime sega?Vlegovme vo Nato i vo Eu?Makeodnija stana investiciska zona(site sakaat da ni davaat pari i da investiraat kaj nas deka sme super drzava)?Go resivme problemot so Grcite vo nasa polza i site se zadovolni od toa?Triumf za siromastijata(koja e pogolema uste poveke do vremeto an mracnata tranzicija koja i seuste nikako da zavrsi)?Toa mi pretstavuva najgolema dilema sto ke se sluci ne znam ali nekoj ke treba debelo da odgovara za del od obijektite za Skopje 2014.
Inace najopozitivno iznenaden sum od noviot sud koj ke lici na vistinska gradba(takvi kakvi sto se vo goelmite evropsli zemji i Amerika)toa navistina e mnogu dobra rabota i cekor napred kon evropskiot mentalitet.
Seizvinuvam sto temava ja "zloupotrebil" zatoa sto glavno e za Aleksandar a jas cel proekt go komentiral ali toa e treba i da se znae sevo ova.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
ееееееееееее стварно голем мерак ми напраи спомеников на А.Македонски (y)
нек пукнат душманите:)

Z

zmej gorjanin

Гостин
Еве линк кон еден бугарски весник

http://www.dnes.bg/balkani/2011/06/21/aleksandyr-makedonski-protegna-ryka-nad-skopie.121971,12

Ептен ме изнасмејаа некои коментари од типот "Конфедерација на Македонија и Тракија, надвор северните татари и руски полумонголоиди" и коментари како "Најмалоумни од цела Бугарија се Македонците и доста е што ја делиме државата со тие од Пиринот". Интересно станува, сега и Бугарите почнаа да се делат на Македонци, Траки и Татари.

Kajgana Shop

На врв Bottom