Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

• да

Гласови: 36 39,6%
  • не

Гласови: 47 51,6%
  • не знам

Гласови: 8 8,8%

• Вкупно гласачи
    91
Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Како и да се одвива дискусијата на темава, јасно е дека секој, ако си го воспитува детето, ќе го воспитува како што сака, или уште поточно, како што знае и умее. Ќе настојува да му го наметне сопствениот светоглед. Од секогаш било така. Сепак, воспитувањето во религиозен дух, или во духот на одредена религија, не наметнува нужно и прифаќање од детето на истата. На пример, родителите на Кроули биле припадници на еден протестантски, односно англикански христијански огранок наречен Плимутски браќа, познат по својот фанатизам, ама Алестер очигледно не го следел нивниот пример и одбрал нешто што неговите никогаш не би го одбрале. Некогаш инсистирањето на нешто, може да предизвика само спротивставување.
Не мислам дека е пресудна не/религиозноста на родителите, туку интелигенцијата на детето, неговата способност само да изведува заклучоци. Семејството е само почеток, детето ќе прима информации од улица, од образование, интернет, други средства за информирање познати како книга, телевизија, печат и сл. Секако дека влијанието на семејството, традицијата, религиозните групи од сите калибри не се за потценување, но секој треба да биде господар на своите мисли, замисли и решенија. Во здраво семејство, религиозно или не, изградување нормална личност не е невозможно. Што е битно дали се атеисти или верници? Битно е дали семејството е функционално или не функционира.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Како и да се одвива дискусијата на темава, јасно е дека секој, ако си го воспитува детето, ќе го воспитува како што сака, или уште поточно, како што знае и умее.
Токму така... Како знае и умее! А како детето ќе дејствува, зависи од малку повеќе фактори, земјаќи го секако како најважен фактор: самата волја на детето!

Член од
7 декември 2010
Мислења
178
Поени од реакции
131
Jesus camp
Дали децата треба да се подложат на вакво "специално образование"?
Како на свое дете ке му објасниш дека го сакаш ама повеке го сакаш оној горе ? (конкретно мислам на случката на Аврам/Ibrahim?

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Tоа ми е поентата. Ама вернициве гледам ќе кажат - 100% настанавме од кал, и тоа цел свет настана за 6 дена. Атеистите ќе кажат - 100% сме мајмуни. Јас верувам во хомо сапиенсот, но во ништо не сум сигурна, и тоа и ќе си го научам детето - да биде објективно. Инаку, на дете не се кажува ,,не знам,, зошто во неговите очи ти знаеш се :)
Јас имам малку поинакво искуство, мене татко ми ми кажа во што не е сигурен и ме остави сам да стекнам суд ама затоа имав на располагање огромна домашна библиотека од најразлична тематика поврзана со теории за настанокот на човекот така да сам видов дека многу работи се само шпекулација и во библијата и во науката.

Со моите деца секако ќе правам муабет по темата ама нема да ги лажам дека нешто знам ако не го знам и мислам така најубаво ќе се развијат и стимулираат и сами да истражуваат и читаат :).

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Јас имам малку поинакво искуство, мене татко ми ми кажа во што не е сигурен и ме остави сам да стекнам суд ама затоа имав на располагање огромна домашна библиотека од најразлична тематика поврзана со теории за настанокот на човекот така да сам видов дека многу работи се само шпекулација и во библијата и во науката.

Со моите деца секако ќе правам муабет по темата ама нема да ги лажам дека нешто знам ако не го знам и мислам така најубаво ќе се развијат и стимулираат и сами да истражуваат и читаат :).
Па во секој случај не ти рекол ,,не знам,, и ај со здравје :) Значи - кажуваш дека имаш сознанија вакви и вакви, и дека ти сметаш дека е вака и вака, но не си сигурен. Fair enough. А тоа со читањето, зависи од возраста на детето. Првото прашање ќе биде многу пред да може само да чита и да споредува :) Значи е потребно солидно објаснување :)
--- надополнето: Jun 20, 2011 7:44 PM ---
За волја на вистината на оваа изјава морам да реагирам, овој Атеист што ти реплицира, нема да го каже тоа, а познавам и дузина други кои не би го рекле тоа.
Пример беше тоа, пример... :)
--- надополнето: Jun 20, 2011 7:46 PM ---
Лошо е затоа што потоа Црквата нема да може да собира арач од нерелигиозните. Ако мислите дека има било каква друга причина, дебело се лажете...
--- надополнето: Jun 20, 2011 4:01 PM ---

Леле, многу сакам како на филмовите да легнам на кауч и пред психолог или психијатар да си ја отворам душата.

Може да закажеме еден термин?
Ќе почекаш уште некоја година, да дипломирам и специјализирам :) После, со попуст те примам :)
--- надополнето: Jun 20, 2011 7:49 PM ---
Прво и основно, ако членката на форумов веќе има дете или деца, то значи дека одамна не е „девојка„.

Второ, се обратив до неа лично, а не до Тебе, така да не се лускузирај со одговарање на прашања кои не се до Тебе упатени.

И трето, ако некој изложи различни видувања за едно и исто прашање, а притоа не даде никаков одговор, глумејќи објективност, тоа не значи дека таквиот воспитувач станал објективен. Од нејзиниот пост (постови) уште од Вселената се чита нејзината намера да не го воспита своето дете во религозен, туку во овосветовен дух, криејќи се зад намерата за „објективно„ воспитување на своето дете/деца...:D
Бре, ама проценка ми даде, секоја чест.
Дадов добар одговор, ама тебе те мрзи да прочиташ, или не ти се допаѓа тоа што го читаш.
Јас нема да го воспитувам религиозно, но тоа не значи дека ќе го воспитувам антирелигиозно (значи нема зборување ниту за, ниту против религии) и тоа се вика објективност. НЕ наметнувам став, иако, природно, детето ќе сака да биде како мене. Но, ако еден ден одлучи да стане верник, јас нема да противречам.
И да прочиташе, ќе знаеше дека има одговор, ама не прочита, па затоа и не си сигурен дали имам деца, дали сум жена или девојка итн..........

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Родителот многу јасно дека ќе го воспитува детето со секакви вредности на кои е самиот тој склон. Не е работата само да му се каже - туку и да се биде пример со своите дневни акции. Прашањево е повеќе дали е во ред детево да се внесе во родителското не/верување и да му се каже дека тоа е единствениот пат.

Јас разбирам дека се зависи и од детето, па како и да е раснето кога ќе достигне одредена возраст ваљда ќе може само да си одбере.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
така да сам видов дека многу работи се само шпекулација и во библијата и во науката.
Кое откритие, чоек! Све лажго до лажго, а? И сеа, која е Твојата вистина, живо ме занима? :D
--- надополнето: Jun 21, 2011 8:21 AM ---
Бре, ама проценка ми даде, секоја чест.
.
Хвала...:D

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Кое откритие, чоек! Све лажго до лажго, а? И сеа, која е Твојата вистина, живо ме занима? :D
За тоа, на друга тема. Тука се дискутира за воспитување на деца во семејните не/верувања.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас нема да го воспитувам религиозно, но тоа не значи дека ќе го воспитувам антирелигиозно .
Немогуче! Не е ова ама не е ни она...Ако не е религиозно, тогаш што е, ако не антирелигиозно?
--- надополнето: Jun 21, 2011 8:25 AM ---
(значи нема зборување ниту за, ниту против религии) и тоа се вика објективност.
.
Ааааа, значи, ако не збориш нит „за„ или нит „против„, тоа го нарекуваш „објективно „васпитавање, не?
--- надополнето: Jun 21, 2011 8:28 AM ---
Но, ако еден ден одлучи да стане верник, јас нема да противречам.
Најблаго речено, се сомневам дена нема да имаш против, ако детето Ти стане религиозно...А не би била нит прв нит последен родител, кој глумејќи „објективност„, не изреагирал во стилот „..детето ми забега!...„ ако детето се определи за некоја религија. За таквите родители, најприфатлива е состојбата во која детето или или децата си „тераат„ вообичена световност во нивното живеење, која нема ни грам религиозност.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ааааа, значи, ако не збориш нит „за„ или нит „против„, тоа го нарекуваш „објективно „васпитавање, не?
Да, отприлика тоа е објективно
Најблаго речено, се сомневам дена нема да имаш против, ако детето Ти стане религиозно...А не би била нит прв нит последен родител, кој глумејќи „објективност„, не изреагирал во стилот „..детето ми забега!...„ ако детето се определи за некоја религија. За таквите родители, најприфатлива е состојбата во која детето или или децата си „тераат„ вообичена световност во нивното живеење, која нема ни грам религиозност.
И јас се сомневам дека дека нема да имаш против ако твоето дете стане муслиман на пример или „не дај боже“ атеист.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Па во секој случај не ти рекол ,,не знам,, и ај со здравје :) Значи - кажуваш дека имаш сознанија вакви и вакви, и дека ти сметаш дека е вака и вака, но не си сигурен. Fair enough. А тоа со читањето, зависи од возраста на детето. Првото прашање ќе биде многу пред да може само да чита и да споредува :) Значи е потребно солидно објаснување :)
.
На моите деца можам да им кажам што мислам по одредена тема и да им ги пренесам моите искуства (без да ги убедувам дека е така ако не сум сигурен) но нема да им ја пренесувам и верата (ако ја имам). Така мене ми беше направено од моите така и јас ќе постапам затоа што сметам е најисправно.

Моите се атеисти но во домашната библиотека најдов книги како Библија, антички митови, светски митологии, креационизам итн, итн така да сам можев да одберам во што и дали ќе верувам а истото и јас ќе го направам со моите деца.

Верата е нешто што сами ќе си го одберат а моето е да ги научам да не бидат никому роб (емоционален, духовен или физички) и да им го пренесам целото знаење што го имам.

Другото е на нив :).

Кое откритие, чоек! Све лажго до лажго, а? И сеа, која е Твојата вистина, живо ме занима?
Ќе го почитувам отварачот на темата и нема да ти реплицирам тука, може на некоја посоодветна ако има :).

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И јас се сомневам дека дека нема да имаш против ако твоето дете стане муслиман на пример или „не дај боже“ атеист.
Во право си: би изреагирал ако детето ми „отиде„ кај шо не требит, доколку вината е моја, т.е. доколку не го воспитам во духот од мојата вера. Но! Бидејќи секој од нас е слободна личност, ако моето дете „забега„ откако порасне и стане способно за самостоен живот, тогаш би морал да ја прифатам таквата состојба, т.е. неговиот избор. Во краен случјај, моја должост би била да го воспитам, но не и принудам, а секој за себе сам ќе одговара.
--- надополнето: Jun 21, 2011 8:48 AM ---
Ќе го почитувам отварачот на темата и нема да ти реплицирам тука, може на некоја посоодветна ако има :).
О.К.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Море, „никаквото„ си е никакво, и „такво„ си остануе...Никаквото не нуди нешто, т.е. нуди „ништо„, во името од ѓоамити објективното васпитавање човеци. И после, родителите си кршат глајте, зашто децата им фанале погрешни патој, иако родителите имале години и години можност, во перидот од детството од нивните деца, да ги васпитат во некаков дух, кон ненаков правец и цел, а притоа тоа васпитавање да не биде обична „испразност„ и рутина во живеењето, попут она: се раѓаш, растеш, се школуваш, се вработуваш, се мажиш/жениш, раѓаш човеци, и на крајо, ко ќе ти дојди дено, да не знајш шо да кажиш...

Kajgana Shop

На врв Bottom