Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Twelve Monkeys (1995)

Брус Вилис, Бред Пит, Меделин Стоув...

Случајно шетајќи по имдб и правејќи си листа на гледани филмови, налетав на овој. Првпат го сретнав да бидам искрен и ме заинтригира тоа горе десно во ќошот едно малецко такво Sci-Fi. Никогаш не сум можел да останам рамнодушен на тој жанр.
Го ставив во watchlist и одвај дочекав да правам пауза од учењево и да го изгледам.

Не знаев ништо за филмов како што спомнав погоре, и од ко дознав не прочитав ништо, преферирам да гледам на црно, со колку што е можно помалку информации. На тој начин ми се намалени очекувањата, и често можам да добијам повеќе од колку што очекувам. Секако тука е и обратното, кое одвреме навреме се случува. Но тоа е, мора да има рамнотежа, така функционира и универзумов цел.
Кога сум кај универзумот, тоа ме носи на приказната во филмов. Уште еден со фамозното патување низ универзумот, не низ неговиот простор, туку неговото време. Но тоа не е акцентот на филмот, односно не се базира на тоа како и зошто луѓето почнале да го користат истото, туку можам да го наречам алатка за потребите на приказната. Ова е исто, како што јас си ја нарекувам математиката алатка на физиката.
Во кратки црти, имаме сцена што се повторува повеќе пати низ филмот, односно присеќање/сон на еден човек што го прогонува цело време. Тој истиот човек е "доброволец" за мисија за да собери колку што може да собери повеќе информации од минатото, односно каде што ќе го пратат. Сето тоа е со цел за враќање на нормала на човештвото на оваа планета. Можеби има некое си малецко терминатор клишенце, ама сепак поминува тоа.
Да кажам и за глумата два-три збора. Брус Вилис, ко Брус Вилис, онаа фацана негова што не ја менува во ниеден филм ни тука не е исклучок. Никогаш не ми бил некое актериште (или можеби го немам гледано вистинскиот филм кај што бил), но сепак солидно си ја истерува улогата. Од друга страна, Бред Пит, за споредната улога што му е дадена, добива 9.5 од мене. Во некои моменти ми наликуваше на совршеноста на Хит Леџер како џокерот. Со некои потези што ги правеше и внесеноста што ја имаше во улогата.
Тоа е тоа, филмов заработи едно 8че кај мене.

Спомнат е 1000 пати на форумов :) И да, филмов ми е главен аргумент контра тезата дека Бред Пит не знаел да глуми. 10-ка за него!

Спомнат е 1000 пати на форумов :) И да, филмов ми е главен аргумент контра тезата дека Бред Пит не знаел да глуми. 10-ка за него!

Не сум начекал. Како и да е, убаво е вака од време на време да се изненади човек со добро филмче, во вакви сушни времиња.

Paul (2011)
http://www.imdb.com/title/tt1092026/
Само што го гледав филмов,па меморијава ми е тазе.
................
Инаку на филмов му давам силна 8мица.

Го гледав Paul и искрено не ме насмеа многу . Повеќе ми се допадна начинот на кој иронично беа прикажани некои мислења што ги има денешнава популација отколку хуморот... Иако Сајмон Пег и Ник Фрост ги толкуваат главните улоги (Сет Роген го позајмува гласот на Пол),овај пат не успеаа да ме насмеат како во Shaun of the dead.
Да не се повторуваме многу со zee German, филмот е утнат, многу утнат. Мислеле дека ќе направат нешто смешно, испаднала дупка во водата. Тоа е тоа, нешто кое е одамна изгледано и прегледано, ништо ново иновативно нема тука. Само костимот на вонземјанинот е добар.

Да не лупам спољери за џабе, му закачив една 6-ка колку да не му рушам просек, а и знам веќе дека на оценките од имдб за поновите филмови да ги минусирам со две оценки подолу од моменталните. ;)

Што значи "тизер" (teaser) ?
Basically, краток трејлер или "реклама", наменет за да се заинтересира публиката, односно да се поигра или закачка со нив во буквален превод. Главно teasers излегуваат многу порано пред излегувањето на филмот или серијата, за разлика од официјалните трејлери!

Source Code поглупав крај неможеше да има дефинитивно.

Пошто сум ограничен со интернет имам еден проблем.Еве една листа од 5 филмови ,кажете ми кој е вреден ,а кој без врска ,знам дека секоj си има свој вкус ,но кажете си го мислењето.

-Bangkok Dangerous
-The Bank Job
-The Italian Job
-Awake
-The Hurt Locker

Iceboy ,да не требаше тоа под спојлер да го ставиш...

Пошто сум ограничен со интернет имам еден проблем.Еве една листа од 5 филмови ,кажете ми кој е вреден ,а кој без врска ,знам дека секоj си има свој вкус ,но кажете си го мислењето.

-Bangkok Dangerous
-The Bank Job
-The Italian Job
-Awake
-The Hurt Locker

Ако мораш да бираш само еден тогаш дефинитивно Awake. Го имам гледано едно пет пати..:)

-Bangkok Dangerous
-The Bank Job
-The Italian Job
-Awake
-The Hurt Locker

Italian Job е клише ама не е ич досаден. Јас би ти препорачал овај да го спуштиш.

Hurt Locker ќе ти е досаден. Нека не те мамет оскарите, за мене е просечен филм.
Другиве ги немам гледано.

-Bangkok Dangerous
-The Bank Job
-The Italian Job
-Awake
-The Hurt Locker

Од мене The Bank Job, 3-4 пати го имам гледано.
Инаку крајот е по мој вкус, што знам тебе можеби ќе ти се свиѓа.

Italian Job е клише ама не е ич досаден. Јас би ти препорачал овај да го спуштиш.

Hurt Locker ќе ти е досаден. Нека не те мамет оскарите, за мене е просечен филм.
Другиве ги немам гледано.

Ако мораш да бираш само еден тогаш дефинитивно Awake. Го имам гледано едно пет пати..:)

Фала дечки ,ќе ви ставев лајк ,но оваа фејсбук манија ја мразам :)

Па затоа на старомоден начин ви заблогодарувам :)

Од мене The Bank Job, 3-4 пати го имам гледано.
Инаку крајот е по мој вкус, што знам тебе можеби ќе ти се свиѓа.

Фала и на тебе :)

Џабе толку фалење на Source Code, воопшто не сум задоволна од крајот, сакав да го рецензирам ама видов дека IoSono и уште некој го направил тоа, истото што е кај него во спојлерот важи и за мене.

Го изгледав и Hereafter. Искрено едвај чекав да поминат тие два саати, воопшто не ми се допадна филмот. Можеби зошто нејќам да гледам такви драми, не знам, за мене сосема обичен филм :/

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom