Де бе DBack, а Ти на кој начин го проверуваш „кредибилетот„ на изворите на тија и тија информации? Им се јавуеш на „мобиљка„, они Ти велат „...Да, ние сме во право...„ и Ти им велиш „..Да, јас Ви верувам на „жими мајка„?„....
Абе, простаку еден, седни научи прво што е
информација. После земи научи што е
извор. После, земи научи што е
кредибилитет. Седни после месец-два (да не ти пукне тоа мозочето) па научи што е
референца и
корпус на знаење.
После, ако преживееш, ќе седнеме да збориме за тоа
НА КОИ ИНФОРМАЦИИ МОЖЕШ, А НА КОИ НЕ БИ СМЕЕЛ ДА ИМ ВЕРУВАШ.
--- надополнето: Jun 17, 2011 2:32 PM ---
Абе јас истото сакав да те прашам. Јас нити го знам нити му верувам, ама зошто ти му веруваш кога ни него го знаеш, нити знаеш како мерел, со што мерел, нити пак пред тебе измерил за ти да се увериш.
--- надополнето: Jun 17, 2011 2:23 PM ---
Преку интернет наука - физика, хемија, астрономија, не се учи.
Се учи, се учи... ако имаш капацитет, нели. Не секој е створен за наука, нели. некои треба да се и амали, магационери, физикалци... Не секому му фаќа црпката, нели. Инаку,
ОД ИНТЕРНЕТ СЕ УЧИ СЕ'. Секако, ако си доволно вешт да направиш разлика помеѓу ѓубре и злато.
За да на изворот му веруваш, ќе го провериш неговиот
кредибилитет. Тоа значи дека ќе го идентификуваш типот кој тврди нешто, ќе го пребараш на интернет да видиш што школо учел (И КАДЕ ГО УЧЕЛ), каква професионална патека има, какви трудови објавил и, ШТО Е НАЈВАЖНО, што неговите колеги
ширум светот викаат за неговите тврдења. Потоа, ќе ги пребараш
критиките на неговата работа кои неретко се присутни,
особено ако станува збор за некакво радикално или револуционерно тврдење.
После е лесно.
Секако, тоа е многу потешко од „Господ така вика“ или „така пишува во Библијата“.