Матура

Член од
17 август 2008
Мислења
98
Поени од реакции
10
Мене таа задача ми излезе 600,на заокружување беше,иначе да прашам некој како му излезе таа задачата со картите,ако во еден шпил има 52 карти и се излече една карта,колкава е веројатноста таа карта да не биде дама?
иначе гледам овде некој пишале дека тестот бил лесен,тестот не беше ни малку лесен,за разлика од минатата година овој тест беше многу потежок,е сега некој зборат овде дека тие што си учеле редовно без проблем ќе го решеле тестот,јас на пример учев 1 месец скоро математика цело време,се спремав и пак имаше многу задачи што не ги решив,и бил задоволен и со 2-ка ако положам,зашто тестот навистина беше тежок..а за тие некој што го имале тестот,навистина незнам што да кажам,како прво не е фер према другите,и како може некој што се спремал и неколку месеци наназад да помине со 2 или 3-ка,а некој што го имал тестот да помине со 5-ка,а 4 години немал добиено 5-ка..
дами се 4 логично 48/52=12/13 така јас ја напишав а тестот не беше тежок таман ко за матура спреман

Ф

Фил Ајви

Гостин
иначе да прашам некој како му излезе таа задачата со картите,ако во еден шпил има 52 карти и се излече една карта,колкава е веројатноста таа карта да не биде дама?
мене 92% ми излезе

Г

Грејвдигер

Гостин
Еве една утка... ја па прочитав да е дама и сметав 4/52. FUUUUU!!! :mad:

Член од
25 ноември 2010
Мислења
156
Поени од реакции
149
ако во еден шпил има 52 карти и се излече една карта,колкава е веројатноста таа карта да не биде дама?
52 карти, од кои 4 се дами -> целиот шпил минус 4 дами = 48 карти што не се дами. Ако влечеш од шпилот со 52 карти една карта, веројатноста таа карта да не е дама е 48 : 52 = 0,923 = 92,3 %

Член од
17 јуни 2011
Мислења
11
Поени од реакции
0
DE4KI DALI NEKOJ ZNAE OD KOLKU POENI MOZES DA MINES ANGLISKI NA MATURATA .
AKO ZNAE NEKOJ NEKA PISE

Член од
16 јуни 2011
Мислења
684
Поени од реакции
1.193
Нас професорката ни рече дека од 35-36 нагоре 2....
Али денеска бевме во школо и проф ни кажа дека оваа година мн биле тешки сите тестови и дека ќе падне критериумот на оценување х)

Член од
5 август 2008
Мислења
6.012
Поени од реакции
5.333
Има сега некој што ќе полага или има полагано лани информатика.. Да каже што како треба да се знае што поточно паѓа на тестот... и дали има некои заебани вежби..

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.656
Поени од реакции
11.788
Нас професорката ни рече дека од 35-36 нагоре 2....
Али денеска бевме во школо и проф ни кажа дека оваа година мн биле тешки сите тестови и дека ќе падне критериумот на оценување х)
Нема шанса..... па ако не грешам 70 беа сите? или 60...... нема шанса пола да треба за 2ка. 30% мислам дека е така да околу 20 и нешто поени нагоре за 2ка. од кај 40 би требало 3ка

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Има сега некој што ќе полага или има полагано лани информатика.. Да каже што како треба да се знае што поточно паѓа на тестот... и дали има некои заебани вежби..
Јас полагав :) Имаш да куцаш текст во Word, да смениш посакуван фонт, да ставиш хедер, футер, да го местиш централно, од лево, од десно, бла бла тоа ептен е лесно.
Потоа имаш во Ексел да направиш табели, да им ставиш боја на келиите внатрешна и границите да ги обоиш, и да направиш, не ми текнува сега како се викаше, она ко пита што е, дијаграм ми се мота во глава :D
Имаш и Пауер Поинт да направиш слајдови и да ставиш анимирани работи во нив, па на определено време слајдовите да се менуваат..
И уште Корел има, во него треба да обоиш позадина, да направиш форми со испрекинати линии, текстот да е легнат на линијата и да се формира според неа...

Лесно е нема нешто сложено во информатика ама јас немав време баш за екселот, затоа изгубив 5-6 бода, другово е боза. Најдобро побарајте им на професорките да ви дадат вежби што се паѓале на минатите што полагале за да видите што се бара. И отвори ги програмиве и види опциите кај се за да не ги бараш таму на испит. Гуд лак :)

Kajgana Shop

На врв Bottom