Матура

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Гледам од лансите тестови има и прашања од современата литература за Xари Потер ако не се лажам .. го знаевте тоа тие шо полагаа лани или ? :S
За да ги одговориш тие прашања, имаш текст во кој ти пишува се. Така да немора ти да си ги прочитал книгите, ниту пак да знаеш нешто од претходно за Хари Потер. Во текстот се си пишува. Немајте страв од тие работи, гледајте граматика убаво да си научите.

Вондерфул

Chemical love
Член од
2 јуни 2008
Мислења
251
Поени од реакции
157
^Само чувството е појако ако ги имаш читано и ќе бидиш like ou maj gad Хари Потер на државна матура XD
Ама да, тие текстојте на крајот се најглупи колку да имаш загарантирани XX поени.

I

Intex

Гостин
Гледам од лансите тестови има и прашања од современата литература за Xари Потер ако не се лажам .. го знаевте тоа тие шо полагаа лани или ? :S
Од литература 90% од одговорите ги имаш во извадоците. 10% Можеш да ги покриеш со општо познавање.:D

А да, кои се темите за есејот? Полагам за 10 дена, а ништо не сум информиран.:D И ќе има извештај/известување/соопштение? Фала.

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Колку поени ми требаат за да ја положам матурата?:)

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Неможеш да калкулираш со поените за положување. Тие зависат од крајните резултати. Никаде на крај нема да ти пишува си положил со 20,30,50 или 100 поени. Така да не е ова обичен тест па ај ќе заокружам 10 точни по 2 бода = 20, ЈЕС ДВОЈКА ЌЕ ИЗВАДАМ. Жално ти е прашањево според мене.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Кога ќе ги одговарате прашањата на тие дебилните текстови, правете копи пејст од текстот, не додавајте свои работи затоа што тие се за ретардираните да не паднат матура. Ко писар се осеќав кога дојдоа тие на ред да ги одговарам.
Но, ПАЗЕТЕ! На тие кај текстовите од општа култура ко Хари Потер и тој за авионите што беше мислам, тие одговорите што се на заокружување, едно од нив е дебилно а другите две кај некои беа ептен слични, затоа УБАВО препрочитајте ја реченицата.

За македонски мој совет ви е текстовите да ги пишувате на крај, другото решете го па за ова да можете да се сконцентрирате најдобро зошто најмногу бодови се губат/добиваат на тоа.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.735
Поени од реакции
11.611
Даваат бели листови кога ќе полагаме македонски/англиски, за прво таму да го напишеме есејот на пример, и после да го препишеме во тестот?

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Даваат бели листови кога ќе полагаме македонски/англиски, за прво таму да го напишеме есејот на пример, и после да го препишеме во тестот?
Нц :/ Јас директно пишував а некои прво со молив па после повтараа со пенкало.

Г

Грејвдигер

Гостин
На нас ни советуваа прво со моливо да пишаме, па после да го повториме со пенкало. Така си е посигурно, ако згрешам нешто со пенкало, отиде...

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
А да, кои се темите за есејот? Полагам за 10 дена, а ништо не сум информиран.:D И ќе има извештај/известување/соопштение? Фала.
Есејот ќе биде поврзан со Злосторство и Казна или Чичко Горио. Значи реализам. Така зборат, демек оваа година така одлучиле, да не даваат глупи теми ко лани што ни дадоа за штурец и мравка...

Член од
27 август 2009
Мислења
1.540
Поени од реакции
1.671
^ За есејот можиш да се бираш меѓу реализам и слободна тема.
Злосторство и казна, Смртта на Иван Илич,Чичко Горио(измеѓу романтизам и реализам), Расказите од Чехов, е сега дали тука спаѓаат Смрт во Венеција и Судбината на човекот?( да не фали некое дело??)
А од македонскиве дела кое???

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Смрт во Венеција не ми е некако реализам, за ова и на час дискутиравме, повеќе има романтичарски црти :) Ама не ми се верува таква мала книгичка да ви дадат за есеј.

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
^ За есејот можиш да се бираш меѓу реализам и слободна тема.
Злосторство и казна, Смртта на Иван Илич,Чичко Горио(измеѓу романтизам и реализам), Расказите од Чехов, е сега дали тука спаѓаат Смрт во Венеција и Судбината на човекот?( да не фали некое дело??)
А од македонскиве дела кое???
Јас знам дека од реализам ке го има светскиот за есеј пишење (освен слободната тема) и најверојатно ке бидат Достоевски , Балзак , Толстој .
Чехов нема да го има , барем според мене , пошто од него не се учи ништо конкретно . Избор раскази има само. За шо ке пишиш?
А Смрт во Венеција и Судбината на човекот нема да ги има , најверојатно оти и воопшто не се во програмата за матура. :)

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Што ќе пишувате бе за Смрт во Венеција!? Освен хомосексуална тема, друго нешто нема... Тоа за матура не е!

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Има некој да ми прати нешто вежби глупости, за правопис, фонологија итн. ? Ми требаат многу ај ако има некој нека пише :) фала, и успат дали некој знае нешто повеќе за тоа што се збори, да можеш да аплицираш на повеќе факултети истовремено ?
--- надополнето: Jun 2, 2011 3:34 PM ---
Нема такво нешто, се оди со систем : „колку петки, толку кеца“. скалата се одредува според најдобрата писмена... така нешто, ни јас не сфатив убаво :)

Kajgana Shop

На врв Bottom