Цените секојдневно растат, а платите стојат..

• Креатор на темата Креатор на темата gori balkan
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 мај 2011
Мислења
5
Поени од реакции
1
zelencukot e mnogu skap bas sega koga se jade polesna hrana i voopsto site namirnici osnovni a platite ne se pokacuvaat stojat vo mesto

А поентата е? Сите живееме во иста држава (бар 80% од тука) знаеме каква е ситуацијата.

намалено производство + зголемена побарувачка (домашна и странска) = зголемени цени

...Македонија како земја претежно посветена на земјоделието би имала огромна корист ако овој тренд на раст на цените кои се шири на глобално ниво ....а што се однесува до платите кои се страшно мизерни ...Владата намерно ги оддржува на ниско ниво за да привлекува странски инвестиции

со еден збор СИРОМАШТИЈА ја тресе Македонија, тоа е како ќе тераме кој знае, само пари се трошат ништо не се вложува во економијата а како резултат на тоа работни места нема, пари слабо или ич и така на РАБОТ НА ПРОПАСТА дојдовме, што ни преостанува незнам, сакам да ги гледам оптимистички работите и да не кобам, но нас ние искобено више одамно.:cenzura:

Пушти сител.... и ќе сфатите дена не е така, ние живееме во најубавата држава според Сител, меѓутоа суровата реалност е таа, се вртиме во круг многу време, политичари не постојат, двете партии се copy paste, ништо различно. Секојдневно се затвораат по 100 тици фирми поради убавиот живот и прекрасните услову за бизнис. Еднаш едне мој професор рече не ви требаат ни индекси на цени, ни стапки на инфлации ни ништо за да пресметате и да видете како живее едне народ, се што ви треба е една домаќинка која секондевно купува намерници за дома таа може да ви каже како е и што е во државата, без никакви анализи. Навистина така е, прашајте ги домаќинките тие ќе ви кажат дали е се така "Скандинавски" како што ни претставуваат квази новинарите од Сители и Канал5

...секое лошо за добро е, што и да е ќе помине ;)

Ќе се издржи уште малце... или уште многу(n) зависно од тоа, кога на народот ќе му проработи националната свест , братството и единственото. Додека “Не ме боли за комшијата“ и “не ме боли за никој“ , НЕКОЈ ќе си брои народни пари и во негов џеб ќе ги стави..

Ќе се издржи уште малце... или уште многу(n) зависно од тоа, кога на народот ќе му проработи националната свест , братството и единственото. Додека “Не ме боли за комшијата“ и “не ме боли за никој“ , НЕКОЈ ќе си брои народни пари и во негов џеб ќе ги стави..

За жал не верувам дека ние ќе го доживееме тоа. Се додека сите што доаѓаат на власта гледаат колку повеќе да искрадат секогаш ќе тапкаме во место.
Јасно е дека сегде има крадење не сме единствена држава ама кај нас е претерано. Немаме ниту една државна фабрика, како сакате вие економија од држава која ги однесе во стечај сите фабрики. Имаме многу квалитетен млад кадар во сите области меѓутоа никој не го цени твоето знаење туку од секогаш се ценела партиската книшка. Кога ќе ми кажат на пример дека програмери земаат 250-300 евра во Сивус ми иде да се обесам за јајцава.

Е се додека ќе остане така, а не мислам дека во брза иднина ќе се смени, ние ќе си тапкаме во место.

Растат, со 200 денари во дуќанот ќе отидеш а ќе се вратиш со 1 тоалетна и 2 мастики.И ќе видиш дека ништо нема за јадење,ама ако државата има инвестиции,се граде тоа е битно,ако народот нема битно е дека се граде НЕШТО а кој има корист не е битно сеа тоа.

:mad:

Многу глупо размислувате.
Државата не чинела, така?

Зошто нашиот сељак сади 10 хектари пченица и чува 5 свињи, а германскиот 50 хектари и 200 свињи, швабата да не е некој фантом?
Освен таа фамозна 1 милјарда која секоја година преку гастарбајтерите влегува во Македонската економија (и патем генерира 200 илјади виртуелни вработувања) друго речиси и да немаме.
Суровинска земја сме наместо стремење кон извоз и замена на увозните брендови со наши ние отвараме кафичи и си свиркаме, си дремеме на социјалните сајтови и сите знаеме кој е крив:
-Државата !

Зошто се жалиме тогаш?
Сиромашни сме, а ништо не превземаме, дали сме ние уопште нормални?

Монетарен феномен е зголемување на цените на храната. Нема врска со селаните во Свирипичино. Американците имаат напечатено многу долари.

Зошто нашиот сељак сади 10 хектари пченица и чува 5 свињи, а германскиот 50 хектари и 200 свињи, швабата да не е некој фантом?
Освен таа фамозна 1 милјарда која секоја година преку гастарбајтерите влегува во Македонската економија (и патем генерира 200 илјади виртуелни вработувања) друго речиси и да немаме.
Суровинска земја сме наместо стремење кон извоз и замена на увозните брендови со наши ние отвараме кафичи и си свиркаме, си дремеме на социјалните сајтови и сите знаеме кој е крив:
-Државата !

Зошто се жалиме тогаш?
Оти нашите тутунари насадија толку тутун и сега не им го откупуваат?
Ај немој со такви глупи споредби. Спореди не со Африка, да можеме да размислуваме и дебатираме. Вака, не споредуваш со Германија каде што тој сељак живее подобро од тебе и од 95% од Македонците...

-Државата !

Зошто се жалиме тогаш?

Абе ти многу паметен ај ние ќе садиме не дупла од сегашното,тро-дупла, а ти да ни го откупиш тука на сите и извозувај го а ? Море не знаеш што пишуваш туку само ова си го научил дека ние сме си криви. Не велам дека ние обичните "смртници" не сме криви малце ама државата ги има конците во раците за тоа и е држава ебате,за тоа има министер за земјоделие што нема ни една паметна идеја реализирано у неговиот живот.

-Државата !

Зошто се жалиме тогаш?

Имаш едноставен одговор.
Затоа што во Германија него му е загарантиран откупот на све а кај нас ем се ценкаат да спуштат што може пониско а ем никој не ти гарантира дека ќе ти го купат тоа што го правиш... Или купецот ќе биде како оној Баум...
И зашто јас да отидам цело лето да копам и садам и све кога на крај све тоа ќе ми пропадне? Ми гарантира мене некој откуп?

Значи не е народот, државата е крива сите влади што доаѓаат само гледаат за својот гз не за народот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom