Пописот 2011 и верска припадност

• Креатор на темата Креатор на темата Атеист
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ќе се изјасните за својата вероисповед

• Да

Гласови: 110 85,9%
  • Не

Гласови: 18 14,1%

• Вкупно гласачи
    128
Статус
Затворена за нови мислења.
Јас себе си се сметам за неутрален. За што треба да кажам кој е у право? За тоа дека не постои антопоморфен бог ? За тоа си 100% во право, според мене.
Не станува збор за тоа кој е во право или не. Не можеш вербата на некој човек да ја ставаш н акантар и да кажеш колку тежи. Друг емоментот ако прашањето ти с еоднесува на религиит еи нивното постоење? Ако е ова последното мислам дека сме издискутирале со тебе дека треба да нема религии и дека религијата нема врска со вербата во нешто и дека треба да исчезне прво исламот.

Штом мислиш дека не постои Бог и тоа си 100% сигурен тогаш си атеист.

Зборот ми беше, можеш да веруваш во тоа дека лалето има коефициент на интелегенција 150 и може да пресмета производ на 2 стоцифрени броја за 1 секунда, можеш да веруваш во тоа дека циглите се свесни за своето постоење, можеш да веруваш во Шпагети монстер, ама не си во право...
Исто е и со тоа што го нудат религиите. Потполно исто.

Не е точно ама баш ништо од ова што го наброја. Ниту ставот на теистите има докази ниту вашиот.

--- надополнето ---

Хмм, мислам дека ја гаѓаш поентата :helou:.
Одговорот на болдот е никаква. Истото е и со декларацијата дека не си припадник на ниедна од горенаведените институции.
ЈАсно е дека нема голема разлика дали не припаѓаш на Х институции или на Х-1 ако Х е троа поголем, како што е во случајов. За сите нема некоја побитна улога во животов.

Е сега чуму потребата да се покаже дали е поарно да не припаѓаш на Х отколку на Х-1 институции? ТУка не ја гледам поентата. И тоа е она што ме интересира, барем мене лично.

Не постојат теисти.
Постојат само part time и full time атеисти.
Бидејќи Богот на Мохок индијанците за тебе не постои, што значи си атеист во поглед на постоењето на Бог. Нивниот Бог.

Чунки атеизмот, агностицизмот, па и гностицизмот немаат никакви институции ниту се поврзани по било која основа надвор од негирањето на религиските догми. Тоа е. Нема ниту крштевања, сунети, палење свеќи, суеверија и правење недефинирани фаци кога врват покрај црква придружено со нејасно мумлање и експресно крстење (кое ако ја пуштиме фантазијата да трча наоколу би требало да значи некаква инстант-молитва), вапцување јајца, купување икони, самокамшикување како кај католиците на Филипини (флагеланти), нејадење месо ради шо попот рекол така, нејадење свинско пошто оџата и рабинот така кажале и стотици и стотици други ситуации.
За секој таков чин одделно оној кој прави треба да знае зошто го прави и што му значи тоа.
Освен ако не му е нешто како нервен тик или Туретов синдром, но за тоа има чаре во денешно време...:)
За декларирање кон одредена конфесија или нација треба да знаеш зошто бидејќи таа религија или нација си има сосема конкретни побарувања од оној кој се декларира како таков.

Атеист или агностик немаат други заеднички особини по дифолт освен ставот дека не се религиозни и негирање на Бог.Тоа е се.
Оној кој не ги прави тие работи не треба да објаснува зошто не ги прави, како што ти како деклариран православен МПЦ христијанин не треба да објаснуваш зошто не си сунетисан.
За неприпаѓање кон такви структури доволно е атеисток/агностикот да се декларира дека не верува во нивниот Бог,ритуали,обреди,свети списи,катехизис...и тоа е тоа. Дефиницијата е конечна.
Мислам дека тука сум јасен.

За да припаѓаш некаде треба да знаеш зошто, да има некоја соджина, срж...бидејќи зошто би било поарно да припаѓаш?
Зошто ти не припаѓаш на Редот на сончевата порта на пример?

А да ве праша човек зошто ја имате таа ко бајаги верба ни самите нема да знаете да дадете конкретен одговор! Општествено по прифатливо е да си верник па затоа ајде сите вернци!

Не постојат теисти.
Постојат само part time и full time атеисти.
Бидејќи Богот на Мохок индијанците за тебе не постои, што значи си атеист во поглед на постоењето на Бог. Нивниот Бог.

Чунки атеизмот, агностицизмот, па и гностицизмот немаат никакви институции ниту се поврзани по било која основа надвор од негирањето на религиските догми. Тоа е. Нема ниту крштевања, сунети, палење свеќи, суеверија и правење недефинирани фаци кога врват покрај црква придружено со нејасно мумлање и експресно крстење (кое ако ја пуштиме фантазијата да трча наоколу би требало да значи некаква инстант-молитва), вапцување јајца, купување икони, самокамшикување како кај католиците на Филипини (флагеланти), нејадење месо ради шо попот рекол така, нејадење свинско пошто оџата и рабинот така кажале и стотици и стотици други ситуации.
За секој таков чин одделно оној кој прави треба да знае зошто го прави и што му значи тоа.
Освен ако не му е нешто како нервен тик или Туретов синдром, ноза тоа има чаре во денешно време...:)
За декларирање кон одредена конфесија или нација требада знаеш зошто бидејќи таа религија или нација си има сосема конкретни побарувања од оној кој се декларира како таков.

Атеист или агностик немаат други заеднички особини по дифолт освен ставот дека не се религиозни и негирање на Бог.Тоа е се.
Оној кој не ги прави тие работи не треба да објаснува зошто не ги прави, како што ти како деклариран православен МПЦ христијанин не треба да објаснуваш зошто не си сунетисан.
За неприпаѓање кон такви структури доволно е атеисток/агностикот да се декларира дека не верува во нивниот Бог,ритуали,обреди,свети списи,катехизис...и тоа е тоа. Дефиницијата е конечна.
Мислам дека тука сум јасен.

За да припаѓаш некаде треба да знаеш зошто, да има некоја соджина, срж...бидејќи зошто би било поарно да припаѓаш?
Зошто ти не припаѓаш на Редот на сончевата порта на пример?

Ок кога ми реплицираш мене не мораш до толку да наведуваш некои работи општо познати:smir:
Да се слагам со твојот пост. Ако не верувам во Маниту тогаш сум атеист. Ајде ќе кажеме точен исказ. Ама тој е точен и за атеистот, агностикот и православнио, католикот, протестанто и мнооогу други.

За болдот така е се слагам. Значи она што мене од почетокот ме интересираше е следнов, пак повторено.

Е сега чуму потребата да се покаже дали е поарно да не припаѓаш на Х отколку на Х-1 институции? ТУка не ја гледам поентата. И тоа е она што ме интересира, барем мене лично.

Значи зашто ти би имал потреба да му покажеш на некого дека е грешно да припаѓа кај Христијаните. Или зашто христијанинот би имал потреба да ти покаже дека не си у право што не припаѓаш кај нив.

ТОа ме мачи цело време. Ние растеме и сме раснети во време во кое сепак религиските фактори се на ниско ниво во обликување на човековото битие. И во мојата околина имам и верници и луѓе поголеми атеисти од некој тука, меѓутоа не сум почувствувал потреба никој пат некого да разубедам. Поентата ми е да дознаам што се мота во главата на луѓето кои сакаат да докажат дека другите грешат и која е придобивката од сето тоа.

А бидејќи не има секакви нели, стално ќе забега ситуацијат аи дискусијата во лош правец.

Точно така. Сите верници (и теистите и атеистите и деистите и агностиците итн) почнуваат од еден ист темел - верата. Од овој темел некои пробуваат да избегаат или да го заобиколат (за да не бидат наречени верници) и повеќе сакаат да се китат со зборовите дека тие се научници, дека тие не веруваат туку дека ЗНААТ, но тоа е илузија, заблуда. Дури и кралицата на науките, најегзакната наука -математиката сите свои теореми ги темели на аксиоми кои по дефиниција се тврдења кои не можат да се докажат и конвенционално се земаат за вистини преку вера. Ако не ми верувате, земете учебник по математика од 5то одделение и прочитајте ја дефиницијата за аксиомата.

Како си ти спремен за манипулации, ееејјј! Сигурно у тоа дувлото те викаат Протагора...

Не за џабе се вика Математика и Природни науки

Математиката е многу поинаква од природните науки. Математиката е постулирана врз аксиоми. Математиката е дедуктивна „наука“ која почива на однапред договорени основи. Системот на математиката е ЧОВЕКОВА креација. Природните науки се ОПИС на природните појави (кои постојат НЕЗАВИСНО од човекот) за чие докажување се користи логика и математика.

Затоа, математиката како сисем е многу поблиску до теологијата, отколку до биологијата, на пример.

Кога ќе најдеш во тоа пропагандните материјали паралела со некоја ВИСТИНСКА ПРИРОДНА НАУКА, тогаш, друже манипулатор, можеш да го постираш тоа тука па да се расправаме. Паралелата со математиката ти е out!

Во биологијата НЕМА аксиоми. Нема ни во Физиката, Хемијата или Антропологијата.

Во науките НЕМА појдовни недокажливи тврдења. Си се збунил нешто, а ВООПШТО не би се изненадил и ИЧ да не си збунет, него едноставно да ЛАЖЕШ за да постигнеш посакуван ефект од твојата не-така-добро-скриена агенда.

Јас никогаш не сум се декларирал како неутрален. А хипокрити колку сакаш.

Ок. Јас не реков дека си се декларирал како таков. Јас реков дека јас сум понеутрален од тебе. А тоа што и колку според тебе има хипокрити е повторно само твое мислење. Секако дека и ти си хипокрит во нечии очи.

Ок. Јас не реков дека си се декларирал како таков. Јас реков дека јас сум понеутрален од тебе. А тоа што и колку според тебе има хипокрити е повторно само твое мислење. Секако дека и ти си хипокрит во нечии очи.
Јас не се декларирам поинаку од она што сум (што е дефиницијата за хипокризија). А некои се декларираат како Православни Христијани а не се. Па сега ти процени кој е Хипорит кој не.

tolku taka :)
inache bash cvehra svativ deka ne sum ustvari ni ateist, no ne sum ni vernik vo ovie veri koj se aktuelni kaj nas, samo shto nemam sretnato religija shto gi podrzuva moite teorii i stavovi. hmmm mozebi budizmot, no go znam samo povrshno, kje treba da istrazam malku povekje okolu toa. :D

Епа, друже неопределен, будизмот ти е атеистичка религија. Нема богови, нема божества, нема божествен план, нема рај и пекол, закани и лажни ветувања... Малку ме нервира што фокусот е ставен на страдањето како апсолут, ама што ќе праиш. Секако, далеку е порационален и здраворазумски од останативе ирационални калакурници кои им се продаваат на наивните, разочараните и недоучените.

Јас не се декларирам поинаку од она што сум (што е дефиницијата за хипокризија). А некои се декларираат како Православни Христијани а не се. Па сега ти процени кој е Хипорит кој не.

Ок Атеист, бидејќи алудираш на мене, јас и ќе одговорам. Се декларирам како православен христијанин и како Македонец. А што јас подразбирам под православен Христијанин не можам повторно да објаснувам. Пак е клопче работата. Мислам дека во постот до ТоеЦуттер напишав штомене ме интересира и што би сакал да дознаам од луѓето на форумот религија.

Објаснив и дека ми е чудна потребата да ја наметнат својата декларација како точна(и едните и другите), и ме интересираше на што се должи сето тоа.

Тоа што бевте многу повеќе арогантни (барем колку што јас прочитав по темите, деновиве читам од почеток некои теми за да видам за твојата забелешка дека и верниците вреѓале и упатувале уште полоши постови, и малку ја смирив топката) во тој обид апсолутно ме стави на другата страна во голем дел од дискусиите.

Сепак и понатака ќе се обидувам да си ја доловам менталната матрица на секоја од двете спротивставени страни. И мислам дека нема ништо лошо во тоа да с еосознае потребата за да с епокаже некому дека постои или не господ, бидејќи јас лично не чувствувам порив за такво докажување на било која страна, а гледам дека голем дел од луѓето и надвор од форумов ја имаат таа потреба.

Исто е интересно и со кои се факти се бранат своите декларации. Мое си е како јас ќе го проценам тоа.

Значи зашто ти би имал потреба да му покажеш на некого дека е грешно да припаѓа кај Христијаните. Или зашто христијанинот би имал потреба да ти покаже дека не си у право што не припаѓаш кај нив.

ТОа ме мачи цело време....

Еве, да пробам маката да ти ја тргнам.

„Религиите не' поучуваат да бидеме задоволни со неразбирањето на светот во кој живееме.“ Религиите даваат ЛАЖНА слика за реалноста и рационалниот универзум од кој сите сме дел. Религиите се причина за непомирливи поделби помеѓу луѓето. Религиите се неменливи, фиксирани системи за концентрирање на фактичка, но незаслужена МОЌ. Религиите всадуваат тешко корегирливи стереотипи кај своите верници кои се сместуваат во сржта на нивните ставови и се ужасно тешки за менување. Религиите се зло кое, за сметка на комфорот на утехата која ја пружаат, го влечат човештвото кон стагнација, а неретко и НАЗАДУВАЊЕ (Иран 1974 vs. Иран 2011, или САД 1947 vs САД 2011). Религиите „продаваат“ ветов морал кој е анахрон и во конфликт со менливиот морал на заедницата кој е во постојано менување. Религиите се мешаат во световните работи на државите во кои се силни и ја користат својата со закани стекната моќ за да влијаат на државните одлуки кои, уставно, треба да се однесуваат на СИТЕ нејзини жители, без огледн нља нивните лични убедувања, вредности и верувања.

Сите овие работи се дел од НЕГАТИВНОСТИТЕ на организираните религии.

Јас тука пишувам за да ова им стане јасно на оние кои НЕ СЕ ПРЕКУМЕРНО ИНДОКТРИНИРАНИ од религиозните догми во својата религија.

Секој од постовите на овој под-форум ОСВЕСТЕН човек, за мене е голема победа на разумот и рационалниот светоглед.

Религиите даваат ЛАЖНА слика за реалноста и рационалниот универзум од кој сите сме дел.

..а науките се турија од давање конечни одговори, па затоа секоја генерација луѓе има свој „научен„ светоглед, кој е „посовршен„ од претходниот...

Каков припданик, какви црни бакрачи. Многу ми е гајле мене за сето тоа, дали ќе ме наречеш атеист, агностик, скептик. Религијата е една заморна, досадна приказна, која смрди, и која суштински не ме интересира. Ако ти заради тоа сакаш да ме наречеш атеист, твоја работа...

Мене ми е јасно дека постојат луѓе кои не можат да живеат без шарена лага во која ќе веруваат...

--- надополнето ---

Треба повеќе да излегуваш од дома и да шеташ по улици, можеби ќе сретнеш некоја религија...
:smir:
Сега јас ќе ти олеснам. Мислам дека не знаеш ни што е горе, ни што е долу. Во библијата има нешто за таквите како тебе, кои ниту смрдат ниту мирисаат, кои не се ниту ладни, ниту жешки...

hahahahaha, mnogu si mi smeshen :D voi gorniot tekst ja seresh religijata a mene mi kazuvash deka za takvi kako mene vo biblijata ima mesto? ti ili imash nekoe nedefinirano mislenje koe neznaesh da go podrzish ili samo ti se prai merak da kritikuvash.
a jas da si go podrzam svojot stav: da, jas ne se deklariram kako hristijanin, no sepak od hristijanska gledna tochka jas ne pravam nishto shto gi narushuva pravilata na hristijanstvoto ili pak moralnite pravila na opshtestvoto, tuku samo si sozdavam moj mislenje koe se bazira na dobrite karakteristiki od skoro site teorii na religija i ateizam, t.e. naogjanje na dopirna tochka pomegju metafizikata i realnosta. ubavo si kaza pogore, na site im treba sharena laga vo koja kej veruvaat, no jas znam deka ja imam mokjta i pravoto za da si sozdadam sopstvena "laga" vo koja kje veruvam, koja bi imala mnogu povekje smisla (barem za mene) za razlika od ostanatite religii.
od moe gledishte religiite se bazirani na mislenja na nekoi lugje vo koj ostanatite nashle smisla i pochnale da gi sledat, samo shto mojeto mislenje seushte nema dobieno ime lol. sepak sekoj chovek ima pravo da si sozdade svoja religija za sebe ili da gleda/svakja nekoja druga religija na svoj nachin.

Религиите се причина за непомирливи поделби помеѓу луѓето.

...а науките спојуваат ли спојуваат...

--- надополнето ---

Секој од постовите на овој под-форум ОСВЕСТЕН човек, за мене е голема победа на разумот и рационалниот светоглед.

...кој (светоглед) е во постојана промена....

Епа, друже неопределен, будизмот ти е атеистичка религија. Нема богови, нема божества, нема божествен план, нема рај и пекол, закани и лажни ветувања... Малку ме нервира што фокусот е ставен на страдањето како апсолут, ама што ќе праиш. Секако, далеку е порационален и здраворазумски од останативе ирационални калакурници кои им се продаваат на наивните, разочараните и недоучените.

pa da, toa e malku zaebano, no moze da ne go gledash toa kako stradanje, tuku moze da bide neshto kako: zrtvuvajki se sebesi od zemnite zadovolstva vo potraga po snaenje i zajaknuvajki se sebesi psihichki i fizichki :D
a neznam koja religija beshe toa shto ne veruvaat isto vo bogovi tuku vo energija, kosmichka energija koja ne opkruzuva site samo shto treba da se pomuchime da ja koristime i kontrolirame, toa so chakri nesho beshe, mozebi e budizmot ali ne sum mn siguren.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom