Би отишле ли да живеете на село?

HellYeah

A Certified Drama Queen!
Член од
12 мај 2011
Мислења
25
Поени од реакции
10
Да не претеруваме со коментари од типот ја живеам во град, но мноооогу сакам да живеам во село,си имаш мала фарма,си чуваш кози,крави,пиперки,компири,...сеедно.Тешко дека некој кој е роден и израснал во град би можел да опстане во село.Значи не збориме за некое Австриско,Швајцарско или Германско село,каде со сигурност би се преселила,збориме за нашиве села од Господ заборавени,без патишта болници,школи,основни услови за живот.Тоа е реален живот и не е FarmVille да се разбереме.
Да беше толку идилично, мирно и убаво немаше сите селани масовно да се исселуваат и да мигрираат по градовите......нели?

........ :pipi:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
За заебанција моеш да правиш 10-20 кила домати или пиперки, зелка...за озбилно производство нема шанси човек без познавање земјоделие да успее. Една година ќе проба, со загуба...друга...тоа некој треба да го плати, да вложи. За пласман да не прајме муабет...или министерството и неговите стручњаци, или откупните фирми или некој од кванташки душа ќе ти извади од ќар.
Како на земјоделец млекар да му кажеш иди поврзи некоја банка у мрежа со сите салтанати, безбедносни нивоа, бази и извештаи. Кој каков занает има, таму ќе се обидува. Ми навираат сеќавања на уникатната идеја со проектот -Биди земјоделец.
Секој си има свое место во една држава и тоа треба државата да му обезбеди (инфраструктура, јавни услужни установи, услови...)

М, да...едино за чист воздух кога ќе се пензионирам, ако дочекам... ако имам некој роднина да ми остави куќарката у село...тогаш би живеел.

S

Sheldon Cooper

Гостин
коа ке напунам 60-70 години идам у село, до тогаш по градови :)

S

Shellshock nam67

Гостин
se zivee i toa dobro cis vozduh zdrava hrana samo bensinot sto e skap te kinit

V

Vollstandig

Гостин
Незнам зошто сте ама апла укочени.

Прво и основно, 80 % што живеат на село помалце заболуваат од ракови, школки полжави и други болести и живеат подолго.
Помалце има селани во болниците него ли граѓани, а кога одат во болница одат за сериозни повреди а не како граѓаните за секој “чуден“ испад на огранизмот лекар, апчиња и тн.

Селото е извор на убавина природа и чистота.
Градот е извор на смрдеа, гнасотија, селјаци и се останато. Абе в село е убавината вие од што сте затуепни по цел ден в центар на кафе, не сте виделе шо е природа и во вардар полн со гомненици направија палми па радувајте се на природата вештачки скроена која го нема ни најмалце онај шмек што го има селото.
Ако трактор, село, природа ве потсеќа на “живот на селјачки начин’ тогаш убијте се. Вие сте вештачки створени од епрувета, па затоа поим немате од природа (до сите што коментираа на село живеат селјаци и таму не било убо).

Најпаметно ти е, в село да купиш еден хектар ниви, една куќа која ќе ја изгради за евтини пари, нормално пак можеш да имаш интернет конекција, струја, дигитална телевизија, и се останато од модерното време, си имаш една кола по потреба одиш в град на пазарење на работа итн, а животот на мирно место си го поминуваш в село.
В село ќе останиш закочен? В село ќе проживееш многу поубаво! Во секое време со кола, точак мотор префрли се до градот седни на кафе појди кај пријатели на гости а пак живеј си во природата.
Будала е оној кој бега од природата, а не оној кој живее во склад со нејзе.

Пак заебавајте ги селаните што живеат на село дека се укочени, и незнам какви, појќе пари имаат од сите вас што кисните со едно макијато в центар со пари што тате ги дал, овие барем имаат нивни заработени пари и секогаш имаат поќе пари.

B

BooBojan

Гостин
Овде никој подобро од мене не може да дискутира за оваа тема.
Живеам на село,сите приходи во моето семејство се од земјоделие.
Не се жалам заради тоа што од утро до мрак сум по нивите и со стоката дома.
Ние сме семејство со земјоделска традиција,никој од мојата фамилија од 5колена пред мене нема работено кај некој друг.
За да започнеш со земјоделство прво треба да имаш или некоја земја на село како наследсвто или да купиш земја или да ја земеш под наем.Според моите пресметки во старт треба да имаш околу 10000евра,прво треба да имаш трактор со кој ке работиш земјата.Потоа треба да додадеш додатни трошоци за започнување на бизнисот.
Инвестицијата е добра,но е многу тешко земјоделието.
И само да знаете.Поседувам 6хектари земја(3хектари Ориз),6-7крави,120овци.
И ке кажам дека вреди да работиш по цел ден.Никогаш немам излезено од дома без пари.
Кога земам пари за излегување,не земам колку ке ми дадат од дома,туку колку сакам,излегувам со добра кола,во која секогаш има над 50% од резервоарот бензин,трошам колку сакам,и пак ми останува пари за зли дни.
Преку ден сум земјоделец(сељак),а преку нок сум(човек кој троши колку сака).
Преку ден биди роб,вечерта биди цар!-Мисла од мојата професорка по бизнис.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Присилно да се вратат назад како во Кина има да правиме културна револуција, првин тие со технички факултет па по нив со Економски и Правен.
Само Пол Пот им е мајката...:) Нулта Година !!!

Шега на страна, да би отишол, дури и преземам конкретни чекори во тој правец...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Најдобра комбинација е живеење во град, плус малку земјоделие работа колку за домашни потреби, зеленчук и овошје. А за в село освен секс викенд подолго не би....

Z

zmej gorjanin

Гостин
@Трелковски Европа е 500 милиони жители па Кинезите во овој момент(не зборам за 10 години) со се партали ќе ги купат САД и ЕВРОПА у пакет заедно.
Кина,Бразил,Русија,Индија и блискиот Исток тоа се огромни пазари.
Плус европјанинот не може да ти го сопре производот ако ги исполнува сите стандарди, знам за македонска фирма која успешно го пласира патлиџанот во Франција, имаат добиено некаква декларација на нивната роба со ознака АА+ (или нешто слично, поскап е нашиот патлиџан за 30% од останатите домати од немакедонско потекло) поволностите од таа декларација се: колку и роба ќе им достават нашиве французите се обврзани да им ја купат до последен килограм.

Инаку за стандардите се согласувам, луѓето кои се занимаваат со земјоделие овде во Македонија се бајаги неписмени, применуваат методи од чукун дедо што им останале.
Ние сме мала земја една шака народ со паметно работење можеме доста да успееме.

Само неписмени сме тоа е она што ни фали, едукација ни треба, после успехот сам ќе си дојде.
Видиш и за исполнување на тие ISO стандарди потребни се инвестиции за кои или државата треба да издвои пари или пак самиот земјоделец. Јас лично сум повеќе за инвестирање во погони за преработка на тие суровини и нивно извезување како готови производи. Доколку постои конкуренција во таа индустрија сигурно и откупната цена на земјоделските производи ќе се зголеми, а ќе се зголеми и интересот на луѓето да се занимаваат со земјоделие.

П

Пепси_

Гостин
Селанец со економска или правна диплома не бива да се разбереме. Не може он да уче економско па нема кај да се вработи а има некој вишок денар па ќе крене насад од домати и он е земјоделец драпај си меот ! Требе големо знаење и за земјоделец да се биде не е тоа така оди на село и тури бери тури бери..... Јас не би заминал оти немам доволно земјиште да започнам нешто такво освен лозје од 3 декара за домашна ракија да си вариме дома. Немам ни механизација сопствена ни ништо така да не ни планирам таму да одам. Планирам да си станам енолог и учам земјоделско училиште и сум доста исмејуван и понижуван од овие економистите како од тоа школо не бидува ништо,АМА кога ќе им се препие винце ќе тропнат на моја врата ќе го платат дупла :)

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
право да кажам јас би одишол да живем во село,но одкако ќе се пензионирам со пензија околу 20 000ден.:) и ќе се занимавам малку земјоделие и малку овоштарство и малку сточарство и би сакал да имам сопствена храна со 100% природно од мојот труд и тоа без адитиви и без конзерванси бидејќи колку што се сеќавам дедо ми и баба ми од село одлично правеа сирење,урда и друго со сопствен начин и селски шмек особено месото кое е многу вкусно,а не како оние месарници кое немаат мирис и вкус се е вештачко и да не заборавам и лебот направено од домашни услови од сопствено жито и од селска мелница си прави брашно, одлично прави леб и да одстои лебот цела недела и пак е вкусно е тоа е селски здрав начин на живеење;):)
значи би живеел во село зошто да не;):)

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
А на ранч би живеел?
Чоузн, реално кажано колку и да звучи романтично животот на село ако немаш хациенда си бара постојана работа и ангажман. Не збориме ако имаш брдо пари однапред па имаш свои вработени а ти како земјопоседник само ги надгледуваш и склучуваш договори за продажба. Најчесто ти треба поголема инвестиција и сам лично да се ангажираш и постојано да си таму за се да биде ок и да ти носи профит.

Е сега дури и да имам хациенда јас не би живеел на село затоа што професијата ми е динамична и бара контакт
со клиенти а освен тоа сакам социјален живот и да се гледам редовно со пријатели, да излезам во кафич, па изложби и театри а ништо од тоа не ми е достапно на село.

Ќе речеш имаш кола ама не е тоа тоа, зашто да палам кола за најмала ситница кога со живот во урбана населба имам се под рака? Да не ја занемарам и улогата на поубавата половина која ако е родена во град најверојатно би ми ископала очи ако и речам, маче од утре живееме на село :).

Да сублимирам, улогите во општеството се доста поделени и ретко кој научен на град би заминал трајно на село како и ретко кој од село што има убави услови за развој би заминал во град.

Но како и да е, државата треба максимално да им овозможи на сите кои сакаат да се бават со земјоделие да имаат максимални услови за развој и убав живот затоа што ја припремаат храната која секојденвно ја консумираме што воопшто не е активност за занемарување.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703

Daj pustite malku da vi raboti fantazijata...., a imate srekja da ziveete na prostor kolku, tolku bogat so voda i sonce.....zosto tie koi ke proizveduvaat hrana kakva sega ja znaeme vo idnina ke bidat caroi, bednite verojatno ke se hranat so zeleno sonce.....t.e. hranlivi tabli dobieni so recikliranje na lugjeto.......................kako vo istoimeniot film:)

Член од
5 март 2011
Мислења
844
Поени од реакции
825
РћРІРґРµ РЅРёРєРѕС РїРѕРґРѕР±СЂРѕ РѕРґ мене РЅРµ може РґР° дискутира Р·Р° оваа тема.
Живеам РЅР° село,сите РїСЂРёС…РѕРґРё РІРѕ моето семеСство СЃРµ РѕРґ земСоделие.
РќРёРµ СЃРјРµ семеСство СЃРѕ земСоделска традициСР°,РЅРёРєРѕС РѕРґ РјРѕСата фамилиСР° РѕРґ 5колена пред мене нема работено РєР°С РЅРµРєРѕС РґСЂСѓРі.
Р—Р° РґР° започнеш СЃРѕ земСоделство РїСЂРІРѕ треба РґР° имаш или некоСР° земСР° РЅР° село како наследсвто или РґР° РєСѓРїРёС€ земСР° или РґР° СР° земеш РїРѕРґ наем.Според моите пресметки РІРѕ старт треба РґР° имаш околу 10000евра,РїСЂРІРѕ треба РґР° имаш трактор СЃРѕ РєРѕС РєРµ работиш земСата.Потоа треба РґР° додадеш додатни трошоци Р·Р° започнување РЅР° Р±РёР·РЅРёСЃРѕС‚.
РнвестициСата Рµ РґРѕР±СЂР°,РЅРѕ Рµ РјРЅРѕРіСѓ тешко земСоделието.
Рсамо РґР° знаете.Поседувам 6хектари земСР°(3хектари РћСЂРёР·),6-7крави,120овци.
Рке кажам дека вреди да работиш по цел ден.Никогаш немам излезено од дома без пари.
РљРѕРіР° земам пари Р·Р° излегување,РЅРµ земам колку РєРµ РјРё дадат РѕРґ РґРѕРјР°,туку колку сакам,излегувам СЃРѕ РґРѕР±СЂР° кола,РІРѕ РєРѕСР° секогаш РёРјР° над 50% РѕРґ резервоарот бензин,трошам колку сакам,Рё пак РјРё останува пари Р·Р° зли РґРЅРё.
Преку ден СЃСѓРј земСоделец(сељак),Р° преку РЅРѕРє СЃСѓРј(човек РєРѕС С‚СЂРѕС€Рё колку сака).
Преку ден Р±РёРґРё СЂРѕР±,вечерта Р±РёРґРё цар!-Мисла РѕРґ РјРѕСата професорка РїРѕ Р±РёР·РЅРёСЃ.
РіР»РµРґР°С СЃРµРіР° РїСЂРІРѕ супер СЃРµ сто имаш ала РґР° тие Сас СЃСѓРј РґРѕ некаде истиот како тебе само сто РјР°Сками Рµ вработена РІРѕ моето село каде сто Сас живеам Р° имаме изградено РєСѓСњР° РІРѕ градот сто планираме летото РґР° СЃРµ преселиме таму Рµ сеа брат како сто викаш ти тешко бас така РґР° Р±РёРґРµ како сто викас брат мене РјРЅРѕРіСѓ РЅРµ РјРё СЃРµ работи работам само РєРѕРіР° морам Р° ти како сто велис работиш РїРѕ цел ден Р° целаноќ шетас баш Рё РЅРµ РґСЂР·Рё толку РІРѕРґР° Р±РёРґРµССњРё РЅР° толку работа РїРѕРїСЂРІРѕ Р±Рё легнал РґР° одморам Р·Р° утре отколку како сто велис дека шеташ цела РЅРѕСњ Р° работиш цел ден

--- надополнето ---

sto e rbotata so mojot makedonski font

--- OTE="WAZAAAA!!!, post: 4124861"]РћРІРґРµ РЅРёРєРѕС РїРѕРґРѕР±СЂРѕ РѕРґ мене РЅРµ може РґР° дискутира Р·Р° оваа тема.
Живеам РЅР° село,сите РїСЂРёС…РѕРґРё РІРѕ моето семеСство СЃРµ РѕРґ земСоделие.
РќРёРµ СЃРјРµ семеСство СЃРѕ земСоделска традициСР°,РЅРёРєРѕС РѕРґ РјРѕСата фамилиСР° РѕРґ 5колена пред мене нема работено РєР°С РЅРµРєРѕС РґСЂСѓРі.
Р—Р° РґР° започнеш СЃРѕ земСоделство РїСЂРІРѕ треба РґР° имаш или некоСР° земСР° РЅР° село како наследсвто или РґР° РєСѓРїРёС€ земСР° или РґР° СР° земеш РїРѕРґ наем.Според моите пресметки РІРѕ старт треба РґР° имаш околу 10000евра,РїСЂРІРѕ треба РґР° имаш трактор СЃРѕ РєРѕС РєРµ работиш земСата.Потоа треба РґР° додадеш додатни трошоци Р·Р° започнување РЅР° Р±РёР·РЅРёСЃРѕС‚.
РнвестициСата Рµ РґРѕР±СЂР°,РЅРѕ Рµ РјРЅРѕРіСѓ тешко земСоделието.
Рсамо РґР° знаете.Поседувам 6хектари земСР°(3хектари РћСЂРёР·),6-7крави,120овци.
Рке кажам дека вреди да работиш по цел ден.Никогаш немам излезено од дома без пари.
РљРѕРіР° земам пари Р·Р° излегување,РЅРµ земам колку РєРµ РјРё дадат РѕРґ РґРѕРјР°,туку колку сакам,излегувам СЃРѕ РґРѕР±СЂР° кола,РІРѕ РєРѕСР° секогаш РёРјР° над 50% РѕРґ резервоарот бензин,трошам колку сакам,Рё пак РјРё останува пари Р·Р° зли РґРЅРё.
Преку ден СЃСѓРј земСоделец(сељак),Р° преку РЅРѕРє СЃСѓРј(човек РєРѕС С‚СЂРѕС€Рё колку сака).
Преку ден Р±РёРґРё СЂРѕР±,вечерта Р±РёРґРё цар!-Мисла РѕРґ РјРѕСата професорка РїРѕ Р±РёР·РЅРёСЃ.[/QUOTE]
gledaj sega super se sto imas alal da ti e inaku i jas sum donekade kako tebe samo sto majkami e vrabotena vo moeto selo kade sto jas ziveam kako uctelka a imame izgradeno kuka vo gradot kade sto planirame letovo da se preselime a sea toa sto velis i ne drzi malku voda jas bas i ne obozavam rabota rabotam samo koga moram i na tolku rabota kako sto velis poprvo bi legnal da spijam da bidam odmoren za drugiot den otkolku da setam cela vecer i naredniot den pak na rabota i ako teras vaka sekoj den alal da ti e spienje tebe ne ti treba a toa za pari da takae ti veruvam trosis kolku sakas pozzz

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Овде никој подобро од мене не може да дискутира за оваа тема.
Живеам на село,сите приходи во моето семејство се од земјоделие.
Ние сме семејство со земјоделска традиција,никој од мојата фамилија од 5колена пред мене нема работено кај некој друг.
За да започнеш со земјоделство прво треба да имаш или некоја земја на село како наследсвто или да купиш земја или да ја земеш под наем.Според моите пресметки во старт треба да имаш околу 10000евра,прво треба да имаш трактор со кој ке работиш земјата.Потоа треба да додадеш додатни трошоци за започнување на бизнисот.
Инвестицијата е добра,но е многу тешко земјоделието.
И само да знаете.Поседувам 6хектари земја(3хектари Ориз),6-7крави,120овци.
И ке кажам дека вреди да работиш по цел ден.Никогаш немам излезено од дома без пари.
Кога земам пари за излегување,не земам колку ке ми дадат од дома,туку колку сакам,излегувам со добра кола,во која секогаш има над 50% од резервоарот бензин,трошам колку сакам,и пак ми останува пари за зли дни.
Преку ден сум земјоделец(сељак),а преку нок сум(човек кој троши колку сака).
Преку ден биди роб,вечерта биди цар!-Мисла од мојата професорка по бизнис.

Epa brat ne poseduvaat site 6 hektari zmja, plus zavisno od mestopolozbata, gjabe mi e mene vo tetovsko da sadam oriz koga nema da go bide. Znaci da se dogovorime, najvaznata rabota e da si najdes prvo plasman pa da proizveduva, bez toa gjabe ce si cel den na niva.

Kajgana Shop

На врв Bottom