Епа кога не си бил во контакт со нив не збори многу, барем тоа имам да ти кажам :wink:
има различен вид на Албанци, оние културните кои воглавно се прави Албанци со потекло од Албанија, кои навистина се разликуваат од тие вторите КОСОВАРИТЕ...
За жал и едни и други се идентификуваат под исто име Албанци...
И јас имам со мене на факултет што учат и супер си стојам со нив, ама тоа се образовани луѓе, знаеме и на овие теми да сврземе муабет и се останато.
НО, едно големо НО, повеќето сакаат само тепачки и ништо повеќе. Нормално е во земја каде што Македонците се мннозинство, повеќето од инцидетите да се поврзани со нас, ама овде е обратно.
Секојдневно има инциденти по автобусите, а работата е што и едните, па и ние другите сме јаки само кога сме повеќе.
Е сега они воглавно учат во едни исти школи, и секојдневно каде што учат прават притисоци врз Македонските ученици кои се многу помалку. Помини низ Медицинско (ејјј едно школо каде што треба да има кадри кои во иднина ќе треба да се грижат за нашето здравје), и во стручните пколи како АСУЦ, ГУЦ градежното без гимназијата, е единствено во фискултурно не смеат да писнат, пошто овде неможе да начекаат гиманзијалски деца, кои се дојдени пред се да учат, а не да подлегнуваат на провоикации, па после гледај го општеството со розеви очила:wink:
Воопшто не се наивни Албанците тука, и додека ти смируваш топка, од нивна страна не се размислува така.
Соживот никогаш нема да има, тоа треба да е јасно, барем НЕ додека владеат ваквите закони во Македонија, односно додека владее безаконието во околните Албански села и Чаир.
Па неможе бе они никој да не плаќа данок, да си ограбуваат продавници и кладилници секој ден, и никој да не јаде казни, а мене да ме казнат зашто сум плукнал на земја...
И место да бидеме гневни на државата, си викаш, еј он не плаќа, јас плаќам, он не јаде казни за убиства, а јас јадам казни за се и сешто, и ќе ти прсне филмот, иако воглавно гневот треба да биде кон политичарите, а не кон другата националност...
Не сум ни јас цвеќе за мирисање, не ги сакам си признавам, сум се пцуел, сум се тепал, сум тепал многу пати повеќе на помалку, еднаш ме бркале 10 на 1,еднаш сум бил нападнат пошто сум Македонец во ситуација кога бевме 2-ца другари а они беа десетина..
И не сум тепач, али општеството тоа ти го налага...
Паѓам на неправди, и неможе некој со кого треба да сум рамноправен, константно да ме провоцира а јас како муле да го гледам!
Горе се почуствував како посочен со тоа дека сум рекол нека почива во мир, а претходно сум копнеел за нешто такво. Може да посакувам некого да го подберам убаво, некој што ме провоцирал (прв не напаѓам), али да одземам нечиј живот...
Го осудив делото и изразувам искрено сочуство, иако мора да признаам дека би се чуствувал многу погневно ако загинатиот беше Македонец а напаѓачите Албанци...