Убиен ученик во тепачка во средното училиште „Здравко Цветковски“ во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата c i t r o
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ова се случило еднаш дете албанец да брани по Македонец. И ние не ја подгреваме етничката тензија, небива ние ги предизвикуваме, еве членот погоре и самиот бил тепан без никаква причина од албанци, ние сме криви? Они не секогаш ама скоро секогаш се предизвикувачите на тепачките. Работата е што никој не смее тоа да го рече јавно, а пак ни на форум.

Види темава е за конкретнава случка, а не за тоа кој е виновен во мнозинството од случаевите, кон тоа целам. Но, секогаш кога се случува некој инцидент во кој се вмешани различни националности, случајот се користи за манипулација и подгревање тензија. Од тоа очигледно тешко ќе се спасиме.

Се знае каде е Косово,каде е Босна и каде е блискиот Исток.
Се прашувам зошто не ги сакаа Србите.
Имаат мнооооооооооооогу место кај што нема да се осеќаат "повредени" или како малцинство.
Баш ме интересира,дали си албанец,иако вака се поставуваш како да не си.

Не сум Албанец. Македонец сум, ама се обидувам да ги разберам и нив. Не можам да гледам како тебе. Воглавно не сум имал проблеми со нив затоа не можам да зборувам така. И мене ми се има зборувано, тоа ни се непријатели и се, ама кога ќе помислам дека знам три четири лица од таа националност и тие секогаш биле коректни со мене, ми станува жал и непријатно што така мислам. Е сега вака ќе објаснам за да не се осеќаш во тесно. Македонците треба да прекинат да мислат дека се прва класа, а Албанците втора, Албанците треба исто да ги прифатат своите сожители Македонци и да се гордеат дека се жители на Македонија. Тоа е посебно важно бидејќи Албанците како дел од Македонија пркнаа. Македонија е понапред и од Косово и од Албанија и мислам дека тоа треба да го ценат. Но, Албанците беа во право кога викаа дека им треба образование на мајчин јазик, дури и високо.
Ние има(в)ме образовен систем, ама не си го цениме. Ние имавме добри учебници по физика и хемија. А се променија... зошто? Оти доаѓаат од друг систем. Епа така не се прави, ако нешто е добро, задржи го... Гледаш ли што се случува во Високото образование. Замисли, сведок сум на случај во кој бабата и вика на внуката: дипломата ништо не ти вреди (а бабата самата нема диплома), кога една таква имаш во куќа, нормално дека и децата нема да го вреднуваат тоа.

Добро вика германската амбасадорка. ГО читаше интервјуто во Утрински? Кај нас лесно се лепат етикети. Сега испаѓа дека јас ги штитам нив, па Албанец сум. Свашта!!!

Напаѓачи - Македонци
провокаторот, кој е на интензивна - Македонец
жртва - Албанец

претпоставувам дека волку голема ја направиле ради тоа што дечкото кој се обидувал да ги спречи бил Албанец.

Да али ја сакам увек да се навлегува во суштината на настаните и во сите да се навлезе посебно а не што и да се деси криви се Македонците.
Пошо искрено така е.
90% од форумов немаат ни гз да обвинат албанец.
Ај кажи дали смеам да упатам критика према албанци на форумов?
Одма ќе ми го снема постот и ќе ме частат црвенко а може и бан да пијам.
Забрането е да се огласиш против албанците.
Се согласувам , одамна си го поставувам прашањето како во секоја тепача мора да има Албанец ? и секако ние Македонците сме секогаш криви , видов некој спомна вербално требало да ги решаваме проблемите ? 80 % и повеќе од Албанците не знаат да сврзат 2 збора (зборувам за Албанците кои јас сум имал прилика да ги сретнам ) ,а вие сакате вербално да се расправаме со нив ? ,мислам дека е невозможно тие што се обиделе како мене знаат дали е можно вербално да се распаваш со Албанец .
On : Сочуство до фамилијата и бог да го прости момчето сепак ова е грозен чин кој треба најстрого да се казни.

Не сум Албанец. Македонец сум, ама се обидувам да ги разберам и нив. Не можам да гледам како тебе. Воглавно не сум имал проблеми со нив затоа не можам да зборувам така. И мене ми се има зборувано, тоа ни се непријатели и се, ама кога ќе помислам дека знам три четири лица од таа националност и тие секогаш биле коректни со мене, ми станува жал и непријатно што така мислам. Е сега вака ќе објаснам за да не се осеќаш во тесно. Македонците треба да прекинат да мислат дека се прва класа, а Албанците втора, Албанците треба исто да ги прифатат своите сожители Македонци и да се гордеат дека се жители на Македонија. Тоа е посебно важно бидејќи Албанците како дел од Македонија пркнаа. Македонија е понапред и од Косово и од Албанија и мислам дека тоа треба да го ценат. Но, Албанците беа во право кога викаа дека им треба образование на мајчин јазик, дури и високо.
Ние има(в)ме образовен систем, ама не си го цениме. Ние имавме добри учебници по физика и хемија. А се променија... зошто? Оти доаѓаат од друг систем. Епа така не се прави, ако нешто е добро, задржи го... Гледаш ли што се случува во Високото образование. Замисли, сведок сум на случај во кој бабата и вика на внуката: дипломата ништо не ти вреди (а бабата самата нема диплома), кога една таква имаш во куќа, нормално дека и децата нема да го вреднуваат тоа.

Добро вика германската амбасадорка. ГО читаше интервјуто во Утрински? Кај нас лесно се лепат етикети. Сега испаѓа дека јас ги штитам нив, па Албанец сум. Свашта!!!

И како што сакаат,да не го изучуваат Македонскиот?
Па после да не можеш да се разбереш со нив?
Па пола и поише од нив едвај знаат да бекнат чист Албански,а не па Македонски.
Тие живеат во Република Македонија,држава каде што официјален јазик е Македонскиот,студираат на Државен универзитет и апропо тоа ќе си студираат на Македонски.
На приватен албански факултет нека студираат албански,на приватен турски-турски,ако сакаат на приватен марсовски нека одат.

И шо кур полза од ова finger-pointing?
Амеби.

Сочуство до фамилијата и сите опфатени.
А бог да го прости.. мислам, ми се гади од реченицава. Немало детево да има 4 сантима дупки во глава ако.. ај, другпат.
Жално.

Напаѓачи - Македонци
провокаторот, кој е на интензивна - Македонец
жртва - Албанец

претпоставувам дека волку голема ја направиле ради тоа што дечкото кој се обидувал да ги спречи бил Албанец.

Викаш? Не ради тоа што ученик е претепан до смрт?

Тие живеат во Република Македонија,држава каде што официјален јазик е Македонскиот,студираат на Државен универзитет и апропо тоа ќе си студираат на Македонски.
На приватен албански факултет нека студираат албански,на приватен турски-турски,ако сакаат на приватен марсовски нека одат.

Не. Тоа не беше поентата. Македонски е официјален и тие мора да го учат. Но, тие мора да имаат право и на образование на свој јазик. Епа не знаат да бекнат од причина што и како кај нас се изгубени вредностите, не се читаат книги, не се дружат итн. Ко нашите да знаат да бекнат. Си видел ли ти колку грешки има во наши текстови на сајтовите. Во Република Македонија има 25 % Албанци. Тие ако сакаат мора да имаат право на студирање на свој јазик. Секој треба да учи на својот мајчин јазик... А дека македонскиот е официјален, тоа е и тоа е така и тоа мора и тие да го прифатат. На приватен се слагам, нека се учи на којбило јазик.

Ако ова се случило во дворот на школото обезбедувањето треба да ги сноси сите последици и казни.
Во никој случај не може и не смее да се генерализира во смисол албанците ни се непријатели и сл. Тоа се само психички пораки наменети за неписмената маса на луѓе и само до нив треба тоа да допира. Ако имате грам памет ке сватите дека има луѓе кои се со албанска националност и се криминалци, тепачи како сакате наречете ги ама има и многу добри луѓе кои се од истата националност. Јас лично имам многу искуства и сум другар со Албанци многу сме живееле баш во тие години кога имаме најмногу предрасуди т.е адолесценција од 12-13 па до кај 18 години.
Истото се случува и од "нашата" Македонската страна. Има криминалци, тепачи вакви такви ама има и културни луѓе и луѓе кои ке ти помогнат кога ти е најтешко.
Еве и овој случај е тоа јас што го зборам
Нашево го удриле со камен, и Албанчето дошло да му помогне ама за жал го извлекло подебелиот крај.
Другарите во такви ситуации се познаваат, и овие двајца треба да бидат пример како може албанец и македонец да се почитуваат и сакаат братски.
Дарко сега му го должи животот на другар му,затоа што да не бил тој, сега неговата фамилија ке носеше црно и затоа, треба да направи се за убијците на албанчето да бидат фатени и казнети.

И шо кур полза од ова finger-pointing?
Амеби.

Сочуство до фамилијата и сите опфатени.
А бог да го прости.. мислам, ми се гади од реченицава. Немало детево да има 4 сантима дупки во глава ако.. ај, другпат.
Жално.

Се согласувам.

Од брачата?
Сеедно ми е некако.
Само нема да изигравам лицемер и да пишам R.I.P или лесна му земја or w/e.

Тиње.
Знаеме сите какво слатко hatred огненце им гори во срцето на сите шо пишаа R.I.P. а до вчера го чекаа моментов да се деси (:
Па, се деси. Да видиме дали на некого ќе му дојде памет или уште повеќе ќе се разгневни...
Просто незнам од кое повеќе да се плашам (:

Ако ова се случило во дворот на школото обезбедувањето треба да ги сноси сите последици и казни.
Во никој случај не може и не смее да се генерализира во смисол албанците ни се непријатели и сл. Тоа се само психички пораки наменети за неписмената маса на луѓе и само до нив треба тоа да допира. Ако имате грам памет ке сватите дека има луѓе кои се со албанска националност и се криминалци, тепачи како сакате наречете ги ама има и многу добри луѓе кои се од истата националност. Јас лично имам многу искуства и сум другар со Албанци многу сме живееле баш во тие години кога имаме најмногу предрасуди т.е адолесценција од 12-13 па до кај 18 години.
Истото се случува и од "нашата" Македонската страна. Има криминалци, тепачи вакви такви ама има и културни луѓе и луѓе кои ке ти помогнат кога ти е најтешко.
Еве и овој случај е тоа јас што го зборам
Нашево го удриле со камен, и Албанчето дошло да му помогне ама за жал го извлекло подебелиот крај.
Другарите во такви ситуации се познаваат, и овие двајца треба да бидат пример како може албанец и македонец да се почитуваат и сакаат братски.
Дарко сега му го должи животот на другар му, и треба да направи се за убијците на албанчето да бидат фатени и казнети.

така е!

За ова си у право брат, али ти дискутираш на сосем друга тема. Дај искулирај и не ја врти дискусијата у друг правец.
Па да му ебам мајката... дете отишло у школо и не се вратило , а вие тука исправате криви дрини.
И после се што гледам на вести само се прашувам зошто немаме барем доживотна казна затвор во нашава ни Македонија.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom