Турција и Русија во битка за Македонија

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Има,има...заштото не е многу вистина,дека тука нема религиозни интереси от страна на Турциja, во коja се повеке е застрашен светскиот пат на државата.

--- надополнето ---

А дали надворешната политика не се води от този истиот Ердоган?

--- надополнето ---

Ограничуване на армиja да следи за светскиот характер на државата, промена на закони за да можат да се оди во универзитетите и други државни институции забулени, финансиране на различни НВО,кои да инвестират после надвор и то со предимно религиозни цели-предимно школи за обука на имами и се друго религиозно.
Ne beri gajle za Turcija taa si e OK, za Bugarija e AMERICA, nego sto mi e muabetot, vo ustavnite izmeni,ne se promeni celosno,ingerenciite na Armijata, taka da sega mozes slobodno da setas.. A isto taka i glavnata tocka na Ataturk ne se promeni, rekov i po gore, deka nacioalnite politiki ne se menvat, do sega 100 pati povtoriv edno i isto, em baska Turcija e stara i tradicijonalna clenka na NATO..

--- надополнето ---

Само да ти припамтам за торбеши и помаци како жив пример за ислjaмизирани.
Torbesite ne se islamiziraa so sila, tie se islamiziraa za pari i zlato, zaradi toa imeto im e torbesi..

na Turski, torbes znaci (5-bes) torbi, a 5 torbi=zlato, znaci za 5 torbi se menuvalo verata, e sega tuka ne se krivi turcite...

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ne beri gajle za Turcija taa si e OK, za Bugarija e AMERICA, nego sto mi e muabetot, vo ustavnite izmeni,ne se promeni celosno,ingerenciite na Armijata, taka da sega mozes slobodno da setas.. A isto taka i glavnata tocka na Ataturk ne se promeni, rekov i po gore, deka nacioalnite politiki ne se menvat, do sega 100 pati povtoriv edno i isto, em baska Turcija e stara i tradicijonalna clenka na NATO..

--- надополнето ---

Torbesite ne se islamiziraa so sila, tie se islamiziraa za pari i zlato, zaradi toa imeto im e torbesi..

na Turski, torbes znaci (5-bes) torbi, a 5 torbi=zlato, znaci za 5 torbi se menuvalo verata, e sega tuka ne se krivi turcite...
Знаеме како са ислjaмизирани не само торбеши,не само помаци,а и многу други. Примери колкото сакаш. Ако прошеташ из балканските држави ке научиш за места на самоубиjства за да не бидат ислjaмизирани.
Нека това да не се сфата со истото око и днес,но да ми зборуваш,дека ништо не се променило во Турциja-не е вистина.
Кои ингеренции се промениха на армиjaта,можеш да ги наведеш?
Ау не се променила главната точна на Ататурк - дали според принципите на Ататурк е допустимо жените во универзитетите,администрациjaта и така натаму да бидат забулени? Што обшто имо това дека Турциja е стара членка на НАТО,прашах те и не ми отговори....?

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Знаеме како са ислjaмизирани не само торбеши,не само помаци,а и многу други. Примери колкото сакаш.
Ау не се променила главната точна на Ататурк - дали според принципите на Ататурк е допустимо жените во универзитетите,администрациjaта и така натаму да бидат забулени? Што обшто имо това дека Турциja е стара членка на НАТО,прашах те и не ми отговори....?
Abe koj faktor si ti more majcin pic eden, sto tie tebe more??? zdrav si??? Zosto da se macam sekogas so vas>?? da ve ubedam za nesto?? Koj faktor se bugarite?? sto mozat da napravat mravkite od Bugarija na Turcija? Sto ste vie more>>? mrsulcinja edni, koj faktor ste??? zosto sekogas koga Turcija ke se spomne na bilo koja tema na ovoj forum,vie odma ko kenguri ke skokate?? Kakva vrska imate vie so Turcija??? I daj prekini,ostaj gi lugeto da pisuvat za temata, a ne so oftopcii i so losi nameri da se ocrni temata..

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Море фми што се инатиш на секој пост.
Нема црно бел свет, имаш свет во нијанси.

Бугарите, Србите, ја научија ли лекцијата од 500 годишното турско ропство ?
Не.
Епа ај сеа само Турците се криви.
Си бркаат они своја работа, кога ние не знаеме нашата да си ја избркаме, сакаме поголеми католици од папата да бидеме.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270

Не.
Си бркаат они своја работа, кога ние не знаеме нашата да си ја избркаме, сакаме поголеми католици од папата да бидеме.
Не се инатам,просто нека да не ме лажат во очи,дека Турциja не била се променила,а това е преко поврзано со интересите на Балканот и во малце поширок круг около неja. Напротив промени се со идването на сегашните на власт и това е видно и во надворешната политика и во внатрешната. Това се оценува и от запада. Не е само мое мислене. Това можете да го видите и во извештаите на уикиликс от првите депеши от американската амбасада во Анкара.
Абсолутно не кажувам,дека само турците са криви. Почит ком турскиот народ,како ком секи друг.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434

Не.
Ај да ги гледаме работите од денешен аспект и од реалноста.
Какви ти се тие браќа православни кога едните не ти признаваат постоење и јазик а другите не ти признаваат црква ,во превод ти не постоиш за нив.
Од другата страна имаш муслимани за кои многу убаво знаеме дека не поштуваат и како народ и како држава и никогаш во поновата историја не ни направиле некој проблем.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Горазд, нема да се повторувам.

Моето словенство не е ниту српското, ниту бугарското, тоа е многу над нив и ги отфрла сите примитивни форми на негирање на народи.
Како припадник на словенската фамилија, само во нејзе гледам развој на Македонија, се друго е нејзино деградирање што и се случува на теренот, нова територијална поделба, рамковниот договор, бадентер, фабрикуван попис итн итн.
Истото е и со Србија, на која и земаа дел, истото е и со Хрватска со изгубен суверинитет, истото ја чека и Словенија која нема повеќе каде да го пласира својот производ, итн итн ...
Јас ги предвидувам настаните и во оваков однос на сили Македонија за период не повеќе од 25 до 30 години ќе ја нема во оваа форма, односно таа е веќе променета во однос на асномска Македонија.
Кој се двигателите на овие процеси за времето во кое живееме, дај си го сам одговорот, не ти требаат историчари.

Член од
8 ноември 2007
Мислења
574
Поени од реакции
296
Знаеме како са ислjaмизирани не само торбеши,не само помаци,а и многу други. Примери колкото сакаш. Ако прошеташ из балканските држави ке научиш за места на самоубиjства за да не бидат ислjaмизирани.
Нека това да не се сфата со истото око и днес,но да ми зборуваш,дека ништо не се променило во Турциja-не е вистина.
Е па не се сите курви како бугарките, за 10 евра да се е*аат на секое ќоше.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
Пешевски: Турските инвестиции се зголемуваат, Македонија интересна инвестициска дестинација

Истанбул, 13 април 2011 (МИА)

– Турската компанија „Шише џам“ ја разгледува можноста да ја прошири првобитната намера за инвестиција во Македонија од 50 милиони евра на 150 милиони, со изградба на дополнителни две фабрики за производство на рамно и на автомобилско стакло.
Одлуката, според нивните најави, треба да ја донесат во наредните два месеца, информира македонскиот вицепремиер за економски прашања Владимир Пешевски по денешната средба со раководството на компанијата во Истанбул, каде се одржува Евроазискиот економски форум.

- Имавме средба со „Шише џам“. Процесот на анализи од нивна страна продолжува. Но, она што е важно размислуваат покрај првобитниот план за изградба на погон за производство на амбалажа, и евентуално да се прошири производството на рамно стакло, инвестиција од дополнителни 50 милиони евра како и погон за производство на автомобилско стакло. Во игра се инвестиции од 160 милиони евра од Шише џам, но одлуката од нивна страна не е донесена за ниту еден од овие погони, но очекуваме, според нивните кажувања да биде во наредните два месеца, изјави Пешевски, додавајќи дека разговарано е за доста технички детали и оти разговорите продолжуваат.
Пешевски заедно со директорот на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот се дел од македонската делегација што учествува на 14. Евроазиски економски форум, што ја предводи претседателот Ѓорѓе Иванов.скс...
Во тек на дводневниот форум во Истанбул македонската делегација ќе оствари повеќе средби со компании заинтересирани за инвестирање во Македонија. Станува збор за компании од текстилната индустрија, автомобилската и здравството. Според Пешевски, повеќето од компаниите се споменувани во јавноста, но оти нема ништо спектакуларно да се соопшти, а тој не сака тоа да се почувствува како предизборна кампања.
Турска команија, како што информира, изразила интерес и за охридски ЕМО, но, како што рече, процесот на продажба ќе се одвива во рамки на тендерски постапки.
Според Пешевски, економските трендови се позитивни ако се земе предвид она што веќе е реализирано или е во тек и она што се најавува. - Економиите растат. Турција лани имаше еден од најголемите растови и веќе команиите размислуваат за излегување вон границите, а Македонија е интересна инвестициска дестинација. Како Влада ќе направиме она што е во наша можност да им помогнеме во тој процес, истакна вицепремиерот Пешевски.

Во осврт на турските инвестиции во Македонија ги напомена пуштањето на аеродромот во Охрид, инвестиција од турски ТАВ, најавеното завршување на скопскиот аеродром, исто така од ТАВ, потоа изградбата на стокатниците од страна на „Џеваир холдинг“, скорешното пушање во употреба на фабрика за лепила во Берово, како и отворената очна клиника во Скопје.
-Ако се погледне она што е тренд, има големо зголемување, а ако се земат предвид и најавите очигледно политичката поддршка што беше дадена лани вродува конкретен плод на економско поле. Наша задача е тој позитивен импулс да го искоритиме до максимум, потенцира вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски.

http://daily.mk/cluster/6eb3665f9577a299bf3a122a0d896bea/turskite-investicii-se-zgolemuvaat,-makedonija-interesna-investiciska-destinacija

M

.:makedonec:.

Гостин
Веќе ми е полна главата од овие работи..... ја незнам што е работата со нас дали некоја клетва ни имаат фрлено предците дали ние грешиме во сегашноста незнам што е ама едно е јасно а тоа е дека крајно време е да преземеме нешто во врска со повторното '' навлегување '' на османлиите (се мисли на психички план)русите може да инвестираа, ... иста вера сме сличен јазик али сепак и тие до некој степен бидејки како и да е русите од секогаш ни мислеле добро само што под притисок на останатите големи сили секогаш ја губеле битката за нашите права и слобода....... сепак по загрижувачки се турските инвестиции од колку руските , Русија е мнооооогу далеку и неможе никако да ни наштети но Турција и не е така далеку ,да не заборавиме дека тие сеуште се на балканот 3 % од целата турска територија е на европско тло ... треба да се обрне внимание на тие работи земја со 1 700 000 милион христијани може да биде голема мета на 70 000 000 милионска исламска земја, треба да се пазиме! :toe: :oeoeoe::oeoeoe:

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
ааххммм..ќе да треба да се обрне внимание и на тоа дека христијанските комшии е па ептен не обожаваат..едните до вчера ниту улица немаа крстено Македонија, сега пиштат низ цел свет Македонија била нивна..другите црква не ти признаваат, третите налудничави се скроз, имало Македонија, немало Македонци..абе мамето нивно..а па Русија да знаеш само колку не сака, тоа е чудо едно...само во долари не гледа..

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Za koja rusija pravite muabet be luge, imam sretnato rusi so koj imam razgovarano nemaat pojma koja e Makedonija nitu znaat kade se naoga, a ovde pak gledam kako bugarive se zagrizile za nas kako turcive ke ne islamizirale, a tie samite imaat gospod znae kolku turski investicii, imam prijatel bugarin i mi kazuvase kako toa turcite vleguvale vo site biznisi vo bugarija kasina, hoteli i slicno da ne redam i kako toa na nego mu smetalo, pa ako e taka sto ne gi izbrkaa da kazea ne sakame turski investicii, a sega nas ni solat pamet, mene licno ne mi smataat nitu turski nitu ruski investicii, koj sto e rasplozen neka dojde neka investira, bitno e narodot da zema solidna plata i redovna, sto ako mi e gazda makedonec a ne ti dva plata, imam rodnina koj sto rabotese vo edna ohridska firma i zemase plata okolo 25000 denari, sega e vraboten vo Skopje vo J Meti i zema okolu 45000 i sega sto da kaze da ti ebam amerikancite ne rabotam za niv, daj ne lupajte prazni muabeti.

Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.099
Поени од реакции
174
Ај да ги гледаме работите од денешен аспект и од реалноста.
Какви ти се тие браќа православни кога едните не ти признаваат постоење и јазик а другите не ти признаваат црква ,во превод ти не постоиш за нив.
Од другата страна имаш муслимани за кои многу убаво знаеме дека не поштуваат и како народ и како држава и никогаш во поновата историја не ни направиле некој проблем.
Totalno se soglasuvam. Veke mi se smaci od Srbija, Bugarija i od Rusija...Ne sme videle nitu pak ke vidime dobro od niv...

Kajgana Shop

На врв Bottom