- Член од
- 19 март 2011
- Мислења
- 18.984
- Поени од реакции
- 40.199
http://www.dailymotion.com/video/xc4ay1_vision-of-skopje-2014_travel
Си ја погледнав визијата за Скопје уште еднаш и сеа си размишљам, како ли ќе се уклопи Камениот мост, некако ми изгледа премногу "камен"? Покраj толкава околна раскош и убавина, мене ми изгледа некако "суво"... дефинитивно му треба еден естетски зафат! Поготово кога ќе се земе во предвид дека го има Окото за сосед.
И уште едно деталче-Ми падна во око спУменикот на Ченто. Тука го нема фамозното трупче. Ами за какво е тоа така? Можеби на авторот му текнало дека треба да вметне нешто од позади, чисто за потседнување...го претставил човекот во стоечка положба, па ова као симболизира можност за одмор и предах? Кој да му ја знае...
Mojot posleden post na ovaa tema, stanuva zamorno. Vo Vashington ima Egipetski obelisk, a klucnite zgradi od politicki aspekt se gradeni po primerot na Rimskata arhitektura. Nikoj denes ne ja spori nivnata avtenticnost ili pripadnost kon Amerikanskoto kulturno nasledstvo, sto i da znaci toa... Nekako site tie zdaniija gradeni vo razlicni stilovi pripagaat tamu. A nema pominato 10 ili poveke vekovi za tie da stanat vistinski "istoriski"...