Се намалува невработеноста, 30,9% невработени

• Креатор на темата Креатор на темата THE_CHOSEN_ONE
  • Време на започнување Време на започнување
We have good news and it's Friday !
Let's party !!!
IKDairo.jpg

4 секунда па даље

оптичка варка :helou:

во завод сега се пријавуваш на секои два месеци и ако закасниш и еден ден те бришат од компјутер и мораш да чекаш цела година ако до тогапш не се вработиш пак да те запишат за да зимаш плави картони ислично.

порано се пријавуваше на секои 5-6 месеци со ова намалување многу луѓе ќе пропуштат да се пријават, да заборават и така ги бришат и ја намалуваат невработеноста.

Шпекулации за појави на невработеност во Македонија се ова! Каде се видело во утопистичка држава народот да е без работа. Дајте ви се молам, 30 посто, бидете поскромни малку!

thumbnail.php

Eдно време беше и 40 % :je:

--- надополнето ---

во завод сега се пријавуваш на секои два месеци и ако закасниш и еден ден те бришат од компјутер и мораш да чекаш цела година ако до тогапш не се вработиш пак да те запишат за да зимаш плави картони ислично.

порано се пријавуваше на секои 5-6 месеци со ова намалување многу луѓе ќе пропуштат да се пријават, да заборават и така ги бришат и ја намалуваат невработеноста.

Не се слагам целосно..може да има и такви случаеви на бришење, ама факт е дека се засили инспекцијата и нема веќе толку лесно работа на црно..Уствари ретко кој се нафаќа,скоро никој..па ја барав таква работа едно време, да студирам и да поработувам во исто време и никој нејќеше да ме прими, дури ни чичко ми од прво колено, кој има приватна фирма :kez:

А каде се вработени тие проценти на луѓе што не се веќе од групата на невработени? Индустријата ја отфрламе, зошто не постои, значи администрација! Бинго, целиме кон пола милион административци :bravo:

Уште нема рекламен спот од владата на РМ за“ напредоков“ ?
Јас не се чудам после посетата на Пацоли да се намали невработеноста,може човекот ургирал да се запосли уште некој од косовскиот универзитет “УЧК Кељменди“-отсек “давај плата дома да не го пукам“

Јас вака го гледам процесот на намалување на невработеноста:

- Бегање во странство, автоматски помалку невработени.

- Пријавување на работници : се знае дека голем број луѓе работат на црно , со ситни работи , за кои немаш рачун да се пријавиш, а сега со поголеми санкции, казни и контроли тие работници се пријавени како вработени.

- Големиот број вклучени лица во образовниот процес , автоматски го намалува бројот на невработени , кога не се продолжува образованието , тогаш ќе треба да се пријавиш за вработување , а вака сега средното е задолжително , факултетите се полни со студенти ... бројот на пријавени баратели на работа се намалува или пак стагнира.

- Вработувања во државна администрација , партиски и рамковни вработувања.

Бавно се движиме, но добро е што одиме во позитива , тамам работа невработеноста да се зголеми, тогаш ќе ни се случеше Либија-само кај нас заради економски причини. И онака "Дошја нож до коску".

Еве земји според бројот на невработени:

Авганистан : 35%

Албанија: 13%

Бангладеш: 5%

Бугарија 10%

Босна и Херцеговина 43% ??

Хрватска 11%

Грција 11%

Ирак 18%

Косово 40%

Либија 13%

Црна Гора 20%

Србија 19%

Турција 10%

Од 196 земји во светот само 18 земји имаат повисока невработеност од нас.

Темава требаше во ЧДА да иде :):)

50% од невработенста е заради условите кои самите си ги поставуват.
Де ова, де она не им чинело, па дома седат. Никој од таквите не жалам.
За оној што сака да работи секогаш се наоѓа работа. Дедо ми на 54 години се запосли во фирма со долгогодишно искуство.

Георг, би волонтирал у некоја продавница? За превоз и нешто за јадење, за едно 2-3000 денари би работел?

Еден процент на 30% не може да направи очевидна разлика.. Но како и да е.

Според законот имаш рок на толерирање. Заборавив колку е.
Сини картони се земаат и без да се пријавуваш во заводот за вработување.

Георг, би волонтирал у некоја продавница? За превоз и нешто за јадење, за едно 2-3000 денари би работел?

Он не, ама кај него можеш у секој момент. ;)

Ок, не знаев дека има фирма. Сепак од позиција на газда, работодавец...нештата се поинакви. Исто и од позиција на работник

Минатото лето работев како помошник конобар во еден кафич во Охрид, без разлика што (незнам од каде знаете) дека моите се сопственици на фирма, јас не осудувам било каква и да е работата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom