Се намалува невработеноста, 30,9% невработени

• Креатор на темата Креатор на темата THE_CHOSEN_ONE
  • Време на започнување Време на започнување
Невработеност? Од овие 30%, 20% се непријавени останатите живеат од кама и лихва. Доволно? Ипак сметам дека не треба да се земаат здраво за готови вакви статистики и изреки дека Македонија е водечка земја по невработеност во Европа. Нека се погледне стандардот на друг начин почнувајќи од тоа какви коли се возат низ градските улици.

За болдираниве држави ти тврдам дека сме поим за нив у финансиска моќ, така да статистикаве се без везе!

Razbudi se, vlazno sonuvash, za Bugarija sme bilo poim :pos2: Pojdi ednash i posle zbori

Невработеност? Од овие 30%, 20% се непријавени останатите живеат од кама и лихва. Доволно? Ипак сметам дека не треба да се земаат здраво за готови вакви статистики и изреки дека Македонија е водечка земја по невработеност во Европа. Нека се погледне стандардот на друг начин почнувајќи од тоа какви коли се возат низ градските улици.

Сеедно која е цената на бензинот, низ град сеуште е преполно коли! Од воздух не се живее, секој има некакви примања. Сепак, јас сметам дека ова е дел од предизборните глупости кои ќе ги чуеме од сите партии.

Инвестициите не значат поголема куповна моќ!
Платите во Бугарија се на исто ниво како и во Македонија, додека цените на продуктите кои се основни за живот во Бугарија се поскапи, единствено техниката во Бугарија е малку поевтина и тоа е заради поголемата побарувачка (генерирана од лесното давање на кредити од банките, пошто имаме нели 9% невработеност во БГ и повеќето граѓани се осигурани и "кредитноспособни" кое прави лажна илузија дека граѓаните во Бг имаат некаква куповна моќ)
Брат дај бе не трескај по форумов.Инвестициите не заначат поголема куповна моќ?Што значат?нови работни места,Нови луѓе кој ке примаат плата.Платата на исто ниво?Ретко познавам македонец кој зима по 400-500 евра плата.Биди малце реален колку и да не боли вистината.А да и посетија бугарија да видиш колку е изменета од пред 10 год кога ние си игравме к.рташак со нив и секој викенд идевме кај нив како на сме биле на пазарче.

Сеедно која е цената на бензинот, низ град сеуште е преполно коли! Од воздух не се живее, секој има некакви примања. Сепак, јас сметам дека ова е дел од предизборните глупости кои ќе ги чуеме од сите партии.

Зборот ми беше нека се погледне какви коли се возат во смисла по колите се гледа стандардот. Кога е за жалење сите еден преку друг се качуваат.

Зборот ми беше нека се погледне какви коли се возат во смисла по колите се гледа стандардот. Кога е за жалење сите еден преку друг се качуваат.
Какви коли возат?
Моите со солидни примања па пак не можат кола да купат. Од мојава улица не знам некој што купил кола на ново, освен едно другарче али ја купи со кредит. За да купиш кола на ново во денешно време треба да имаш 40.000 денари месечна плата или да земеш кредит, или да собираш пари 10 години, сеедно.

Какви коли возат?
Моите со солидни примања па пак не можат кола да купат. Од мојава улица не знам некој што купил кола на ново, освен едно другарче али ја купи со кредит. За да купиш кола на ново во денешно време треба да имаш 40.000 денари месечна плата или да земеш кредит, или да собираш пари 10 години, сеедно.

Па не можеш да ми кажеш дека не се возат џипови и германски коли/марки итн... Збориме генерално ако искочиш во град ќе ти биде јасно. Со ова се потврдува тезата дека ете секогаш нешто не ни чини може такви сме како луѓе/менталитет. А инаку токму сега со увозот на половни возила се купува германска кола за 2500-3000 евра... Пак пројде времето кога е луксуз да земеш кола, нормално збориме за половна одлично сочувана ако во Германија нема што да им прават на "старите" кај нас се добредојдени.

Па не можеш да ми кажеш дека не се возат џипови и германски коли/марки итн... Збориме генерално ако искочиш во град ќе ти биде јасно. Со ова се потврдува тезата дека ете секогаш нешто не ни чини може такви сме како луѓе/менталитет. А инаку токму сега со увозот на половни возила се купува германска кола за 2500-3000 евра... Пак пројде времето кога е луксуз да земеш кола, нормално збориме за половна одлично сочувана ако во Германија нема што да им прават на "старите" кај нас се добредојдени.
Се возат, има луѓе што имаат, па не сме афричка држава, туку каква врска имаат колите со невработеноста?
Или висината на цената на бензинот за тоа дали уште се возат колите? Имаше еден виц, што ако се покачил бензинот, јас пак ставам за 500 денари.
Колата не е луксуз, колата е потреба, а бензинот е неопходен за колата, така да и 100 денари да дојде, пак ќе се возат коли.

Многу ми е смешно кога ќе се фатите за коливе. Прво, тоа го зборат само луѓе од Скопје. Па да му се невиди од 700 000 луѓе и катастрофа сообрајќај нормално дека нон стоп ќе гледате како коли го окупираат градот. Башка ги гледате само тие што имаат коли, тие што немаат нормално ги нема низ град.
Бенеамата е во право. Не може денес да заштедиш за кола. Нека крене два прста кој купил кола без да покрене кредит. Ако ја сфаќате како луксуз, ондак стварно сме рамни на Тунгузија.

Пхиии, денеска улица не можев да поминам од коли. Стварно, од кај им 80 денари за шетла од трафика до маало. Ама сега па...се множиме :) башка има помалку невработени :vozbud:

Сепак, јас сметам дека ова е дел од предизборните
зашто инаку не ја објавуваат повеќе потрошувачката кошница...машинерија :)

--- надополнето ---

Многу ми е смешно кога ќе се фатите за коливе. Прво, тоа го зборат само луѓе од Скопје. Па да му се невиди од 700 000 луѓе и катастрофа сообрајќај нормално дека нон стоп ќе гледате како коли го окупираат градот. Башка ги гледате само тие што имаат коли, тие што немаат нормално ги нема низ град.
Бенеамата е во право. Не може денес да заштедиш за кола. Нека крене два прста кој купил кола без да покрене кредит. Ако ја сфаќате како луксуз, ондак стварно сме рамни на Тунгузија.
Не е само до колите колку е и до се поголемиот број доселени и скоро истата површина на улици како во 70-тите.

За вакви муабети (као и ја што ги праам :) ) Тојкатер имаше фино кажано -оди у кафана, сите у кафана, вози по улица, сите со коли, оди у трговски, сите у трговски...

Не е до колите колку до се поголемиот број доселени и скоро истата површина на улици како во 70-тите

Кажи го како сакаш Лурц, ама секако не се должи на зголемена куповна моќ. Земаш кредит од 3000 евра, а ги исплаќаш 7 години, за да купиш кола. Истата таа кола пошто е половна и купена на кредит ќе трокира пред да го исплатиш кредитот. Ама потреба е, треба да одиш на работа во Кушкундалево, да однесеш деца во градинка итн...

Тоа што има премногу коли низ Скопје е факт ама и факт е дека не е луксуз да се купи поволна кола. Исто факт е дека на таков лош јавен превоз мораш со кола да патуваш. Еден ден Скопје ќе се загуши ама се во ова кажува дека сите се жалат а возат и по 100 денари нафта. Затоа викам дека сме такви како народ/менталитет. Статистиките за невработеност немаат врска со колите како што и самите не се точни ама сепак се показател и за куповна моќ што ми беше муабетот.

Тоа што има премногу коли низ Скопје е факт ама и факт е дека не е луксуз да се купи поволна кола. Исто факт е дека на таков лош јавен превоз мораш со кола да патуваш. Еден ден Скопје ќе се загуши ама се во ова кажува дека сите се жалат а возат и по 100 денари нафта. Затоа викам дека сме такви како народ/менталитет. Статистиките за невработеност немаат врска со колите како што и самите не се точни ама сепак се показател и за куповна моќ што ми беше муабетот.
Луксуз е, читај погоре, баш за тоа пишав. Штом земаш кредит кој треба седум години да го отплаќаш на што те асоцира тоа? Сигурно не на луксуз. Туку на потреба. За потреба се стега каиш и се црнчи. А Скопје се преполни си луѓе и гледаш врвулица. Дел од тој сообрајќај го прават и попатни патници кои вршат некоја работа во Скопје.
Еве се обидувам да се сетам на некој од моиве пријатели кој купил кола во последниве неколку години. И ми текнува само на родителите на другарка ми, кои купија кола од 1500 евра, ама затоа, сега едно добри две години ќе се стегаат бескрајно, а сите работат. Иронија нели?

Ako ides po ulici mislis site vozat koli, ako ides po kafani mislis site se po kafani, ako ides po bolnici mislis site se po bolnici, ako ides na grobista gleas site umiraat ili imaat nekoj umren...fakat e deka se nema od kade , koa nema pari nema(ima kurvi nema pari-k 15) taka da toa e koj ima ima, ima ogromni socijalni razliki, odredeni strukturi naglo osiromasija i izgubija i rejting i prestiz, mnogu se smenija rabotite i nema vreme coek da se adaptira, zatoa se vika tranzicia ova ona depresia...

Кажи го како сакаш Лурц, ама секако не се должи на зголемена куповна моќ. Земаш кредит од 3000 евра, а ги исплаќаш 7 години, за да купиш кола. Истата таа кола пошто е половна и купена на кредит ќе трокира пред да го исплатиш кредитот. Ама потреба е, треба да одиш на работа во Кушкундалево, да однесеш деца во градинка итн...
Светот оди напред, но не би рекол дека не се може за повеќето потреби без возило. Денеска до Чаир и назад со 50 денари и малку пешки... си завршив работа без да трошам гориво, кочници и живци...хехе, имав можност да го гледам асфалтот испод автобусот додека се возев :)

Ние сме биле без кола долги години, а сме имале потреба од градинка, школо, работа...и сега, без разлика на состојбата со јавниот превоз, би идел со автобус да не се некои други околности. А можда ме прегазило времето и околностите :)
У секој случај се крати од едно, се дава на друго...со што не може да се земе како индикатор само гориво или бр возила.

Море ќутете, има и полошо

--- надополнето ---

Инаку, од тие 30%, барем солидни 10% се пријавуваат само за сини картони или од некоја друга банална причина, а не дека бараат работа, а да не ги земам в предвид оние кои се вработени на црно. Исто така, за да се види вистинскиот број на невработени, треба да се земат в предвид само оние кои вистински бараат работа, како што тоа се прави и во другите земји, а не секој што ќе се пријави во Агенцијата за вработување.
Според она што го даваат као објаснување, ова се лица кои вистински бараат работа
Nevraboteni- se licata koi gi ispolnuvaat slednite tri uslovi:
- za vreme na izve{tajnata nedela ne rabotele (spored gorenavedenite kriteriumi);
- aktivno barale rabota, t.e. prezemale konkretna aktivnost za nao|awe rabota;
- bile podgotveni da prifatat rabota vo slednite dve nedeli po izve{tajnata nedela.
стр. 13. Од нив, према 2009, најголем % пораст се самовработени и неплатени семејни работници.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom