Луцидни соништа

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ако не ти иде, не си газда на сопствениот ум.
Па сеа размисли си убаво.
Тоа секако не си, ама правила правила не заглавија. Финтата е нема правила знаеш како на Никола Тесла му иделе пронајдоците бумп мотка по глава сред шетање од тепка, а претходно поминал неколку дена мислејќи барајќи решение за проблемот по постоечките негови ограничени правила.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Тоа секако не си, ама правила правила не заглавија. Финтата е нема правила знаеш како на Никола Тесла му иделе пронајдоците бумп мотка по глава сред шетање од тепка, а претходно поминал неколку дена мислејќи барајќи решение за проблемот по постоечките негови ограничени правила.
Oва не се правила за кои мораш да се држиш.
Пишав јас убаво дека ова се како помошни техники за да го оствариш тоа. Главна техника нема, главната техника сам си ја смислуваш (ако успееш да одкриеш што кај тебе игра улога кај луцидноста)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Oва не се правила за кои мораш да се држиш.
Пишав јас убаво дека ова се како помошни техники за да го оствариш тоа. Главна техника нема, главната техника сам си ја смислуваш (ако успееш да одкриеш што кај тебе игра улога кај луцидноста)
Кај мене Плејаденката игра улога, русокоса или плава општо познато со светло сини очи.

L

Lu

Гостин
Одлична тема.
На мене пред неколку месеци ми се случи Луциден сон и за разлика од другите соништа кои што ми се матни и не ги памтам добро, овој луцидниов сон го памтам целосно и се до ситница (нормално го памтам бидејќи бев свесна дека сонувам).
И само се сеќавам дека во моментот пред да се разбудам од луцидниот сон почувствував голема бучава и зуење во ушите и притисок во главата.
Тоа мислам дека беше транс состојба, и во тој момент се разбудив и некако многу чудно и необично се чувствував.

Еве и едни многу корисни видеа за Луцидените соништа од емисијата „На рубу знаности„
Јас сите видеа ги изгледав и навистина се одлични (епизодата/емисијата е поделана на 5 дела)

Прв дел

Останатите делови ќе ги поставам како линкови за да не зафаќаат простор.

Втор дел
Трет дел
Четврт дел
Петти дел

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Кај мене Плејаденката игра улога, русокоса или плава општо познато со светло сини очи.
Не и се радуј многу, биди скептичен колку што можеш повеќе.
Не викам дека е ваква или онаква, само .... пази се обично се демоните тие кои се појавуваат така.
Види Теренс Мекена имал бакаги такви искуства, може ќа научиш нешто од него.
Од друга страна ме интересира што лав муабет праевте :)

L

Lu

Гостин
Може и спонтано да се деси.
Поточно, кога нешто од сонот ПРОКЛЕТО ТИ НЕМА СМИСЛА.

Не знам дали сте приметиле но додека сонувате не сфаќате дека нешто не е ОК, се дур не се разбудите. Тогаш сфаќате дека нешто не штимало, а дур сте биле во сонот се било под конец и се било возможно.
Точно така, кога нешто во сонот нема смисла и знаеме дека неможе да се случи/направи во реалноста, тогаш сваќаме дека сме во сон.
Така и јас го имав мојот прв луциден сон, со тоа што сватив дека нешто не ми штима и сватив дека сум свесна дека сонувам.
Еве што ми се сличи кога сватив дека сум свесна во сонот,
Бев качена на една многу висока скала и некако изгубив рамнотежа и паднав од скалата, но да бев во реалноста сигурно од височината на падот ќе умрев, но во сонот не ми беше ништо буквално си станав и ништо не ми беше од падот и во тој момент станав свесна дека сонувам.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не и се радуј многу, биди скептичен колку што можеш повеќе.
Не викам дека е ваква или онаква, само .... пази се обично се демоните тие кои се појавуваат така.
Види Теренс Мекена имал бакаги такви искуства, може ќа научиш нешто од него.
Од друга страна ме интересира што лав муабет праевте :)
Нема што да учам од никого не е демон во мојот сон, не ми доаѓаат демоните така како проектирани слики, секогаш се во вид на сенки темни црни уплашени кутрите тие, затоа што не им оди планот изгледа. Прво и основно вика дека сон е, и секој сон не треба да се разбира сериозно, и дека сум го знаел тоа. Да знам дека е така соновите не треба да се сваќаат сериозно дури и овие луцидни што ги викаат, под тоа се подразбира да не се бара објаснување на јаве за нив во вид на соновници глупости итн. Е сега бидејќи е сон и не важат сериозните правила на јавето можи човек да се справи со информациите кои што доаѓаат многу полесно, и нема прашања од типот и зошто сега вака не ми е јасно. Па нормално дека нема да биде јасно кога се прима со резерва и сериозност.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Дрн дрн Милојче ако не ти иде не ти иде џабе Да Силва глупости....
Ако не ти иде, не мора да значи дека не можеш. Треба да се најде причината за она што кочи, да се отстрани и да се иде даље.

L

Lu

Гостин
Значи човечкиот мозок е чудо.
Незнам зошто, но баш вечерта ја читав цела оваа тема за луцидно сонување (а читав исто така и за астрална проекција) и сега сабајлево баш ми се случи за малку да имам луциден сон.
Мислам дека ова сега сабајлево што ми се случи е последица на тоа што пред да си легнам размислував дека ќа имам луциден сон (па и астрална проекција, зошто да не :smir:).
Ова сега што ќе го напишам ми се случува втор пат.

Си легнав вечерта околу 23 часот и пробував да имам свесно луциден сон (инаку често медитирам и можам да си ги контролирам мислите и дишењето).
И си легнав, лежев на грб, па се опуштив скроз, ги исклучив мислите (буквало на ништо не мислев), па после почнав да чувствувам мали вибрации по телото, али колку и да се трудев да се одржам будна јас сепак заспав.
И еве што ми се случи сега пред да станам :vozbud:
Сонував дека таткоми пред зграда ја паркирал нашата кола (инаку нова е, Мицубиши пред 1 месец ја купивме) и паркирајки ја, ја удрил напред и се искршила кај светлата.
И јас кога видов што се случи со колата почнав да се карам со таткоми и да му викам дека требал да пази како ја паркира.
И од толку многу што ми беше криво за колата и бев изнервирана во сонот се разбудив.
И сега следува најинтересното што ми се случи.
Во тој момент кога се разбудив ( 7 сабајле) одма ми текна дека тоа со колата било само сон.
И во тој момент се сетив дека на интернет читав дека има најголема можност да имаш луциден сон доколку се разбудиш и повторно да заспиеш.
И во тој момент си продолжив да лежам и го оставив телото да ми заспие, а јас во себе си мислев „будна сум и будна ќе останам„ и абе не поминаа ни 10 секунди (ваљда во тој момент телото ми заспа а свеста ми остана будна) и само почувствував како бран (чувството ми беше буквално како бран) како да ми се двои свеста од телото, како во тој момент да излезе нешто од мене.
И знаев дека повеќе не се наоѓам во телото туку сум надвор од него и ми беше се темно пред очите и ми се појавуваа некои така зеленкасти недефинирани ствари (слично како кога подолго време гледаш во сонце) и оп во тој момент сама од себе посакав да се разбудам и буквално чувството го имав како премотувење на филм, повторно го почувствував тој бран но овојпат како ми се враќа нешто во телото, и веднаш по тој бран во истиот момент се разбудив.

Многу интересно и возбудливо искуство е, само оној кој доживеал вакво нешто ќе знае за што му зборувам и какво е невообичаено чувство, а оние кои не доживеале е џабе да им се објаснува бидејќи за ова чувство не се наоѓаат соодветни зборови.
Многу ми е мило што полека полека напреднувам, па можеби наскоро ќе имам луциден сон.
И ДА, дефинитивно таа техника на будење и прекинување на сонот, и повторно заспивање кај мене даде резултат.

И имам едно прашање,
Дали и вие исто така сте го почувствувале тој бран, буквално како нешто да ви се двои/излегува од телото?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Значи човечкиот мозок е чудо.
Незнам зошто, но баш вечерта ја читав цела оваа тема за луцидно сонување (а читав исто така и за астрална проекција) и сега сабајлево баш ми се случи за малку да имам луциден сон.
Мислам дека ова сега сабајлево што ми се случи е последица на тоа што пред да си легнам размислував дека ќа имам луциден сон (па и астрална проекција, зошто да не :smir:).
Ова сега што ќе го напишам ми се случува втор пат.

Си легнав вечерта околу 23 часот и пробував да имам свесно луциден сон (инаку често медитирам и можам да си ги контролирам мислите и дишењето).
И си легнав, лежев на грб, па се опуштив скроз, ги исклучив мислите (буквало на ништо не мислев), па после почнав да чувствувам мали вибрации по телото, али колку и да се трудев да се одржам будна јас сепак заспав.
И еве што ми се случи сега пред да станам :vozbud:
Сонував дека таткоми пред зграда ја паркирал нашата кола (инаку нова е, Мицубиши пред 1 месец ја купивме) и паркирајки ја, ја удрил напред и се искршила кај светлата.
И јас кога видов што се случи со колата почнав да се карам со таткоми и да му викам дека требал да пази како ја паркира.
И од толку многу што ми беше криво за колата и бев изнервирана во сонот се разбудив.
И сега следува најинтересното што ми се случи.
Во тој момент кога се разбудив ( 7 сабајле) одма ми текна дека тоа со колата било само сон.
И во тој момент се сетив дека на интернет читав дека има најголема можност да имаш луциден сон доколку се разбудиш и повторно да заспиеш.
И во тој момент си продолжив да лежам и го оставив телото да ми заспие, а јас во себе си мислев „будна сум и будна ќе останам„ и абе не поминаа ни 10 секунди (ваљда во тој момент телото ми заспа а свеста ми остана будна) и само почувствував како бран (чувството ми беше буквално како бран) како да ми се двои свеста од телото, како во тој момент да излезе нешто од мене.
И знаев дека повеќе не се наоѓам во телото туку сум надвор од него и ми беше се темно пред очите и ми се појавуваа некои така зеленкасти недефинирани ствари (слично како кога подолго време гледаш во сонце) и оп во тој момент сама од себе посакав да се разбудам и буквално чувството го имав како премотувење на филм, повторно го почувствував тој бран но овојпат како ми се враќа нешто во телото, и веднаш по тој бран во истиот момент се разбудив.

Многу интересно и возбудливо искуство е, само оној кој доживеал вакво нешто ќе знае за што му зборувам и какво е невообичаено чувство, а оние кои не доживеале е џабе да им се објаснува бидејќи за ова чувство не се наоѓаат соодветни зборови.
Многу ми е мило што полека полека напреднувам, па можеби наскоро ќе имам луциден сон.
И ДА, дефинитивно таа техника на будење и прекинување на сонот, и повторно заспивање кај мене даде резултат.

И имам едно прашање,
Дали и вие исто така сте го почувствувале тој бран, буквално како нешто да ви се двои/излегува од телото?
Другарке, ми ја направи темата ко да е сајнс фикшн. Се осеќам ко некој медитацион фанатик сеа....да не речам ко Буцио.
Ова баш не сум го искусил, али еднаш бев во состојбата на заспивање. Буквално глаголот заспивање додека траеше, јас бев свесен проверувајки ги сите “симптоми“.
Имав спиечка парализа, многу благи night terrors и чуден звук во ушите (како намален крвен притисок) - по што ме фати страв и се разбудив.
Сеа не можам пак да стигнам до тоа ниво и криво ми е. Али ќе биде.

L

Lu

Гостин
Другарке, ми ја направи темата ко да е сајнс фикшн. Се осеќам ко некој медитацион фанатик сеа....да не речам ко Буцио.
Ова баш не сум го искусил, али еднаш бев во состојбата на заспивање. Буквално глаголот заспивање додека траеше, јас бев свесен проверувајки ги сите “симптоми“.
Имав спиечка парализа, многу благи night terrors и чуден звук во ушите (како намален крвен притисок) - по што ме фати страв и се разбудив.
Сеа не можам пак да стигнам до тоа ниво и криво ми е. Али ќе биде.
Да и мене истото ми се случи претходниот пат, имав некој чуден звук во ушите како да ми зуеа и во главата осеќав притисок и од што ми беше тоа чувство чудно и невообичаено одеднаш се разбудив.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Јас неможам да ПОЧНАМ да сонувам -.-
Порано многу ретко сонував, ама коа ќе беше сон - беше луциден.
Сеа СЕКОЈ ДЕН сонувам нешто (нормално(релативно)), али никако луцидно.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Постојано сонувам луцидни соништа, можам да се контролирам себеси но џабе, не ми плаќаат за тоа, мајка ми вика дете многу спиеш:pos: затоа сонуваш и послем ајде кажи пофали се со сонот :kesa:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Постојано сонувам луцидни соништа, можам да се контролирам себеси но џабе, не ми плаќаат за тоа, мајка ми вика дете многу спиеш:pos: затоа сонуваш и послем ајде кажи пофали се со сонот :kesa:
Life ain't all about cash.

Kajgana Shop

На врв Bottom