Зошто атеистите му се лутат на Бог

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Бидејќи велиш дека верниците не се верници, христијанинот тоа може да ти го прости, но не знам дали муслиманите, ако им кажеш дека не се верници на Аллах, туку лицемери, каква ќе биде нивната реакција и како ќе се чуствуваат кога ќе има кажеш дека еден виситнски верник вреди колку 1000 глупаци?
Oni se po ime vernici, tradicionalisti razbiras gi ima u sekoja vera, inace se bozagii, semkari, bankari, zabari, ginekolozi, prodavaci kosarkari fudbaleri...so toa se zanimavaat i tuka lezi nivnata serioznost i zanimacija, a za religia se zanimavaat ne bas onaka samo abe tuka sum se rodil i i toa, znaci toa ne se vernici tuku nominalni vernici, eve za risjanstvoto ne mozes da kazes deka Zeni koi se oblakaat kako skapi (evtini)kurvi ili zeni i mazi koi posetuvaat striptiz barovi a istite u nedelja idat na pricest deka se vernici!Ne mozes da kazes deka trgovcite so belo robje, organi, droga i oruizje... se vernici! Ne mozes oti toa se kosi so logickite zakoni!

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
и Господ е Атеист

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Еден атеист рекол: Не верувам во Бог и го мразам!!!!

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
Како можат да му се лутат атеистите на бога, кога тие не веруваат дека постои БОГ?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Не мора да се лутат. Нека го "игнорираат" и Него и верските книги, сосем доволно за да не Му се лутат

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.673
Поени од реакции
34.146
Не мора да се лутат. Нека го "игнорираат" и Него и верските книги, сосем доволно за да не Му се лутат
Океј ми е тој и неговата книга, не ми се наметнува. It's his fan club I can't stand.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Бог не го игнорираат, од проста причина што такво нешто не постои.

Она што атеистите не можат да го игнорираат е игнорантноста која религиите ја промовираат.

„Религиите не' учат да бидеме задоволни со неразбирањето на светот во кој живееме.“ (Ричард Докинс)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Океј ми е тој и неговата книга, не ми се наметнува. It's his fan club I can't stand.
Значи се лутиш некому што има друкчие мислење по ова прашање, по прашање на верата од твоето...ја на пример не им се лутам на муслиманите за Алах, ниту на индијанците за Маниту, ниту на Ѓаволот и ѓаволчињата за неговите следбеници, ниту за Перуновите и вика фановите ...секој си има ко што велиш свој "фан клуб", секој е доволно возрасен да се грижи за себе.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.673
Поени од реакции
34.146
Значи се лутиш некому што има друкчие мислење по ова прашање, по прашање на верата од твоето...ја на пример не им се лутам на муслиманите за Алах, ниту на индијанците за Маниту, ниту на Ѓаволот и ѓаволчињата за неговите следбеници, ниту за Перуновите и вика фановите ...секој си има ко што велиш свој "фан клуб", секој е доволно возрасен да се грижи за себе.
Се "лутам" за наметнувањето. Индивидуалното мислење не ме тангира.
Тоа што Мики наш го нарекува верничка должност. Е тоа.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Се "лутам" за наметнувањето. Индивидуалното мислење не ме тангира.
Тоа што Мики наш го нарекува верничка должност. Е тоа.
Мислам дека мене не ми наметнуваат ништо.

Ако одберам да не читам за астрономија и истражувања, го игнорирам, откажувам пријава. Исто и ако ми смета темата за геј бар у мое маало нема да ја читам. исто е и со подфорумот религија. Не може нешто да ми наметне да го читам доколку не сакам...едино ако сакам да споделам информации, да прашам или...ако некој сака да се "пошегува" (или подбива) во вакви теми.
А у стварен живот никој не ни наметнува религија (но наголемо наметнуваат други информации кои немаат врска со филозофии, метафизики или религии), едино доколку се задлабочиме во некоја ваква тема...но тоа е размена на мислења, а не наметнување.
Под наметнување подразбирам облигаторно изучување на предметот, секојутринска богослужба на тв или секојдневно влијание на верник во семејството...тоа го нема.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Викендаш, а? ;)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„Религиите не' учат да бидеме задоволни со неразбирањето на светот во кој живееме.“ (Ричард Докинс)
Една ваква „зелена„ кажа и славниот, а сега веќе покоен (!) Сеган, демек „...Нејќам да верувам, туку сакам да знам...„. И сеа што? Што на Сеган ќе му помогне неговата пуста желба за знаењата од овој Свет?

И што ни (до)кажа Докинс: како настанал животот од нежива материја? Или како настанало окото или увото?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

"Религиите не учат да бидеме задоволни со сегашното разбирање на светот во кој живееме" (Miki1976)

Место Мики1976 можев да ставам било кое има во изјавата и ти тоа "ќе го прифатеше како вистина" оти така би ти одговарало (или не сеедно) како во случајот со ДОкинс?

Зашто реченицата на Докинс ја вадиш како посебна? Бидејќи така ти одговара :salut:
Значи обид да докажеш свое мислење со цитати на некои други личности кои по некоја твоја логика се релевантни да дадат таква изјава (која патем кажано е во домен на филозофија исто како и мојата изјава) е сосема некоректен и исто толку вреден како цитат од библијата или од било која теолошка книга!

--- надополнето ---

Една ваква „зелена„ кажа и славниот, а сега веќе покоен (!) Сеган, демек „...Нејќам да верувам, туку сакам да знам...„. И сеа што? Што на Сеган ќе му помогне неговата пуста желба за знаењата од овој Свет?

И што ни (до)кажа Докинс: како настанал животот од нежива материја? Или како настанало окото или увото?
Не ќе да го разберат ова атеистите пријателе :toe:

--- надополнето ---

Kajgana Shop

На врв Bottom