Не туку лупај зелени. Мислиш ти тој што седи во НРБМ има магично стапче и твикува камати за да ни биди на сите убаво... Зошто има различни камати во различни земји што мислиш ? Да беше ти гувернер ќе ги намалше каматите и ќе имавме 3 милјарди евра трговски дефицит и отиде денарот по тиква со него заштедите, довербата а и формирањето на капиталот и напредокот. Каматите треба да се детерминираат на пазарот како резултат на заштедите и потребите за позајмување, а не по твоја воља за да бидеме подобри од скандинавија.^^^^^^^^^^^^^^
Значи , дипломирал и магистрирал економија..вред.. Работел како економист во ФАС ,ваљда негде во 80-ти, 99% од фабриките ги докусурија, а во 90-ти само им турија пепел..вред..Ајде и тоа е ОК.. Член на КП,СКМ..бла бла.. Банкарство другар, банкарство..човекот ден у банка немал поминато, а не да ми го фалиш тоа што бил напреден омладинац и тврд комуњара.. И ајде сега, Гошев е богот, го спасил курсот на валутата, а следниот што ќе дојде по Гошев, потоп...
Нека ми го објасни Гошо феноменот наречен високи камати во време на економска криза, кога сегде у свет паѓаа каматите, кај нас рекордно растеа.. Или можеш и ти, ама не ти живееш у скандинавија, те заболе ташаклот што нас тука не дерат со камати
Јас лично имав многу лошо мислење за Гошев кога го избраја за гувернер. Сметав дека како политчар само ќе ја злоупотреби функцијата и ќе ни ја уништи ранливата валута - не бев во право. Гошев ја задржа куповната моќ на денарот, и не само тоа туку цврсто застана контра инфлационистите како тебе кога бараа пониски камати и раст на кредитот. Кредитот момче ако расте (читај ако ги намлиш каматите) тогаш луѓето во Македонија не градат фабрики со парите туку увезуваат возила. Затоа Гошев фино лепо воведе повисоки резерви на потрошувачки кредити за да се намали нивниот раст (инаку ако се прашувам што е најдорбо да се направи: да се поделат банките на комерцијални со 100% резерва за трансакции и трансфери, и кредтини со никаква резерва но и никаква гаранција за бонитет - ова дава стабилност на системот, валутата и економијата и става узди на банкарите).
Со исклучок на екцесите во 2008 што и не беа толку до домашната монетарна политика, Гошев ја одржа стабилноста да денарот и се покажа како добар гувернер и покрај моите очкувања дека ќе биде чист промаршај.
А тоа дека ни треба банкар за директор на печатница за пари не можи да биди подалеку од вистината. Мислам САД поминуваат низ една од најтешките кризи како и во 30тите само поради фактот што банкарите ја имаат печатницата таму.