Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Заедно со Турциja и Црна Гора во графа BBКај е овде на скалава Македонија?
Това е категоризациja на кредитниот реjтиг според Фич. Секи голем инвеститор гледа каква е состоjбата и што препорачуват големите кредитни агенции - Фич,Мудис, Стаднарт & Пуарс...Не е проблем тоа, него јас малку не догледувам со очиве, па не знаев во која група е државава
Дали овој црвен праг значи дека е намалено вложување во нив ради ризик? Мислам дека кај нив доста вложува нивната емиграција (српска, албанска, турска...за македонска не сум сигурен)
Може ли државата да гради фабрики?
Не мислам на класична сокара со подвижни ленти и теткици во бели мантили.
Да биде нешто пософистицирано нешто Хај-Тек.
Да се направи селекција на најдобрите 100 инжињери од земјава.
Да им се даде на располагање фонд од 100 милиони евра и сите заедно да учествуваат во создавањето на првиот македонски Џенерал Електрик.
Што мислите?
Фабрика или компанија основана и изградена од државата? Постои ли во некоја земја со демократско парламентарно уредување и пазарно ориентирана економија таква? Ова ти се вика „Бајрам на умот“! :d
Фабрика или компанија основана и изградена од државата? Постои ли во некоја земја со демократско парламентарно уредување и пазарно ориентирана економија таква? Ова ти се вика „Бајрам на умот“! :d
Нема лошо да изгради научен институт,но што ке произведува,коj ке го финансира и и дали сега е потребен. Това са прашаниjaта на кои сега мора да се отговори.Нема потреба државата да менаџира со фабриката доволно е да ја изгради и да ја даде под концесија.
Но идејата со научниот институт стварно ме хареса.
50 инжињери нашинци од Америка,Европа,Канада и Австралија останатите 50 од Македонија.
Годишен буџет 100 милиони евра, тогаш ќе видам дали нема да дојдат странски инвеститори.
Можеме и сателити да призведуваме само ни е потребна политичка волја.
Инаку еве каде сме на светската листа по невработеност,
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2129rank.html
181. Libya 30%
182. Equatorial Guinea 30%
183.Macedonia 33%
184.Afghanistan 35%
185.Yemen 35%
Уште си на ставот дека државата не треба да изгради еден мега научен институт?
Нема лошо да изгради научен институт,но што ке произведува,коj ке го финансира и и дали сега е потребен. Това са прашаниjaта на кои сега мора да се отговори.
Невработеноста нема да се намали со научен институт, вработеноста ке се намали само со надворешни странски инвестиции,а за да ги има нив има многу фактори - државен буджет и фискална политика,политичка состоjба во државата,каде таа е зачленета,такси,давачки,администрациja,достап до фондови... и уште куп други.
Кажи кога треба да се смеjaм :tv:Во сите параметри сме подобри од вас единствената разлика е што вие имате грб ние немаме.
Това зборува за вашата надворешна политика.Треба да се срдиш на некого,дека не развивал вашите односи и само изjaвува-ние устваруваме и се држи настрана от половин Европа,да не кажам почти цела.Лошо си ме разбрал, не мислев на генералната економска слика тука на состојбите во судството, корупцијата и политичката волја.
Што ако имате 10 пати полоши политичари од нас кога имате грб.
Ја имате Франција и Русија, ние немаме никого.
Затоа сте понапред од нас.
Нормално, со тоа што воглавно самите си го копаме...Това зборува за вашата надворешна политика.Треба да се срдиш на некого,дека не развивал вашите односи и само изjaвува-ние устваруваме и се држи настрана от половин Европа,да не кажам почти цела.
Односи не се гладат от днес за утре,а со многу долог континуитет и упоритост.
Целиот политички амбиент ви е полош. Пази имате партии кои не сакат да влезат во собрание. Това тука не е ставало от 10-15 години. Секи ден прават пресконференции - jaви се, аjде на избори,фер,не фер...
Имаш тотална воjна мегу медиумите...
Едни патриоти,други предавници, jaс сум В1, jaс не сум B1,штраjк против едно,штраjк во поткрепа на истото. WTF?!
Тука се гледа цел разлом(не само лош амбиент) мегу обштеството и политичките партии.
Се това се гледа от надвор.
Нема потреба државата да менаџира со фабриката доволно е да ја изгради и да ја даде под концесија.
Но идејата со научниот институт стварно ме хареса.
50 инжињери нашинци од Америка,Европа,Канада и Австралија останатите 50 од Македонија.
Годишен буџет 100 милиони евра, тогаш ќе видам дали нема да дојдат странски инвеститори.
Можеме и сателити да призведуваме само ни е потребна политичка волја.
Инаку еве каде сме на светската листа по невработеност,
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2129rank.html
181. Libya 30%
182. Equatorial Guinea 30%
183.Macedonia 33%
184.Afghanistan 35%
185.Yemen 35%
Уште си на ставот дека државата не треба да изгради еден мега научен институт?