Не во луѓето, во нивната неукост. Дали сега ако некој спомене на тв одредена асторномска величина луѓето ќе знаат за што зборува? Не знам, само претпоставувам, но што е тоа битно поврзано со атеизмот?
Ако се луѓето неуки, а освен тоа и грешни како што ни пишува во Посланието, какво може да биде нивното толкување на Зборот Божји?
Исправно и точно?
Мики1 е попаметен од Бога?
Владиката Тимотеј или некој Кардинал?
Или прифаќаш како што е напишано или не.
Не може ова ми одговара, логично ми е еееееее супер...а ова пак не ми чини 21.век сме па остај...мора да е грешка,не мислел Бог така...
Со атеизмот,агностицизмот или некои други правци не е поврзано скоро ништо што го има на темава.
Но работата е во тоа што да се биде верник и тоа од некоја одредена конфесија мора да се исполнат одредени предуслови, на пример христијанот мора да го прифати Писмото како што е дадено.
Значи не правиме муабет за нечија лична перцепција за бог, бидејќи во тој случај тој не може да се смета себеси за христијанин...или од било која друга религија.
Точно и јасно се знае кои се условите, што Бог бара и захтева од човека за да стане дел од стадото божје.
Напишано е.
--- надополнето ---
И може, на пример, само у пола Религија да се верува и пак да бидеш верник. На пример, само во Новиот Завет...
Јас сум католик секоја втора среда во месецот.