Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ова не е точно.
Остај што не е точно, остај што му е објаснето, остај што знае дека не е во право, туку повторно и повторно се обидува да не' врати назад на завршени муабети, пошто никако не му одговараат фактите и наодите.

Он до задутре може да не матка навака-натака и пак нема да се измори. Све нешто „нема да му е јасно.“

А завршил, иначе, Факултет за биотехнологија.

Go figure!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.304
Остај што не е точно, остај што му е објаснето, остај што знае дека не е, туку повторно и повторно се обидува да не' врати назад на завршени муабети, пошто никако не му одговараат фактите и наодите.

Он до задутре може да не матка навака-натака и пак нема да се измори. Све нешто „нема да му е јасно.“

А завршил, иначе, Факултет за биотехнологија.

Go figure!
Исфрустрираност, комплекси? Ова се твои зборови
Кои теории, бе, Лурц? Еве ти го универзумот за кој зборуваме. Сега и ѕвездите ли ќе ги спориш?

Со тебе не се прави муабет. Ме предупредуваа кога почнав да зборам со тебе... будала јас...
Ако не ти се дискутира, не ме ни критикувај, не ме оценувај...ако ти се дискутира не плачи и продолжи. Или секој муабет со повеќето кои се косат со тебе го завршуваш вака? Чорбаџија, Мики, Мандрак...сите ги испогани.

Значи ако продолжуваш, одговори ми како е можно толкава омраза да постои во тебе кон некој/било кој верник (постои, низ сите теми...да не се навраќаме, цели страници со плукање, генерализирање и стереотипи)? Ако постои таква омраза овде на форум, дали ти ги бираш пријателите во животот според верата?
Дали човек смее да верува во нешто во кое ти не веруваш? Дали ти тоа забрануваш некој да верува во Бог низ сите овие теми? Дали се храниш со вечита омраза и навреди?

Ако пак не ти се продолжува со дискусија...заборави на овие прашања, но те молам за воздржување од квалификации.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
се раководам по Новиот Завет
Значи ти си, Лурц, полуверник!

како тоа „се раководам по Новиот Завет?“ Што е со Стариот Завет? Не ти се свиѓа, па нема да се раководиш по зборот на Јахве? Ќе одлучиш до пола да не веруваш, а од пола да веруваш?

Скептик си ти, гледам јас, и тоа огромен скептик!

Ако не си знаел (а сигурен сум дека знаеш) Исус (во делот што ти паше - Новиот Завет) јасно и недвосмислено кажува зошто дошол на овој свет:

Матеј 5:
17 ”Не мислете дека дојдов да ги поништам Законот и Пророците! Не дојдов да ги поништам, туку да ги исполнам.
18 Зашто вистина ви велам, додека не поминат небото и земјата, ниту најмалата буква, ни цртичка, не ќе ја снема од Законот, додека не се збидне сè.
19 И така, кој ќе наруши една од овие најмали заповеди и така ги научи луѓето, ќе биде наречен најмал во царството небесно; а кој ги држи и поучува, ќе биде наречен голем во царството небесно;

Знам дека го знаеш ова. Катаљон пати ви е рибано у фаца.

Како тоа мислиш: „Јас се водам според Новиот Завет.“ некоја нова религија практикуваш?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.304
Ова не е точно.
Сидни Клементсон по испитувањето на примероци од 22 различни места низ светот, дошол до заклучок дека примероците карпи имаат некоја старост од некаде 100 милиони до 10 милијарди години. Се работело всушност за примероци стари до 200 години.
На Хаваите и на Аљаска е експериментирано со старост на карпи за да се детерминира староста на земјата. Едни резултати се движат во рамки од илјадници години, други во рамки од милиони години. Имаше уште, кога ќе ги најдам ќе постирам. Верувам дека не би требало да има толкави грешки, но очигледно има...можеби има и за нив некое објаснување (методот и слично)
Нешто во врска со ова од некој физичар ДеЈанг (иако не ми се пишува пошто физика не знам а и ова наликува на форум наука :)
"The different methods of radiometric dating, when checked against each other, often are in approximate agreement. If the results are misinterpreted as to age, as proposed here, then a common unknown factor (a measurement or an assumption which is defective) may be perturbing all the age values to a longer apparent age than actual. Another explanation in some isolated cases of dating conclusions may be a 'tracking phenomenon.' By this is meant, a tendency of reported scientific measurements to cluster about an incorrect value. Researchers are often reluctant to report findings too far different from previous results in their published findings. This clustering effect shows up in reports of nuclear half-life determinations, and it may also rule the 4.5 billion year assumed history of the earth and moon."

--- надополнето ---

Значи ти си, Лурц, полуверник!
А ти секако одлучуваш кој што е? На пример ми наликуваш на харе кришна или сатанист ама нели е твоја работа, не е ни битно. Што се замараш со моето верување? Можда твоето не чини, зрачи со злоба и омраза?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ако не ти се дискутира, не ме ни критикувај, не ме оценувај...ако ти се дискутира не плачи и продолжи. Или секој муабет со повеќето кои се косат со тебе го завршуваш вака? Чорбаџија, Мики, Мандрак...сите ги испогани.

Значи ако продолжуваш, одговори ми како е можно толкава омраза да постои во тебе кон некој/било кој верник (постои, низ сите теми...да не се навраќаме, цели страници со плукање, генерализирање и стереотипи)? Ако постои таква омраза овде на форум, дали ти ги бираш пријателите во животот според верата?
Дали човек смее да верува во нешто во кое ти не веруваш? Дали ти тоа забрануваш некој да верува во Бог низ сите овие теми? Дали се храниш со вечита омраза и навреди?

Ако пак не ти се продолжува со дискусија...заборави на овие прашања, но те молам за воздржување од квалификации.
Елементарна култура во секоја дискусија е да се затворат работите кои се поминати. Кога некој ти прави лице дека искрено дискутира, а потоа подмолно те „вози“ низ дискусијата и не дозволува затвореното да остане затворено, тоа, Лурц нервира.

Јас не го трошам моето време за да ти си играш жмурка со мене. Знам дека си умен и интелигентен (исто како Чорбаџија) и знам дека имаш капацитет да ги разбереш аргументите кои ти се нудат како објаснување. Исто така, знам дека некои работи ги донесовме до крај (будизам, филогенетско дрво, фосили, старост на земјата, тазе експерименти во полето на абиогенезата...). Кога некој се навраќа на затворените муабети тоа значи дека е (1) глупав и не разбира или (2) злонамерен и не фер.

Јас знам дека ти не се водиш под (1). Другата алтернатива е извесна.

Овде ти се претставуваш како човек кој е разбран и кој сака да разбере. Ти ги експлоатираш нашите напори и време без да им дадеш должна почит и признание.

Околу омразата:

Јас не ги мразам верниците. Веќе 100 пати напишав зошто дискутирам тука. Мислам дека и ти си го прочитал тоа, пошто стои постот на секоја тема на која пишувам.

Во приватниот живот јас не го потегнувам прашањето на религиозна припадност, поради тоа што сум доволно возрасен и учен да знам дека не може да се донесе до крај. Овде, од друга страна, станува збор за пишана дискусија, каде се' останува запишано и може да се повика како доказ/аргумент.

Мислам дека ќе се сложиш дека по втор пат овие неколку месеци нашиот разговор еволуираше низ различни фази. Ако не си свесен за тоа - можеш да го провериш. На почетокот бевме многу коректни и дисциплинирани - би рекол пријателски настроени. Тоа што сега не ни е таков муабетот може лесно да се протолкува зошто бидејќи е запишано на темава.

За секоја моја споделена емоција има причина зошто е таква. Ако нешто тии смета, можеш да го провериш.

Ако некоја квалификација ти пречи и мислиш дека не е на место, можеш слободно да ја истакнеш, па да ја елаборираме и да ја најдеме нејзината генеза во нашата (моја и твоја) дијада на овој форум.

Секој заслужува почит, Лурц, но само до онаму до каде не те прави будала пред другите.

Јас стварно мислам дека ти тоа се обидуваш да го направиш на овие 2-3 теми. Да направиш будали од луѓе кои тоа не се. Речникот и квалификациите се сосем небитни. Во комуникацијата суштината е она кое е важно - формата е споредна, и барем за мене, сосем небитна.

Ако сакаш да дискутираш, треба да ги следиш договорените правила на дебата. Аргумент-контрааргумент-заклучок.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сидни Клементсон по испитувањето на примероци од 22 различни места низ светот, дошол до заклучок дека примероците карпи имаат некоја старост од некаде 100 милиони до 10 милијарди години. Се работело всушност за примероци стари до 200 години.
На Хаваите и на Аљаска е експериментирано со старост на карпи за да се детерминира староста на земјата. Едни резултати се движат во рамки од илјадници години, други во рамки од милиони години. Имаше уште, кога ќе ги најдам ќе постирам. Верувам дека не би требало да има толкави грешки, но очигледно има...можеби има и за нив некое објаснување (методот и слично)
Нешто во врска со ова од некој физичар ДеЈанг (иако не ми се пишува пошто физика не знам а и ова наликува на форум наука :)

Земјата е геолошки активна и постојано се реобновува, што значи дека не се сите делови од планетава со иста старост. Хаваите се најмлади, додека делови од јужна африка се најстарите карпи на планетава.
Инаку незнам со кој метод на датирање се служел дотичниот, но методите со радиоактивно датирање се докажано прецизни и ефикасни.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.304
Ако сакаш да дискутираш, треба да ги следиш договорените правила на дебата. Аргумент-контрааргумент-заклучок.
Ќе го променам постот пошто ако некому засметав не ми е ни битно нешто одговори ово оно...ова губи смисол. Наместо добро, се чувствува зло во воздухот, а то не чини.
Немам повеќе на темава прашања за дбацк.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Се работело, всушност за едно непотврдено со извори тврдење на Клементсон, кое датира од 1970 година и на кое не е возможно да му се најде изворот поради тоа што Клементсон користел руски извори (Чердинчев некој). Оригиналните податоци НИКОЈ досега не ги видел. Ниту некој ја проверил средината во која се направени истражувањата.

За да нема забуни за тоа некој таму рекол, или се знае кој е тој, бујрум: (Clementson, S. P., 1970, A critical examination of radioactive dating of rocks. Creation Research Society Quarterly 7 (Dec.): 137-141; citing Cherdyntsev, V. V., et al., Geological Institute Academy of Sciences, USSR, Earth Science Section, 172, p. 178. Cited in: Morris, Henry M., 1974. Scientific Creationism, Green Forest, AR: Master Books, p. 143.)

Веќе 40 години се поминати од ова наочиглед фалично научно дело и никој (НИКОЈ) во меѓувреме (40 години) не успеал да собере пари за карта и да отиде и да го повтори овој релативно едноставен и ефтин експеримент и ЕДНАШ ЗАСЕГОГАШ да ја урне заблудата дека науката држи вода.

НИКОЈ од милионите богати амерички креационисти (полно од нив се научници, нели, ко што вика Чорбаџија) 40 години не се ни обидел да ги провери овие наоди!

Зашто 40 години папагалски се повторува лажњак?!?! Оти, Лурц?

Зошто ти, вака скептичен, не се обиде да го провериш ова тврдење, туку така падна на креационистичката логика и си дозволи без проверка да залепиш вакво едно научно непроверено тврдење кое е ни помалку ни повеќе туку 41 година старо?

А?

--- надополнето ---

Ќе го променам постот пошто ако некому засметав не ми е ни битно нешто одговори ово оно...ова губи смисол. Наместо добро, се чувствува зло во воздухот, а то не чини.
Немам повеќе прашања
Оу, си одиме, а?

Сачекај, бе, Лурц, таман почна да даваш информации кои можат да се проверат... Ја, еве, овие другиве креационистички гимнастики со мерак ти ги пребарувам.. сачекај још мало - тек ќе станува интересно...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.304
За да се задржи нивото на дискусија, затоа што отиде во лични вреѓања и препукувања и офтопици...барем јас ќе се повлечам од дискусија со тебе...више ради публика и модераторот, да не ги замарам непотребно. А ти прај си мајтап, твое право според совеста и карактерот.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Се е можно Мики, битно е да веруваш. Е сега кој во што верува е друго прашање...секој одговара за себе, т.е. секој со својот товар :)
Оваа дискусија западна во тафталогија. Еден битен фактор не е земен предвид. Животот. Животот не математика, не е веројатност. Го има или го нема. За веројатност може да се дискутира како на резултат од зададени можности, од дадени комбинации. Но за веројатност на живот. Прво треба да се дефинира што е живот. Тоа веќе не е матемаика, тоа е филозфоја. Кога животот го ставаш во погрешна матрица, одговорот е секогаш погрешен. Се уште, колку што мене ми е познато, а ако некој има повеќе сознанија нека даде одговор, ќе ми биде на поука на мене, а можеби и на некој друг, ШТО Е ЖИВОТОТ ВО ЧОВЕКОТ. ШТО Е ТОА ШТО ЧОВЕК ГО ПРАВИ ЖИВ?
А тоа дали има живот некаде во вселената, зошто да не. Кој може да го ограничи животот?
Огдоворите се во Книгата.
Која ја скрнавите со вашите “толкувања“.
Само за да ви одговара вас!?
Денот не бил ден ами не знам шо било, демек во Книгата не се споменуваат недели,месеци,години,векови и ери...само во Постанокот денот не е ден ами е нешто друго, само за вас специјално...
6 дена не биле 6 туку “авторот“ мислел на нешто друго.
А си пишува јасно.
Ако не можете да го прифатите Неговиот збор како што е даден...барем покајте се на време...

Нормално дека е тешко да се прифати Зборот и да се живее секојдневно во 2011.ано домини, но неможе да се биде викенд-чедо божје. Како што не може некоја да биде “малку“ трудна. Или е или не е.
А Писмото е децидно.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
За да се задржи нивото на дискусија, затоа што отиде во лични вреѓања и препукувања и офтопици...барем јас ќе се повлечам од дискусија со тебе. А ти прај си мајтап, твое право, според совеста и карактерот.
Не можам да кажам дека целата наша дискусија беше пријатна, но сепак, мислам дека треба да се испочитува тоа што заслужува. Повторно (вторпат) ми беше предизвик да дискутирам со некој кој (1) знае да постави прашање и кој (2) држи до своите ставови. Замерките сметам дека се повеќе од гласни и нема потреба тука да се повторуваат.

Се надевам дека на некоја друга тема, каде суштинските вредности нема да ни бидат во толку дијаметрална опозиција ќе најдеме сили и мотив да почнеме една поинаква и поплодна дијада.

Поздрав.

п.с. Секако, за сите предизвици кои останаа непокриени со автентични и издржани извори, го задржувам правото да ги адресирам и објаснам во интерес на објективноста на протокот на информации на оваа интересна тема.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.304
Огдоворите се во Книгата.
Која ја скрнавите со вашите “толкувања“.
Само за да ви одговара вас!?
Денот не бил ден ами не знам шо било, демек во Книгата не се споменуваат недели,месеци,години,векови и ери...само во Постанокот денот не е ден ами е нешто друго, само за вас специјално...
6 дена не биле 6 туку “авторот“ мислел на нешто друго.
А си пишува јасно.
Ако не можете да го прифатите Неговиот збор како што е даден...барем покајте се на време...

Нормално дека е тешко да се прифати Зборот и да се живее секојдневно во 2011.ано домини, но неможе да се биде викенд-чедо божје. Како што не може некоја да биде “малку“ трудна. Или е или не е.
А Писмото е децидно.
Тојкатер, не можам многу да полемизирам, но од она што претходно гпо смоенуваше Иписимус во едно поглавие, дали и Господ растегнал шатор на небото во смисол на шатор за на плажа или означува нешто сосема друго. Споменати се печатите и ланците кои нешто означуваат сосм друго од секојдневни ланци и печати...има многу примери за овој начин на пишување.
Мислам дека некои делови се делумно пишувани заради неукоста и неписменоста на нашите претци од тие период наваму, дел е пишуван со мноштво стилски фигури. За Библијата (или нејзин дел) колку што знам и имам слушнато постои и толковник.

Што се однесува до деновите, дали имаме информации колку траел денот (условно кажано) во периодите на создавање на земјата и ладење на нејзината маса? Можеби има на интернет...не сум барал.
Секоја планета ако малку ја поттурнеш или ако составот и е различен од тековниот и се менува и периодот на вртење.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Тојкатер, не можам многу да полемизирам, но од она што претходно гпо смоенуваше Иписимус во едно поглавие, дали и Господ растегнал шатор на небото во смисол на шатор за на плажа или означува нешто сосема друго. Споменати се печатите и ланците кои нешто означуваат сосм друго од секојдневни ланци и печати...има многу примери за овој начин на пишување.
Мислам дека некои делови се делумно пишувани заради неукоста и неписменоста на нашите претци од тие период наваму, дел е пишуван со мноштво стилски фигури. За Библијата (или нејзин дел) колку што знам и имам слушнато постои и толковник.

Што се однесува до деновите, дали имаме информации колку траел денот (условно кажано) во периодите на создавање на земјата и ладење на нејзината маса? Можеби има на интернет...не сум барал.
Секоја планета ако малку ја поттурнеш или ако составот и е различен од тековниот и се менува и периодот на вртење.
Се сомневаш во интегритетот на Писмото?!
Сметаш дека некој поп или “званичен“ толкувач може да проникне во тајните и заповедите божји подобро од самиот Бог чие Послание и Закон се јасно напишани и запишани?
Денот не е ден во постанокот, а е при воскресението?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Промената на периодот на вртење (претпоставувам поспора, за да има смисол) може единствено да значи крај на животот на земјата поради ужасно ладната ноќ и неподносливо високите темшератури дење.

Читам деновиве и други „гимнастики“ со времето во вакуум, со брзините на ротации, ово-оно. НИШТО од ове варијанти не држи вода.

Земјата успорува со својата ротација и со својата револуција.

Денот/ноќта е единствено можно да биле пократки. Никако подолги од што се денес.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.304
Се сомневаш во интегритетот на Писмото?!
Сметаш дека некој поп или “званичен“ толкувач може да проникне во тајните и заповедите божји подобро од самиот Бог чие Послание и Закон се јасно напишани и запишани?
Денот не е ден во постанокот, а е при воскресението?
Не во луѓето, во нивната неукост. Дали сега ако некој спомене на тв одредена астрономска величина луѓето ќе знаат за што зборува? Не знам, само претпоставувам, но што е тоа битно поврзано со атеизмот? Прашај таму кај рисјаните :) валда некој со повеќе познавање зошто и како ќе ти одговори...и не го прескокнувај овој пост, малку пишува, многу кажува http://forum.kajgana.com/showthread.php?30360-%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC&p=4153021&viewfull=1#post4153021

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom