Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Господ предвидиува дека луѓе ќе отпаднат, ама остава да се види кој таа улога ќе ја превземе. Што значи ако некое време никој не ја превземе улогата на отпадништво тоа се одлага за друго време, па пак ако нема никој се одлага за друго време, ама некој ќе ја превземе таа улога и на него ќе падне гневот.
Ова е пониско ниво со поконкретен одговор.

Инаку прашањето за предетерминираноста и слободата на случајните настани е едно од најтешките прашања. Од страна на теологијата е ЦЕЛОСНО ОДГОВОРЕНО. Ова прашање е незамисливо тешко за неметафизичките теистички науки. Затоа што истото прашање се поставува и за теистичките науки. Ако се е предетерминирано со причинско-последичниот редослед, тогаш каде е слободата нешто да се случи кое не е целосно одредено од претходните причини. Дали се што сега се случува е одредено од почетното затркалување ако нема можност за никаква случајност надвор од законите?
Не разбирам сега дали викаш дека има или дека нема точно утврден божји план. Исто така, не знам дали викаш дека има или викаш дека нема слободна воља.
Те молам, кажи ми што точно тврдиш по овие две: (1) Точно зацртан божји план и (2) слободна воља

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Инаку, земјата не е 6000 ниту 8000 години стара. Целиот жив свет на земјата совршено се вклопува во филогенетското стебло кое никогаш не се менува. Сите геноми се совршено синхронизирани со дрвото на животот (и нема никакви поместувања и дотерувања на истиве) и сите наоди за староста на земјата ја потврдуваат староста од МИЛИЈАРДИ ГОДИНИ. Хабл секојдневно ни сервира ВОЛШЕБНИ СЛИКИ од бесконечниот универзум во кој нашата занемарливо мала планета лебди. На светов постојат 5000 активни богови кои се, сите до еден, измислени од луѓето кои имале потреба за утеха и врвен авторитет. Јахве не е никако поразличен, ниту претерано посебен од останатите 4.999. Христијанството е најподелената религија во светот, а воедно и првата наменски институционализирана компилација од религии во светот.

Јахве не постои (како што не посоти Зевз, Тор и Брама), а универзумот е несфатливо огромен.

Луѓето, Лурц, се еден микро-прдеж во 4,5 МИЛИЈАРДИ години старата планета Земја.

..а некои луѓе се доволно препотентни за да мислат дека целиот универзум е креиран за да они можат газот да си го бришат со тоалет хартија и да колат јагниња за велигден.
Дали ти е познато дека протекот на времето на земјата и во празниот меѓуѕвезден простор не е ист. Ако гравитацијата влијае на просторот, бидејќи просторот и времето се меѓусебно поврзани, тогаш гравитацијата влијае и на протекот на времето. Тоа беше и со експременти потврдено пред неколку години. Така кој ти гарантира дека милијардите години пресметувано од овој аспект всушност се случиле многу бргу. Целокупниот процес на оформување на небесните тела може да бил исклучително брз, меѓутоа мерено со сегашните текови нам ни изгледа тоа како извонредно долго време.
Да ти појаснам со пример: оној кој се движи со брзината на светлината колку и да се приближува до неа не може никогаш да ја пристигне. Всушност од негова гледна точка таа постојано се оддалечува. Но од страна на набљудувачот тој се движи со брзина која е блиска до брзината на светлината. Ако застане за првиот истекло малку време, за вториот истекло многу време. Што ако целото космичко формирање било со огромна брзина, ама откако е се „успорено“ сето тоа што се случило нам ни изгледа милијарди години според сегашниот протек на времето.
Всушност прашањето за времето е толку комплицирано што ние не можеме да знаеме ниту дали времето воопшто тече. Можеби се што се случило се случува и сега и се што ќе се случи се случува сега. Затоа и врвните научници ти тврдат реалната каква ја знаеме можеме слободно да ја отфрлиме. Од таму емпириските докази не се тие преку кои може да се открие Господ.
Интелектуално повеќе препорачувам филозофија. А најдобро откривање е пред се лично испробување. Така пробај да присуствуваш на 5 литургии во целост однесувајќи се и размислувајќи како верник. Потоа прочитај 2-3 книги од Светите Отци и осети што ќе се случи со тебе. Дали ќе паднеш во опијатски занос или ќе стекнеш повисока свесност и пробудување како личност . Истото стори го со читање на атеистички книги и види дали било што ќе се случи во тебе со новите интелектуални сознанија. Се што ќе се случи е само моментално воодушевување, повеќе на ветување дека нешто ќе дофатиш, за по 48 часа како ништо да не се случило.

--- надополнето ---

Не разбирам сега дали викаш дека има или дека нема точно утврден божји план. Исто така, не знам дали викаш дека има или викаш дека нема слободна воља.
Те молам, кажи ми што точно тврдиш по овие две: (1) Точно зацртан божји план и (2) слободна воља
Има материјална детерминираност од која нема излез, но преку влијанијата на единствениот независен и надворешен фактор Бог се менува текот на причинско-последичната линија. Тоа е единствен начин да се избегне пример, сообраќајката кого го чека некого во иднина, болест која лежи во некого или било што негативно и да се одложи тој настан до некој друг критичен момент кон кој води неуизбежната причинско-последична закономерност.
А менувањето кое Бог го прави врз настаните е со Негово повикување, што го изменува повикувачот/молителот, но и се она на кое се однесува повикот.
За свет вистински слободен потребни се и двете спротивности кои меѓусебно се исклучуваат. Потребно е светот да биде и закономерен и случаен и двете истовремено да постојат иако се исклучуваат. Тоа го овозможува само теизмот.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Јахве не постои
Да бе. Како не ми текнало до сега. Нема што ме разубеди човече. Толку јако твдење, дури не е ни потребно да се објаснува, да се прашува од каде, како... Тврдењево си е самото доказ за себе. Бравос. Излези утре на телевизија, одма сите ќе се свестат еј. Замисли 100% атеисти во Македонија. Абе знаеш ќе цвета државата. Ќе произлезат најдобрите научници од Македонија. Ќе владееме со светот.

--- надополнето ---

Ти, Мики, појма немаш што е твојата смисла на битисување.
Ха ха. Абе ние верниците баш точно знаеме која е смислата на нашето битисување. Него вие не знаете.

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
625
Да бе. Како не ми текнало до сега. Нема што ме разубеди човече. Толку јако твдење, дури не е ни потребно да се објаснува, да се прашува од каде, како... Тврдењево си е самото доказ за себе. Бравос. Излези утре на телевизија, одма сите ќе се свестат еј. Замисли 100% атеисти во Македонија. Абе знаеш ќе цвета државата. Ќе произлезат најдобрите научници од Македонија. Ќе владееме со светот.
А ти да дадеш некој доказ или тврдење, што сакаш, дека постои :smir:
Иначе да, 100% да беа атеисти ќе ЦВЕТАШЕ државата :) Поточно сега ќе беше процветена :)

F

Frankie Yale

Гостин
Луѓе, препороден сум! Ја дознав вистината! Ја видов светлината! Сите вие живеете во илузија! Конвертирајте се во пастафаризам и поклонете и се на летачката шпагета! The Flying Spaghetti Monster is the Truth!

Еве докази дека ќе идете во пекол!

He who shalt not have meatballs, shall not see the glory of heaven.(Ravioli 1:5)

Покајте се и почнете да јадете ќофтиња што е можно почесто!

Our saucer which art in a colander, draining be Your noodles. Thy noodle come, Thy meatballness be done on earth, as it is meaty in heaven. Give us this day our daily sauce, and forgive us our lack of piracy, as we pirate and smuggle against those who lack piracy with us. And lead us not into vegetarianism, but deliver us from non-red meat sauce. For thine is the colander, the noodle, and the sauce, forever and ever. Ramen.

Hail meatsauce, full of beef. The Spaghetti Monster is with you. Blessed are you among sauces, and blessed is the spice from your shaker. Heated meatsauce, monster of taste, pray for us non-pirates now and at the hour of our hunger. RAmen

Our pasta, who art in a colander, draining be your noodles. Thy noodle come, Thy sauce be yum, on top some grated Parmesan. Give us this day our garlic bread, and forgive us our trespasses, as we forgive those who trample on our lawns. And lead us not into vegetarianism, but deliver us some pizza, for thine is the meatball, the noodle, and the sauce, forever and ever. RAmen.

Секоја вечер си ги кажувам овие молитви пред спиење зошто знам дека тој ме слуша. Едноставно знам и не ми треба никаков доказ!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Прашањето е до атеистите, бидејќи не веруваат во Божјето создавање на вселената и се што е во неа... ...ДАЛИ ВООПШТО ПОСТОИ ТЕОРИЈА ЗА ПОСТАНОКОТ НА ПРА-МАТЕРИЈАТА, и како тоа атеизмот го објаснува?
Ако нема објаснување за самонастанување на пра-материјата, тогаш најлогичното објаснување е дека пра-материјата е создадена од некој.?
Реков, да се појави Исус пред тебе ти пак ќе тврдиш дека не постои :)
За водата повеќе не ни прашувам, ниту за иридиумот, платината и златото во m-состојба...пошто очигледно е проблематична тема. А баш е интересна и би сакал да научам нешто повеќе за суперкондукторите и нивните натприродни или непознати својства.

Се придружувам кон прашањето од Јоан
, ме интересира истото...доказите, зашто, како пошто нели те интересираше постанок према Библија ден за ден па...да видиме како тоа иде "реално и опипливо"

Атеизмот не објаснува ништо. Не е атеизмот филозофија, идеологија или догма. Атеизмот е став.

Атеистите, секој од нив според свое убедување, можат да има различни претпоставки за тоа како се случил универзумот. Она околу кое сите тие се согласни (што е еднственото нешто што ги става сите нив во оваа група на луѓе) е дека сигурно не го створил некој Бог.

Теоријата што ја бараш јас не ја познавам, ама ќе пребарам и тоа веднаш. За сега, можам да ти кажам што јас лично мислам по ова твое прашање.

Никогаш не сум се чувствувал комотно по прашањето на Биг Бенг. Идејата за сингуларитетот (почетокот) е премногу библиска за мој вкус. Ми се чини како да е Битие 1:1, само без Бог. Поради тоа што претпоставува почеток, со себе носи и претпоставка за причинител или креатор. Биг Бенг во основа се темели на измерената брзината со која се шири универзумот и прилично едноставна математика за утврдување на почетокот на замислената експлозија.

Јас сум повеќе склон да флертувам со идејата за пулсирачки универзум, мада во последно време ме забавља и онаа за мултиверзуми и црните дупки како мајки на нови такви.

Сега нешто друго сакам да ти кажам. Тебе, на Лурц, на Боби, на Јоан, затоа што вашите прашања ми се предизвикувачки и неретко стварно уживам додека ви одговарам. Ние атеистите се идентификуваме единствено по тврдењето поврзано со БОГ. Ништо друго не би треба да ни припишувате како на група. Секој од нас, атеистите, има свој став према креационистичките прашања. Исто како и за останатите животни ставови.

Така, обраќањето од типот „Што тврди Атеизмот?“ за ова или она или „Како Атеизмот го објаснува...?“ се бесмислени поради тоа што атеизмот не е филозофија или наука.

Од друга страна, кој било одговор да го добиете од атеистот тоа е негов личен став или теорија. Тој не зборува во името на другите атеисти. Зборува единствено во свое име.

Атеистот во име на другите атеисти може единствено да одговара на прашања поврзани со непостоењето на бог. Оттаму, не се вознемирувајте или лутите ако некој од нас не се одзива на прашања. Особено на оние метафизички, спиритуални или премногу технички.

Јас сметам дека е најдобро да се фокусирате на она што е темата навистина, а тоа се прашања поврзани со Боговите и божествата, за кои ние тврдиме дека не постојат.

--- надополнето ---

Замисли 100% атеисти во Македонија. Абе знаеш ќе цвета државата. Ќе произлезат најдобрите научници од Македонија. Ќе владееме со светот.
За тоа, друже, ќе треба моливи да наоштриме и книга да фатиме. Не да висиме по кафани невработени и необразовани.
Атеизмот единствено ќе го забрза развојот.

Секој човек има свој смисол во својот живот. Оние кои не успеваат да го најдат смисолот во овој, го бараат во ирационалниот „живот после“. Иако тоа ветување е толку бесмислено - „вечно ќе ми биде добро“ или „вечно ќе ми биде лошо“.

Јас мојот смисол го објаснив во повеќе наврати. Еве, да не искочи дека сум и атеист и кретен, за овој пост ќе ти кажам дека е на самиот почеток од темава. Ова ќе биде лесно да го најдеш.

...уште ни си ги побарал моите одговори на твоите прашања, а? ;)

--- надополнето ---

Дали ти е познато дека протекот на времето на земјата и во празниот меѓуѕвезден простор не е ист. Ако гравитацијата влијае на просторот, бидејќи просторот и времето се меѓусебно поврзани, тогаш гравитацијата влијае и на протекот на времето. Тоа беше и со експременти потврдено пред неколку години. Така кој ти гарантира дека милијардите години пресметувано од овој аспект всушност се случиле многу бргу. Целокупниот процес на оформување на небесните тела може да бил исклучително брз, меѓутоа мерено со сегашните текови нам ни изгледа тоа како извонредно долго време.
Да ти појаснам со пример: оној кој се движи со брзината на светлината колку и да се приближува до неа не може никогаш да ја пристигне. Всушност од негова гледна точка таа постојано се оддалечува. Но од страна на набљудувачот тој се движи со брзина која е блиска до брзината на светлината. Ако застане за првиот истекло малку време, за вториот истекло многу време. Што ако целото космичко формирање било со огромна брзина, ама откако е се „успорено“ сето тоа што се случило нам ни изгледа милијарди години според сегашниот протек на времето.
Всушност прашањето за времето е толку комплицирано што ние не можеме да знаеме ниту дали времето воопшто тече. Можеби се што се случило се случува и сега и се што ќе се случи се случува сега. Затоа и врвните научници ти тврдат реалната каква ја знаеме можеме слободно да ја отфрлиме. Од таму емпириските докази не се тие преку кои може да се открие Господ.
Интелектуално повеќе препорачувам филозофија. А најдобро откривање е пред се лично испробување. Така пробај да присуствуваш на 5 литургии во целост однесувајќи се и размислувајќи како верник. Потоа прочитај 2-3 книги од Светите Отци и осети што ќе се случи со тебе. Дали ќе паднеш во опијатски занос или ќе стекнеш повисока свесност и пробудување како личност . Истото стори го со читање на атеистички книги и види дали било што ќе се случи во тебе со новите интелектуални сознанија. Се што ќе се случи е само моментално воодушевување, повеќе на ветување дека нешто ќе дофатиш, за по 48 часа како ништо да не се случило.

--- надополнето ---

Има материјална детерминираност од која нема излез, но преку влијанијата на единствениот независен и надворешен фактор Бог се менува текот на причинско-последичната линија. Тоа е единствен начин да се избегне пример, сообраќајката кого го чека некого во иднина, болест која лежи во некого или било што негативно и да се одложи тој настан до некој друг критичен момент кон кој води неуизбежната причинско-последична закономерност.
А менувањето кое Бог го прави врз настаните е со Негово повикување, што го изменува повикувачот/молителот, но и се она на кое се однесува повикот.
За свет вистински слободен потребни се и двете спротивности кои меѓусебно се исклучуваат. Потребно е светот да биде и закономерен и случаен и двете истовремено да постојат иако се исклучуваат. Тоа го овозможува само теизмот.

Колку што јас разбирам, од постов би рекол дека тврдиш:

1. 4.5 Милијарди години геолошко време, у ствари, може се 6000 години (колку што е денес „година дена“). Ако е ова точно, тогаш диносаурусите биле пред колку, 300-400 години? А камбриумската експлозија некаде пред 4-5000? (овака сметам дека оди пропорцијата отприлика) Претпоставувам дека разбираш за што зборувам. Ако не, ќе објаснам.

2. За филозофскиот пристап кон бог. Мене исто така ме фасцинира феноменот на позитивно размислување, ментална визуелизација и проекција во иднината. Ова се феномени кои се потврдени од многу луѓе, а ниту јас не сум исклучок. Овие медитативни техники се познати илјадници години и применетата психологија ги третира во НЛП (Неуро-лингвистичко програмирање). Неодамна беше многу популарна The Seceret со комерцијализираниот концепт на Законот на привлекување (The Law of Attraction). Како што претпоставуваш, овие техники се вонрелигиски и панрелигиски. Иако, нели, различните религии имаат различни Богови.

Ова кажува дека феномените за кои зборуваш се психолошко-кинетички по природа и не се никаков доказ или аргумент во постоењето на Бог. Напротив, сеуште скромните научни толкувања на овие појави покажуваат дека постојат рационални начини да се постигнат кои не неопходно мора да бараат следење на религиски живот.

Или, за наједноставно: Не мора да си верник за да можеш да ги постигнеш овие состојби или ефекти во окружувањето.

Нема причини ова да му се припишува на религиски Бог. Кој и да е од тековните 5.000 на планетава.

3. :) :) :) Оваа гимнастикава со (не)слободната воља во Однапред (не)детерминираниот универзум ми се свиѓа ептен :) Ќе си ја стаам у омилени мислења :)

Има материјална детерминираност од која нема излез, но преку влијанијата на единствениот независен и надворешен фактор Бог се менува текот на причинско-последичната линија.
А за слободна воља...

„Има готов план, ама не е готов, а ние не можеме да направиме ништо непрограмирано, ама можеме :)

и во едното и во другото тврдење воведуваш „надворешен фактор“ за да се задржи логика, а тој фактор е БОГ, истиот фактор кој се обидуваш да го докажеш?!?

Ова, мислам дека се вика циркуларна логика и е една од основните логички грешки. Кога ваквата логичка грешка ќе остане незабележана од умот, тогаш сите останати надградби над идејата ќе бидат логички фалични.

Тоа е исто како со:

1. Библијата е збор божји!
Од кај знаеш дека е збор божји?
2. Епа пишува во Библијата.
Ама зашто веруваш во Библијата?
3. Библијата е безгрешна!
Како знаеш дека е безгрешна?

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
„Има готов план, ама не е готов, а ние не можеме да направиме ништо непрограмирано, ама можеме :)
Убаво звучи, како да е копирано од Задужбина од Исак Асимов ... го почитувам како автор. Сето тоа, колку и да е во домен на научна фантастика сепак има реални основи во психологија, билогија, математика, статистика и сл. Интересна приказна искористена во уште поинтересна тема :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Убаво звучи, како да е копирано од Задужбина од Исак Асимов ... го почитувам како автор. Сето тоа, колку и да е во домен на научна фантастика сепак има реални основи во психологија, билогија, математика, статистика и сл. Интересна приказна искористена во уште поинтересна тема :)
Тоа беше она со историска психологија?!? Оној што предвидуваше како ќе се одвиваат настаните и како ќе се развива општеството?!?

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Тоа беше она со историска психологија?!? Оној што предвидуваше како ќе се одвиваат настаните и како ќе се развива општеството?!?
Да, токму таа (тие).

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Колку што јас разбирам, од постов би рекол дека тврдиш:

1. 4.5 Милијарди години геолошко време, у ствари, може се 6000 години (колку што е денес „година дена“). Ако е ова точно, тогаш диносаурусите биле пред колку, 300-400 години? А камбриумската експлозија некаде пред 4-5000? (овака сметам дека оди пропорцијата отприлика) Претпоставувам дека разбираш за што зборувам. Ако не, ќе објаснам.
Тие 4,5 милијарди години се создавањето и времето пред прародителскиот грев. И како што реков тешко мерливо е тоа време поради неконтинуираноста на протекот на време. 6-7000 години се после прародителскиот грев, односно „пробудувањето“ во овој свет. Диносаурусите се во времето пред потопот. Во времето на дивовските луѓе кои живееле заедно со диносаурусите. Ако си ја читал Библијата знаеш за тоа предпотопско време. Тоа се оние кои живееле во друг концепт на населби внатре во пирамиди кои се најдуваат низ целата планета. Затоа и се најдуваат толку пирамиди, затоа и во некои места има одлично исцртани тродимензионални слики, во време кога луѓето би требало да бидат крајно примитивни.

2. За филозофскиот пристап кон бог. Мене исто така ме фасцинира феноменот на позитивно размислување, ментална визуелизација и проекција во иднината. Ова се феномени кои се потврдени од многу луѓе, а ниту јас не сум исклучок. Овие медитативни техники се познати илјадници години и применетата психологија ги третира во НЛП (Неуро-лингвистичко програмирање). Неодамна беше многу популарна The Seceret со комерцијализираниот концепт на Законот на привлекување (The Law of Attraction). Како што претпоставуваш, овие техники се вонрелигиски и панрелигиски. Иако, нели, различните религии имаат различни Богови.
Дали си размислил дека ако има еден Извор Бог, Неговата енергија се простира низ целото создание. Така човечка концентрацијата и на одделен дел од созданието повлекува од божествената енергија и може да даде неверојатни резултати. Така и еден шаман кој верува во тотем може да достигне левитација или нешто друго надприродно. Но тоа ја докажува само силата на секоја твар во која пребива дел од божествената сила. Сепак највисокиот извор е чист, без примеси и единствен без негативни нус појави. Сите други надолу покрај Божјата енергија носат и отров. Така она кое го даваат истовремено лекува, а всушност разболува. Сега може ти е јасно и зошто бајачите може да имаат некои чудни способности, ама зошто Црквата не ги признава. Само Бог е целосно чист извор кој ги дава и задоволува вистинските потреби, другите колку повеќе се користат толку ефектот намалува, а отровот се зголемува.

Ова кажува дека феномените за кои зборуваш се психолошко-кинетички по природа и не се никаков доказ или аргумент во постоењето на Бог. Напротив, сеуште скромните научни толкувања на овие појави покажуваат дека постојат рационални начини да се постигнат кои не неопходно мора да бараат следење на религиски живот.
Толку долго науката ги испитува овие феномени и никако да ги укапира. Целосно е збунета, ене погоре ти ја ја разјаснив сликата.

Или, за наједноставно: Не мора да си верник за да можеш да ги постигнеш овие состојби или ефекти во окружувањето.
Надвор од побожноста овој ефект е многу помалку присутен. Според Православното учење, Светиот Дух дише каде што сака. Светиот Дух не е ограничен само на православните верници. Неговите плодови ги има и меѓу неверниците. Така Св. Василиј вели дека низ делата на античките писатели има провејувана на сознанија дарувани од Светиот Дух, но тоа е со многу мала концентрација. Но Светиот Дух не делува на страната на една „вистина“ доколку е во ситуација на колизија со поголема вистина. На таков начин би требало да се реши твоето прашање подолу.
Нема причини ова да му се припишува на религиски Бог. Кој и да е од тековните 5.000 на планетава.
Таму каде што е најприсутно таму таа вистина е најголема. Ако за време на литургијата, помогната со исчистена линосна состојба преку постот и придружено со молитва доаѓа до проширување на свесноста. Многу јасно за оној кој го доживува. После подолга усрдна молитва, доаѓа до преобразба. Луѓето не се чувствуваат само како објекти туку како живи, зборовите се осмислени, околината се чувствува многу поживо. Таков ефект интелектуалното знаење не постигнува. Експериментирај и испробај. Веднаш во себе се доаѓа до сознание дека оживувањето не произлегло од некаква техника, туку е дојден поради духовен допир со друг осветувачки Дух.

3. :) :) :) Оваа гимнастикава со (не)слободната воља во Однапред (не)детерминираниот универзум ми се свиѓа ептен :) Ќе си ја стаам у омилени мислења :)
Тоа е проблем кој атеизмот не успева ни да му текне на ум. Затоа првпат го читаш. Затоа што на атеистички ум не би му дошло на ум да сфати дека за да имаме слобода на одлучување мора истовремено да има и детерминираност и недетерминираност иако и двете се исклучуваат. Ако има само детерминираност тогаш ние сме во механизам каде сите наши избори се предодредени и не можеме да сториме нешто друго од она кое сме. Ако има недетерминираност, тогаш не би имало ни наука, ниту би можело да се одреди било што во иднина. Впрочем не би можел ни светот да постои. За да има СМИСЛА ова постоење потребно е истовремено настаните да се детерминирани (законите) од причините и да се недетерминирани од било која причина. Иако се исклучуваат, потребни се истовремено. Одговор на овој проблем на постоењето дава само БОГ како фактор кој ја менува линијата на неизбежната законитост.

А за слободна воља...

Што се вели во христијанското учење. Ние немаме сила, но имаме право на избор. Значи битна е нашата номинална одлука, а Бог е тој кој ја побудува силата во нас и во тековите надвор од нас за промена на правецот на настаните, тогаш кога од Него е побарано да земе учество во промена на настаните - молитва.

и во едното и во другото тврдење воведуваш „надворешен фактор“ за да се задржи логика, а тој фактор е БОГ, истиот фактор кој се обидуваш да го докажеш?!?
Ајде дај одговор, како материјалната наука ќе ја избегне судбината на детерминираноста, и ќе воведе можност за измена ослободена од претходни причини кога учи дека се е причинско-последично. Сите наши избори се предодредени. Може ли некој да стори нешто кое тој нема да го стори. Може ли некој да стане нешто друго од она кое што е. Може ли некој да биде друг материјал различен од оној материјал кој е.
Во христијанството се вели дека да може, ти објаснив како и преку Кого.
За такво нешто е неопходен надворешен фактор, а ниеден друг фактор освен Бог не може да биде надворешен. Затоа што секој друг фактор кој би се замешал во причинско-последичната линија си има СВОИ ПРЕТХОДНИ ПРИЧИНИ што значи не вовел ништо ново туку е и тој дел од причинско-последичната линија. Нема излез. Макар и нов универзум да влијае на некој настан внатре во овој, тоа станува поради одредени причини: како дошле до контакт и претходните причини на тој универзум кои ќе се замешаат во новиот. НАДВОРЕШЕН ФАКТОР МОЖЕ ДА БИДЕ САМО БОГ. Само Бог е независен кој не прима влијание и како сеприсутен во постојното секаде „тивко и неосетно“ го менува текот на настаните.

Ова, мислам дека се вика циркуларна логика и е една од основните логички грешки. Кога ваквата логичка грешка ќе остане незабележана од умот, тогаш сите останати надградби над идејата ќе бидат логички фалични.
Мислам поради несакање да речеш за ова треба да се размисли се префрли на празнословие.

Тоа е исто како со:

Од кај знаеш дека е збор божји?
2. Епа пишува во Библијата.
Ама зашто веруваш во Библијата?
3. Библијата е безгрешна!
Како знаеш дека е безгрешна?
Тоа е протестантската линија на докажување затоа што тие немаат развиено теолошко учење и точно е се вртат во редудантен циклус. Православната теологија учи дека Бог се докажува насекаде, само треба да се видат работите низ неговиот поглед на нештата. Најсилниот доказ е интегралниот доказ. Тоа е концептот. Тој концепт е изложен во Библијата, докомплетиран со Преданието. Ако концептот е складен тогаш тоа учење е исправно. Ако концептот има внатрешни контрадикторности тогаш не е исправен. Концептот на христијанството дава глобален одговор од космогониски, антрополошки, филозофски и било кој аспект одеднаш. Концептите на атеизмот, пример еволуција имаат голем број на внатрешни контрадикторности. Тоа докажува еволуцијата независно од тековни емпириски сознанија не може да е исправна замисла. Секое емпириско сознание се толкува, инаку не се ни смета за научно обработено. Правилниот концепт ќе го внесе емпириското сознание на вистинското место, погрешниот концепт го става на погрешни места во витрината и после се судираат меѓу себе. После постојано ги преместува и поправа и си вели сега знам, ама пак нешто ново иде и пак преместува и така до бескрај. За контрадикторностите на еволуцијата има доста да се пишува, затоа во друга прилика, сега одговори ми на болдираното прашањето погоре!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Za toa deka nema slobodna volja to est nema individualna slobodna volja najdobro e objsaneto kaj A.Sopenhauer vo Za slobodata na voljata, posle Spinoza, Holbah, Volter, Nice, Ajnstajn... a kaj religioznite Sveti Avgustin, edno e jasno nema slobodna volja, tuku ima samo cuvstvo na slobodna volja, ti imas zelba namera no pojakiot motiv gi determinira tvoite postapki, mozes da biras od ponudeni opcii, povtorno izbor za koj e presuden pojakiot motiv, znaci ne treba da se mesa svesta i posakuvanjeto nesto da bide so slobodnata volja, ti imas svest no taa e parcijalna i setilno i umstveno si ogranicen -e toa ti sozdava cuvstvo na sloboda, inaku nema...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ова ќе мора едно по едно :)

1. Тие 4,5 милијарди години се создавањето и времето пред прародителскиот грев. И како што реков тешко мерливо е тоа време поради неконтинуираноста на протекот на време. 6-7000 години се после прародителскиот грев, односно „пробудувањето“ во овој свет. Диносаурусите се во времето пред потопот. Во времето на дивовските луѓе кои живееле заедно со диносаурусите. Ако си ја читал Библијата знаеш за тоа предпотопско време. Тоа се оние кои живееле во друг концепт на населби внатре во пирамиди кои се најдуваат низ целата планета. Затоа и се најдуваат толку пирамиди, затоа и во некои места има одлично исцртани тродимензионални слики, во време кога луѓето би требало да бидат крајно примитивни.
Доколку е ова точно, тогаш луѓето навистина живееле заедно со диносаурусите и тоа биле огромни луѓе. Такви фосилни остатооци никаде не се пронајдени, а мислам дека ќе се сложиш дека после еден така величествен потоп како библискиот би требало да очекуваме сериозна количина џиновски фосили. Од диносауруси има. Нема од нефилими. Како е тоа можно? Велиш живееле заедно, но постојат вакви податоци:

Во камења постари од милијарда години се најдени единствено фосили од едноклеточни бактерии.

Во камења стари околу 550 милиони години се наоѓаат и фосили од повеќеклеточни животни.

Во 500 милиони стари – риби без вилична коска.

Во 400 мил. – риби со вилица.

Во 350 мил. – водоземци

Во 300 мил. – и рептили

230 – цицачи

И пред 150 милиони години и првите птици.

Извор: Darrel R. Falk, Coming to Peace with Science: Bridging the Worlds between Faith and Biology (Downers Grove, IL: InterVarsity Press, 2004), 83-84.

Ајде да претпоставиме дека сето ова може да се случувало според твоето толкување на времето од Библијата.

* Зошто ваков постепен развој кај фосилите? Мислам дека учењето е дека сето тоа е створено одеднаш?

* Зошто во сета оваа мрежа на фосилни видови никаде нема ниту еден единствен фосил од џин? Како го објаснуваш потполното отсуство на било каква трага од човек - голем или мал?

Понатаму, според оваа логика, Пирамидите во Египет се од времето пред потопот, кога живееле џиновите. Тоа би ги направило колку стари? 5-6000 години? Велиш се најдуваат многу пирамиди? За кои пирамиди во кои можеле да живеат џинови зборуваш? Кои се тие пирамиди во кои има одлични тридимензионални слики? Те молам дај некој линк за да видам на што мислиш.

Потопот според Библијата се случил околу 2345 пне. Тоа би значело дека датирањата на сумерските градови (3500 п.н.е) кои недвосмислено постојат и се хронолошки сосем здраво поврзани со египетската цивилизација (3000 п.н.е.) барем некои 1000 години се сосем погрешни, со што целата археолошка цивилизациска скала (датирана со најразлични методи, со взаемно потврдени наоди и валидни истириски артефакти) ќе треба да ја компримираме за некои 2-3000 години.

* Како го вклопуваш ова во концептот за „библиско“ време?

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Za toa deka nema slobodna volja to est nema individualna slobodna volja najdobro e objsaneto kaj A.Sopenhauer vo Za slobodata na voljata, posle Spinoza, Holbah, Volter, Nice, Ajnstajn... a kaj religioznite Sveti Avgustin, edno e jasno nema slobodna volja, tuku ima samo cuvstvo na slobodna volja, ti imas zelba namera no pojakiot motiv gi determinira tvoite postapki, mozes da biras od ponudeni opcii, povtorno izbor za koj e presuden pojakiot motiv, znaci ne treba da se mesa svesta i posakuvanjeto nesto da bide so slobodnata volja, ti imas svest no taa e parcijalna i setilno i umstveno si ogranicen -e toa ti sozdava cuvstvo na sloboda, inaku nema...
Добро е, барем дојде до признание дека материјалната наука е фатена без излез во прашањето на судбинската предодреденост. Излезе дека она за кое го напаѓа верувањето (судбина), всушност е недостаток на неметафизичката наука.
Во веронауката се учи дека човекот е даруван да му се обраќа на Бог. Човекот обраќајќи се кон омниприсутен и сезнаен повратно добива потребни сознанија и сила кои се надвор од Неговата ситуација и можност да ги дознае и стекне.
Неверникот ќе се сили да знае многу не сфаќајќи дека ги има на милиони податоци. Колку и да научи, меѓу наученото може да го нема она кое утрешниот ден ќе му го побара. Верникот по осетот на нештата стекнат со влегувањето во Општиот Дух ќе ги забележува оние информации кои токму му се потребни за утрешните животни ситуации.

--- надополнето ---

Ова ќе мора едно по едно :)

Доколку е ова точно, тогаш луѓето навистина живееле заедно со диносаурусите и тоа биле огромни луѓе. Такви фосилни остатооци никаде не се пронајдени, а мислам дека ќе се сложиш дека после еден така величествен потоп како библискиот би требало да очекуваме сериозна количина џиновски фосили. Од диносауруси има. Нема од нефилими. Како е тоа можно? Велиш живееле заедно, но постојат вакви податоци (Darrel R. Falk, Coming to Peace with Science: Bridging the Worlds between Faith and Biology (Downers Grove, IL: InterVarsity Press, 2004), 83-84.)
Во науката она кое се бара тоа најмногу го има. Она кое помалку се бара помалку го има. Така она кое не се бара го има само при сосема случајни откривања. Ете за пирамидите дури во последните 20 години дојде сознание дека ги има низ целата планета.
За почеток види го ова видео од 5:45 натаму
и наредниот дел Посебно обрни внимание после 6 и 15.

За другото со оглед на барањето да ти дадам повеќе линкови ќе ти пишувам утревечер.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Добро е, барем дојде до признание дека материјалната наука е фатена без излез во прашањето на судбинската предодреденост. Излезе дека она за кое го напаѓа верувањето (судбина), всушност е недостаток на неметафизичката наука.
Во веронауката се учи дека човекот е даруван да му се обраќа на Бог. Човекот обраќајќи се кон омниприсутен и сезнаен повратно добива потребни сознанија и сила кои се надвор од Неговата ситуација и можност да ги дознае и стекне.
Неверникот ќе се сили да знае многу не сфаќајќи дека ги има на милиони податоци. Колку и да научи, меѓу наученото може да го нема она кое утрешниот ден ќе му го побара. Верникот по осетот на нештата стекнат со влегувањето во Општиот Дух ќе ги забележува оние информации кои токму му се потребни за утрешните животни ситуации.
Ќе се навратам на останатите делови од претходниот, но морам тука да пишам, пошто го прочитав ова несакајќи.

Судбинска предодреденост не е извесен факт за да може со него да се тера аргументот понатаму. Како мислиш неметафизичка наука?

Инаку, според ова големово што го исчитав, мислам дека сосем те разбирам за што зборуваш. Но низ сета оваа прекрасна спиритуална мисла, јас не ја гледам сликата за библискиот бог. Тие чувства и искуства за кои зборуваш се споделени од сите духовни лица ширум светот, без оглед на религијата на која и припаѓаат. Мислам дека ќе се сложиш со ова. Исправи ме ако грешам.

Ако е тоа навистина така, тогаш дали сите тие стигнуваат до истото „нешто“? Ако да, тогаш зошто тоа за едни е Јахве, за други е Кришна, а за трети Тор? Нели станува излишно како тој изгледа и какви правила поставува?

Никаде во постовите ти не пишуваш за Јахве. Пишуваш за духовни искуства (кои воопшто не мора да се ексклузивни на конкретната религија), за ширење на свесноста, за увиди и енергизирање. За интуитивно живеење. Секако дека ги чувствуваш исто и сите посветени и предадени хиндуси и будисти и муслимани, евреи, џедаи и уживатели на псилоцибин, мескалин и лсд... и други религии.

Чуму, тогаш, сликата за горделив и љубоморен бог каков што е Јахве?

--- надополнето ---

Во науката она кое се бара тоа најмногу го има. Она кое помалку се бара помалку го има. Така она кое не се бара го има само при сосема случајни откривања. Ете за пирамидите дури во последните 20 години дојде сознание дека ги има низ целата планета.
За почеток види го ова видео од 5:45 натаму
За за не се насанкаме на старата игра со клипови од артефакти и слично ќе то го препорачам ОВОЈ САЈТ каде за конкретната профитерска превара се дадени мислења од проверени и веродостојни извори (што се однесува до научната јавност, барем).

За секое креационистичко тврдење овој сајт дава рационални толкувања поткрепени со референци и цитати.

Случајот за кој што зборуваш е лажњак. Тоа што е трагично е што лажгата е разоткриена уште далечната 1953 година. Пред повеќе од половина век! А креационистите сеуште ја користат како „научен доказ“ за соживот со диносауруси.

Разликата е некои 60 и кусур милиони години.

Озбилен сум за сајтот. Разгледај го. Листата со креационистички тврдења е ог-ром-на!

F

Frankie Yale

Гостин
Православната теологија учи дека Бог се докажува насекаде, само треба да се видат работите низ неговиот поглед на нештата. Најсилниот доказ е интегралниот доказ.
Нема врска, вие всушност ја докажувате летачката шпагета само не знаете. Се работи за згрешен идентитет. Тaa не создалa и никој друг...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom