1. Види, кај мене не постои нетрпеливост кон секој што ќе го спомене или порекне Бог, тоа е негово мислење, не можам сите да ги сметам за прости или да им се подбивам дека немаат ок мислење ако не ми се истомисленици.
2. Газење на неистомисленик или верник во друга вера доведува голем % до војни, крв и страдање, а не заради Буда Исус или Милошевиќ.
3. Што се однесува до еволуцијата, дадов линкови кои ги отфрли како невалидни заради не знам...бекграундот на авторите (мада сите беа професори од факултети и музеи антропологија и археологија). И тие се исто докази нели?
4. Како е потврдена емпириски, дали може накратко постапката?
5. А за преодот од неживо во живо исто ме интересира, без разлика што не е дел од еволуцијата на видовите, истата е дел од еволуцијата на универзумот

Еве на пример би сакал да знам за обидите да се створи жива материја од нежива во лабораториски услови -дали е успеано и во кој степен, според условите за кои
претпоставуваат дека постоеле???
1. Навистина ми е жал ако за мене мислиш дека со секого на форумов се однесувам исто и дека сите „ги сметам за прости или да им се подбивам дека немаат ок мислење ако не ми се истомисленици.“ Напротив, мислам дека со секој член со кој сум влегол во дијада (личен муабет) имам реципрочна дискусија. Настојувам со секого да имам „личен“ однос. Затоа можеби, тонот на постот, изваден од „филмот“ на разговорот се чини претеран. ...или, може сум толку кретен, не знам. Може дека пишувам под ник
2. ТОчно. Се сложувам апсолутно! Затоа и пишувам против религиите, особено ЈХИ. Затоа што поради „газење на неистомисленик или верник во друга вера доведува голем % до војни, крв и страдање.“, а бескрупулозните автократи жедни за моќ ја користат црквата и верата за да обичниот народ гине. А поповите благословуваат и во име на Господ ги праќаат да убиваат и умираат.
3. Секако дека се докази. Само да ги провериме од поише страни. ...само, те молам, стварно, постирај ги линковите или кажи ми каде да ги барам. Еден по еден ќе ги поминеме и ќе пробаме да разјасниме све. Озбилно.
4. Накратко постапката:
(а) Постои утврдена поделба на геолошкото време на земјата (
http://www.ucmp.berkeley.edu/help/timeform.html). Ова е дел од науката геологија.
(б) Постои екстензивна база на фосилни наоди (пример за една мала: )- бројката на досега
каталогизирани фосили е околу 250.000.000 (милиони, да

). За споредба, во времето на Дарвин имало неколку илјади. Ова е задача на палеонтологијата.
(в) Биологијата (независно, а сепак во совршена порамнетост со палеонтолошките наоди) го составува
филогенетското дрво на животот, а
(г) генетиката ги проучува
геномите на видовите и секој нејзин наод безгрешно се вклопува во филогенетското дрво.
Математичко-логички, а, б, в, и г се комплементарни, компатибилни и не знам што уште не... Доволно е еден единствен наод да отскокне и цела научна заедница ќе се настрви да стави свое име у тоа журналите. Што мислиш, зошто нема сензационални откритија во сериозни научни журнали?
5. Мислам дека веќе треба да си го изгледал видеото, па верувам дека основните тврдења и експерименти во абиогенезата ти се познати.
--- надополнето ---
Мене ме интересира нешто да кажам поопипливо

како е можно да не ја забележале можеби
најголемата планета во нашиот соларен систем
http://kajgana.com/nauka/otkriena-mozebi-najgolemata-planeta-vo-soncheviot-sistem
Станува збор за (најверојатно, пошо уште не е снимена) голема гасовита планета
is hidden in the outer Oort Cloud, the most remote part of the sola system. The suspected planet has been named Tyche (pronounced ty-kee) by the two astrophysicists proposing it for "planet" status, Daniel Whitmire and John Matese from the University of Louisiana at Lafayette. The first batch of data on Tyche is due to be released in April. After that, the planet may reveal itself within two years, say the two scientists. "If it does, John and I will be doing cartwheels. And that's not easy at our age." Professor Whitmire said.
Изворот:
http://newsfeed.time.com/2011/02/15...e-nasa-telescope-may-reveal-new-planet-tyche/
Забележи го зборот
можеби во насловот тука и насловот кај нас на нет.
Read more:
http://newsfeed.time.com/2011/02/15...pe-may-reveal-new-planet-tyche/#ixzz1EckW4HUl
Одамна се збори дека, според мерењата, на сончевиот систем му фали голема планета. Некои викаа планета X, па имала оваква или онаква траекторија... Еве сега викаат дека можеби е ова тоа што долго се очекува да се најде.
--- надополнето ---
Оној форумџија со ник Дибек мислам дека му е опсесија веќе да докаже дека е тој во право

Остајте си ги луѓето да бидат верници ако тоа ги исполнува и толку.
Ја не им викам да не бидат верници. Ако ги исполнува толку, што бараат да се расправаат со мене.
Да, мене ми е ова, очигледно, опсесија, а фрустрациите ми се од замавот на фундаментализмот и религиозниата нетрпеливост во светот, а бога ми и тука у градов.
Ако не сака, никој не мора да чита. Темава е атеизам, шо да праам.